Gå til innhold
Fiskersiden

Nok en rookie!


Sverto
 Share

Recommended Posts

Ja da har jeg gått til innkjøp av utstyr:

http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=60802805&searchclickthrough=true&searchQuery=dyprigg

Noen som har tanker om kjøpet, hva det tåler i bruk og maks fiskedybde kanskje?

Skal bruke det i ferskvann, nærmere bestemt Femund så om noen har innspill på hvordan jeg fisker smart med den? Femunden er ujevn i nord og bunn varier fra 3 til 50 meter i området jeg fisker mest, men det er kanskje ikke nødvendig å overdrive dybden?

Alle innspill er gull for meg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den vanligste feilen folk gjør med en dyprigg er å fiske for dypt. Det er mye bedre å fiske fem meter over fisken, enn fem meter under. Husk at ørreten ser mye bedre oppover enn nedover. :)

Ellers må man følge med som en smed på ekkoloddet så man ikke kjører loddet i bunnen. Ha alltid en avbiter lett tilgjengelig! Et godt dybdekart på plotteren er gull hvis man skal fiske langs kanter uten å stresse alt for mye med riggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han sletta den tidlig, men det ble Scotty 1091 med blylodd(4,7kg) og flashere? vet ikke hva det er, 3 utløsere og feste ++ husker ikke alt.

Fikk den for 3000, etter å ha sett på nettet har jeg vel fått det til ca halv pris vel.

Satser på å behynne forsiktig Erik har en humminbird ecco som ikke er all verden, men jeg kjenner sjøen godt så det skal gå greit med sikkerhetsavstand.

Noen tips til wobblere? Nettbutikker? Femunden er en SVART sjø, burde jeg satse på blå? Sik er jo antageligvis det ørreten spiser mest der så kanskje jeg skulle satse på svart/blank?

Kan man ha flere stenger på en rigg eller blir det bare krøll?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Begynn med en stang på riggen du. :)

Man kan fint bruke flere med bittelitt trening. Man bruker da en "stacker" som er en utløserklype med feste som passer på wiren. Denne settes (minst) fem meter høyere enn den nederste stangen:

slipp ut sene for stang nummer en.

Fest sena fra stang en i utløserklypa, frikoble snellen med knarr på.

Slipp loddet ned, feks 5 meter. Sett snelle nummer en i gir.

Fest stackeren på wiren.

Slipp ut sene fra stang nummer to, noen meter kortere enn stang nummer en, fest sena i stackeren.

frikoble snellen på stang to OG snella på stang nummer en, med knarren på begge snellene. Ikke stress over at sena på stang en drar ut.

Slipp ned loddet ROLIG til ønsket fiskedyp. Stram opp sena på begge stengene så du får passelig bue. IKKE slipp loddet for fort, da kan det bli surr når senen fra stang en hektes i kroken på stang to.

Stengene skal ha nok bue til at du vil se småfisk som ikke løser ut. Dette ser du ved at stangtuppen "nikker", du skal altså ikke stramme opp så hardt at ingenting kan få den til å "nikke". En bonus er at du tar opp noe av slakklinen fisken får når den drar sena ut fra utløseren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg meiner du bør gjøre da du skall rigge en dyprigg er følgende:

Rett oven dyploddet setter du en klype der du har ca 3 m slep til vobleren/beitet. Loddet fungerer i dei fleste fall som en sorts "flasher" d.v.s. lokker til seg fisken. Da beitet er langt bak loddet blir fisken (d,v,s, ørreten) ikke nok intressert. 3 m bak loddet har vi for det meste da vi troller lax i f.eks østersjøen.

Dette var stang nr 1

Stang nr 2 setter du minst en meter lenger opp enn hva slepet på stang nr 1 har, d.v.s. ca 4-5 over. Slepet på denne stang nr 2 kan være ca 10-15 m hvis du ikke har fleire stenger bak båten. Dette beitet fisker da nærmere overflaten og det er bra at det kommer litt lenger bak og ev i/under båtens aktersvall/vatten. Dette gjør at ev en intressert fisk kan gå opp og ta beitet i skjul av aktervattnets bølger.

Som beite vill jeg foreslå Rapala i i første rekke, i farger som du nevnte. Størrelse ca 6 og 10 cm. Tipper gull og svart også er bra fargevalg. Rapala har mange ulike modeller men jeg syns du bør velge flytende for dei er det mest "liv" i

Men ikke undervurder beiten av type Tomic ("plugger") eller lette skjeier i gull eller kobber.

Kjøper du ytterligere en rigg så kjører du dess lodd litt høyere op alternativt litt lenger ned enn det du har nå. Da vill du få beiten som beveger seg på nivåer midt i mellom dei du nå kjører med, og du får en bedre spredning i dybden.

På ekkoloddet søker du etter sprangsjiktet, det sjikt der vannet hurtig endrer temperaturen. Dette kalles også for "termoklin". Det synes på ekkoloddet som en sorts grumsette stripa ett eller annet sted mellom overflaten og ner till ca 20m dybde alt etter som sommeren varmer opp det oversta vannsjiktet.

Si att du finner denne stripen på ca 15m dybde. Da setter du det nederste beitet på ca 16m dybde og det ovenfor fisker da ca 3-4 m oven termoklinen. Det er veldigt vanleg at større rovfisk samler seg under det overste varme sjiktet (om sommeren) får sen å gjøre attakker opp i det varmere lag på jakt etter m.a. sik eller lagesild/sikløje

Ser du ikke denne termoklinen må du høye følsomheten på loddet, ev også skippe noen av dei støydempende innstillingane (fra høy til medium, eller fra medium till lav/eller til null)

skitt fiske!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.