Gå til innhold
Fiskersiden

Gjedden og meg


AsleB
 Share

Recommended Posts

Tok en tur på direkten etter nattevakt for å holde meg våken. Fiske er det eneste som duger når kanne nr 2 med kaffe feiler. Testet et vann som har pekt seg ut som et tidligere enn de andre, med høyere temperatur, tidligere isgang og mer vegetasjon fra forrige år. Når andre vann har blanket og servert gjedder som ikke gidder bevege seg selv om båten glir forbi over dem har dette levert sultne gjedder.

Sol, lette krusninger på overflaten, 4 grader i vannet. De første timene orienterer jeg meg for å se hvor jeg skal legge inn innsatsen når det mørkner. Timene frem til skumring gir som regel ingenting, ikke i dag heller. En kan alltids få en sneip eller to, men det er ikke de jeg er ute etter.

I det solen forsvinner bak trærne smeller det på en pen liten frøken på et lite tailbait som raskt har blitt en favoritt. Mørk kropp, rød hale. Halve tailen med en krok henger ut gjennom gjellene, så her er det bare å klippe kroken. Det ser ut som noe større har prøvd seg på henne..

post-31241-0-80818900-1459375088_thumb.jpost-31241-0-22136700-1459375089_thumb.jpost-31241-0-90761200-1459375089_thumb.j

I det jeg skal ta bilde av bitemerkene finner jeg ikke mobilen. Jeg tar kjapt et par bilder med ipaden, de blir rævva men duger. Så kommer jeg på hvor mobilen er. Jeg gikk i land for å drite, og la mobilen fra meg. Helvete. Jeg ror kjapt til der jeg la mobilen, som tilfeldigvis er utenfor en potensiell gytevik med varmere vann og en skrent utenfor. En Savage Gear 4Play Lowrider Jack Pike 3D 19 cm henger fra ripen mens jeg gjør klar stang nr 2 med en Dexter og nr 3 med agnfisk.

Da hører jeg et høyt plask, ser en virvel og ser stangen på vei over ripen. Virvelen er stor. Foten begynner å skjelve umiddelbart. Alltid venstre. Jeg har sett noen virvler etterhvert, denne hører ikke til en småfisk. Fisken kroker seg selvfølgelig ikke - i lignende situasjoner før har jeg funnet ut det er best å være så stille som mulig og bare holde greiene i vannet. Lowrideren befinner seg nå 10 cm under vann, samme avstand fra båten. Da smeller det. Jeg holder hardt i stangen, fisken kroker seg selv umiddelbart og jeg har håven i venstre hånd. Fisken går dypt, jeg snur den og den går rett i håven. Skjelver enda. Jeg har sett fisken to ganger, den er stor. Den ligger i håven, fint kroket i munnviken. Jeg finner frem tangen, fjerner kroken og ser på gjedden. Den er nydelig. Jeg har aldri sett en penere fisk. Bena skjelver enda.*



94 cm, 5530 g og den desidert beste kondisjonen på en 90+-gjedde jeg har fått. Litt forbannet over at mobilen ligger på land og jeg kun har ipaden til å ta bilde med, for denne damen fortjente bedre bilde..

post-31241-0-71410000-1459375087_thumb.j

Bak denne fisken ligger det knallhard satsing gjennom hele vinteren, hundrevis av timer uten kontakt.

Jeg satte meg 5+ som realistisk mål for 2016, men for å være helt ærlig - er dette den største gjedden jeg tar i år er jeg mer enn fornøyd. En nydelig gjedde i flott kondisjon som settes uskadd tilbake, leverer gjeddeskjelven og oppsummerer alt jeg elsker ved gjeddefiske.

Ventingen. Jakten. Stillhet - så eksploderer det.


Lenke til kommentar
Del på andre sider

Good job!

Takker!

Grattis! Fin kondisjon på den der

Takker! Ja, det er ikke ofte jeg får dem i den kondisjonen her. Lite byttefisk bortsett fra abbor i de fleste vann det er gjedde.

Moro lesing! Håper den sitter for deg snart. ;)

Hehe, sitter den mer enn den siste der blir jeg veldig, veldig overrasket! Blir aldri de helt store mengdene fisk her eller størrelse på dem, små vann med lite byttefisk og liten byttefisk. 3 kgs er ikke uvanlig, 4 kgs skjer men det er langt mellom de på 5.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjapp tur. Vanntemperaturen har sunket noen grader, mye regn og vind og lite sol. Fikk en liten dame på Salmo Slider. Veldig kjekke å fiske med, kaster langt og kan bare sveives inn. Da slentrer den fint fra side til side, eller rykkes litt i slik at den skjærer lengre ut til siden som et vanlig jerkbait. Tåler veldig godt lave hastigheter. Var noe klekking på gang, så ut som noe døgnfluegreier.

post-31241-0-72649200-1459924066_thumb.j

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var en trivelig tråd å lese - ekte fiskeglede, fornuftig behandling av gjedde og humor ispedd hele veien. Helt strøkent!

