Gå til innhold
Fiskersiden

Ole M

Medlemmer
  • Innholdsteller

    814
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Ole M

  1. Hei,

    Har planer om å satse litt på suter i år, og trenger noen tips i forhold til aktuelle vann. Gjerne vann der det er relativt lett å komme i kontakt med fisk, ikke så viktig med størrelsen. Mener å huske at det er muligheter i Oslo området? (Bor i Hamar og håper å finne et vann som ikke ligger så alt for langt unna).

    Mvh Ole

  2. På tide å kjøre på med litt rapporter igjen :)

    Starter med noen bilder fra vårens fiske i Åkersvika....

    ---------------

    104663_s.jpg

    104660_s.jpg

    104662_s.jpg

    104661_s.jpg

    104664_s.jpg

    104667_s.jpg

    Fantastisk flotte tegninger på gjedda...

    104665_s.jpg

    ... ser kanskje fredelig ut på bildet... men kan forsikre om at kameraet fikk seg en real vask...

    104666_s.jpg

    -----------------

    Tok en liten ettermiddagstur i dag.

    Vannstanden hadde steget endel siden sist, men sikten var fremdeles bra... så jeg fikk brått trua.

    Kjørte hvit flue, og forholdsvis raske inntrekk...

    104705_s.jpg

    104706_s.jpg

    ... ikke vært for at tilbaketuren ville tatt et kvarter, så hadde jeg tatt den siste der inn til land for å veie`n... ganske svær.

    Men tatt i betraktning den tia og energien det hadde kosta å stake meg frem til der jeg sto - ***** heller...

    Neste gang skal jeg i alle fall ha med vekt og veienett i hip-packen!

  3. 21.01.2010

    Var ute en dag tidligere her.. kompis av meg hadde kjøpt seg en pakke brisling på sporten.. litt i mangel på noe annet. Jeg hadde en bunt med halv-fordøyde krøkler liggende... Vi satte ut fire stenger hver, og i løpet av dagen hadde vi kontakt med ørret tre ganger.. alle på brisling! Første tanken var vel "har vi funnet et brukbart alternativ til krøkle, tru..!?"

    Vi drar ut enda en tur... denne gangen agner vi alle stengene med brisling... - med nesten identisk resultat... Bortpå ørret tre-fire ganger, men snøen rundt hullet er stadig like hvit...

    På samme turen møter jeg også på en annen velkjent ørret slakter..

    97647_s.jpg

    .. og ender opp med et par klapp på skulder`n og en håndfull krøkle. Jeg trasker tilbake til stengene mine, og pakker de fem små inn i en liten plastpose. Plasserer de forsiktig i en av sidelommene på stolsekken... krøkle er godt som gull på Mjøsa... Vi lar brislingen stå resten av dagen, uten at det resulterer i noen ørret.

    En bekjent har vært ute på et par øvrige turer i det siste, også med brisling, men samme historien der.... det ringer i bjella nå og da, men knapt så man rekker frem før det er slutt på spetakkelet.

    Har seg jo slik at brislingen lukter vanvittig sterkt... og utifra den adferden jeg har sett Mjøs-ørret utvise tidligere, under isen, så tror jeg rett og slett at fisken i noen av tilfellene har gått innpå agnet, lukta litt, såvidt tatt det inn i kjeften, fått en brå overload av smak og lukt, og spytta det ut igjen fort som fy... - Noe sånt. Konklusjon er i alle fall at brisling lukter feil, sånn jeg ser det nå.

    I dag var det dags for en ny tur. Denne gangen hadde jeg med meg en av mine allierte fra Polen, og her var det ikke akkurat manko på agnfisk. Han lina opp med mort og laue... flere i perfekt størrelse for ørret...

    97645_s.jpg

    Omtrent før jeg hadde røkki å bore ferdig det første hullet - så var han i ferd med å sluttføre sitt tredje.. det var i alle fall ikke langt unna. Merkbar forskjell på et noe sløvt 205mm bor, og en nykvessa 135mm. Spesielt når isen er over 40 cm tykk :)

    ... jeg bora vel to høl til med grov-boret, før jeg ga opp og heller tok tak i det andre jeg hadde med. 155 millimeter`n...

