Gå til innhold
Fiskersiden

Thomcon

Medlemmer
  • Innholdsteller

    792
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Thomcon

  1. Den 6.2.2017 at 18.19, Psrl skrev:

    Fikk 2 i havteine i utkanten av byfjorden i stavanger.* 150 meter dyp rett ved gryda. (Fyret utenfor Bru)

    Teina var uten agn, kun fiskelys.

    *rimelig sikker på det ihvertfall, litt gråfarge i den, slankere og sprekere/sterkere enn vanlig.

    Annet enn torsk var det, kreps, krabbe, trollkrabbe, blekksprut (akkar?), og sjøpølse.

    Hvor store var torskene..?

  2. Interessante erfaringer Når du sier du bruker en 50/50 blanding av Yellow og Tournament, tar du da en dråpe av hver, eller har du laget din egen flaske med 50/50 miks.Har inntrykk av at snella blir litt tregere om det blir 2 dråper Yellow kontra 1 ikke lagene. Bruker du en spesiell nål/spiss for å få mindre dråper?

    Forstår spørsmålet ditt - ikke helt lett å få det riktig..

    Her er et godt tips for å lage en egen mix av oljer:

    http://www.ebay.com/itm/111040084017?_trksid=p2057872.m2749.l2648&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

  3. hvor kjøper dere kulelagret evighetskrue? er det mulig å demontere den? altså bytte kulelager.

    Pleier å kjøpe disse fra Ulf Erikson (Reelman), men forstår at han er tom akkurat nå...

    Ellers har du JapanTackle - som også tydeligvis er tomme nå.

    Vet faktisk ikke hvor du kan henvende deg - kan prøve Mikes Reel Repair eller Dad's old Tackle (tror det er riktige navn - begge finnes lett på ebay) og spørre der... Vet at begge disse selskapene har slikt til 4500/5500/6500 sneller.

    Det er selvsagt mulig å demontere / rekonfigurere originale evighetsskruer, men da skal du være mer fingernem enn meg...

    Jeg har en evighetsskrue på en 1500 snelle som er blitt modifisert, skulle gjerne sendt et bilde av denne, men er i Nordsjøen til ut i neste uke...

  4. Slangebiten er nødt til å sitte tight - hvis ikke vil den gli mot enden av spolen og ende opp med å kile spolen ute i cap'en på venstre sideplate.

    Skal du ha noe som sitter litt løst mot spolen må det være av en hardere kvalitet - du kan ikke risikere at det "klatrer" over enden av spolen...

    Litt klossete forklart, men tenk selv om du får myk gummi utenfor spolen helt til venstre... ikke akkurat friksjonsreduserende.. :)

    • Jeg bruker slange som jeg kjøper i metervis til havfisketackle. Denne passer perfekt. Men har sett folk bruke isolasjon fra tykke ledninger osv. Her er det bare å være kreativ...

    Jeg bruker de tynneste oljene, også i havet - vet ikke hvor du fisker, men jeg fisker ofte fra Jærstrendene og rett ut i Atlanteren, går helt fint. Men du må selvsagt rengjøre deretter..

    Er ikke sikker på hvor mye du vil merke ved å bytte kulelager - ABU's originale lager er gode de også.. mulig at UT sine er marginalt bedre, men ikke sikkert at dette blir merkbart.

    Tror nok at det vil dukke opp igjen evighetsskruer med to lager (noen har bere ett lager). Slike saker er ganske etterspurte...

    Blå UT-spole eller Avail..? Fisket med begge typer og flere spoler på samme snelle for å sammenligne litt for noen uker siden.. Mitt inntrykk er at Avail i det store og hele har større stabilitet generelt enn UT sine spoler. Det kan være store forskjeller fra UT-spole til UT-spole, mens Avail spolene kaster dønn likt... Viktig å understreke at dette er mitt inntrykk og at jeg absolutt ikke har annet belegg for å skrive dette enn de få spolene jeg byttet mellom på samme snelle.

  5. Grattis med ny 1500C! :) Rød Nostalgi er vakker
    Tror ikke du mister mye kastelengde uten lagrene i evighetsskruen, litt blir det selvsagt - og kanskje litt mer på en 1500, hvor Linesprederen snur så ofte sammenlignet med 2500.