Kjenner meg forøvrig svært godt igjen i det å satse og satse og satse i et par områder, satsing opp til det punktet hvor man blir smått sprø. Skjønt ALLE blanketurene er umiddelbart glemt det øyeblikket, den dagen, det smeller og pulsen skyter rett igjennom taket og stanga står i bue ned mot vannoverflaten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Salmo slider er kule baits. Mista en bra fisk på en slik ifjor, som gikk i overflata.

Veldig kule. Er ikke lengden det kommer an på med dem.

Hadde du enda hatt litt dynamitt for å få tatt knekken på isen :D

Meget oppegående tråd det her, veldig underholdene lesning fra en ekte fiskenarkoman!

Takker!

Dette var en trivelig tråd å lese - ekte fiskeglede, fornuftig behandling av gjedde og humor ispedd hele veien. Helt strøkent!

Kjenner meg forøvrig svært godt igjen i det å satse og satse og satse i et par områder, satsing opp til det punktet hvor man blir smått sprø. Skjønt ALLE blanketurene er umiddelbart glemt det øyeblikket, den dagen, det smeller og pulsen skyter rett igjennom taket og stanga står i bue ned mot vannoverflaten.

Takk! Jeg tenkte jeg var litt sprø helt til jeg så hva artsautistene og micromeiterne drev med. Jeg liker å bli godt kjent i "mine" vann, og blanketurene er uvurderlige i så måte! I ett vann var jeg nokså sikker på hvor fisken stod om vinteren, men fisket alle andre steder uten kontakt før jeg endelig prøvde det lille området to ganger og det ble fisk begge gangene. Da er jeg forsåvidt fornøyd, bestandene er ikke veldig store i disse vannene og sjansen for gjenfangst er stor. Føler jeg at jeg har blitt godt nok kjent i et vann tester jeg et nytt, og går gjennom samme prosess der. Det blir aldri kjedelig! Selv om vannene ikke ligger langt fra hverandre gjør dybde, smeltevann og solforhold at gjedden sturer på 15-20 m i enkelte vann, og står helt inne på oversvømte områder i andre.

http://www.nrk.no/hordaland/her-sluker-hegren-den-sprellende-fisken-1.12884836

Hegren har begynt sesongen, tar seg en agurk i et knøttlite lokalt vann. Det var større, og hadde både anadrom fisk, ørret, gjedde og karuss men det er mest sannsynlig bare karuss og gjedde igjen.

Tok en liten tur til et lokalt vann som har fått en merkelig reduksjon av gjeddebestanden de siste årene. I sivkanten var det lagt ut paller med noen meters mellomrom, og det stod y-kvister over alt. Regner med det er team Øst-Europa som har vært på tur, ser dette i nesten alle vann som er lett tilgjengelige om dagen. Der det tidligere var stabilt fiske er det kun småfisk å få.

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siterer:

Jeg tenkte jeg var litt sprø helt til jeg så hva artsautistene og micromeiterne drev med.

For ordens skyld så ER du sprø. Og skyve sine belastninger under teppet med og si att de der ....de er verre! Det er ikke ett steg på bedringens vei heller, det forverrer problemet :-)

Endret av stranger79
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blanking i fire vann, tre turer. Det har vært litt småfisk inne i sivet, men ikke noe jeg gidder å fiske på. Har holdt meg litt dypere. Måtte avbryte to av turene grunnet hull i båten som ble lappet på stedet med superlim og gaffatape, sier seg selv hvordan det gikk i lengden. Måtte etterfylle greit.

Truffet på noen slike også, minst like vinterstøl som gjedden:

post-31241-0-32559300-1460128937_thumb.j

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har jobbet, hatt syke unger og vært syk selv de siste dagene så fisketurene har blitt korte og intense. To fisk på første turen, 8 på andre. ingenting stort, ca 2 kg på topp. Veldig artig å se følgere og ha ofte kontakt med gjedde som begynner å livne til. Alle tok på den samme leddete wobbleren, og alle kontaktene kom på den. Den begynner å se farlig ut!

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk noe luktpulver i posten av http://attraqua.no/ for å teste. Hyggelig av Fiskemannen! Alltid kjekt å prøve noe nytt. Jeg kommer nok primært til å teste den etter gjedde, muligens noe abbor og ørret om behovet for agn skulle melde seg. Jeg tok med abbor-varianten i dag og spredte den generøst over en agnfisk på 30 cm. Pulveret ble til en gel i kontakt med vann som satt bra og luktet svakt av fisk. Tre små gjedder var i båten og flere fulgte, noen var godt i gang med å finne seg en partner til årets lek da vanntemperaturen på grunnene lå og vippet mellom 9 og 10 grader. Ingen store gjedder å se, de største var anslagsvis 2 kg men alltid morsomt å se vomfagre madammer sige rundt med små tynne herrer rundt seg.

