Gå til innhold
Fiskersiden

mono

Medlemmer
  • Innholdsteller

    119
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av mono

  1. Legger til at makrell fanget fra nå av er det beste agnet !! Apropò mat og røking...Ja, røkt makrell er snadder, men jeg har i det siste røkt makrell i vanlig kulegrill ( kull) Vent til kullet er nesten utbrent > ha opp røkespon > sett på loket> vent 10 - 15 minutter : Perfekt !! og mindre søl - sot med vasking av tradisjonelle varmrøkere i ettertid.... Det samme kan oppnås med gass grill : Ha røkespon oppi en metall beholder og nær blusen ( laveste varmen) og sett på lokket.

    Ja dette er en mye bedre løsning enn den bedritne røkekassa som Pure Fishing reklamerer for i denne "blogannonsen".

  2. Når jeg skal på seriøst ørretfiske er det Stroft GTM eller ABR 0,45 som gjelder.

    Backlash er en betegnelse som normal brukes når spolen på en multiplikatorsnelle går fortere enn hva sluken strekker ut snøret, og jeg kan garantere at multifilment gir mye mer og alvorlige backlash enn mono.

    0.45mm til lett ørretfiske (ref. trådtittel) blir helt feil er nå min mening ... men til laksefiske eller dorging/trolling etter storørret funker det sikkert bra ;-)

    Beklager feil bruk av ordet 'backlash', men det jeg snakker om er heftige fuglereder som oppstår når mono-sena tvinner seg rundt seg selv pga. mye spoleminne. Gode multifilamentsnører har ikke minne og derfor har de heller ikke akkurat dette problemet.

  3. Jeg fisker også en del med 0.16 mm mono. Føler det er max mono-tykkelse før kastene begynner å bli for korte. Men skal jeg på en "seriøs" fisketur etter storfisken så legger jeg monosnellene/spolene igjen hjemme. Da er det 0.1 mm powerpro som gjelder, bl.a. pga følgende:

    - Bedre føling med agnet. Kjenner flere napp = mer fisk.

    - Høyere bruddstyrke. Kan kjøre fisken litt tøffere (spesielt viktig ved C&R når vanntemp. er høy)

    - Bedre kastelengde = mer fisk.

    - Ekstremt mye høyere krokingsprosent ved bruk av kort mono-fortom = mer fisk.

    - Økonomi: Mono er dyrere. Må spole om etter et par ganger bunnfast.

    - Ingen problemer med backlash og minne.

    Kan også nevne at når jeg er ute og fisker så blir fisken ikke skremt av:

    - Multi med kort monofortom

    - Svivel i skjøte mellom multi og monofortom

    - Små snapphvirvler

    - Splittringer

    - Kroker

    Men fisken blir så absolutt skremt av bevegelser og tramping ved og i vannkanten. Derfor er lange kast og god kroking på lang line så viktig. Kan da lettere nå den vakende storfisken fra større avstand, f.eks. fra godt skjulte posisjoner et stykke inne på land.

  4. Takk for svar! Hvor lang tid vil det ta før jeg får varene fra Danmark? Har i hvert fall tenkt å fiske i helgen. Har kjøpt en Shimano Alvio 1000 FC. Den er vel grei nok til denne bruken? :)

    Tar normalt max 3 dager før jeg har varene i postkassa (Sørlandet) når jeg bestiller fra disse nettbutikkene. Når det gjelder snella er den sikkert helt kurant til lettere ørretfiske. Ellers kan det som nevnt over være smart å bruke en mono-fortom. Jeg synes det holder med 50-60 cm 0.18mm. Du kan skjøte på fortommen med en liten svivel (den minste du får tak i) som da kan henge noen cm. utenfor toppringen når du kaster.

  5. Powerpro 0.1mm:

    http://www.fluer.dk/produkter-fiskegrej/232-spinnefiskeri/1751-powerpro-fletline/

    Nanofil Clear Mist 0.111mm:

    http://www.grejonline.dk/default.php?vis=vare&kat_id=14&l1=14&l2=&l3=&v_id=18367&pg=1

    Nanofil Low Vis green 0.111mm:

    http://www.grejonline.dk/default.php?vis=vare&kat_id=14&l1=14&l2=&l3=&v_id=19528&pg=1

    Bruk en snelle i max. str. 1000 og legg på et passelig lag med tape underst slik at det akkurat blir plass til en liten spole (135/125 m.) tynn multifilament. Blir ca 200kr totalt inkl. frakt (Du slipper både dansk og norsk moms dersom du handler for under 200kr ekskl. moms. Frakt fluer.dk er ca 25kr, grejonline.dk 60kr).