    Tror du vil kunne kaste omtrent like langt, forskjellen ligger i hvordan du kaster... med en trimmet snelle kaster du komfortabelt og presist til steder du må dra hardt til for å nå med en utrimmet snelle. Og når du må dra til for hardt treffer du ikke der du vil osv..

    En lett spinner ville kanskje fly noe lenger med disse lagrene

    Lengden på et kast med fiskestang kommer jo mest an på hvor langt sluken faktisk kan fly gjennom luften som resultat av at du har kastet den med din teknikk, muskulatur og stangemne. Sluken vil til slutt falle ned, selv om du har null friksjon i snellen din.. :) Dermed vil formen på sluken din antakelig ha mer å si enn at du mangler disse lagrene. Det er først når alt er optimalt du vil kunne merke / måle noen forskjell tror jeg.

    Når det er sagt har selvsagt jeg kulelagret evighetsskrue i 8-10 av mine sneller - og jeg vil ha det i flere av dem.. hehe. Det er noe med å vite at det finnes.. Må ha !

    Mine viktigste tips til trimming må være å 1) Ta bort den svarte "holderen" på tannhjulet som driver Cog Wheel og tre på en liten gummislange på spolen istedet. Dette er gratis og får snellen til å gå mye bedre og med mindre lyd.

    Gjøres slik: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200483356842040&set=pcb.10153290669309444&type=1&theater

    2) Bytte til lett spole (Avail / UT) og sørge for at snella er skikkelig rengjort og smurt med tynn kvalitetsolje (Rocketfuel Tournament eller lignende). 3) Kan nok være viktig i starten å ikke ha for mye snøre på spolen - la det være 2-3 mm til kanten - da blir det ikke så lett "overløp". 4) Neste step blir kulelagrene på spolen og Cog Wheel og evighetsskrue...

    Skal bli interessant å høre hva du synes om den "Lille Røde" - tror du blir fornøyd, men husk at 1500C er en litt mer "nervøs" snelle å kaste med enn 2500C. Ti kast på rad kan fungere som en drøm - og så bestemmer du deg for å kaste mot vinden... hehe

    Lykke til.!

  6. Den burgunder snellen er faktisk original, men oljen Nils bruker er veldig, veldig tynn... Og så er han nok ganske flink til dette. Vet han "kjører inn" lagrene med Dremel for at de skal rulle skikkelig.

    Klart at stor spolediameter får mye å si på innsveivingshastighet.

    Du får handle deg Avail etterhvert. Det blir fort litt penger i dette, men det skikkelig kjekt når det funker..

    Anbefaler deg også å tenke på krommet messingstativ - gir en mer staut følelse i snellen. Den blir selvsagt også litt tyngre, men det betyr ikke så mye..

  7. Har omsider fått hjem vidunderet.....Begynte med å rense ut masse gammelt fett fra linespredermekanismen, renset og oljet opp de 39 år gamle kulelagrene på nytt.Det var en 76 modell jeg kjøpte, fotnummer 760300, med den nostalgiske lille dobbeltsveiva..Første prøvetur hadde jeg idag etter sjøørret. Ble bare en liten pinne på 400g , men jeg rakk mange kast.Hadde med meg Conquest 100DC+ og fikk sammenlignet disse nokså godt.Kortversjonen er vel at originalt, rengjort og nyoljet kan ikke 2500C hamle opp med en Conquest 100DC.Ett lite vipp på stangtuppen er nok til å nå samme kastelengder som jeg når med 2500C med fullt påtrykk.Med 18 g Toby kaster Conquesten lett 15 meter lenger på hvert kast.Det var ikke bremseklosser i den når jeg fikk den, så jeg måtte som en nødløsning sette inn 2 av de minste som leveres til 7000, men det bremset alt for mye.Tok ut den ene, og det hjalp betraktelig, men den virket fortsatt overbremset.Skjønner jeg må få tak i originale mindre bremsevekter raskt og jeg tror det nok forklarer endel av tregheten i snella.Var aldri i nærheten av backclash.Usikker på om det følger med en annen sentrifugalbrems i kittet,eller om jeg må flytte over 2 pinsbremsen.Følger det med annen sentrifugalbrems trenger jeg kanskje helt andre bremsevekter.Hvis dere kjører med den originale 2 pinsvarianten, bruker dere begge vektene , eller bruker dere bare en vekt?

