Gå til innhold
Fiskersiden

Hvorfor har vi minstemål også i fritidsfiske?


faust
 Share

Recommended Posts

(OBS: Dette er ikke en ny artikkel. Har forsøkt å gjort den mer leselig her inne på forumet.)

De fleste kjenner til reglene med minstemål, men velger allikevel å legge ut litt informasjon hentes fra Fiskeridirektoratet som en oppdatering.


Hvorfor har vi minstemål også i fritidsfiske?

Vi vet ikke nøyaktig hvor mye fritidsfiskere henter ut av fjordene og de kystnære områdene, men vi vet at det er såpass mye at det har innvirkning på bestandene. Ikke tenk på enkeltpersoner som står på et nes og fisker med stang, men alle de med små båter som flere ganger i uken er ute og drar garn, line eller teiner. Det blir til sammen en del fisk i løpet av et år.

Vi nordmenn er heldige som kan leve i tett samspill med naturen og havet og bruke sjøen til matauk. Det privilegiet må vi ta vare på og i fellesskap gjøre vårt beste for at liten fisk kan vokse seg stor, gyte og få mange etterkommere. Slik bidrar vi til å bevare livet i havet for fremtidige generasjoner.

Alle fritidsfiskere bør derfor sette seg nøye inn i målene som gjelder, i god tid før neste fisketur. En oversikt over gjeldende minstemål finner du hos Lovdata.


Makrell og sei unntatt

Makrell som fiskes med krok eller garn og sei til egen husholdning/eget agnforbruk er unntatt reglene for minstemål. Det er heller ikke minstemål på lange, lyr og steinbit.


Småfisk skal slippes ut i sjøen igjen

Dersom du skulle få en fisk som er under minstemål, skal du løsne den forsiktig fra fiskeredskapen og slippe den ut i sjøen igjen. Dersom fisken er død, eller det er tydelig at den ikke er levedyktig, kan du spise den.
Blir man straffet?

Målrettet og bevisst fangst av fisk under minstemålet vil kunne straffes, men hovedpoenget er ikke å straffe folk. Poenget er å bidra til at folk flest fisker etter stor og voksen fisk istedenfor småfisk.


Tilpass fisket slik at du ikke får småfisk

Det beste er å forsøke å tilpasse fisket slik at du unngår å få fisk under minstemål. Du kan for eksempel prøve økt krokstørrelse eller større maskevidde i garnet. Du kan også vurdere å fiske i et annet område.
Du må vite hvilke regler som gjelder.

Husk at det er ditt ansvar å vite hvilket regelverk som gjelder til enhver tid. Besøk derfor jevnlig fritidsfiskesidene til fiskeridirektoratet. (Fiskeridirektoratet)


Original artikkel

Endret av faust
Endret fra en ren cut'n'paste til en runde i Notepad++ så html kode forsvinner.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sitat: 

"Småfisk skal slippes ut i sjøen igjen

Dersom du skulle få en fisk som er under minstemål, skal du løsne den forsiktig fra fiskeredskapen og slippe den ut i sjøen igjen. Dersom fisken er død, eller det er tydelig at den ikke er levedyktig, kan du spise den"

 

Hva skal man med en lov som kan omgåes så lett? :wacko:

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg savner fortsatt minstemål etter steinbitt. I Skagerrak burde steinbit , samt HA  vær fredet. Minstemåls tabellen burde også deles i miljøer fra nye landsmenn som kommer fra Østeuropa. Null respekt fra den kanten ( for å ikke snakke om søppelen de ikke gidder å plukke etter seg ) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det kommer til steinbitten skal ikke øst-europeere få all kreditt. Det er nok av eksempler hvor, spesielt guidede turer, suger opp alt fra bunnen. Fedje er et godt eksempel. Og det faller meg egentlig underlig at det er ikke er satt inn hardere krav til f.eks. steinbitten. (Selv om det individuelle ansvaret ikke skal fravikes)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes også det burde være minstemål på stengene.

Kun 14 fot eller mer, så slipper man alle disse skrotingene som går i veien.

 

Men seriøst. Minstemål og maksuttak på steinbit burde virkelig komme ja. Og i akkurat det tilfellet tror ikke jeg heller det er østeuropeerene som er verstingene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.