Gå til innhold
Fiskersiden

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 28. aug. 2020 in all areas

  1. Som jeg antydet i mitt forrige innlegg, har jeg vurdert å finne en mer avansert løsning når det gjelder kald-røyking enn løsningen med røykutvikleren fra Weber kombinert med en vanlig kulegrill. Selv om resultatet blir brukbart med denne løsningen, føler jeg at den har begrensninger. Utgangspunktet mitt for å kunne kaldrøyke fisk, som jeg nevnte øverst i tråden, har vært at Mattilsynet har satt en stopper for å kunne levere inn egen fanget fisk til profesjonelle røykerier. Det at jeg til en hver tid, selv om fiskelykken svikter, kan få skikkelig røykefisk slik JEG liker den ved å kjøpe en fin laks på butikken er heller ikke så dumt... For ikke å snakke om hvilke andre råvarer man kan røyke! Her tror jeg kun fantasien legger begrensninger. Et annet aspekt på dette er at jo mer jeg har både feilet og lyktes med den svært enkle løsningen jeg hittil har prøvd, har jeg oppdaget at dette bidrar, i hvert fall for meg, til at fiskeinteressen/hobbyen får en dimensjon til. Jeg tror at jeg bare har skrapet så vidt i overflaten i hvilke muligheter og gleder dette prosjektet kan gi meg på sikt! Å bygge en tradisjonell løsning med lange rør etc. fant jeg for krevende og omfattende, og jeg har heller ikke en tomt med egnet terreng til dette på hytta vår, som ligger ved en av de store innsjøene på Østlandet. Etter å ha sjekket på nettet, og sett dusinvis av videoer på YouTube om selvbygg versus ferdige løsninger, har jeg funnet fram til en norskprodusert «fix og ferdig» løsning. Røykehuset «Normann» leveres som et flatpakket byggesett som krever minimal tankevirksomhet for å montere, og leveres komplett med en smart røykutvikler og ellers hva man trenger av tilbehør. Røykehuset er konstruert og selges av firmaet Matrøyk AS i Tromsø. Informativ informasjon om dette og flere andre av deres produkter finnes å se på www.matroyk.no På nettstedet finnes også mange tips om røyking av såvel fisk som andre råvarer. De har også tatt seg bryet å legge ut en video som viser montering av Røykhuset. Veldig bra! Prisen komplett med røykutvikler er kr. 4.485,- inkl mva. og frakt. Etter min mening en bra pris når jeg tenker på hva jeg ellers har brukt på diverse fiskeutstyr og båt-elektronikk etc. (Uten røykutvikleren er prisen kr. 3.990). Det tok meg ca. 1 time å sette sammen byggesettet, og jeg støtte ikke på problemer som utløste fyord! Flatpakkede produkter man har vært borti før, kan jo som kjent utløse stor kreativitet i så måte..... Selve huset er bygget i gran, og førsteinntrykket er at konstruksjonen - ferdig bygget - virker gjennomtenkt og solid. En smart løsning gjør at taket kan løftes og låses i denne posisjonen. Medfølgende luker med netting, gjør at huset også egner seg utmerket til tørking. Dette gir god gjennomstrømming av luft, og hindrer at innsekter etc. trenger inn. Det følger også med tverrpinner og hengekroker. Selve røykutvikleren er en snedig, men enkel konstruksjon med et elektrisk element som avgir svak varme, men nok til at treklossene som brukes med denne løsningen (finnes i flere tresorter), begynner å ulme. Etter å ha "prøvekjørt" et par klosser, ble jeg imponert over mengden av røyk, men også at røyken virker veldig ren. Røykutvikleren anbefales plassert på en medfølgende keramisk flis i bunnen av røykehuset. Selv har jeg kappet til noen fliser jeg hadde liggende, som dekker hele bunnen av huset. Røykehuset har jeg satt på en platting bygget av terrassebord. For å isolere huset fra tregulvet, fikk jeg tak i 4 stk. betongheller à 30 x 30 cm, noe som passer perfekt siden bredde/lengde på huset er 58 x 58 cm. Da gjenstår det bare å ta fatt på den praktiske bruken av røykehuset! Mer om dette senere.
