Gå til innhold
Fiskersiden

Det fins alltid tid til ett kast til


lias
 Share

Recommended Posts

Det fins alltid tid til ett kast til

Det å begynne å skrive fiskerapport før man reiser på tur strider imot alle fiskets lover, men etter en 4-5 turer uten noe særlig å skrive hjem om, starter jeg rett og slett å skrive hjemme. Det har seg nemlig sånn at det snør ute. De siste dagene har det faktisk snødd no grønnjævlig på mine kanter, men nei, dette er ingen isfiskerapport. Foreløpig er det riktignok ingen rapport i det hele tatt, men det blir.

Veien blir til mens man går er det noe som heter, og med 60 cm nysnø stemmer også dette ordtaket. Om man sitter i en saab fra 70 tallet med piggfire vinterdekk blir det derimot svært lite vei før det sier stopp. Og så sitter man der. Det var dette som møtte meg og en kompis på vei hjem fra skolen, og vi tilbød naturligvis en hjelpende hånd. Begge henda måtte faktisk taes i bruk, men etter 10 minutters blodslit ble det vei i vellinga, eller dypsnøen om du vil. Vi fikk til slutt dytta saaben opp på veien, og her kommer grunnen til at jeg starter å skrive fiskerapporten på forskudd.

Dette er god fiskekarma.

Av ymse grunner ble det ingen fisketur i dag, men med langtur til helga lever jeg i god tro om at fiskekarmaen skal finne sin besøkelsestid.

Etter 6 og en halv time søvn og med stiv nakke etter et ake-uhell var det alt annet enn lett å komme seg opp av senga i dag. Det ble ikke akkurat enklere av at en døsig bedre halvdel tryglet meg om å bli, men 15 min senere enn planlagt kom jeg meg likevel opp, og en skål med frokostblanding senere begynte kroppen å bli rimelig klar for tur. Målet for dagen var en plass hvor vi har tatt mye fin lyr før, og jeg trenger vel ikke å legge skjul på at forventningene var grisehøye og litt til. Etter en 2 timers kjøretur skalv jeg så å si i hele kroppen, men resultatet lot vente på seg. Plassen var helt død. Etter to timers fiske hadde vi ikke sett annet enn en kilos bergylte, og etter siste ukens overskrifter skulle en jo tro at gyltefisk var sjeldnere enn lyr, men altså ikke i dag. Småskuffa trasket vi videre på leting etter fisk, og i viken bortenfor det som har vært hotspoten tidligere ble det endelig liv. Magnus landet først en flott lyr på dryge tre kilo, før jeg kroket og gjenutsatte en liten torsk rundt kilon.

12571317_754396627993923_466095606_n_zps

Med fornyet tro fisket vi steinhardt videre, men flere ville ikke være med på leken. Etter en kort matpause og nok en økt ga vi rett og slett opp. Rett plass men feil tid konkluderte Magnus og Lennart med, men selv undret jeg meg mest over hvor all den gode fiskekarmaen var blitt av. Skulle jeg ikke få belønning for strevet?

Til tross for den skuffende turen rakk jeg ikke engang pakke ut fiskeutstyret før jeg reiste ut på nok en fisketur. En eller annen ubestemmelig kraft i meg ville ikke gi opp enda, det fantes jo fortsatt håp. Denne dagen måtte da kunne bringe mer enn en torsk under minstemålet…

Jeg chugga resten av kakaon og sendte blodsukkeret til himmels med en topakning snickers. Dette fikk fart på beina, og etter 10 timer på tur sprang jeg faktisk ned til havna. Galskap. Ren galskap. Vel fremme på moloen startet det treigt, men etter en halvtime begynte seien å bite. Etter 10 fiskeløse timer skulle det likevel bare 9 sei til før fisk ble kjedelig og jeg satte derfor på en større jigg for å slippe dette.

Jeg kastet i viteform, jiggen svømte sikksakk mellom krabbeteinene, og plutselig, rett framfor beina på meg sa det stopp. Lite fokusert og sløv etter at sjokoladen sluttet å virke fulgte et urtreigt mothugg, men det var fast fisk! Dette fikk også lyren erfare, og svarte med å legge på svøm bortover langs moloen. Med en berkley lightning rod med kastevekt 5-30 gram og null sjans og stoppe fisken, gjorde både jeg og hjerte voldsomme hopp bortover steinura. Livredd for at fisken skulle gå rundt en stein eller ned i taren holdt jeg stanga høyt hevet og satte hardt mot hardt. Eller, med helaksjon ble det vel snarere mykt mot hardt, men det fikk ikke hjelpe. Jeg fikk etter hvert pumpet lyren opp mot overflata, men da satte den bare avgårde igjen. Dette gjentok seg igjen og igjen, men nå begynte også lyren å bli sigen. Jeg fikk styrt den mot meg og med ett sikkert gjelletak fikk jeg løftet den på land. Jiggen satt perfekt plantet i munnvika, og euforisk som jeg var ble det et aldri så lite jubelbrøl. Det var ingen monstriøs fisk, men med sine 3.6 kilo var det fantastisk deilig og lykkes etter en relativt lang dag.

12625633_754396591327260_368549624_n_zps

Nå virket det også som noe var på gang, og til tross for at mamma forventet meg hjemme om 5 min hadde jeg jo tid til ett kast til. Det fins alltid tid til et kast til. Her hadde jeg nok en lyr som fulgte inn, og på neste kast smalt det til nok en gang. Det var en mindre fisk, men nå var jeg på gli. Jeg fisket videre med stålkontroll, og så skjedde det igjen. I et av de deiligste og mest perfekteste huggene jeg har vært med om inhalerer nok en fin lyr jiggen, og fullt klar over hva som var på gang fikk jeg plantet et mothugg så brilliant at selv kroppens edle deler kjente det. Ren fiskeporno. Fisken svarte tungt i andre enden, og jeg kjente det med en gang. Denne var større enn den forrige. Villere, tyngre, og heftigere. Når den satt avgårde kunne jeg ikke annet enn å holde fast, lytte til bremsen, reflektere over livet, le litt, gråte litt, banne litt, og så pumpe som pokker når den tok en pause. Flaksen var tilbake, og til tross for sju ordentlige utras klarte jeg å styre fisken unna tangklasene.

Også denne ble sliten til slutt, og i triumf festet jeg grepet om halerota, løsnet jiggen, og slapp madammen tilbake i det store blå. Va den veide vites ikke, og det betyr heller ingenting. Den var stor, det var deilig, og den gjorde dagen til en fryd. Når enden er god er allting godt, og når du avslutter tolv timer fiske med to store lyr på 15 minutter, ja da er så sannelig allting flott.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.