Gå til innhold
Fiskersiden

Dette er årsaken til at verdens største korallrev kan dø


 Share

Recommended Posts

Forskere har fanget prosessen bak korallbleking. 

17. august 2016 kl. 19.21
 

(Dagbladet): Tidligere i år kunne forskere i Australia legge frem en knusende rapport. Hele 95 prosent av den nordlige delen av Great Barrier Reef er alvorlig bleket, og står i fare for å dø.

Korallrevet som er verdens største, står nå i fare for å dø ut. Professoren som ledet denne undersøkelsen, Terry Hughes, har uttalt at han tok til tårene da han vise det nedslående resultatet til studentene sine.

Korallbleking er et fenomen der algene forlater korallene som igjen får en blekere farge. Med tiden vil selve revet også dø. Årsaken til dette er flere. Økte temperaturer i vannet er blant de viktigste.

Fanget bevisene på film

dbstatic.no?imageId=60721739&width=1024&KAN FORSVINNE: Verdens største korallrev, Great Barrier Reef, står i fare for å dø ut grunnet korallbleking. Foto: NTB Scanpix

Forskere ved Queensland University of Technology har for første gang fanget prosessen som forårsaker blekingen. De har simulert økende overflatetemperaturer ved å øke varmen i et akvarium fra 26 til 36 varmegrader over en periode på 12 timer. Korallen var i akvariet i åtte dager.

Videoen av forsøket viser at korallen utvider seg opp til 340 prosent av sin egen størrelse, for så å støte ut alger som lever i vevet. Underveis mister korallen fargepigmentene sine som igjen fører til at den blir hvit og gjennomsiktig.

  • Se videoen øverst i saken.

- Det som virkelig er interessant er hvor raskt og voldsomt korallen støter ut algene, sier forsker Brett Lewis på universitetets hjemmeside.

 

Innen de to første timene av tempraturøkningen begynte utstøtingen. Korallen de bruker i forsøket, Heliofungia actiniformis, skal i tillegg være en av få koraller i Great Barrier Reef som er relativt motstandsdyktige mot bleking sammenlignet med andre koraller.

- Om ikke algene kommer tilbake til korallen innen kort tid, kan korallen dø, forteller Lewis.

- Massebleking av koraller er et verdensomspennede fenomen, som uroer forskere fra hele verden. Nylige hendelser i Great Barrier Reef belyser trusselen økte overflatetemperaturer er for revets økosystem, fortsetter han.

Korallene trenger urin fra fisk

dbstatic.no?imageId=60722076&width=1024&FRA VERDENSROMMET: Bilde av Australias Great Barrier Reef tatt av en astronaut ombord på  International Space Station (ISS). Foto: NTB Scanpix

En annen undersøkelse, publisert i journalen Nature Communication, viser at mangelen på urin fra fisk er årsaken til at korallrev tar skade i områder med mye fiske. Det skriver Techtimes.

Korallrev tilbyr ly for fik på dag-og nattestid. Til gjengeld får korallen næring av fiskens urin. Når fisker tisser frigir de fosfor og nitrogen gjennom gjellene, noe som fungerer som viktige næringsstoffer for at korallen skal vokse.

Tidligere forskning viser at korallrev med mye og frisk fisk har en tendens til å vokse fortere sammenlignet med rev med en mindre bestand fisker.

- I tillegg til å beskytte områder som sikrer biologisk mangfold, anbefaler vi å slå hardere ned på overfiske om en ønsker å bevare korallrev, skriver forskeme i sin studie.

 

Original artikkel

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.