    97641_s.jpg

    Har begynt å legge opp til å kjøre noen tackel med to treble kroker, fremfor bare en... Er spesielt tiltenkt de tilfellene der agnfisken er litt vel stor og stiv.

    97642_s.jpg

    Rundt klokka tolv så skjer det noe ved det ene hullet... flagget er reist og bjella dingler såvidt, men stanga står stille. Jeg tar et par bukkesprang, deiser ned ved siden av hullet, og tar tak i sena for å kjenne etter om det er noe der nede... ingen ting... "er det vinden som har spilt meg et puss..??"... jeg løfter litt mer på sena... og plutselig er det et eller annet som forsiktig (-merklig nok) tar tak i agnfisken... men omtrent før jeg rekker å tenke tanken om å gjøre et tilslag, så slipper fisken taket. Jeg sitter å glaner i hullet i noen få sekunder... før det samme skjer på stanga rett ved siden av! Jeg spretter bort og kaster meg over hølet... men ingen ting...

    Mekker til flagget igjen, og tar en kaffekopp...

    97640_s.jpg

    To og en halv time senere befinner vi oss et par hundre meter unna stengene... vi hadde funnet ut at base campen vår lå midt på en grunne der det var 10-12 meter dypt, så bestemte oss for å bore litt rundt for å få et bedre bilde av hvordan topografien var i området rundt denne grunna... Og det er akkurat på det tidspunktet, når vi står som lengst unna... - vi kan konstatere at det jaggu ringer i den ene bjella :D

    Ble litt av en løpetur på oss begge :) Fisken tok to meter under isen, på mort.

    97639_s.jpg

    Ikke veldig ofte jeg har fått ørret såpass sent utpå dagen... "men veit jo aldri"! ... ikke visste jeg at det skulle følge to ørreter til!!

    ... Rafael fikk en klokka 15.00... på laue, fem-seks meter under isen.

    97644_s.jpg

    97643_s.jpg

    ... og klokka 16.45 tok sistemann, to meter under isen, på mort.... en liten settefisk.

    97646_s.jpg

    Videre holdt vi stand til det for alvor mørkna..

    Har lært endel nye ting mens jeg har vært på isen i det siste... tur-følge i dag hadde til eksempel flere interessante tilnærminger til agnfiske. Han viste blant annet at det er mulig å få ørret til å ta, når man fisker aktivt med agnfisken, hengende vertikalt, bundet opp med to trebel kroker, festa med en stump kobber :) ... - hadde jeg aldri kunne fått meg til å gjøre, uten å ha sett det jeg har sett i dag :D Han fikk riktig nok ikke opp fisken, men allikevel.

    Så har jeg erfart et det absolutt ikke behøver å være en dårlig dag, bare fordi det tilfeldigvis ikke skjer noe før klokka to... ;D Hadde jeg bare holdt ut lenger på flere av de andre turene mine...

  4. Heisann! Kommer uten tvil flere rapporter herfra ;) Isen er tykk og fin... været er bra... nesten ikke snø på isen... krøkla ligger klar... Bare å kjøre på så ofte man har mulighet nå.

    Den på 70 cm var slank. Veide 2850 gram, og var forøvrig blind på det ene øyet... Syntes vanligvis det er artig å slippe ut sånne "overlevere"... men var sulten... og så det for sent :D

  5. Lager en liten samle tråd om isfiske på Mjøsa 2010 :)

    -----------------------------------------------

    10.01.2010

    Årets andre tur, egentlig mot min egen vilje. Hadde planer om å bare holde meg unna, og la isen bygge seg opp... unngå å utsette meg for den verste kulde perioden... men klarer ikke å sløse bort tid på annet, når det tross alt er is på Mjøsa.

    Det var 28 minus grader utafor døra når jeg dro ut, rundt klokka 10.00.

    Jeg er nesten helt lens på agnfisk i år, så har kjøpt meg en skål med Gulp! krøkle imitasjoner i "lake". Tiden får vise om det fungerer på ørreten... i dag hadde jeg i alle fall alliert meg med riktig kar, så Gulpen fikk ligge å duppe i fred..

    96913_s.jpg

    Satte ut fire stenger agna med krøkle, 2 til 8 meter under isen. Var ikke no` driv i vannet, så agnfisken hang helt livløst...

