Gå til innhold
Fiskersiden

En dag på Padlodden


Davidsen
 Share

Recommended Posts

Bor man på vestlandet er man vant med med vind. Om man ikke er blandt de smarte som gjerne bosetter seg inne i fjordene. Selv har jeg bosatt meg ytterst i havet..

På de få vindstille dagene vi har her skjer det mange ulykker ved at man tryner i trappa når man går ut. Vi er nemlig så vant til å måtte bøye oss mot vinden når vi åpner ytterdøra.

Som sportsfisker av den mer salte typen er vi nødt til å forholde oss til vind- og bølgeforhold. Man lærer fort å planlegge turer i forhold til dette. Padlodden er en odde hvor man når ut på sandbunn på 10-15 meters dyp. Spennende og fiskerik plass - som gjerne belønnes med lyr, torsk, horngjel, hvitting, knurr og sandflyndre. Bak i hjernen spøker det selvsagt en drøm om at jeg en dag kliner tl med en rødknurr..

Godplassen på denne odden peker mot sør - man oppsøker den gjerne når vindene kommer fra nord.

Til alt overmål har denne plassen en levegg i form av et berg.

Jeg tar med meg to stenger og begynner labbingen ut mot Padlodden. Vel fremme begynner jeg straks riggingen. Planen er å ha en bunnmeitestang og en duppstang. Her er det bare glidedupp som er godt nok - for man vil jo kunne variere fiskedybden utover dagen, ikke sant?

Slik rigger du den:

post-20-0-78546200-1436981155_thumb.jpg

Fisker du med multisnøre, trenger du noen meter med mono ytterst. Skjøt disse med en dobbel uniknute. Tre så inn en duppstopper.

post-20-0-21522000-1436981280_thumb.jpg

Tre inn en liten perle og tre så inn duppen. Denne er markert med 25 gram - dette er bæreevnen. Det betyr at du trenger 25 gram for å få den til å reise seg opp.

post-20-0-43049900-1436981359_thumb.jpg

Jeg liker sigarsøkkene til dette bruket. Jeg hadde ikke 25 grams sigarsøkker, så da legger jeg ved 3 stk. 2-grams kulesøkker. Disse trer jeg inn og knyter fast sigarsøkket som veier 20 gram.

post-20-0-07218400-1436981471_thumb.jpg

I andre enden av sigarsøkket knyter du på en halvmeter med mono og en pasende krok. Nå skulle jeg se om ikke horngjellen var hjemme, så jeg knyttet på en 6-er krok. Denne ble forsynt med en strimmel makrell.

post-20-0-44967500-1436981573_thumb.jpg

Duppstopperen skyves slik at jeg fisker nær overflata - og kaster ut. Før duppen når vannet trekker du litt i snøret slik at fortommen retter seg ut - så slipper du å fiske med agnet surret rundt duppen. Det gir ikke fisk...

post-20-0-48212800-1436981681_thumb.jpg

Joda, horngjelen er hjemme. Den tar både når duppen får drive i strømmen - eller man kan trigge den litt ved å sveive fort noen meter og stoppe. Ofte får man et hugg da.

Horngjelen er god mat - og agn. Og ferskt agn er aldri feil..

post-20-0-45087100-1436981799_thumb.jpg

Horngjel er en spektakulær fisk på kroken - drar godt og hopper og plasker. Festlig fisk på mange måter.

post-20-0-48325100-1436981891_thumb.jpg

Jeg har plassen for meg selv - og det er vel ingen grunn til å ikke ha ute en bunnmeitestang? Jeg tenker sandflyndre og knurr - og går for et tokroks-paternoster med 2-erkrok. Disse får en strimmel med horngjel eller makrell.

Drømmen om rødknurr er høyst levende..

post-20-0-29595300-1436982075_thumb.jpg

En del lyr lar seg lure på bunnen - samt en liten sandflyndre.

post-20-0-82202400-1436982151_thumb.jpg

Også på duppen - fisket helt i overflata - får jeg lyr. De jager visst overalt i dag. Jeg har faktisk et tilfelle der en lyr angriper selve duppen.

Jeg får igjen et godt run på bunnmeitestanga. Jeg lar fisken få ta noen meter, før jeg sveiver inn og gir tilslag. Denne fighter litt anderledes enn lyr - nærmest litt torskeaktig. Fisken kommer til overflaten og jeg ser hva det er - og den er schwææær(!)

post-20-0-51013900-1436982295_thumb.jpg

Knurr på 690 gram og 45 cm. WOW!

Jeg kan legge til at i fjor fikk jeg en på 612 her - og hadde vel ikke trodd jeg skulle overgå den med det første.

post-20-0-00229200-1436982542_thumb.jpg

Knurr er en utmerket matfisk - og denne skal helstekes.

En fantastisk dag i havgapet - så er det kanskje ikke så verst å bo der vindene alltidid blåser? Bare man vet hvor man skal dra...

post-20-0-24331300-1437505594_thumb.jpg

Selv Donald foreslår knurr hvis han blir oppfordret til å servere fisk.

HELSTEKT KNURR

Du trenger:

-en knurr eller flere..

-Halv liter fiskekraft

-2 ss Paprikapure

-1 ss Fishsauce

-1 ss Soyasaus

-1-2 fedd knust hvitløk

-Poteteter og gulrøtter

-Div grønnsaker

-tørket oregano og persille

Slik gjør du:

post-20-0-39527500-1437505830_thumb.jpg

Ha litt olivenolje i bunnen av en ildfast form.

Skrell og skiv opp poteter og gulrot- ha på oregano og persille. Dryss over pepper.

post-20-0-27998700-1437505921_thumb.jpg

Kutt opp grønnsaker - her har jeg valgt tomater, sjampignon, brokkolistilk, løk og paprika.

Strø over oregano, persille og pepper.

post-20-0-97479100-1437506037_thumb.jpg

Skyll en sløyd knurr og tørk den med papir. Gni innmed salt og pepper i buken.

post-20-0-59653800-1437506116_thumb.jpg

Legg knurren på grønnsaksengen - det ER lov å støtte opp ryggfinnene med tannpirkere for å gjøre retten enda kulere.

post-20-0-77936000-1437506209_thumb.jpg

I et litermål blander du en halvliter vann(vannkoker er fine ting) og en fiskebuljongsterning. Rør inn to gode ss paprikapure, 1 ss fishsauce, og 1 ss soyasaus. Hell dette over knurr og grønnsaker.

Stek retten ved 200 grader i 20 minutter.

post-20-0-64703300-1437512217_thumb.jpg

Så er det bare å spise. Tannpirkerene kan fjernes - ryggfinnene vil nå stå av seg selv.

.

Endret av Davidsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.