Gå til innhold
Fiskersiden

M/S Vassfis skal ha nytt ekkolodd


skrekkjager
 Share

Recommended Posts

Har satt skuta på land for vårpuss og bytte av ekkolodd. Har kjøpt et Lowrance Elite-5x HDI 50/200 HYB.

Ekkoloddet jegbhar nå funker forsåvidt greit, men hvis jeg kjører fortere enn ca. 6 knop så klarer det ikke finne bunnen. Har istanke om at dette kan ha med monteringa å gjøre, så jeg stiller eder følgende spørgesmål: Hva kan jeg gjøre annerledes når jeg monterer det nye?

p.s. Snakk sakte og tydelig med enstavelsesord slik at jeg får det med meg.

P1050967_zpsk7hv2mfy.jpg

P1050969_zps3rrwiyxl.jpg

P1050970_zps0weatb9e.jpg

P1050971_zps1oc38mll.jpg

Endret av skrekkjager
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Det er jo ikke noen som helst tvil om at undertegnede er et teknisk geni, men....

Batterikapelen til loddet har 3 ender...

en med blant annet rød og svart som selvfølgelig er + og -, en ende som kobles på loddet (med kobling) og en mystisk ende med masse ledninger i diverse farger... Noen som vil avsløre hemmeligheten med hva jeg skal gjøre med denne? og alle de "ekstra ledningene der + og - er...? regner med at den gule er jording, men det gjenstår fortsatt en bråte...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du skal bruke rød og svart mot batteriet, husk medfølgende sikring og sikringsholder. Den gule trenger du ikke tenke på, men den er ikke jord. ;) Den med alle ledningene i er for NMEA0183, kjekt å ha den dagen du utvider med VHF som skal ha posisjon fra Eliten. Frem til da gjør du med de som med den gule, forsegler de og glemmer de.

Mens vi er i gang...

IKKE legg kabelen mellom ekkoloddgiveren og ekkoloddet inntill øvrige strømførende ledninger, spesielt ikke de til motoren din.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Nå er ekkoloddet montert og skuta sjøsatt. Alt ser ut til å fungere. Jeg innser nå at jeg kunne trenge en innføring i hva er ha og hvilken knapp skal jeg trykke på... Ekkoloddet er hakket hvassere enn skipperen.. Noen forslag til videoer eller artikkler som kan hjelpe meg litt? (Elite 5x hdi 50/200 hyb)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye av det du vil Google deg frem til er relatert til fiske på ganske grunt vann. Forsåvidt greit nok, men ha det litt i bakhodet. Noen ting å tenke på/ nybegynnertabber.

1. Velg riktig ekkoloddgiver i innstallasjonsmenyen. Det høres ut som du har 50/200/455/800-HDI.

2. Til å begynne med kan det være lurt å kjøre med delt ekkoloddbilde hvor du ser på både 200 og 50 kHz samtidig. Disse to har litt forskjellige egenskaper, og med begge to på skjermen ser du selv at de vil vise litt forskjellige ting. Kort sagt viser 50 et større område under båten din, mens 200 viser et mindre område. Litt som fish-eye kontra zoomlinse på et kamera. Noen ganger vil du bruke fish-eye for å fange det store bildet, noen ganger vil man zoome inn for å se detaljene.

3. Du kan justere på noe som heter Ping/ Scroll. Denne står som standard justert til "Normal" i Eliten din, og kan med fordel justeres ned ett hakk eller to. Da ruller ekkoloddbildet ditt tregere over skjermen, men tegner et mer riktig bilde av bunnlinjen.

4. Kjøp "Ekolodsboken" av Bo Hall. Den er svært "dummies-orientert" og en glimmrende innføring i hva du kan (og ikke kan) forvente fra ekkoloddet ditt.

6. Aktiver a-scope i ekkoloddsmenyen. Dette for deg en liten stripe til høyre for dybdeskalaen hvor det ekkoloddet ser akkurat NÅ forsterkes. (Alt bortover mot venstre på skjermen er historikk, litt som når du på søndag ser på bildene fra lørdagens fest. Lite å gjøre noe med...) Med delt skjerm og en båt som ligger stille. Slipp jiggen/ pilken din rett under ekkoloddgiveren din. Ser du den på vei nedover på A-scope? I så tilfelle er du klar for "TV-spill fiske", noe av det mer morsomme jeg holder på med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.