    96914_s.jpg

    Klokka halv tolv ringer det litt mot sør... vi snur oss mot stanga og ser at det begynner å rive ganske heftig. Sena spiller banjo på iskanten, bjella slår mot stangtuppen, nappvarsler`n gir fra seg en hel del "kalde lyder", og snella akkompagnerer med vill knarring....

    Fisken raser ut flere ganger, og unngår stadig hullet. Vi begynte å bli ganske imponerte over lengden på fisken, etter å ha sett`n passere tre-fire ganger... Viser seg også ganske riktig å være 70 cm lang.

    96928_s.jpg

    (Foto: Jonathan Utby)

    Fett, men kaldt! :P

    96911_s.jpg

    ----------------------------------------------------------------------------------------------

    12.01.2010

    Ikke akkurat varmt, men helt vindstille og klar himmel!

    Kom litt sent ut i dag. Satte ut fire stenger, henholdsvis 2, 3, 4, og 5 meter under isen. Var en slitsom affære å bore... 30 cm med is.

    Dumpa ned på stolsekken, retta ut beina, og trakk noen gode åndedrag. Så ringer selvfølgelig telefon... Av med hansken og ned i lomma.. kaldt.

    Snakker i noen minutter, men må brått avbryte da det begynner å skje noe i hølet lengst borte... Langer av gårde, og allerede kaldt på fingra får jeg med nød og neppe kloa`n opp.

    97051_s.jpg

    Mellom klokka tolv og ett hadde jeg kontakt med tre ørreter til :o De var bortpå krøkle som sto både 2 og 5 meter under isen... Ble et par avbrutte telefonsamtaler i dag gitt :D

    I tillegg til at det var flere ørreter innom, var det også stappfullt av abbor langs bunn... kunne ha halt opp så mye jeg ville, men stoppa på 10-15, rett og slett fordi jeg ikke har bruk for mer. Var bare å la være å la balansen nå bunn... Plassen er nå plotta inn på GPS`n ;D

    Flere som hadde det fint på isen i dag ;)

    97049_s.jpg

    Ørreten var stappfull av krøkle, så neste tur er sikra...

    97048_s.jpg

    ... ikke så verst fristende kjøttfarge hell.

    97053_s.jpg

    • Like 1
  6. Den som ikke er enig i følgende har ikke livets rett; Der en bestand på en eller annen måte er på tilbakegang eller sliter, der lar man den viktige gytefisken gå. Der situasjonen tilsier at man kan høste av et overskudd uten å renne vassdraget i senk, der spiser man fisk - såfremt man vil.

    Slutt å prat. Det er enkelt.

  7. Jeg har ikke tatt så mange, men Tor Arne Viddal har vel tatt noen :)

    Jeg veit dem drev å skjøt der i fjor! Åssen det er i år veit jeg ikke, men det går det an å finne ut.. Åssen er det der Flagstadelva krysser E6 da? Har prøvd litt, men absolutt helt dødt!

    Så det finnes altså mer enn en Tor Arne! Bra jeg ikke langa ut det jeg planla først da ser jeg :D

    Ved den flagstadE6brua der så kan det være fine muligheter. Men ikke alltid så lett å navigere til de beste plassene uten farkost som følger av den vannstanden som er på det tidspunktet storgjedda (og forøvrig gjedda generelt) er mest aktuell. Altså rett etter leken.

    Hender man finner gjedde på de mer tilgjengelige plassene akkurat rundt brua der, men egentlig ikke så ofte jeg har opplevd det helt store fisket på disse plassene..

    Lykke til i jakten :wacko:

  8. Om folk driver å skyter gjedde i den lille vika der så blir dem vel tatt stort sett alle, av de store. Liten vits i å henge utafor munningen i påvente av noe som ikke kommer til å skje. Nå den hugjedda som vanligvis ville stått like utenfor vika i påvente av føde etter gytinga - ikke eksisterer.

    Hørtes lite fristende ut å bruke tid på ærlig talt. Blir sikkert igjen noe hanngjedde men. Du har vel fått nok av de dærre på en og to kilo i år Tor Arne? Ell?