  6. Noen som har peiling på hvor mye fisk et vanlig skogsvann produserer per ha? Vi driver et utfiskingsprosjekt i et vann på ca 0,1kvadratkm. Har til nå tatt ut ca 17kg ørret og abbor. Vannet, vesle Svartungen her i Hurdal, er relativt grunt, har bra vannkvalitet og et bra insektliv med blant annet mye vulgata. Var kjent for bra fisk før, men nå er det overbefolka. Ingen av de ca 150 ørretene vi har tatt ut til nå har veid over 250g.

    Mener å ha lest et sted at et gjennomsnittelig norsk vann produserer noe i nærheten av 0.5kg fisk per dekar. Da vil et gjennomsnittelig vann på 0.1 km2 produsere ca. 50 kg fisk.

  7. Mine erfaringer:

    • Gir svært bra kastelengder, spesielt i starten før voksbelegget begynner å slites av.
    • Påvirkes mer av vinden enn andre sener: Medvind = ekstra lange kast. Motvind = ekstra korte kast. Sidevind = sena står i en stor bue, gjerne inn i et tre eller en busk.
    • Den sena jeg har prøvd som har klart lavest slitestyrke. Tåler ikke og gnis mot stein eller andre ru gjenstander. Fortom av mono er et must.
    • Blir fort slitt og oppfliset og ryker da enda lettere, f.eks. når man rapper til med et skikkelig kraftkast.
    • Overpriset i Norge, må kjøpes fra utlandet.

    Konklusjon: Ikke brukbar som "standard utrustning" men kjekt å ha en ekstra spole med NanoFil i sekken dersom et akutt behov for økt kastelengde skulle oppstå. I de fleste tilfeller går det jo greit an å fiske med denne sena dersom man tar hensyn til dens særegenheter. Men ikke bruk favorittsluken som du arvet fra bestefar ;-)

  8. Tror mange lar seg forføre litt av de sexy leppene, og undervurderer hvor glupsk berggylta er. Det er i hvert fall ingen grunn til å frykte at en behodet reke skal være for stor. Her er et lite ikke-meite eksempel fra tidligere i kveld:

    berggylt.jpg

    Denne gylta tok en Savage Gear Sandeel på 12.5cm, og hadde helt sikkert ikke sagt nei til et meite-agn i samme dimensjon.

  9. Når man legger inn en ny artikkel i Joomla så vises navnet til den admin-brukeren som oppretter artikkelen dersom man ikke skriver noe inn i feltet som heter noe slikt som "Skribentalias" (litt avhengig av hvilken Joomla-versjon man bruker).

    Løsningen på dette er dermed å legge inn et korrekt skribentalias i de artiklene det gjelder + at man alltid husker å gjøre dette for fremtidige artikler.

  10. krabber og hummer som er fanget på utsiden av arøya er i allefall ikke noe problem, jeg har mata store deler av slekta med krabber og hummer derfra og de har aldri klaget i allefall :D skitt fiske

    Har du tatt pulsen på disse du har matet i det siste?

  11. Nydelige fisker!

    (Og sånn på siden - bekkerøya er ikke sett på som en stor trussel selv om den står på svartelista, den er nemlig klassifisert som lavrisikoart med svak effekt på stedegne arter. Bare sånn for the record som de sier i utlandet)

    Ja du har jo helt rett i at bekkerøya har blitt degradert fra høy til lav risiko. Men hva risikoen består av er vel litt uklart. Har aldri hørt andre argumenter enn at man er redde for at bekkerøya skal utkonkurrere ørreten. Noe som helt klart ikke er en reell trussel.

    Se f.eks. her: http://www2.artsdatabanken.no/svartelistesok/Artsinformasjon.aspx?artsID=99

    Noe som imidlertid er ganske klart, er at det er en fordel for kraftselskapene (og staten) at bekkerøya er svartelistet. Bekkerøya er jo å finne en god del steder der det er naturlig å se seg om etter nye kraftprosjekter, men nå kan forverring av gyteforhold o.l. ikke brukes som argument mot diverse konsesjonssøknader. Litt artig å tenke på at for ikke så veldig mange år siden så fikk kraftselskapene flere steder pålegg fra de høyere makter om å sette ut bekkerøye ..

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.