matsmet

koking av fortom?

11 innlegg i emnet

Klargjør meg for kveitefiske. Og kjenner til at det kan være et godt grep å koke stiv og tykk nylon. Den blir klart mykere, og lettere å jobbe med. Men, spørsmålet er hva den gjør med bruddstyrke og slitestyrke? Noen som har noen erfaringer å dele?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

vet ikke, men tror nylonen kan bli svakere vist den blir for varm. Hadde ikke tatt sjansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Den blir også drøyt mye mer stretchy. Litt usikker på dette jeg også. Har dog info fra yrkesfiskere om at dette skal funke. Forsøkt det nå med 1mm mono. I morgen er det imidlertid gode sjanser for de virkelig store, så det gjenstår å se om jeg tør..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvor holder du til da? er jo bare å prøve og koke den, så evt. feste den rundt ei sperra i garasjen vist du har det og prøv med litt vekter

på, så ser du som ca=)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ser ingen grunn til å koke en fortom. Den eneste fordelen må jo være at det blir lettere å lage knuter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du koker den (100 grader) svekkes den mykje. Det er bedre å legge den i passe varmt vann fra springen, da svekkes den ikkje så mykje.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Synes det holder med å dampe de lett over vankokern.

Kan ikke ha merket at det har gitt noe form for svakhet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tro meg , det funker, især på veldig stive nylon typer. Nå som vi hovedsakelig bruker line, gir en lett kok lit elastisitet og får fortomen til å fungere som demper. Jeg hadde allikevel ikke brukt akkurat kokevann. 75-80 grader burde holde til å treke snøret litt- vel og merke stive - I dag finnes det også flere typer som er litt mer elastiske- Jeg liker Sufix Superior til mine takler.

Om man har behov , og ved knyting kan man dyppe ett par sekunder i kokende vann før man strammer. Detter gjelder snøre som er over 1,0mm

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Pleier å la vannkokeren stå og hvile noen minutter før jeg tar fortommen (i en rull) innpå en skrutrekker eller lignende, så heller jeg vannet kjapt over til hele rullen er godt dekket. Et par runder frem og tilbake, og så er fortommet mye enklere å jobbe med. Bruker dette på fortommer over 1mm; for å få solide knuter til å skli lettere, samt gjøre fortommen mykere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Noen som vet hvorfor nylon blir mer elastisk av koking? Ville tro at man bryter kryssbindinger mellom kjedene under oppvarming?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takker or tips. Har forsøkt sena idag. Og jeg må si jeg er fornøyd. Har som andre også har erfart opplevd idag at dette var behagelig å fiske med. Knutene gikk som en drøm. Og jeg har et inntrykk av at bruddstyrken er meget god. Det ble desverre ingen store kveiter idag. Men, alle fire vi fikk opp i båten (gjenutsatte 3) ga ikke fortommen nevneverdig juling. Bløtgjøring kommer jeg til å fortsette med! Desverre ble området rundt godplassen vår i Nord-Troms godt befolket av utenlandske turistfiskere. Og det er alltid litt kjipt at noen oppdager markjordbærstedene som er møysommelig funnet frem til.. Det må nevnes at jeg snakket med en finne inne på brygga som lå i området. Han fikk en på 182 cm. Var visst også en kraftig plugg. Og ble gjenutsatt. Estimert av dem til å være 85 kg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå