Gå til innhold
Fiskersiden

Gjedden og meg


AsleB
 Share

Recommended Posts

Lite fisk verdt å nevne i det siste. De to siste 7+-fangstene har gjort at jeg er litt mindre giret på "småfisk" fra 2-4 kg, så jeg gutser litt med grovere saker og dypere fiske. Det gir færre napp, men det trengs bare ett..

Leste noe interessant på Veidirektoratet sine sider, en analyse utført av Uni Research. Det er mange artige rapporter på vannene i Bergensområdet. Vel kan en få med seg mye med noen tiårs sportsfiske, men det begrenser seg til det vi ser og hører.

attachicon.gifrapport.jpg

Skulle likt å ha sett vekstkurven til disse fiskene. Håper for gjeddene sin skyld at de er hanner.. Dette passer for øvrig med det jeg har sett i vannene der gjedde og ørret sameksisterer. Gjedden dominerer, mens ørreten først går i vannet når den er 1+ kg og kan unngå det meste av gjedder. At en ørret på 2.8 kg har unngått å bli gjeddemat i 20(!) år er imponerende! I Nesttunvatnet har jeg ved et par anledninger hatt på fisk på store wobblere ( 18 cm ) som jeg har trodd har vært en litt vel sprek gjedde, før den kommer inn mot land eller hopper og det viser seg å være i overkant grov ørret. To ganger har jeg mistet en slik fisk, men kilosfisk har det blitt noen av oppigjennom.

---

så denne først nå. Interessant og som forventet at den store og gamle ørreten inneholdt mye mer kvikksølv enn de andre fiskene, men også interessant at den inneholdt mindre arsen. Når en ørret er 2,8 kg er den vel nesten for stor til og med som gjeddemat, særlig i vann der det kanskje ikke er mange store gjedder? Sannsynligvis har denne fisken stagnert i vekst de senere årene, og har nok hatt tilnærmet denne størrelsen i mange år allerede, uten at jeg kan si noe sikkert om det naturligvis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, for de aller fleste gjeddene som går her er den for stor. Det virker som ørreten er relativt trygg når den kommer seg over kiloen, ikke minst fordi det er mye smågjedde som vil ha problemer med selv en slik fisk. Kondisjonen på ørreten på 2.8 er ca 1.25, meget bra men jeg vil tro at den for det meste spiser insekter fra land og vann, en og annen frosk og ikke de store mengdene fisk siden det er lite småfisk å ta i disse vannene. Den har nok som du sier hatt stabilt treg vekst lenge, og ikke den eksplosive veksten en fiskespisende ørret kan ha.


Tok en morgentur for en gangs skyld for noen dager siden i Grimevatnet. Var ved vannet 06.00, ingenting skjedde frem til 09.15 , men da følger en pen frue inn og dunker borti gummien med lukket munn. Jeg ser hele fisken, og den er på riktig side av 5 kg. Tidligere har en pen gjedde snappet abbor av kroken når jeg har fisket etter dem her.

Da den ser meg snur den raskt, og jeg kaster ut i samme retning som den stakk. To omdreininger, og jeg kjenner et kontant hugg. Tilslag, og stangen dirrer. Tunge, tunge hoderist og et tregt, bestemt utras mot dypere vann. Det er som fisken bare svømmer rolig , den rister litt på hodet innimellom men fortsetter selv om jeg legger betydelig press på. Båten snur og følger med utover. Fisk under 5 pleier jeg som regel å bare pumpe inn raskt, de lar seg snu kjapt men denne nekter.

Så blir det slakk line - gummien kommer opp med bitemerker fra midten og bak mot halen, fisken var tydelig kroket på den bakerste enkeltkroken. Jeg banner høyt og kaster etter fisken vel en time siden jeg tidligere har tatt fisk som har vært på hugget nokså kjapt etter jeg har mistet dem - men ingenting. Resten av turen blir resultatløs. Nå vet jeg ihvertfall hvor den er..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Testet Kristianborgvannet, Solheimsvannet og Nesttunvannet. Mye action i Kristianborg, fire kjappe på en halv time. Sneiper alle sammen. Solheimsvannet hadde elendig sikt, fikk et par bra hogg helt inne med land på store, stygge tailbaits men det så ut som de grovbommet for det meste. Nesttunvannet var som det har vært i det siste, skremte ut en liten sak fra en oversvømt vik men ingen napp.

post-31241-0-73724200-1446450816_thumb.j

Heftig action i Kristianborgvannet. Bestenotering her er 4.9 kg, og jeg vet det er tatt andre fisker mellom 4 og 5 her i tillegg til karuss over kiloen.

Det gjorde godt for selvtilliten med et par sneiper etter all blankingen i det siste! I Nesttunvatnet er jeg overbevist om at mesteparten av fisken nå står på sørsiden, den eneste delen av vannet med noe dybde og som kun er fiskbart fra båt.

