Jump to content
Fiskersiden

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 09/12/21 in all areas

 1. Fine sluker, og veldig morro å få fisk på hjemmelaget. Jeg lager litt gjennomløpssluker i tinn, i hovedsak til sjøørret. Det er stort sett om vinteren jeg har gjort dette. Veldig lærerikt og ikke helt lett å få de til å gå som man vil i vannet. Disse er rundt 16 gram og har fungert veldig greit:
  4 points
 2. Hågjel har ikke svømmeblære så den overlever så lenge kroken ikke har ødelagt gjellene, men den liker det neppe. Jeg synes de er veldig kule, og har et utall ansiktsuttrykk, men er allikevel ikke det man ønsker når man sveiver inn 500 meter. Hvis du legger stanga på ripa og støtter snella mot låret slipper du vinglinga. Den i bakgrunnen ser veldig brosme ut. Småhaibestandene i Norge er såpass at det ikke gjør noe om du kakker noen, og ingen av dem smaker godt nok til at det er noen vits å drepe dem for mat, så det blir et spørsmål om holdninger. Ta med de du trenger for veiing på land, eller nysgjerrighet på smak, eller for å vise noen som ikke var med på turen, men la alle andre leve. Brosme og lange dør av trykkforskjell, men hvis du ikke skal spise dem selv eller gi til noe andre så er det bedre at biomassen blir på stedet. Hm. Ble jeg formanende her? Man kan jo virkelig lure på hvorfor sportsfiskere skal være så bevisste når det samtidig er lov å bunntråle enorme områder ihjel? Eller fylle de med slam, metaller og gift, eller la ferske reker til mindre enn tusen rikfolk veie mer enn rekreasjon for 1,5 millioner vanlige folk. Åkkesom, gode holdninger er en bra ting og hai som svømmer avgårde er vakre.
  4 points
 3. Norge har en lang og "stolt" tradisjon når det kommer til produksjon av fiskesluker. Går vi noen år tilbake så var det en rekke forskjellige produsenter av sluker rundt om i landet, og de fleste innebar en eller flere manuelle prosesser. Nå er dessverre situasjonen en helt annen, og meg bekjent er det bare to produsenter som fortsatt produserer sluker igjen i Norge. Alle de andre har flyttet produksjonen til Asia. Inspirert av det det gamle slukmakerne så har jeg "eksperimentert" litt i furteboden, og laget noen sluker selv. Dette er bare for moro skyld, og for gleden av å fiske med hjemmelaget utstyr. Laksesluk i kobber Laksesluk av messing. Tynt gods, optimal for dorging Jeg har laget de ved hjelp av helt enkle verktøy, og skrevet en liten guide til hvordan man kan lage egne fiskesluker her: https://laksesluker.no/lag-din-egen-laksesluk/ Håper dette kan inspirere andre til å prøve selv. Er det noen andre "slukmakere" her inne?
  2 points
 4. Dette burde ikke vært nødvendig og mange har sikkert sagt det før! Hver gang det ligger metervis med liner og forpakninger fra sluker og hekler strødd på fiskeplassene blir jeg flau på fiskeres vegne. Hvor skadelig sånt er for naturen og at det ikke forsvinner raskt vet jo de fleste. Og i tillegg så blir man flau når folk går tur forbi og ser det rotet. I urbane områder er jo også retten til å fiske på bra steder ikke en selvfølge med konflikt med grunneiere. I Norge er det i tillegg veldig frie regler for fritidsfiske og veldig få folk som rett og slett er mot fisking. La det gjerne forbli slik! Men ta nå ansvar isåfall! Forsøpler vi der vi står har de jo gode argumenter mot det. Også er jo fisken(og livet rundt) en bra resurs for mat, fritid og læring! Ikke kast det bort! Skulle gjerne sagt mer ifra på plass, men tror folk gjør slikt oftere når ingen ser på dem. Så det blir med å plukke opp etter andre og kommentere det naturlig med de man småprater med på fiskestedene.
