Gå til innhold
Fiskersiden

Sjøørretfiske på Hjellestad.Strandsonen bygd igjen


Tor.Øksendal.
 Share

Recommended Posts

Prøvde lykken på Hjellestad utenfor Bergen etter tips om godt sjøørretfiske i tidevannsstrømmen. Vi fikk ingenting, men må si det så lovende ut med fine og leopardmønstrede grunner. Dette var imidlertid nordover fra ferjeleiet, når vi gikk sørover som tipset var strandlinjen ganske utilgjengelig ved at privatboliger hadde bygget tett nede langs vannet. Føles jo litt merkelig å drive og tre over gjerder og inn i på plener for å komme seg frem, men er det lov? Er det ikke landsdekkende lover om ferdsel i strandsonen som omhandler sånt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Legg til utallige iler og naust. Hadde forresten en mulig SØ etter sluken i kveld helt inne ved land, like etter solnedgang. Hoppet 20 meter fra meg like før; så den ikke ordentlig, men vil tippe den fra halvannet til to kilo! Hoppet som en SØ- rett opp og plump ned igjen. Imidlertid så den ut som den hadde litt skade på ryggfinnen, så det kan ha vært en olaksrømling. Dette var i Nordvik innenfor Lysøen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette har vel vært diskutert tidligere i det gamle forumet. Generelt gjelder retten til ferdsel i utmark, men noen ganger ligger bebyggelsen så nære strandsonen at denne defineres som innmark.

Generelt er det best å spørre folk om de synes det er greit at du fisker selv om det ligger hytter tett inntil. Ofte får du ja, og de gangene du får nei er ofte det beste å finne seg en annen plass. Dersom du mener at det er åpenbart at stedet bør defineres som utmark og likevel blir jaget bør du kontakte kommunen og evt rapportere om vedkommende hytteeier har oppført gjerder, plattinger, flaggstang, utepeis osv i strandkanten. Disse tiltakene er ofte ulovlig utført og kan bli svært kostbare for eieren hvis kommenen krever de fjernet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 years later...

Si som morem min sa Når jeg og brodern var små og fisket med henne nedenfor et hus ved vannet ved Oslo. En man kom ut og sa det var hannes tomt. Henne sa: Har du ikke hørt om strandlinje!? Han sa: Dere kan ikke gå her. Mamma: Det ksulle du tenkt på når du bygde huset ditt omtrentlig på vannet. Så fortsatte vi og fiske ;) To små gutter, en hunnløve av en mor

Endret av Dan fisherMan
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Det handler om avstand til bygninger. Det er også en annen beskrivelse av loven som sier at ferdselen ikke skal være til sjenanse for eier. Begge parter må kunne sette seg inn i den andres situasjon. Det er ikke spesielt trivelig å ha nøst og brygge ved sjøen (som er lovlig bygget) og så kommer en gjeng og fisker på din egen uteplass. Grunnen til at det er fint å fiske der er vel gjerne fordi eier klipper gresset og lager stier. Det er vel ingen som vil ha folk i hagen sin, selv om den er stor. Det er jo ikke verre enn å snakke med eier og spørre om lov, normal høflighet kommer man langt med:-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

DU har lov til å ferdast:

1) i utmark

2) så lenge du ikkje er til utilbørlig fortrengsel for eigar

Innmark er definert i friluftslova. Alt som er privat sone rundt bustadhus eller hytte er innmark. Merk at dette gjeld privat sone og ikkje bustadtomt, dvs at delar av ei bustadtomt kan vera rekna som utmark. Alt anna enn detsom er definert som innmark er utmark og du kan gå der.

2) er kun nytta i spesielle tilfeller. F eks vil brygge ved naust ikkje vera innmark men dersom du oppheld deg der så vil du vera til utilbørig fortrengsel for eigar. Du kan ha rett til ferdsel over eit brygge langs stranda men ikkje ut på sjølve brygga. Viktig å vera klar over at naust er rekna som uthus og alt areal rundt naust er rekna som utmark. Du skal difor kunne ferdast inntil naustvegg. Merk at det er skilje mellom opphald og ferdsel, dvs du kan f eks ha lov til ferdsel men ikkje lov til opphald.

Høgsterett har mange dommer på dette, og dei viser til at grunneigarar i strandsona må tolerere fedsel tettare opp til sine eigedomar siden det er snakk om ein arealtype (strandsone) som har stor betydning for almennheten.

Les meir på : http://allemannsretten.no/2012/07/21/noling-i-fjaera/


Kan leggja til at i området Milde - Hjellestad så vart det i si tid avdekka enormt med ulovlig bygg i strandsona:

http://www.nrk.no/hordaland/flere-tusen-ulovlige-bygg-1.7013879

Enden på visa her var at kommunen ikkje hadde mulighet i havet til å følgje opp alle og difor gav amnesti til veldig mange av dei.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.