Gå til innhold
Fiskersiden

Sær vestlandsgjedde


Recommended Posts

Det skjedde igjen. 8 timer med de råeste wobblerne, shaddene , spinnerne, jerkbaitene og popperne jeg har. Ikke et napp. Bytter til en gul jigg på 4 g og 5 mektige cm - to gjedder på to kast. Dette har skjedd flertallige ganger - bytter fra solide saker til noe lite ræl og gjedden sitter. At jeg får den opp er bare flaks, og jeg har mistet svært mange gjedder slik siden fortommen sitter på gjeddestangen og ikke 5-15 gs ørretstang med 0.10 mono.

Persen min på 6.7 kg er ikke med ett av de 150 betene jeg har kjøpt for å fiske gjedde.. Det er med en Sølvkroken Spesial på 10 g. Noen andre som har lignende erfaringer? Vurderer å bare fiske gjedde med ultralett utstyr og 3 grams wobblere fra nå av.

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At gjeddene kan være litt snåle trur jeg de fleste som har brukt litt tid på dem, kan gå med på. Har stått å fått fisk på 3-4-5kg på det jeg kaller mellomstore baits i 13-17cm klassen. For å så bytte til større agn på over 20 cm og ender da opp med å bare få gjedder som veier under 2 kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vurderer å konsekvent rigge 3 stenger. En med en 15-20 cm bete, en med småknask på 5-10 cm og en med død fisk dinglende fra dupp. Veksle mellom å kaste med stengene på de samme stedene mens duppen henger rundt.

Det ble komikveld igår når abboren dundret løs på 20cm jerkbait mens gjedden uteble totalt. Det du sier, blogz om småfisk på agn ogver 20 cm og fisk fra 3 til 5 kg på mellomstore passer bra med min erfaring også. De største wobblerne og shaddene har jeg stort sett fått gjedder på størrelse med agnet på, mens de som har levert de største fiskene er i mellomstørrelsen eller helt ned mot små sluker, spinnere, jigger og wobblere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva spiser gjeddene i ditt vann?

Gjedder kan være akkurat like sære som andre fiskeslag, og akkurat like enkle, alt ettersom. Man må bare prøve seg litt frem til hva som fungerer i det gitte vann til enhver tid. Har gjedde på 7,2 kilo på 7 cm shadjigg beregnet på abbor, men også gjedde på 11+ på Rapala Magnum. Alt og ingenting fungerer...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Før abboren kom spiste gjedden annen gjedde , ørret og stingsild. Siden ørreten stort sett holder seg til elvene og bekkene og nesten aldri tas i vannene bortsett fra når den har blitt stor, 1-3 kg i enkelte vann og opp til 6 i andre regner jeg med det går mest gjedde i disse vannene.

En og annen karuss i enkelte av vannene. Nå som det er enorme stimer med abbor i størrelsen 5-25 cm i så godt som alle vannene regner jeg med det går mye av den. Det er også røye i noen av vannene, men regner med den går fort dypt til at den er viktig byttefisk for gjedden i forhold til ørret, abbor og gjedde. På meite har det vært bra med fisk på agn opp til 250-300 g, og da er gjedden fra 3-5 kg.

Har opplevd å få gjedde på 4 kg, sette den ut igjen for så å se den samme gjedden komme sidelengs oppstrøms godt plantet mellom kjevene på en annen gjedde av uviss størrelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ørret og gjedde i samme vann kan gå greit så lenge gjennomsnittsdybden er stor og det finnes pelagisk byttefisk (krøkle, røye, sik med flere) så ørreten ikke må inn til strandsonen for å spise. Alle våre store innsjøer på Østlandet er eksempler på dette. I vann med lav gjennomsnittsdybde vil ørreten slite i konkurranse med gjedde, og som du sier er det bare de største ørretene som klarer seg i slike vann.

Ut i fra din beskrivelse har gjedda et variert matfat, men lite ideell byttefisk som igjen betyr dårlig vekst og lange gjedder som sjelden blir virkelig store (10+). I slike vann er det ekstremt viktig at de største gjeddene slippes ut igjen, for de holder smågjeddebestanden nede. Uten de få store får man et vann fult av gjedder på 1-2 kg med svært lav verdi som sportsfisker og en ekstrem appetitt for små ørret. Disse få store gjeddene spiser sjelden, de har spesialisert seg på sine mindre artsfrender og tar kanskje en fisk eller to i uken. Du må altså treffe veldig godt tidsmessig for å få en slik til å bite. De mindre artsfrendene er langt mer opportunistiske.