På 3 meters dyp, utenfor en vik som er en av de som får tidligst sol og der den går senest ned begynte duppen å oppføre seg merkelig. Den gikk rett bortover, skalv litt, og fortsatte rett bort. Ikke typisk gjedde i det hele tatt, men unntak av om det er en veldig liten en. Tilslag.. Noe er galt. Snøret har kilt seg fast i sveiven, tilslaget er håpløst og fisken glipper. Is i magen. Istedenfor å sjekke agnet, noe som frister, lar jeg det bare ligge. Duppen oppfører seg merkelig igjen, og skjener ut til siden. Tilslag. Det sitter noe i andre enden, men er det en gjedde er den veldig livlig eller veldig feilkroket.

Da fisken kommer mot båten sier jeg " nehehei" høyt, og begynner å le. Fisken håves, og vi snakker grov brunørret tatt på 30 cm agnfisk og abbor-Attraqua. 51 cm, 1.32 kg. Igjen gjør ikke bildet fisken rettferdighet, den hadde helt grei kondis.

Greiene fungerer åpenbart ikke siden jeg fikk ørret på det. Om det var agnfiskens iboende egenskap som førte til hugg, om ørreten var litt i overkant sulten eller det var Attraquaen som gjorde det vet jeg selvsagt ikke, men det frister å drysse mer av det på agnfisken fremover. Tror ikke fargen er negativt for synligheten heller om vannet er litt grumsete.

post-31241-0-41895200-1460493401_thumb.j

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok en tur til et lite vann som leverte 6 småfisk her om dagen. Midt på dagen, så ikke de store forventningene men eldstejenten ville fiske litt så kunne ikke si nei. Null kontakt på meite eller annet som ble dengt, men jenten lærte å kaste helt selv så det var en fin tur!

Mot kvelden lastet jeg opp full oppakning på sykkelen og tok turen til ett av de senere vannene for å sjekke hvordan det stod til der. 1-4 grader i vannet, null fisk å se annet enn på 15-20 m i bratte skrenter. Null kontakt. I 23.00-tiden så jeg et heftig ekko på 7 m over 15 m, muligens ørret? Fisket over et par ganger men ingenting. Om natten begynte det å fryse på og det ble greit kaldt. Tror dette vannet må få seg noen uker til før fisken begynner å røre på seg, der temperaturen var 4 grader dalte den kjapt ned til 1-2 når solen gikk ned og det blåste litt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den observante leser har sikkert fått med seg at det ikke er noen historier om den store som glapp i loggen min. Det er ganske enkelt fordi jeg ikke har mistet en stor fisk.. Inntil i dag.

Først et lite referat fra gårsdagens tur til Nesttunvatnene. Jeg fikk et bind, type kvinnelig hygieneartikkel i Lille Nesttunvatn, en sprøyte i Store Nesttunvatn og en resept på Metadon og Stesolid med fullt navn og personnummer. Rett etterpå var det to drittunger som prøvde å stjele sykkelen min. Fin tur. Ingen fisk.

I dag så værmeldingen bedre ut, så jeg tok en tur i båten. Et par følgere de første timene, men tregt. På en godplass jeg sparte til slutt som ligger litt i ly for vinden og som har greit med sol smalt det på en agurk med dødsforakt på en saktefisket wobbler. Deretter skal jeg dupptrolle sakte over en kant, agner opp, drysser Attraqua Spice Abbor over hele agnfisken og setter i gang. Saaakte. Duppen stopper etter noen meter, snøret skjener til siden og baitrunneren kvitrer. Tilslag.. Fisken stopper ikke, rister ikke, stangen bare bøyer seg slik jeg aldri har sett den gjøre før mens båten blir snudd av fisken. Den bare går. Og går. Og går. Jeg legger fullt press på siden jeg kjenner at krokene sitter og ikke vil kjøre fisken unødvendig lenge, gjør håven klar ved ripen. Har enda ikke sett fisken, men med tyngden til den på 5530 friskt i minne blir jeg veldig overrasket om denne er mindre. Fisken går fremdeles, nå har den tatt vel 20 m snøre samtidig som båten er langt unna der vi begynte.

Det er så tungt. Det blinker i gult, fisken kommer opp første gang men stikker direkte. sat** for en fisk. Første forsøk på å håve utgår da fisken stikker dypt igjen, og tar snøre. Da jeg pumper den opp igjen ser jeg muligheten for håving - jeg ser også at fisken strekker seg langt ut over de 75 cmene håvens åpning har både med hode og spord. Nå skjelver jeg for alvor. Fisken går dypt igjen. Opp med den, og mot håven.. Ja! Den glir over kanten, men i det den gjør det raser den ut, hekter kroken i nettet og borte er den. Jeg blir bare stående og se på den store virvelen, og på den bøyde kroken. Jeg så hele fisken ute av vannet, jeg så den i håven - og så var den borte. Den største gjedden jeg noengang har sett.

