Gå til innhold
Fiskersiden

Hjelp til oppsett og teknikk


hårrånj
 Share

Recommended Posts

Hei!

Er ganske fersk innen kystmeite og trenger litt hjelp. Først og fremst lurer jeg på hvilket oppsett jeg skal bruke. Har til nå kun brukt opphengsløkke på hovedsena og festa et par kroker med agn på, sluk med agn/jighale i bånn. Altså uten fortom etc. Funker dette, eller bør man bruke et tackle? I så fall, kunne noen linket hva jeg trenger og hva jeg gjør for å knyte dette selv evt et godt ferdiglagd tackle?

Har også noen spm ang teknikk. Skal man bare slippe agnet til bunn og la det ligge der eller skal man jobbe aktivt og flytte mye på agnet? Skjønner at dette er avhengig av hvilken art man er ute etter, men fisker i grunn ikke etter en spesiell art foreløpig. Og hva med tilslag når man kjenner at fisken er bortpå? Hadde veldig mye napp sist, men slet med å få kroket fisken skikkelig. Kan muligens ha noe med størrelsen på kroken, brukte Mustad 3/10.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror du er i feil underforum hvis du fisker fra båt.

Å lage seg egne takkelfortomer er en fordel da du kan bruke sterkere mono som stamme i fortomen for å ungå slitasjebrudd. Du har også mulighet til å raskt bytte fortom.

For å få krokene til å sitte bedre er det viktig at krokspissen er fri og at agnet ikke ligger som en klump nede i krokbøyen. Bruk agnstrikk. Jeg liker widegap-kroker fra Owner siden disse er sylskarp og har en utforming jeg liker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Google + Vis bilder = Bilder og tegninger av masse kurante takler.

Jeg bruker mest Paternoster med en eller to opphengere.

Avstand mellom opphengere og søkke/pilk eller agn i bunnen avhenger av art og forhold.

Noen ligger i ro og trenger tid på å få anget i f.eks en hard kjeft (f.eks steinbit) og da venter jeg og teller 1001-1002 til 10 ofte før jeg setter kroken.

Også om agnet er f.eks en brisling med en krok gjennom ryggen vil fisken trenge litt tid på å få brislingen ned i kjeften.

Da tenker jeg på situasjoner som ved frilinemeite etter sjøørret ol.

Noe som forøvrig anbefales på det sterkeste å prøve for de som ikke har testa det :)

Gjør du mothugg for tidlig vil du bare dra anget ut av kjeften på fisken før kroken har passert gapet.

Skitt fiske :)

Endret av Aurejeger
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det låg ute eit knippe "how-to"-artiklar på dei vanlegaste kystmeiteriggane på Hooked, under "Lasses fiskespalte". Sidene er vist heilt på bærtur, og dei fleste lenkene lenker tilbake til same sida. Eg finn heller ikkje igjen desse på Lasse sin nye blogg. Den einaste av artiklane eg får til å fungere er denne: http://www.hooked.no/agn-og-kroker/kystmeitetackler-2-tokroks-paternoster

Ellers er Book Of Saltwater Rigs eit ganske omfattande verk for den som likar å knyte, men den er kanskje litt vel "vidarekommen" for den spede nybegynnar. Her er det mykje avanserte konstruksjonar, men ein blir i det minste inspirert (eller avskrekka). Hugs at prinsippa er det viktigaste, og det aller meste kan forenklast:

http://www.skysports.com/downloads/Book_Of_Saltwater_Rigs.pdf

Endret av Dr. Hook
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar!

For å få krokene til å sitte bedre er det viktig at krokspissen er fri og at agnet ikke ligger som en klump nede i krokbøyen. Bruk agnstrikk. Jeg liker widegap-kroker fra Owner siden disse er sylskarp og har en utforming jeg liker.

Hvilken av Owner sine kroker bruker du? Og størrelse?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vist det faktisk er kystmeite du driver med, og ikke meitefiske fra båt, så vil jeg anbefale deg å ta en titt på på bloggen til BAN :)
Når det kommer til krokstørrelse, så bestemmes det av størrelsen på fisken du vil kroke. Selv bruker jeg 1/0-5/0 til kystmeite. Eventuelt noe noe mindre kroker til flyndrefisk.

Endret av Audiosan
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Owner mutu light circle 1/0 er den beste allroundkroken, både små og store fisk sitter godt på den, samt at med den har du ingen tilslagsproblemer.

La agnet (makrell) ligge på bunnen til fisken stikker avgårde med det, så strammer du opp med snella til du kjenner motstand fra fisken, og så løfter stanga (ikke tilslag).

Enklere blir det ikke.

Når du har dratt opp 20-30 arter på denne måten er det på tide å spesialisere

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.