Gå til innhold
Fiskersiden

akersvannet


krainer
 Share

Recommended Posts

Fisket på Akersvannet er gått kraftig tilbake, spesielt er gjørsen hardt beskattet. Mye gjørs har blitt tatt i garn og på line. Det tas nå kun sporadiske fangster av gjørs på sportsfiskeredskap og tilnærmet ingen store fisker.

Vannkvaliteten er også kritisk i følge grunneierlaget og har vært det lenge.Det har ført til svært lavt oksygeninnhold, jeg tror dette fikk konsekvenser for mye av den store gjørsen som ble tatt på meite i 2011-2012 hvor mange ikke overlevde påkjenningen.

Det er nå besluttet å innføre streng regulering av fiske av grunneierlaget, jeg har laget forslag til fiske og bruks-regler, fått de oversatt til polsk og litauisk og disse kommer opp på skilt rundt vannet denne sesongen.

Her er det baglimit og maxmål på gjedde og 100 % catch & release av all gjørs i tiden fremover.

Jeg kommer også til å drive oppsyn for grunneierlaget. Forhåpentligvis kommer vannet tilbake i gammelt slag hvis det forvaltes bedre i årene som kommer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig bra Ole, flott at du også vil gå oppsyn.

Oksygennivået har vært dårlig lenge, men ikke noe betydelig verre de siste par åra såvidt jeg vet. Det at mye stor fisk tok kvelden i 2011-2012 skyldes at de ble tatt etter gyting, og der hvor rogna skulle vært ble det da et stort tomrom. Lufta i dette tomrommet utvider seg ved minska trykk, når fisken kommer opp til overflaten. Fisk tatt dypere enn ca. 5 meter har da dårlige odds for å komme seg ned igjen. Flere ganger så vi også fisk som tilsynelatende kom seg ned, men fløyt opp en time seinere. Grunnen til at de ikke tåler trykkforandringene (i tillegg til utvida buk med mye luft) er at piggfinnefisker har lukket flyteblære som reguleres vha osmose (til forskjell fra f.eks. torsk hvor flyteblæra "prumper" ut luft de siste meterne på vei opp). Det tar for lang tid å utligne trykket om de har blitt heist opp for fort. Mange har prøvd sånne senkingsanordninger hvor de "setter fast" fisken på bunn en stund før de løsner og fisken er fri. Det er etter min mening og en lite bærekraftig og lite vitenskaplig basert metode. Det tar rett og slett for lang tid om trykkskaden er skjedd. Hva som blir praktisert fremover av den glade feriefisker får vi ikke gjort noe med, men jeg mener at vi som er opptatt av fiskens ve og vel i dette vannet, bør ta konsekvensene i form av restriksjoner. Enten, ikke fiske på etterleksfisk, eller i det minste ikke før buken har normalisert seg, kanskje ut i juli, eller aldri fiskere dypere enn 5 meter. Kanskje er det andre gode forslag og. Kanskje vi bare burde fiska om høsten? Uten lufta i buken er grenseverdien langt dypere enn 5 meter.

Endret av Triturus
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for oppklarende informasjon og gode innspill Irvin

Hvis vi vil ha tilbake et godt gjørsfiske på Akersvannet er jeg enig at vi bør pålegge oss selv restriksjoner.

Vi kan jo tenke at innspillene dine kan være nyttig å spre innad i "klanen" som jager/har jaget gjørsen på Akers.

Ikke fiske på leksfisk eller etterleksfisk,

Hvis man allikevel fisker i mai- juni bør man ikke fiske dypere enn 5 meter.

Utforsk høstfiske etter gjørsen når bestanden er bærekraftig igjen?

Andre gode innspill?

Prøver viser dessverre i følge grunneier på Stokkesiden at vannkvaliteten og oksygeninnhold er i negativ utvikling. De skal visstnok felle svartora som vokser rundt vannet da den feller grønne blader som er veldig næringsrike som et tiltak for å bedre dette, I tillegg er det etablert fangdammer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det kommer til vannkvaliteten, så kan det være en ide å skjelne litt mot hva som har blitt gjort på den andre siden av Oslofjorden i Morsa-prosjektet. Uten at jeg kjenner Akersvannet, virker det som Vansjø og Akersvannet har endel av de samme utfordringene (og mulighetene). Nå tror jeg ikke at utfiskingsdelen av Morsa-prosjektet er noe man skal gjenta andre steder, men mye av det andre som ble gjort var veldig bra. I bunn og grunn handler det om å begrense tilrenning av næringsstoffer.

Der dukker det dog opp en liten utfordring i seg selv. Hovedkilden til næringsstoffer er mennesker, og det er gjerne de samme menneskene som er grunneiere...

http://morsa.org/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hva mener du med at lufta i det tomrommet rognen skulle ligget på utvider seg? er jo ikke flere tonn med gjørsrogn....

Buken utvider seg i takt med at rognposene blir større og større. Når de er ferdig med gytinga bruker de noen uker på at buken "trekker seg sammen".

Mer rom i buken = mer plass til luft.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.