    I tillegg fant jeg fort ut at 4.7:1 er fryktelig tregt. Må sveive for livet for å få litt fart på sluken.

    Så ingen tvil, her må mye gjøres om den skal komme i nærheten av en Conquest DC.

    Jeg bestilte derfor komplett trimsett + kulelagret linesprederhjul fra Ulf idag.Om sistnevnte har ett eller 2 kulelager vet jeg ikke.

    Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bruke denne snella også til sjøørret, og da må dette fungere i saltvann.

    Dere som har doble kulelager i evighetsskruen og i linesprederhjulet: Fungerer dette i saltvann? Må lagrene ut og skylles i aceton etter hver eneste tur eller sitter de noenlunde beskyttet? I såfall tror jeg kanskje jeg bør dedikere denne snella til rent ferskvannsfiske hvis jeg skal gå for noe sånt?

    Jeg har foreløpig ventet med å bestille kulelagret evighetsskrue,men tok sjansen på et kulelagret linesprederhjul som jo sitter litt mer beskyttet.Betyr den mye for funksjonen?

    Når 4.7:1 er fryyyyyktelig tregt tviler jeg på om 5.3:1 vil føles uendelig mye bedre.Noen som har erfaring med disse Avail girene med 6.0:1 utveksling?Da begynner det å bli mer fornuftig utveksling for sjøørretfiske.

    Får alt i slutten av april, når Ulf er tilbake fra ferie.Skal bli spennende å teste snella ut med alle de nye delene. Update kommer når jeg får montert alt.

    Shimano Conquest 100DC ser ut til å være en kanonsnelle - jeg har aldri prøvd den eller holdt den i hendene..

    At den kaster så mye lenger enn en original og nyrenset Ambassadeur høres likevel rart ut synes jeg. Husk at gjeldende verdensrekord i lengdekast (5/8 Ounces) er satt med en original Ambassadeur 2500C... Potensialet er definitivt tilstede. Jeg tror noe er feil med snellen din, og jeg ville begynt med å få på plass riktige "bremseklosser".

    Jeg så på Conquest på ebay, fant vel ingen med høyere giring enn 5,8:1. De fleste har 5,2:1. Vet ikke hva din har, men vil uten videre påstå at 5,3:1 fungerer veldig bra til sjøørreten. Har som sagt noen sneller med Avails 6,0:1 og er veldig fornøyd også med dette - silkemykt, rustfritt og deilig.

    Det følger ikke med sentrifugalbrems i settet fra Ulf - kan helt sikkert kjøpe det fra ham, men er ikke med som standard. Jeg pleier å fiske med to klosser i mine sneller, men har blitt fortalt at det ikke er noe problem å gå ned til en.

    Cog Wheel for trimming har 2 kulelager.

    Jeg pleier alltid å rense snellene etter fiske i sjøvann - spesielt etter mange kast. Vet ikke om dette er tvingende nødvendig, men liker å vite at "de søte små" har det bra og fungerer optimalt neste gang jeg tar de ned fra hyllen.. :)

    Avslutter med å tipse om denne som ligger for salg på Tradera - http://www.tradera.com/item/250201/225780592/abu-ambassadeur-2500c-bordeaux-rod

    Kjenner han som selger denne - her er en liten film hvor han demonstrerer den selvsamme snellen etter oljing.

    https://www.facebook.com/video.php?v=912527775426253&set=o.222149684443&type=2&theater

    Denne snellen har 5,3 utveksling, men ikke IAR - den eneste modellen som er akkurat sånn

  8. Var jeg deg ville jeg ha kjørt på med alt av trimmeutstyr som du kan få tak i...

    Du har allerede bestemt deg for å kjøpe neste snelle - da er det ingenting i veien for å ha utstyret klart..?

    Alt du kjøper nå, til snellen du allerede har, kan du flytte over på en annen snelle senere...