Gjedde spiser abbor, men min erfaring er at den er langt ned på ønskelisten dens. Jeg har tidligere hatt gjedde i akvarium, og sluppet oppi litt varierende byttefisk. Abborene var de siste gjedda tok, den tok karpefiskene først. Kanskje er det også derfor du får gjeddene dine på små baits, de har oppdaget at store abbor har en tendens til å ha kraftige pigger og foretrekker derfor mindre bytter? Ikke godt å si. :)

Skulle jeg gått for gammelgjedda i et slikt vann, hadde jeg valgt baits som imiterer mindre gjedder.

Endret av erik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

All gjedde slippes ut, all abbor kverkes.

De vannene der gjedden ikke utrydder ørreten her er slik du beskriver med varierende dybde men de fleste vannene jeg fisker i med unntak av ett er svært grunne og tilgrodde. Fraværet av byttefisk utover stingsild kan vel også gjøre at ørreten ikke vokser like raskt som på Østlandet der det er mye rart å hive i seg. Når gyteforholdene er så som så eller nesten fraværende ryker ørreten. Noen vann har 2-3 fine gytebekker, mens andre ikke har en eneste.

Tettheten av ørret i bekker og elver tilknyttet disse vannene kan være enorm, med opptil 90 fisk pr 100 m2 etter det jeg husker, mens det i vannene med gjedde nesten aldri tas ørret med mindre den er over 1 kg.

Ikke umulig den abbor-teorien din. Virker som jeg får mer fisk om jeg meiter med ørret, makrell eller sild enn med abbor. Skal prøve mer med gjedde-imitasjon, har hatt varierende suksess med ørret-imitasjoner men liten med abbor. Artig om det er årsaken, at gjedden har funnet ut den er kjip å spise på i forhold til å vente på annen fisk.

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg og en kompis fisket en del i grimevannet for et par år siden. Eneste gjedden som kom på land fikk Daniel på en liten jigg (5cm-ish). Fisken veide 4540gr. Da hadde vi fisket ganske mange timer med forskjellige wobblere og sluk. Så at du også har lignende erfaringer er jo interessant...

Endret av PeterSL
Lenke til kommentar
Del på andre sider

har lest en eller annen plass at stingsild kan være en enkelt bytte for gjedda. så det kan jo hende at gjeddene i vanna dine utnytter stingsilda til mat og derfor tar små baits.

hvorfor ikke prøve smågjedde som agn etter gammelgjedda? burde kunne friste dem om andre gjedder er de eneste store byttefiskene i vanna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Leser litt forskning på gjedde nå - her står det at gjedden har vist å foretrekke abbor selv om annen fisk er tilgjengelig. Kannibalisme varierer med årstidene og var høyest om høsten etter det jeg kan se. Gjedde som agn utgår siden jeg ikke har hjerte til å knerte en av de små rakkerne før de har fått formert seg. De trenger all hjelpen de kan få mot abboren. Stimene jeg så i dag på grunnene var latterlige. Snitt-størrelse på abboren jeg får som bifangst er 20-24 cm men det er mye abbor som er mindre.

Grimevannet kan være ganske teit. For noen år siden fisket jeg og en kompis - jeg med gjeddeutrustning, han med dupp og makk. Jeg fikk ingenting, han fikk gjedde på 2 kg.

I dag lot jeg wobblerne ligge. Gul jigg på 5 cm, gul jigg på 20 cm. Popper på 10 cm ( modifiser med blekksprutskjørt) og popper på 15 cm. Spinner på 30 g og spinner på 8 g, begge med rød/oransje kropp. Betene ble presentert i samme områder annenhver gang. Status ble en liten gjedde på 20 cm gul jigg, to små gjedder på spinner 8 g , en småpen på popper 10 cm.

Fire gjedder på land, den største 82 cm. Den tok i en grunn vik der vannet var vesentlig varmere enn litt lengre ute og vannplanter gjorde det umulig å fiske med noe annet enn popper. På første kastet så jeg en herlig virvel 1 m etter popperen. Virvel på 1.5 m dypt vann er bra. På kast nr 2 sa det pop, pop, pop og dunk! Gjedden tok brutalt og tok snøre fra snellen. Den var sterk, og dro båten sakte utover mens 0.12 multisnøre kuttet vannliljer og annet rask. Da den kom nær båten første gang så jeg ingen popper i kjeften, og var glad for ekstra lang fortom. Så lange og raske drag denne gjedden dro har jeg ikke vært med på. Det var god sikt i vannet med polaroidbrillene, så jeg så det ikke var noe monster men hadde jeg ikke sett fisken hadde jeg begynt å fantasere oppover forbi 5 kg. Noen minutter senere og den er i båten - begge krokene sitter dypt i svelget men går greit ut med lang kroktang. Måler , tar et kjapt bilde og slipper den ut. Litt vugging ved båten, og gjedden svømte noen meter bort. Årets andre tur og største gjedde. 82 cm fra nestetipp til halespiss. Totalt 6 gjedder på 2 dager. Og 21 abbor.

u0FnWqG.jpg

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker! Favorittmåten min å fiske gjedde på. Første gjedden jeg noen gang så ble tatt på en wobbler som dinglet en halv meter over vannet i et tre - gjedden kom susende i luften, traff og kroket seg selv. Forelsket.