    2 points
  2. 1 point
  3. I den gamle båten var både start- og forbruk blybatterier, da brukte jeg Biltemas skillerele mellom de: https://www.biltema.no/batutstyr/elektrisk-utstyr/installasjonsmaterial/skillerele-2000042018 I dagens båt er startbatteriet bly, og forbruksbatteriet LiFePo4 og jeg bruker et liknende rele fra Victron som er tilpasset den kombinasjonen batterier: https://www.sparelys.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_ny.tpl&product_id=1144&category_id=89&option=com_virtuemart&Itemid=39 Kombinasjonen bly til start og litium til forbruk med rele mellom er jeg så fornøyd med at det eneste jeg angrer på er at jeg ikke gjorde dette for 15 år siden. Jeg har som regel tilgang til landstrøm, så vanligvis kan jeg koble på batterilader på forbruksbatteriet etter endt økt, men på helgeturer og slik hender det at jeg ikke får ladet. Da er det gull å vite at blybatteriet mitt (startbatteriet) ikke trenger lading fordi det lades mer fra motoren enn forbruket, og at LiFePo4-batteriet (forbruksbatteriet) ikke tar skade av å stå uten topplading siden denne batteritypen ikke sulfaterer slik blybatterier gjør. Stressnivået har blitt lavere, og jeg regner i praksis med at batteriene mine nå kommer til å leve lengre enn eieren.
    1 point
  4. Etter å ha "jobbet" igjennom flere uker med fisking etter stor gjedde har det vært befriende å vende tilbake til gamle "vaner". Som vanlig har det vært jakt etter abbor med hell og uhell alt ettersom, men i kveld var det litt avslappningsfiske med fluestanga, "dimpel"-duppen og nymfe. Spesielt liten abbor og sørv er begeistret for nymfe på menyen. Er de i nærheten så holder det som regel med å legge ut snøret i 3-4 sekunder. Hvis ikke så legger en ut snøret og twitcher inn 2-3 cm med små pauser her og der. Fisk vert det okkesom!
    1 point
  5. Ser fram til det. Turen var jo hyggelig, selv om den ble litt resultatløs. Kanskje ikke helt min fiskeform heller dette. Men nå håper jeg martinS eller andre kan oppdatere meg litt, og kanskje se seg tid til å bli med som kjentmann også. Det er jo en romslig båt, tre-fire fiskere går greit Var forresten ute og kjørte litt bil i dag, det gikk helt fint. Satser på laksefiske til helga, i det minste en tur til handikapplassen på lindsverklegga med litt slukdenging som alt til fluefiske Da burde jeg vel anse meg som heldig siden det bare var foten det gikk ut over. Der har de jo lange tradisjoner for å hugge hodene av hverandre
    1 point
  6. Fisken legges på den øverste risten. Lokket legges på, og husk lufting i bunnen av grillen og oppe på lokket. Etter 12 til 14 timer er formen med røkpulveret brent ut, og røkingen ferdig. For å få en fin hinne på fisken, lar jeg fisken henge i posen igjen i ca. 12 timer igjen. Jeg går nå med planer om å skaffe meg et lite røkehus bygget av tre, og her kan man jo velge om man vil bygge selv eller kjøpe ferdig (byggesett). Dette er virkelig moro, og som andre skriver om lenger opp i tråden, har dette inspirert meg til å prøve også andre matvarer som f.eks bacon, skinke og også oster som skal være delikatesser i røket utgave. Jeg kommer tilbake til dette etterhvert som planene blir realisert!
    1 point
  7. Som starter av denne tråden i 2018, føler jeg at jeg må få takke for mange fine svar og tips om emnet kaldrøking. Jeg må si at jeg er en smule overveldet over interessen med nå over 20.000 visninger av denne tråden! Veldig moro og inspirerende! Så litt om erfaringer med Weberløsningen jeg startet tråden med, etter å ha prøvet og feilet, men etter eget skjønn lyktes i noen grad med synes jeg ihvertfall selv for å nå målet: Kaldrøke egenfanget fisk. Jeg fileterer fisken i renskårne sider hvor alt av bein etc. fjernes. Jeg har kommet frem til at en blanding av 3 deler salt og 1 del sukker passer best til denne metoden. 3 spiseskjeer salt og 1 spiseskje sukker (generøse) pr. kg. fisk. Jeg legger så fisken på et fat med plast over i halvannet døgn i kjøleskapet hvoretter jeg skyller fisken godt under kaldt vann. Fiskefileten tørres godt, og henger så til tørk i ca. 12 timer. Til dette formålet bruker jeg en tøypose som brukes til spekeskinker etc. som slepper luft igjennom, men som holder insekter unna. Viktig å finne et luftig sted, og jeg bruker natten til hjelp så temperaturen blir lavest mulig på sommeren. Seve enheten, "kakeformen", fylles opp med sagstøv. Selv har jeg kommet til at bøk gir en mild og fin røksmak. Jeg blander også inn litt tørkede einebær. Formen plasseres på den nederste risten i kulegrillen og tennes.
    1 point
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.