Gå til innhold
Fiskersiden

Fiskeren Kåre Torvholm og "fraglene"


Erik Strand
 Share

Recommended Posts

I boken Fragler, finst dei? skriver tidligere stortingsrepresentant Marie Lovise Widnes (som representerte Møre og Romsdal SV 89-93) om lyssky nettverk som styrer norsk fiskeripolitikk utenom demokratiets spilleregler. Boken kan leses i sin helhet på internettsidene til menneskerettighetsorganisasjonen FAMPO (se litteraturlisten, http://home.no.net/fampo/litteratur.html - eller hovedsiden, http://home.no.net/fampo/forside.html ). Omfattende svartfiske og underslag av fiskernes pensjonsmidler er noe av det Widnes tar opp i boken. Her er et lite sitat fra det Widnes skriver om fiskernes pensjonsfond: ”Når ein då i rekneskapa, finn milliardstore minuspostar på inntektssida, som ingen gjev forklåring på, og andre merkjelege måtar å føre rekneskapa på, og veit at revisjonen har godteke det utan å mukke, vert ein etterkvart noko tvilande til heile rekneskapsførselen.”

Boken gir et innblikk i det arbeidet fiskeren Kåre Torvholm fra Herøy på Sunnmøre la ned for å avdekke ulovligheter. For sitt arbeide ble han rikelig belønnet med bl.a. eksklusjon fra Fiskarlaget, trusler og forsøk på internering i psykiatrien. Siden Widnes gav ut sin bok, har mangt skjedd. Blant annet gav tidligere statssekretær Oddmund Hammerstad (H) i 1997 ut boken Oppgjør med maktspill og overgrep i de hemmelige tjenestene (se http://home.no.net/fampo/oppgjoer.html ). I avsnittet Stay Behind i fiskarlag og bonde- og småbrukarlag skriver Hammerstad om trusler rettet mot Torvholm.

En avis som skilte seg ut ved å ville og våge å omtale Torvholms arbeide, var lokalavisen Bygdeposten. Den skrev om Sunnmørspolitiets krav om mentalobservasjon av Kåre Torvholm og Oddmar Remøy, begge med plettfritt rulleblad. Det kom senere frem at politiets siktelse mot Torvholm bygget på falskt grunnlag. Også lokalradioen Radio Modum, med radiosendinger i Bygdepostens dekningsområde, tok opp trusler mot Torvholm. De sendte på luften en tape som viste hvorledes Torvholm ble mottatt da han ringte Statsministerens kontor og fortalte om trusler mot sin familie. Dessverre ble ikke Torvholms saksforhold og andre betente saker i Norge fulgt opp så lenge; Bygdepostens redaktør ble oppsagt i oktober 2000...

Med oppsigelsen av Bygdepostens redaktør ble det stille i media (med avisen Samfunnsliv som en hederlig unntagelse) om "de underjordiske" i det norske samfunn. Det er opp til hver enkelt om det skal være stille ute blant folk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.