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

post-31241-0-67616700-1446507898_thumb.j

Det ble en tur i dag og før jobb. Vekslende skydekke, sol, vindstille, lette krusninger. Fin dag på vannet selv om fisken uteble bortsett fra en liten kar som tok på en gjeddeimitasjon. Nokså sikker på det er gjenfangst. Fisket over grunner, nøkkeroser, dypkanter uten et eneste napp. Med slikt vær gjør det nesten ingenting. Fikk en solid ladning med Dexter Shad og Eel i posten jeg gleder meg til å teste ut også, har litt troen på lange flagrende haler på trege dager. Kjekt å kunne sette pris på de mindre sneipene, ble litt bortskjemt i sommer/ tidlig høst da 3 kgs var rutine og det ble et par over meteren, flere over 85-90 cm.

post-31241-0-08871800-1446507907_thumb.j


Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De siste dager og ukers gjeddefiske har vært elendig - litt fordi jeg kun har kunnet fiske på det som erfaringsvis er ukurante tider og litt fordi vær, vind, dårlig gjeddefisker, sesong, vann. Likevel, jeg må knekke ukurant tid-koden og ikke minst sesongkoden siden jeg helt ærlig ikke aner hvordan gjedden beveger seg i disse vannene om vinter/høst. Med ekkolodd hadde det vært greit, men med kun stang og agn til å søke fisk med er det litt verre.Følger de røyen når den går grunnere? Abboren mot dypere vann? Ørreten som skal gyte? Sitter de deprimert på 90 m dybde og sutrer over at de bor i elendige vann? Noen dager finner jeg dem i oversvømt gress, andre ned mot 40 m. På samme tid på døgnet, vindretning, vanntemperatur osv.

Etter 6 timer gir letingen resultater.. På ca 20-25 m dybde. Etter å ha slitt ut 5 kroker og dradd opp en halv skog er det deilig å kjenne liv i andre enden. Det er ikke mye liv, det er ikke stort men det er pent og første gjedde tatt på en Big Paddletail. Å denge rundt på denne og smelle den i bunn er gøy.

post-31241-0-13090300-1446659791_thumb.j

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble bomtur i går. Ruskete vær utpå som ga frisk drift og gjorde det vanskelig å avfiske områder grundig. Når gjeddene er trege er det som regel svært grundig fiske av strukturer i dybden som gir resultat, men det er vanskelig når det blåser på.

De små, grunne vikene var enormt uklare som følge av tilsig fra jordbruk og vind, mens vannet var klarere lengre ute. En fin fisk tok hardt ved båten, men tilslaget ble keitete og fisken forsvant etter å ha spyttet ut jerkbaitet. 6 timer på vannet uten et napp bortsett fra den som stakk. Gleder meg til vår/tidlig sommer her, er noen steder som ser veldig lovende ut for grunt fiske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Har lev opp til trådnavnet siste tiden. Bomtur etter bomtur. Fisker dypt, grunt og ser ikke snurten av hverken gjedde eller abbor. Av erfaring er sommerfisket bedre og enklere enn høst- og vinterfisket i de vannene jeg fisker, muligens har det noe med at vanntemperaturen sjelden blir særlig høy der på grunn av stor utskiftning, dyp og lignende. Erfaringsmessig er vinteren bedre for meite, men jeg synes fort det blir kjedelig å se på 2-3 dupper sammenlignet med aktivt og oppsøkende fiske. Blir det flere bomturer er det dog mulig jeg finner frem meitestangen og en stol.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blanking igjen.Hverken så eller kjente fisk. Folk snakker om hett fiske rett før isen legger seg, men har merket fint lite til det.

Ditto. Rett før isen legger seg har aldri vært bra gjeddetid for min del. Rett etter at den har lagt seg er derimot gjerne helt topp. De første turene på isen før isen kommer er gjerne årets beste isfisketurer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ditto. Rett før isen legger seg har aldri vært bra gjeddetid for min del. Rett etter at den har lagt seg er derimot gjerne helt topp. De første turene på isen før isen kommer er gjerne årets beste isfisketurer.

Bra det ikke bare er meg. Selv om det slår feil år etter år klarer jeg ikke la være å prøve likevel. De første turene på isen før isen kommer er ekstremt fiske :D

Hadde selv meget trøgt fiske rett før isen kom i år.

Men det er litt uvant, for jeg har brukt å hatt allright fiske på den tiden før.