    Skaff deg lett spole, lett cog-wheel og lett line spreder. Og så må du ha seks kulelager - To til hver av de nevnte delene.. Det er alt du trenger. Håndtak og annet kommer etterhvert... Det kjøper du når demonene fester grepet.. Hehe :)

  9. Da skjønner jeg at ikke High Speed behøver bety alleverden.......Må nok ses i lys av datidens forventninger til hva som var høy utveksling.På det japanske markedet har jo dette nesten blitt ett hysteri. Nå er jo 9.0:1 osv vanlig på de nyere japanske lavprofilsnellene.Jeg liker igrunn mer normal innsveivingshastighet jeg.Gir bedre følelse med sluken.Håper jeg klarer å slutte før jeg utvikler en tilsvarende mani som deg......he,he.Bruker du alle 50 like mye...........Forstår at disse små Ambassadeurene kan Være avhengighetsskapende.Det er jo så mange farger og utgaver å samle på! Fremkaller mye nostalgi.Jeg sendte Ulf en mail igår vedr.trimming.Så får vi se hva han anbefaler.Er UT spolen den viktigste biten her?Isåfall trenger jeg vel ett komplett UT 2500 performance sett.Ser ut på hjemmesiden til Reelman at spolen ikke selges separat.

    Enig i at du ikke trenger 9:1 utveksling, men å ha noen sneller med forskjellig giring på fisketur er ofte helt greit... Jeg bruker omtrent aldri 4,7:1 lenger. Veksler mye mellom 5,7 og 6,3.

    Jeg bruker ikke alle like mye, men når du fisker sammen med folk som har samme interesse blir til at man må ha med noe nytt på hver fisketur... :)

    Hehe - Ulf sitter og leser mailen din akkurat nå... Jeg ville kjøpt hele settet, men om du har sterke meninger (eller økonomiske føringer) på hva du trenger skal du ikke være redd for å si fra om dette.. Det burde ikke være et problem å selge deg en separat spole med tilhørende kulelager.

    La meg høre hva du faller ned på til slutt - håper du blir fornøyd. Om du bestemmer deg for å handle flere sneller kan det sikkert lønne seg å ta kontakt for noen tips.. Er flere her på Fiskersiden som kan hjelpe deg (les Abbor). Uffe er også en selvsagt kilde til informasjon. Som du selv er inne på.. det er veldig mange modeller av disse snellene og noen av seriene skal du styre unna, mens andre skal du være forberedt på å betale det lille ekstra for - store forskjeller

  10. Takk for god info!

    High speed merke har altså ikke sammenheng med hvilke av snellene som er 5.3:1. Er det synlig på utsiden eller må man åpne opp for å se dette eller sjekke opp mot nummeret på foten?

    Tror jeg får kontakte Ulf vedr.deler.

    "Normal" hastighet på Ambassadeur sneller før i verden var 1:3,56...

  11. Takk for god info!

    High speed merke har altså ikke sammenheng med hvilke av snellene som er 5.3:1. Er det synlig på utsiden eller må man åpne opp for å se dette eller sjekke opp mot nummeret på foten?

    Tror jeg får kontakte Ulf vedr.deler.

    Det er ikke vanskelig å se om en snelle har IAR - er vanskeligere å forklare hvordan.. :)

    Du ser det inntil høyre gavlen - der sveivakslingen går gjennom. På en snelle uten IAR ser det slik ut: http://www.ebay.com/itm/ambassadeur-2500c-/221731013916?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item33a032c51c

    Her er det liten diameter gjennom gavlen.

    På en IAR snelle er akslingen under bremsehjulet nærmest "timeglassformet" - slik som på denne:

    Den ekstra diameteren helt inntil gavlen skyldes at IAR lageret tar større plass rundt akslingen.

    Dette med hastighet og High Speed er jeg ingen ekspert på - kan spørre Ulf om du vil.. snakker med han daglig på Facebook.

    Tror det har seg slik at normal hastighet på 70 tallets Ambassadeurer var 1:4,1. Da blir jo 1:4,7 en høyere hastighet.. ikke sant.

    Det er lett å gjøre noe med innsveivingshastighet - Avail har et fantastisk sett som gir deg 1:6,3. Dette er av høy, rustfri, kvalitet og sveiver silkemykt. IAR lageret er verre - du kan ikke uten videre bytte om slikt på snellen som du har kjøpt.

    Men, som mange har sagt før meg.. Ambassadeur sneller er Demoner - har du først lagt hendene på en av disse småtassene vil det ikke gå lenge til du kjøper neste.. jeg har på et par-tre år gått fra min første 2500C til å ha 45-50 av de små (1500/2500). Over halvparten av disse igjen er trimmet i større eller mindre grad - stort sett med utstyr fra Uffe...

  12. Jeg har gått over fra glidende opphengerknute til denne pulley- varianten Puderhunden beskriver.

    Fungerer upåklagelig for meg.