Må få meg en avkrokingsmatte og en bedre måte å ta bilde på, for det bildet gjør ikke det flotte beistet rettferdighet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjeddene i Bergensområdet og nordover i Hordaland er ofte sære, spesielt før det blir litt varme i vannet. Vårfisket de har det så moro med østpå er ofte helt elendig på rett side av fjellet. På nordsiden av Nordhordlandsbrua har fisken tilsynelatende klare huggperioder også, der tidlig morgen og litt utpå ettermiddagen har vist seg klart best, i alle fall i de tre-fire vannene jeg fisker i.

Hva baits angår har jeg litt samme erfaringen som deg. Så langt i år har jeg fått tre gjedder på to-fire kilo, der en har tatt en mellomstor gjeddeimitasjon i gumi, mens de andre har tatt små baits. Tidligere år har småsluker og spinnere fanget klart mest fisk, men persen på rett under syv kilo tok en svartrygget Rapala på 14 centimeter tilbake i nittenhundrogpilogbue engang.

Tidspunkt er etter min erfaring helt essensielt. I løpet av en åttetimersøkt fisker du antagelig seks timer med dårlige odds og lite aktivitet. Østlandet og Vestlandet er, som navnene tilsier, to forskjellige land. Også når det kommer til gjeddefisket. Jeg ville merket meg tidspunkt, temperatur og vær når gjeddene hugger, og prøvd å optimalisere fisket så langt det lar seg gjøre.

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjeddene i Bergensområdet og nordover i Hordaland er ofte sære, spesielt før det blir litt varme i vannet. Vårfisket de har det så moro med østpå er ofte helt elendig på rett side av fjellet. På nordsiden av Nordhordlandsbrua har fisken tilsynelatende klare huggperioder også, der tidlig morgen og litt utpå ettermiddagen har vist seg klart best, i alle fall i de tre-fire vannene jeg fisker i.

Hva baits angår har jeg litt samme erfaringen som deg. Så langt i år har jeg fått tre gjedder på to-fire kilo, der en har tatt en mellomstor gjeddeimitasjon i gumi, mens de andre har tatt små baits. Tidligere år har småsluker og spinnere fanget klart mest fisk, men persen på rett under syv kilo tok en svartrygget Rapala på 14 centimeter tilbake i nittenhundrogpilogbue engang.

Tidspunkt er etter min erfaring helt essensielt. I løpet av en åttetimersøkt fisker du antagelig seks timer med dårlige odds og lite aktivitet. Østlandet og Vestlandet er, som navnene tilsier, to forskjellige land. Også når det kommer til gjeddefisket. Jeg ville merket meg tidspunkt, temperatur og vær når gjeddene hugger, og prøvd å optimalisere fisket så langt det lar seg gjøre.

Lykke til!

Takker! Stemmer bra med mine erfaringer. Hvilke vann fisker du mest i?

Vårfiske er sørgelig, om sommeren er 21-01.00 typisk bra. Før det kan det være som du sier, 6-8 timer med null tegn til gjedde, før den plutselig sitter på hvert kast omtrent. Lett overskyet , 21.00 og utover på sommeren etter en dag med stekende sol virker å være fellesnevner for de bra dagene i de vannene jeg fisker. Noen dager har det blitt komisk, der en hel dag uten napp etterfølges av 20+ gjedder i det tidsrommet mens 2-4 er langt mer vanlig.

Jeg har spilt inn et lite foredrag rundt gjeddefiske slik jeg ser det. Dette ble brukt på et predatorshow i Karlstad for tre-fire årsiden,

Selve pratingen begynner rundt 6 minutter. Kanskje det kan være noen tips å ta med seg.

Så den for et par uker siden, fin sak! Passer bra med mine erfaringer med gjeddefiske. Jeg begynte å delje monsterbeter en periode uten annet resultat enn gjedder på samme størrelse som wobbleren. De gjeddene som tas her med prøvefiske og analyseres har ofte mageinnhold på mellom 10 og 20 cm, der rundt 20 cm er gjennomsnittstørrelsen for ørret/abbor i vannene.