Å anslå vekt, meningsløst men jeg så hele fisken ute av vannet og jeg har aldri sett noen lignende både i lenge og kondisjon. Den var som den på 95 cm på 5530, bare at alt var større.

Sånn. Nå har jeg en historie om den store som glapp.. Men jeg skal gjøre alt jeg kan for at det skal bli en historie om den store som glapp og ble tatt igjen..

Da jeg får samlet meg igjen og må kaste litt for å få adrenalin ut av kroppen smeller det på en på 4 kg blank som ser latterlig liten ut og kjennes latterlig lett i forhold til den jeg nettopp mistet. Jeg har aldri blitt skuffet over en fisk på 4 kg før, men med tyngden til den andre friskt i minne og håpet i det hogget kom at det kunne være den samme fisken ble det bare ikke nok. Jaja. Tre gjedder i båten, en som jeg må finne igjen.

post-31241-0-11682900-1460841154_thumb.j

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har alle opplevd det der, og det verste som finnes er og faktisk se fisken før du mister den..

Ja.. Har aldri vært i nærheten av å kjenne slike krefter. Den ble bare ikke sliten. Hadde jeg bare kjørt den lengre så den ikke hadde krefter til utraset ved håven. Alle andre håvinger har gått helt uproblematisk på første forsøk med fisk fra 5-7 kg selv om de har blitt kjørt kort og brutalt, da stikker de også direkte når jeg slipper dem som er det jeg er ute etter men jeg vet ikke hva jeg gjør neste gang en slik smeller på. Godt mulig jeg lar den gå til jeg ser den glir rolig innover, men sat** så vanskelig det er med gummibåt på tur, stor fisk, stangen i ene hånden og håven i andre. Hadde bare begge krokene vært i kjeften.. Fisken var selvfølgelig kroket på den øvre, slik at den nedre hang og slang utenfor.

Endret av AsleB
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har opplevd det samme med stor gjedde, men de gangene det har skjedd har det heldigvis gått min vei.

ALDRI håv fisken før du er 1000% sikker, nøler du et sekund for lenge kan det gå skikkelig åt skogen. Lett og være etterpåklok, men uansett - nå har du kanskje fått en motivasjonsfaktor som hjelper deg til å fortsette og jakte på den store. Kanskje dette er den største i denne sjøen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt min dose flaks, så må ha litt uflaks også. Tenker det blir en avveiiing - en stor fisk, om den skal håves eller landes sikkert bør kjøres så godt som tom - men er det greit å slite ut en svær gytefisk rett før lek for å få en vekt og bilde? Til nå har jeg foretrukket å ta litt cowboylandinger for at ting skal gå kjapt, men som sagt - hva jeg gjør neste gang vet jeg ikke. Jeg vil heller miste et par fisk enn å se fisk som ligger i overflaten etter de blir satt ut.

Har fra nokså sikre kilder at det er flere i samme kaliber i vannet, og i dette tilfellet tviler jeg ikke. Eneste vannet som har levert fisk på 90+ i fin kondisjon uten tegn på at de er på retur. Jeg håper ikke det var den største så klart ;)

Nå har jeg lagt så mange hundretalls timer i langt dårligere vann med titalls blanketurer og fisker fra 3-5 kg på topp, så den på 5530 var motivasjon nok i seg selv. Egentlig er det som plager meg mest at jeg ikke fikk vite hvor stor den i går var, men bare å se slik fisk er enormt nok i seg selv. Nå har jeg fisket av og på i 20 år etter gjedde her, og det er første gang jeg har hatt kontakt med noe slikt. Var storfornøyd med 3-5 kgsene men nå er det litt ødelagt inntil de begynner å bli 7-8.. Og da blir det mange, mange, mange bomturer :D Skjønt, det er aldri bomtur så lenge en ser og får fine gjedder men nivået er økt et hakk!

Da jeg var mindre ble vi helt på styr av en 3-4 kgs og de "monstrene" vi mistet på grunn av for korte fortommer, underdimensjonerte stenger osv var nok aldri større enn 5.. sat**.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var ikke det jeg mente, at du skal kjøre de tomme for krefter før gytinga. Det bør heller være motsatt, kjøre de relativt hardt og få de fortest mulig i håven. La de stå i håven etter avkroking før du veier dem og tar bilde.

Har kjørt noen store gjedder opp gjennom, og ingenting er mer nervepirrende enn når de kommer opp til båten og tverrsnur og dundrer avgårde på hard brems. Hjerte i halsen opplevelser - hver gang!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.