Hvilket dyp tar du den på da? I år har vannstanden vært eksepsjonelt høy i alle vann her, men ikke spesielt dårlig sikt likevel. For en knapp måned siden så jeg mye gjedde på 1-2 m , men siste måneden har jeg ikke sett en eneste fisk, ei heller fått dem. I november tok de dypt ned til 20 m mens om sommeren når de liksom skal gå dypere tok jeg de fleste på 1-2 m pisselunkent vann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

post-31241-0-12976300-1450306339_thumb.jpost-31241-0-82456700-1450306342_thumb.jpost-31241-0-25405100-1450306346_thumb.j

Innimellom, når gjedden er sær må jeg fiske litt annet. Kjipe bilder i dårlig lys med mobil, de gjør dessverre skam på den flotte kondisen denne fisken hadde. Hadde denne fisken vært menneske ville den hatt en cankle. Altså, en legg som er så tjukk at den er umulig å skille fra ankelen. Utrolig artige fighter på ultralett utstyr. Om gjeddefisket er min heroin er dette min subutex. Ikke den samme rusen, men det tar vekk den verste abstinensen.

Det virker som ørreten ikke liker jigger som fiskes kjedelig der jeg fisker, her er det jerking og twitching som gjelder. Helst skal det se ut som en har et epileptisk anfall heller enn fisker. Ingenting av wobbler, sluk eller spinner ga så mye som et napp, men gummien leverte selv fisket svært raskt i kaldt vann.





Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

This report will be in english, because of the company present during the trip. The Dutchguy asked for a fishing buddy around Bergen, and I invited him for some pike fishing in Grimevatnet. The weather conditions have been ideal for a number of weeks - rain, south/southeastern winds up to 10 m/s but the air pressure has been fluctuating on the low end of the scale. The weather isn't getting any better though, so I wanted to give the pike a go. Fishing from land I've had several days without a single strike on lures, so The Dutchguy was bringing some fresh deadbaits. Bringing 4 rods , 7 in total with The Dutchguy's rods and enough lures to last two lifetimes I was a bit worried about the carrying capacity of the small rowing boat, but it held.

The wind made the fishing difficult as we drifted rapidly and we had to use both the oars and the drogue for staying in position.

The first spots that usually hold pike were completely dead, not a single bite. At one point we went ashore and The Dutchguy put out his deadbaits, only to catch a nice tree. Since we had no contacts on heavy rubber fished close to the bottom, we moved to a shallower area. The Dutchguy left his deadbait trailing a few metres behind the boat - suddenly a pike came up and grabbed the mackerel, hooked itself - the excitement was real. It was a nice fish, not huge but a real confidence booster after hours of no bites. Afterwards The Dutchguy had another strike, but the pike avoided the hooks of his Shad Teez and the counterstrike ripped the shad out of the water. Now, at least, we were fishing where we knew there were a few pike. Dusk was setting in, and the pike seemed to become active.

Since I had no contacts on my rubber I took out my jerkbaits, put on a perch-coloured Buster and let it sink for a bit - a few casts and bam! Fish on. It didn't feel like it was hooked well, but it wasn't a huge fish either so it didn't matter. After a few runs we netted it and I for one was starting to feel a lot more confident. We drifted past a few hotspots, had a few contacts as it grew darker.

post-31241-0-05653500-1450552147_thumb.j

A few more hotspots, nothing. The final area we went to is an are where there is pike some of the time, always good for a few casts. I've lost some nice pike there over the years. Indeed, a few casts in and I'm hooking a nice little pike on a trout-coloured swimbait. Most of my fish this season has been caught on trout, pike or perch imitations but those are the baits I'm using the most as well.

post-31241-0-28435000-1450552214_thumb.jpost-31241-0-20884300-1450552216_thumb.jpost-31241-0-59787100-1450552218_thumb.j

At first I wonder what's happening as the pike swam towards the boat, but then I reeled in, gave it a hit and the fish was on. An undramatic landing with the net, and the third nice pike in about an hour is in the boat. Now it's getting darker by the minute.

All the while the weather has been atrocious - heavy rains, a few lighter periods, strong winds and a few lighter periods. I have to admit I was questioning wether we would catch at all, but I'm very happy with three nice pike although they were far from the biggest I've caught there.

Even though the weather was horrid, the fishing was hard and the rowing harder it was a great little trip, and it's always nice to fish with new people, to see what they are doing and learn from them. I was especially happy that the pike was still hitting lures hard, as I much prefer lure fishing to deadbaits. Those strikes made everything right in the world again.

I might leave a mackerel in the water from now on while I'm casting my lures though..

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

hvor tung var ørreten og den siste gjedda?

Jeg vet ikke, hadde hverken målebånd eller vekt da jeg tok ørreten. Hvis jeg skal anslå noe vil jeg anslå et sted mellom "helt grei" og "fin". Veide eller målte ikke gjeddene heller, da de var et godt stykke under pers. Måtte få kroker ut og fisken i vannet fort som fy så jeg kunne begynne å ro igjen siden båten drev styggfort mesteparten av turen selv med drivanker. 10+ m/s i liten robåt er litt vel hårete.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.