Å fiske etter stor gjedde på Vestlandet er nok ikke det mest fruktbare fisket en kan bedrive både med tanke på gyteforhold i de vannene jeg fisker i og næringstilgang men gjedde på 5-7 er artig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker! Stemmer bra med mine erfaringer. Hvilke vann fisker du mest i?

Vårfiske er sørgelig, om sommeren er 21-01.00 typisk bra. Før det kan det være som du sier, 6-8 timer med null tegn til gjedde, før den plutselig sitter på hvert kast omtrent. Lett overskyet , 21.00 og utover på sommeren etter en dag med stekende sol virker å være fellesnevner for de bra dagene i de vannene jeg fisker. Noen dager har det blitt komisk, der en hel dag uten napp etterfølges av 20+ gjedder i det tidsrommet mens 2-4 er langt mer vanlig.

Så den for et par uker siden, fin sak! Passer bra med mine erfaringer med gjeddefiske. Jeg begynte å delje monsterbeter en periode uten annet resultat enn gjedder på samme størrelse som wobbleren. De gjeddene som tas her med prøvefiske og analyseres har ofte mageinnhold på mellom 10 og 20 cm, der rundt 20 cm er gjennomsnittstørrelsen for ørret/abbor i vannene.

Å fiske etter stor gjedde på Vestlandet er nok ikke det mest fruktbare fisket en kan bedrive både med tanke på gyteforhold i de vannene jeg fisker i og næringstilgang men gjedde på 5-7 er artig.

Fisker helst nord i fylket, Hallandsvatnet på Radøy og et par mindre vann i Lindås.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har fisket relativt mye etter gjedde og selv om jeg har fått 3-4 Kg fisk med noen voldsomme bitemerker fra annen drøy gjedde, så har jeg kun sett én art hostet opp av gjedder jeg selv har tatt under fiske - nemlig ørekyte. Har aldri sett annen fisk i svelg/munnen, og den ene gjedden på 2-3 Kg som jeg måtte ta livet av pga at den hadde skadet seg voldsomt i øynene, hadde kun en voksen frosk i magen. Så det kan godt være at det å gå ned på størrelse på kunstagn kan være den lille detaljen som trigger hugg i ditt vann/dine vann.

Dette gamle fjaset med at "gjedda tar alt uansett" er like støvete og meningsløst som et par sandaler uten såle. Alle som fisker aktivt og variert etter gjedde vil kunne fortelle om x antall timer uten så mye som ett pip i en varsler, ikke ett hugg under spinnfiske osv osv. HELDIGVIS er det slik - da får man tenning til å gnu på videre for å knekke koden i et nytt vassdrag, et nytt vann..

Forøvrig godt å lese at du setter gjeddene av en viss størrelse tilbake, her syndes det mye i vassdrag som absolutt burde hatt store predatorer til å regulere de små eksemplarene. Dessverre sitter det langt inne for en del folk å innse dette, men den veien blir til stein for stein og saklig info vil på sikt få folk til å få opp øynene for fakta. Da vil de også få et sunnere og bedre regulert vannsystem. Win-win spør du meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjeddene som blir tatt i forbindelse med prøvefiske her har ofte mageinnhold av gjedde og ørret på 20-25 cm. At gjedden spiser solide måltider som utgjør en stor andel av dens lengde/vekt dersom dette er tilgjengelig er godt dokumentert. Det jeg lurer på er om stor gjedde som spiser relativt sjeldent, kanskje en gang i uken eller sjeldnere avhengig av måltidets størrelse vil hogge når den er på leting etter mat etter å ha fordøyd et stort måltid, og dersom den er god og mett heller vil prioritere å ligge i ro og fordøye heller enn å mase etter store kunstagn. Det er endelig tatt gjedde med annen fisk stikkende ut av kjeften, men dette er vel sesongavhengig? Etter gytetiden og på høsten, mens den ellers spiser godt for så å ligge og fordøye? På meite med dødt agn virker det som 25-30 cm fisker bra, mens kunstagn av samme størrelse ikke gjør det sammenlignet med 10-20 cm kunstagn.

Gjedde som hugger kan være så mangt, fra min begrensede kunnskap det som ser ut som irritasjonshugg til rå angrep med kjeften på vidt gap. Noe av det som gjør gjeddefiske så spennende - pinner på 30 cm som angriper ditto størrelse shad eller wobbler, og gjedde på 5+ som plukker smårusk av spinnere og skjesluker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.