  9. Måtte flytte til det eneste stedet i landet hvor noen var dum nok til å gifte seg med meg... og nå sitter jeg i klisteret med 3 unger, 2 biler, hus, jobb .......... :)

    Fordelen med å bo her er tilgang til ca. 10 lakselver innen 2 timers kjøring.... :P + at jeg har begynt å fiske i sjøen....... huff og huff :)

    Hehehe.. uffda.. først bryter du kodeksen (.... bare je ser Mjøsa....), så får`u saltvann på hjernen!

    Neia, du har det vel sikkert greit. Laks er jo flotte saker :D

    Har mistanke om at jeg kjenner denne kroppen - heter vel ikke Finn?

    Kroppen er muligens lik, men akkurat i den skrotten der bor det en ved navn Tor Arne :D

  10. grattis med fint vær, ny pers og en rød fisk!

    ikke at det ser ut som du trenger noen råd, men vil anbefale deg og bruker en fortom og ha søkke over virvelen. da får fisken litt mindre motstand når den tar og knuten står ikke i fare for å bli slitt av søkke.

    Heisann.

    Jeg burde visst bedre, men fisken tok på den stanga der jeg ikke hadde gøddi å gjort noe med tackelet. Har nylig begynt å feste blysøkket noen titalls centimeter over treble kroken som du beskriver -etter å ha prøvd snart 10 patenter tror jeg... få som agner etter ørret på denne måten på isen i min omgangskrets, så har stort sett måtte føle meg frem på dette sjøl hittil.

    Flott med tips og råd!

    Flott rapport og kjekt se gamle jaktmarker.

    Men få med bilde av fiskekompisene dine så jeg ser om det gamle kjente :)

    Å høre at noen omtaler Mjøsa som gamle jaktmarker må vitne om en tragedie.. Hva i all verden får deg til å flytte vekk fra noe sånt!?! :D

    Har desverre ikke så mange ansiktsbilder. Men kan passe på senere avettu` :)

  11. (03.04.09)

    Etter å ha opplevd veldig dårlig fiske i løpet av de siste 4-5 turene var det åpenbart at jeg måtte komme opp med en eller annen ny plan. Hadde fundert en stund på om fisken allerede hadde begynt å flytte seg mot gyteområdene.. "men det er da for tidlig for sånt nå. Er det trykket som gjør det tro..? Eller kan det ha noe med lysforholdene å gjøre??.. nei, er da stekende sol for *****".

    Det er vel typisk å begynne å vurdere alt mulig rart når man opplever dårlig fiske over lengre tid, tross i stor innsats. Men nettopp under sånne forhold har jeg også merka at den kreative delen av hjernen virkelig kan våkne til liv. Det å oppleve en og annen skikkelig dævperiode trenger med andre ord ikke bare føre til elendighet.

    Nå gjaldt det å rive seg vekk fra de gamle jaktmarker og utforske nye og upløyde områder. "Men hvor..."

    Tilfeldigvis viste det seg at to bekjente av meg, Vegard og Jan Egil, også hadde planer om en tur på akkurat den fredagen (03.04.09). Vi utveksla noen meldinger, men det ble aldri helt klart hvor vi skulle satse korta. Vi endte nå til slutt opp med å møtes ved legesenter-stranda, der vi bestemte oss for å prøve å lete opp noen grunner.

    Med fullpakka pulker trava vi utover Mjøs isen uten å egentlig ane hvor vi ville ende opp. Tåka var tjukk, så sikten var veldig begrensa.

    Detta er bilder som ble tatt på turen inn, men like fullt måtte vi over samma råka på vei ut. Spennende saker, og kameraene var selvfølgelig ladd i tilfelle man skulle være så heldig å se en av de andre gå igjennom.

    Vegard`s tur først..

    79042_s.jpg

    "Joa, detta bør gå".

    79037_s.jpg

    Vi borra oss utover, og snubla etter en god stund over et område der det skulle vise seg å kry av abbor. Ikke akkurat noen grunne, men dog. Vi fant abbor på alt fra 20 til 30 meters dyp, og det beit jaggu på fisk omtrent konstant. Etter hvert som tåka reiste viste det seg forøvrig at vi hadde gått over midtfjords!

    Skulle det mot formodning stilne av litt var det bare å gå noen titalls meter, så fant man alltids tilbake til fisken.

    Vi opplevde bra fiske gjennom hele dagen, fra ni til rundt klokka tre...

