matsmet

koking av fortom?

11 posts in this topic

Klargjør meg for kveitefiske. Og kjenner til at det kan være et godt grep å koke stiv og tykk nylon. Den blir klart mykere, og lettere å jobbe med. Men, spørsmålet er hva den gjør med bruddstyrke og slitestyrke? Noen som har noen erfaringer å dele?

Share this post


Link to post
Share on other sites

vet ikke, men tror nylonen kan bli svakere vist den blir for varm. Hadde ikke tatt sjansen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Den blir også drøyt mye mer stretchy. Litt usikker på dette jeg også. Har dog info fra yrkesfiskere om at dette skal funke. Forsøkt det nå med 1mm mono. I morgen er det imidlertid gode sjanser for de virkelig store, så det gjenstår å se om jeg tør..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvor holder du til da? er jo bare å prøve og koke den, så evt. feste den rundt ei sperra i garasjen vist du har det og prøv med litt vekter

på, så ser du som ca=)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ser ingen grunn til å koke en fortom. Den eneste fordelen må jo være at det blir lettere å lage knuter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvis du koker den (100 grader) svekkes den mykje. Det er bedre å legge den i passe varmt vann fra springen, da svekkes den ikkje så mykje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Synes det holder med å dampe de lett over vankokern.

Kan ikke ha merket at det har gitt noe form for svakhet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tro meg , det funker, især på veldig stive nylon typer. Nå som vi hovedsakelig bruker line, gir en lett kok lit elastisitet og får fortomen til å fungere som demper. Jeg hadde allikevel ikke brukt akkurat kokevann. 75-80 grader burde holde til å treke snøret litt- vel og merke stive - I dag finnes det også flere typer som er litt mer elastiske- Jeg liker Sufix Superior til mine takler.

Om man har behov , og ved knyting kan man dyppe ett par sekunder i kokende vann før man strammer. Detter gjelder snøre som er over 1,0mm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pleier å la vannkokeren stå og hvile noen minutter før jeg tar fortommen (i en rull) innpå en skrutrekker eller lignende, så heller jeg vannet kjapt over til hele rullen er godt dekket. Et par runder frem og tilbake, og så er fortommet mye enklere å jobbe med. Bruker dette på fortommer over 1mm; for å få solide knuter til å skli lettere, samt gjøre fortommen mykere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noen som vet hvorfor nylon blir mer elastisk av koking? Ville tro at man bryter kryssbindinger mellom kjedene under oppvarming?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takker or tips. Har forsøkt sena idag. Og jeg må si jeg er fornøyd. Har som andre også har erfart opplevd idag at dette var behagelig å fiske med. Knutene gikk som en drøm. Og jeg har et inntrykk av at bruddstyrken er meget god. Det ble desverre ingen store kveiter idag. Men, alle fire vi fikk opp i båten (gjenutsatte 3) ga ikke fortommen nevneverdig juling. Bløtgjøring kommer jeg til å fortsette med! Desverre ble området rundt godplassen vår i Nord-Troms godt befolket av utenlandske turistfiskere. Og det er alltid litt kjipt at noen oppdager markjordbærstedene som er møysommelig funnet frem til.. Det må nevnes at jeg snakket med en finne inne på brygga som lå i området. Han fikk en på 182 cm. Var visst også en kraftig plugg. Og ble gjenutsatt. Estimert av dem til å være 85 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now