  2 points
 5. Istemmes. Jeg har alltid med søppelpose på tur, men forbausende ofte fylles den med mer søppel fra andre enn fra meg selv.
  2 points
 6. Hei pass på å smøre snøreføreren med en dråpe olje før hver tur, da holder den mye lengre. årsaken til at de ryker er ofte at det legger seg skitt på spoleakselen som driver den fram og tilbake, og dermed overbelastes mekanismen
  1 point
 7. Hei igjen. etter litt leting så fant jeg ei line til budsjettfris som du sansynligvis kan bruke til stanga di https://nfisk.no/product/sa-air-cel/ skitt fiske hadde også et par, men til nesten tredobbel pris i forhold til denne. Men du bør kanskje ikke vente særlig lenge hvis du vil ha den. Problemet med denne stanga er at de flste av dagens liner for denne stangtypen stopper på kl 7 eller 8 Alternativet er å sette opp en skyteklump selv, men det bør du få noen som kan litt om det til å hjelpe deg med, og det blir heller ikke billigere enn ei hel wf.line
  1 point
 8. så er vel ikke behovet for kalking like sterkt som i hine hårde dager da nedbøren var sur? Naturlig å trappe ned kalkingen når behovet ikke er der lenger. Ja, noen steder må det fortsatt kalkes, men ny kunnskap har vel vist at mye av kalkingen også har vært "feil".
  1 point
 9. "vi kan ikke se den grense under vann" - en klassiker!
  1 point
 10. ikke formanende i det hele tatt! som du selv skriver, gode holdninger er bra uansett hva andre måtte finne på. Og hvis vi skal kunne kritisere kommerse aktører, bør vi jo vise at vi er litt mer bevisste. Hva EN sportsfisker finner på har absolutt ingen betydning for bestandene, men hva alle gjør kan jo samlet sett ha noe å si. Dette er jo en variant av det kjente prinsippet om allmenningens tragedie. Selv om det er mye svarthå og hågjel i norske farvann, og disse artene neppe er truet, er det likevel slik at bruskfisk er en truet gruppe fisk, og derfor arter vi må passe litt ekstra på. Og siden disse artene vel er nærmest uspiselige, er det knapt noen grunn til å kakke dem, selv om det ikke spiller noen rolle om man kakker EN fisk.
  1 point
 11. Hågjelen har vel ikke svømmeblære. Det er derfor den klarer seg tross heising opp fra flere hundre meters dyp.
  1 point
 12. Lille eller store B? Det er ingen anlagte plasser for gjedde i Vansjø, men gjedde kan man strengt tatt få overalt. Har tatt gjedde på 13.9 kg i steinura på andre siden av Mossehallen (på nedsiden av Abels gate 36). Ellers så er brygga på Grepperød et enkelt og normalt sett godt alternativ.
  1 point
 13. Jada jeg lærte nå litt på fjorden i dag også jeg, det var så stille ute og regn og da skjer to ting: jollen synker ikke og Siggurd Hakekløft og Severin Suveren er ikke ute å råkjører med kabinkruserne sine så da har jeg fjorden helt for meg selv. Jeg vet ikke helt om den selvlysende blekkspruten egentlig gjorde noe fra eller til, mitt inntrykk er at så lenge det er agn på kroken så biter fisken. Men Kina kroken som er rustfri og kraftig og ser mye bedre ut enn Biltema kroken fungerte allikevel mye dårligere, de to første fiskene jeg fikk glapp kroken. Jeg syns kanskje mothaken er veldig langt inne på kroken og når det er et stykke makrell innpå der i tillegg så kommer kanskje ikke den mothaken til sin rett, den siste Langen jeg fikk rykket jeg bevisst for å sette kroken når jeg merket at den var der og den fikk jeg opp. Jeg la også merke til at kroken satt i leppa på fisken og ikke inne i halsen så det var tydelig noe som fungerte annerledes enn når jeg hadde flytende krok. Langen fikk jeg på 150-200m, men jeg prøvde også å fiske på ganske nøyaktig 500m - jeg hadde hele linen ute og den gikk rett ned og var ved bunn av og til. Her skjedde det ikke så mye og jeg ventet ganske lenge, det var ikke før jeg hadde gitt opp og sveivet inn 50 meter eller så at jeg syns jeg merket at det var litt tyngre i stanga. Når jeg så hadde sveivet inn 50 meter til så merket jeg så vidt at det var noe som sparket litt, etter omlag 150-200m begynte den å kjempe. Det var denne krabaten som lot seg friste av blekksprut med makrellsmak på 500m: Utrolig nok svømte den avgårde når jeg slapp den ut igjen, litt medtatt men med buken riktige veien.