    79043_s.jpg

    Og endte vel opp med oppunder 15 kilo abbor, hver! Der den største for min del sikkert veide halvkiloen. Så ikke de aller største altså.

    79044_s.jpg

    Det ble til og med et par ”dubbles” ;)

    79045_s.jpg

    Hadde også på en ørret bare få meter under isen, og det mens jeg fremdeles tok livet av den siste abbor`n. Fikk ikke gjort noen form for tilslag, så fisken forsvant fort.

    Når man får så mye fisk som vi gjorde den dagen så blir man rett og slett utmatta! Helt pumpa.

    Vi vendte trynet hjemover, litt tidligere enn vanlig, men med fulle poser og til lyden av trekkende gjess..

    79046_s.jpg

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    (05.04.09)

    Måtte nesten bare ta en slakkedag på lørdagen.. få restaurere kroppen med litt konjakk, pizza, fluebinding og fiske film.

    Men i dag var det på`n igjen, og denna gangen allierte jeg meg med Tor Arne og Tom Daniel, med håp om å få snylta noe agnfisk og få hjelp til borringa.

    Vi satte kursen mot samme området jeg Vegard og Jan Egil hadde herja fredagen før. Og ganske riktig så var det fremdeles liv.

    79060_s.jpg

    Satte ut flere stenger. Tor og Tom hadde med seg agnfisk i form av småmort på rundt 10 cm, så i dag var alle enige om at det burde være gode muligheter for en ørret ell to.

    Jeg hadde en anelse om at ørreten kunne gå høyt sånn som isen var med tanke på lysforholdene, så jeg slapp ut omkring 4-5 meter med sene på hver av stengene agna med mort.

    79062_s.jpg

    Hadde nå dessverre litt begrensa med mort så jeg slang ut noen stenger agna med småabbor i tillegg, og senka dem ned på bånn for forhåpentligvis å kunne lure ei gjedde.

    Det gikk flere timer og vi plukka noen abbor hver fra tid til annen. Sola steika, og is begynte å bli til sørpe enkelte steder. Herlig tur-vær.

    79048_s.jpg

    79059_s.jpg

    79058_s.jpg

    Så skjer det ENDELIG noe i et av høla til Tom Daniel.. bjella hadde gitt lyd fra seg.. Vi sto spent å fulgte med på stangtuppen, men tiden gikk og stillheten senka seg etter hvert. Hauh..

    I det jeg er i ferd med å bevege meg mot stolsekken min etter å ha stått å nistirra på bjella til Tom i et par minutter, hører jeg enda en lyd... begge hører det... hva pokker skjer?! Piper det!?! Joggu *****! Øya mine begynner halvveis skrekkslagent å sondere terrenget, mens jeg småløper litt på måfå... og i andre enden av utstyrshælvete, aller lengst unna, står en av stengene og dingler som ei fjær i tripoden mens snella og nappvarsleren omtrent brøler om kapp. Fisken er helt rabiat, så jeg begynner å løpe som en gal, mens Tor Arne som sitter 200 meter lenger ut stadig stiller samme spørsmål; "Hva skjer!"

    Dæven å fort det gikk tross i flytedress og scooter støvler i størrelse 47 :D

    Ikke bare var jeg redd for å miste fisken, men bremsen var tydeligvis på grensa hard - for stanga holdt flere ganger på å ta veien over tripoden og ned i hølet.

    Jeg kom frem uten pust og med snus i hele trynet, og kasta meg ned på alle fire. Jeg rev av meg brillene, tok forsiktig tak i stanga, og i en og samme bevegelse dro jeg til bremsen og blåste i gang fighten.

    Makan til utras har jeg aldri opplevd under isfiske. Morten hadde stått omkring fire meter under isen (var vel 20 meter dypt der) men ørreten hadde røska med seg minst det dobbelte da jeg kom frem. Jeg fikk faktisk skjælva ;) ***** ikke så altfor ofte det skjer lenger. Ufattelig deilig rett og slett!

    Faktisk så brukte jeg noen få minutter før jeg i det hele tatt så fisken... "Å hælvette for en fisk.. det må da til og med være pers på Mjøsørret!"

    Og endelig.. bare et øyeblikk med ro... pust... gni seg i øya.. tørke fråden.

