Gå til innhold
Fiskersiden

erik

Medlemmer
  • Innholdsteller

    5 368
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    531

Community Answers

  1. erik's post in Dieselvarmer Problem! was marked as the answer   
    Godt jobba!
  2. erik's post in Lowrance Elite-7x CHIRP 50/200HYB eller Furuno FCV-627 ? was marked as the answer   
    Siden du har utvidet horisonten til ekkolodd som kan bruke Airmar sine CHIRP-givere, endrer gamet seg. Garmin xs, Lowrance HDS Gen 3 og Simrad NSS Evo2 kan alle brukes med Airmars enkeltbånds-givere. Hvis målet er å se fisk, stiller disse en en klasse for seg.
    Airmar B150M (gjennomgående) og TM150M (aktermontert) med ett av disse ekkoloddene banker en B60 grundig med tanke på å se fisk. Hvis du har sett endel av skjermbildene jeg har postet det siste året så er det med TM150M og den sporer fisk forbausende godt ned til 100 meter i saltvann og rundt 150 meter i ferskvann. (Den sporer bunnen flere ganger dypere.)
    Ønsker du mer detaljerte bilder av bunnstruktur, så er ekkoloddkonen noe vid på B150/TM150. På grunnere vann kan du uansett få så mye detaljer du vil med skannende giver, men er du ute etter struktur på dypere vann fungerer ikke det annet enn under optimale forhold. Da er en 2D-giver med smal konevinkel fortsatt veien å gå. (B60 har ganske smal konevinkel på 200 kHz.)
  3. erik's post in Skal planlegge utstyr i neste båt, hvilket merke? was marked as the answer   
    Ekkoloddmodulen i Garmins 720 er i all ærlighets navn ikke det helt store. Fin kartplotter dog. Om du går for Lowrance, Simrad, Furuno eller til og med Garmins bedre ekkolodd vil det uansett være ett stort steg i riktig retning.
    En ting som kan legges til på listen din, er et elektronisk kompass. (Med tanke på det jeg vet om ditt fiske, vil et tradisjonelt kompass også være nødvendig sikkerhetsutstyr...) Lowrance/ Simrad sin variant heter Point-1, og kobles i nettverk med øvrig utstyr via NMEA2000. Bortsett fra fordelen med ekstern GPS-antenne i en kabinbåt (jeg regner med at du skal ha kabinvarianten) har den et elektronisk kompass som gir lang bedre retningsdata enn den tradisjonelle GPSen gir. Jeg har en slik på vei i posten selv, og ser frem mot slowtrolling og driftfiske uten at båtsymbolet på skjermen snurrer i alle retninger. Prisen på Point-1 i Norge er dessverre 1000,- eller så for høy, men siden den ikke har noen form for geofencing kan den bestilles fra feks Shopepal. Point-1 har også vært på kampanje, hvor den har fulgt med når man kjøper kombienhet. Kanskje dette dukker opp igjen i 2014?
    Som du sikkert vet kan Structurescan kobles mot HDS, HDS Touch og Simrad NSS. For HDS Touch og NSS Evo er den integrert, så der trenger man bare LSS-2 giveren. For øvrige trenger man Structurescan HD modulen, som kobles mot skjermenheten med ethernetkabel. Sonar Hub inneholder en variant av Structurescan, men om den er identisk med den eksisterende Structurescan HD gjenstår å se. LSS-2 giveren finnes også for gjennomgående montering, men siden dette uansett ikke er noe man bruker i høy hastighet er det like greit med en aktermontert variant. LSS-2 gir de "fotoliknende" bildene av bunnstruktur som du har sett på nett (og sikkert på bloggen min også), i form av høyfrekvent ekkolodd på 455/800 kHz. Structurescan/ LSS-2 gir bilder rett under båten (Downscan), og ut til sidene (Sidescan). Førstnevnte er fint for å studere bunnstruktur og for økt forståelse av det tradisjonelle 2D-ekkoloddet, mens Sidescan ser ut til siden og er fint for å spore stimer med agnfisk etc. Downscan kan også legges på det tradisjonelle 2D bildet, men det krever at giverne står nære hverandre.
    På giversiden av 2D-ekkoloddet kan Airmars B265LH være et godt alternativ for deg. Dette er en gjennomgående giver (monteres via et hull i skroget med andre ord) og er CHIRP-varianten av den mye brukte B260 som finnes på mange båter som fisker på dypt vann. Den giveren forutsetter BSM-2 modulen, så prislappen på giver og modul blir ganske frisk. Fordelen er at du kan bruke "low CHIRP" med frekvensområde 42-65 kHz på dypet og "high CHIRP" med frekvensområde 130-210 (130-200 i praksis) kHz på mer moderate dyp. Giveren har konevinkel opp til 25 grader på low og 10 grader på high. Dette er litt i underkant for moderate dyp, men det er prisen du betaler for de beste bildene i "abyssen". Jeg har sett skjermbilder på andre forum med dette oppsettet hvor du kan tyde bunntypen på 1500 meters dyp, og det bør holde.... Info om B265 kan du finne HER.
    Hakket rimligere vil det være med NSS Evo (eller vanlig NSS/ HDS med Sonar Hub) og en B75 eller B175 giver. Du finner informasjon om disse giverne HER.
    Jeg har helt bevisst latt være å nevne aktermonterte givere for 2D-ekkoloddet, grunnet skroget og din antatte bruk. Sannsynligvis kan Beasongutta montere giveren for deg, bare husk på at giveren skal ha riktig vinkling i forhold til skrogets vinkel, og at giveren ikke bør stå et sted hvor båtens skrog kommer i kontakt med båthenger eller opplagskrybbe.
    PS - ta bilder og skriv full rapport etter besøket hos Beason. Du er ikke alene om å drømme om en slik båt.
  4. erik's post in Dorging etter ørreten was marked as the answer   
    Du skriver ikke noe om høyde over havet eller type byttefisk, så leksa blir ganske generell.
    Dorging etter steikefisk: små woblere type Rapala Original, Tomic, Strike Pro etc i 5-8 cm størrelse. Dorg i sikksakk inn og ut fra land, så nærme land dere kommer og så ut til litt utenfor kastehold, og så innover igjen. 2,5-3 knops fart, dvs hvis dere ror skal det "klukke" litt rundt skroget på båten.
    Dorging etter trofefisk: hold god avstand fra land, men samme fart som over og bruk woblere på 8-15 cm størrelse. Bly gjerne ned med pæresøkker som festes med strikk 1,5-2 meter foran wobleren eller blyparavaner. Bly på 30-50 g er et greit utgangspunkt. Sen kveld og natt dropper man blyet, og kan dra av litt på farten. (Men aldri under 2 knop ved mindre vannet er kaldt).
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.