  1 point
 14. Det ligger ofte mye tanke, tid og penger bak innkjøp av utstyr, så vi har full forståelse for at du har lyst å fortelle om det, selvom det som er interessant er hva du får på det. Området du skal fiske i huser mye bra fisk, og det er nok mer enn ett monster som kommer til å være nært agnet ditt. Lykke til
  1 point
 15. skjønner godt ditt ønske om å unngå treblekroker. Sirkelkrok kan fungere til kveite. Har aldri prøvd kroken til Mustad, men den fungerer sikkert. Men jeg har primært brukt kortskaftede enkeltkroker til dette fisket, som for eksempel Owner Offshore 5129 eller Gamakatsu LS4123. Har også brukt Big Game kroken til Mustad (husker ikke koden), men den var litt sløv i utgangspunktet, og måtte slipes opp. Men solid og funksjonell krok til formålet. Må uansett sjekke krokspissen regelmessig. Størrelse 7/0-10/0 er passe, litt avhengig av agnfiskstørrelse. Til sei eller makrell på 500-700 gram er nok 10/0 å foretrekke. Har rigget med to kroker, en festet ved hodet og en ved haleroten. Lager riggen "gjennomløpende", der den forreste kroken festes med spade-end knute. Vanskelig med nylonfortom (eller fluorcarbon) på 1-1.2mm. Vær derfor nøye med samsingen, og beregn slik at tampen fra knuten er 20cm+. I denne festes den andre kroken. IKKE KNYT TYKK NYLON DIREKTE I ET KROKØYE MED SÅ TYKT GODS!! Det vil gli opp, og det vil du ikke skal skje når 100+ plata sitter i den andre enden. Istedenfor festes en solid virvel med ditto splittring, som så kroken festes i. Virvelen er mye tynnere i godset, og da glir ikke knuten opp så lett. Utfordringen med agnfisk og enkeltkrok er at man risikerer at krokspissen klemmes inntil agnfisken, og da får ikke kroken så lett feste i kveitekjeften. Bruk eventuelt agnstrikk for å få kroken til å "stå ut". Jeg kan for øvrig anbefale duppmeite, eller dupptrolling som det også kalles. Da kan dupptakkelet drive kanskje 50 meter bak båten, samtidig som man jigger vertikalt. Utrolig kult når ei kveite tar agnfisken på dupp. Selv en stor dupp røskes under med et smell, og det gjelder å ha finstilt knarren på snella, for her går det som regel unna. Det er ikke så nøye at agnfisken sleper bunnen. I Nord-Norge er vannet så klart at en kveite som ser opp uansett vil se en agnfisk som svever 5 meter eller mer over hodet på den, og med letthet kan svømme opp og plukke den. Derfor er jeg ikke så bekymret for å fiske med noen meters underdyp. Dessuten fiskes det som regel ikke på så store dyp etter kveite, typisk 20-40 meter. EDIT: har forresten selv bestilt tur nordover i juni. Så får vi se om det blir koronarestriksjoner, eller om vi klarer å karre oss nordover. Kveite - strongest there is!
  1 point
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.