    79056_s.jpg

    En fin ørret på 2650 gram og 65 centimeter er blitt et forbanna faktum.

    Også adpåtil på det tackelet jeg hadde aller minst tro på ;)

    79061_s.jpg

    Det hele kom faktisk så brått og brutalt at jeg ble helt satt ut. Totalt utlada og salig. Tross i at`n ikke var enorm så var opplevelsen så stor at jeg holt på å dette helt ut.. ellno` :)

    En smilende men litt smålei abborfisker i bakgrunn..

    79055_s.jpg

    (Foto: Tom Daniel)

    Fisken ble sløyd og filetert på stedet, under stekende sol og til smaken av cola zero og general..

    79053_s.jpg

    79051_s.jpg

    Aldri har jeg fått Mjøsørret som har vært så oransje i kjøttet. Vil nesten heller si rød.

    En av de få gangene det er direkte herlig å se blod.

    79052_s.jpg

    Like spennende på vei inn, men også i dag fikk vi berga oss gjennom det værste.

    79057_s.jpg

    Herlig å ha en sjø som Mjøsa like ved der man bor!

    Isen er fremdeles 15-20 centimeter tykk de fleste steder, men om været holder seg så er det vel ikke lenge før man kan ta frem fluestanga igjen :)

  12. Isen er i alle fall tykkest fra Kalkbrenneriet og innover. 30 cm etter øyemål. Jeg tør ikke si noe som helst sikkert, men tipper isen er trygg også en uke frem i tid.

    Bildene i det forrige innlegget mitt er fra det værste stedet jeg fant. Har slått seg opp lange råker noen steder. Men sett bortifra disse så virker isen å være trygg. Så folk gå tur bortved domkirke odden å forresten.

  13. Var utpå Mjøsa fra ti til sju i dag. Starta med å borre noen høl utafor kalkverket, og jobba meg videre sørover.

    Ga etter hvert opp å finne abbor, så jeg slo meg til slutt bare ned der isen møttes..

    78739_s.jpg

    Er ikke så mye å skrive om egentlig, tross i at jeg var ute på isen i ni timer. Var helt vanvittig varmt i alle fall.

    Satte ut tre stenger rigga opp med forskjellige gummi jigger, tørka litt svette, og la meg på ryggen. Det var utrolig deilig så lenge det varte - med sola stekende midt i trynet og til lyden av skrikende brannmenn på øvelse blandt råkene noen hundre meter lenger bort.

    Men jeg ble ettervert ganske brutalt revet ut av rusen. Våt hund. Er det for no nå a? Å dakar, får du ikke tak i treflisa di?! ;D Synd, for jeg får ikke gjort no :lol:

    78744_s.jpg

    Hu ga ikke opp uten kamp.

    78746_s.jpg

    78745_s.jpg

    78742_s.jpg

    Tok sin tid, men ga til slutt opp :blush:

    78741_s.jpg

    78743_s.jpg

    Var jævla stilig å se på, ikke bare bikkja, men hvordan isen hadde trøkka seg sammen og kløyvd seg ut i alle retninger.

    78740_s.jpg

    I tillegg til bilder så ble det altså bare tre abbor i løppet av hele turen. Og det som resulat etter å ha borra sikkert 40 høl.

    Snakka med to andre fiskere som også gikk så godt som tomhendte hjem.

  14. Flott fisk det :) hvordan er isen hørte på radio at folk ble advart mot mjøs isen nå,

    Dem advarer så fort noen går igjennom ell dem finner ei råk. Slik jeg forstod det så gikk hu dama igjennom på et av de stedene i Mjøsa der det ligger kloakk rør langs bunn. Kloakkrør som fører til HIAS. Gått igjennom på en slik plass før jeg å. Og det er ingen indikator på hvordan det står til med isen generelt, men det er som sagt typisk at dem advarer når noen er så uheldige..

    Isen er fin utafor domkrika utifra det jeg har hørt, og for å ta det jeg veit helt sikkert: Isen er 15-20 cm tykk fra legesenteret og til kalkverket. Videre derifra blir`n bare enda tykkere.

    Forresten..

    Det går jo kloakkrør ellno` ut ifra vannverket noen hundre meter sør for kalkbrenneriet. Så akkurat der bør`n vel se seg for.

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.