    Som med alt annet fiske så bør man variere, men en grå eller tan Pattegris kan like gjerne oppfattes som en småfisk som reke brukt foran sluken og i mine øyne er det viktigste at det er en opphenger der med litt størrelse på.

    Er det mulig å vise et bilde / tegning av dette Pulley tackelet som du bruker?

    Forstår prinsippet, men skulle gjrne se hvordan du gjør det i praksis med svivler, stoppere osv.

    På forhånd takk for hjelpen..

  13. Hei, fikk i helga kjøpt en eldre sølvfarget "high speed" variant av en 2500c til en overkommelig pris. Den ser ut til å være helt original.Ikke fått den hjem ennå.Det blir min første 2500C.Det er en klistrelapp med påskriften "High Speed" på gavlen på sveivsida.

    Går ut fra at denne da har 5.3:1 utveksling og IAR?

    Finner bøttevis av trimdeler til 4-6000 på ebay, men hvor kjøper dere kulelagret linesprederhjul,kulelagret evighetsskrue,bremselameller i carbon osv ? Er det kun Reelman som leverer trimdeler til disse små ambassadeurene? Kunne tenke meg en lettere spole til den også.Er det da kun fullt UT trimsett som gjelder eller finnes det alternativer som fungerer?Hørt om Avail spolene, men ser at det frarådes bruk av multifilament da de bare er opphengt på en side og at de kan dras skjeve?Trodde spolen måtte være opphengt på begge sider? Noen som har brukt både Avail og UT spolene og kan si noe om kasteegenskapene med lette sluker (3-5gram).Tåler Availspolene saltvannsfiske?

    Heisan - det virker nesten sikkert at din snelle ikke har IAR eller 1:5,3 utveksling. Så lenge jeg ikke har sett snellen eller serienr så er det alltid rom for tvil, men tror nok du har kjøpt 1:4,7 og mekanisk baksperr.

    Ville uten videre tatt kontakt med Reelman om trimmedeler - du kan også spørre ham rett ut ang hva som er bra og ikke. Ulf bruker Avail deler på noen av sine sneller og vet hva som duger. Avail spolene er ikke hengt opp i den ene siden, men i midten. Du har altså en, muligens, lettere spole - og helt sikkert en noe svakere spole, selv om den er sterker enn om den var hengt opp i ene siden.

    Jeg bruker Avail på noen av mine sneller og må si at forskjellene er marginale om de i det hele tatt finnes. Det er først når du begynner med Avail sitt system for magnetbrems at du har fordeler med disse spolene... Har Avail først og fremst pga farger som passer sammen med snelle - er nok litt forfengelig.. :)

    Fisker veldig sjelden med noe som veier mindre enn 5 gram.

    Alt det andre du nevner har Ulf Erikson (Reelman) - Du kan nok gjennom tålmodig leting finne mye på ebay - spesielt på kulelager - men hos Ulf vet du hva du får...

  14. Heisan - skal på ferie til Kroatia i sommer og planlegger å fiske litt. Skulle kjapt peile meg inn på noen reisestenger med triggerfeste. Finner til min fortvilelse at det omtrent ikke finnes noen interessante stenger innenfor mine spesifikasjoner...

    Stangen skal være minst 9 fot (helst nærmere 10 fot) med kastevekt i området 7 - 35 gram.

    Jeg kan bare finne denne http://www.tacklebargains.co.uk/acatalog/Berkley_Twilight_Travel_Casting_Trigger_Grip_Rod.html som er aktuell. Noen som har prøvd den..?

    Takk på forhånd for svar

  15. Ha ha OC. Men som sagt så ble det ei Taregjedde og to ( les flere) i dag endelig.

    Du fikk jo bilde av fisk og så det med en gang at det var Taregjedde.

    Nei som denne linken sier her er det kun ferdatorsk som gjelder og i dag traff vi og for lage en kort historie lang. Lånte en kompis sin båt og kjente ikke lodd. Vi lodda i over 6 timer og så lite , merkelig da vi vanligvis ser masse fisk på visse steder spes sei. Til slutt la vi oss der jeg vet er bra og fikk fisk som bare det.

    Viste seg at lodd ikke funka , da vi spurte en på siden av oss om noe viste hos han. Svaret var : ja her e dårr full pakke under oss nå. AEN I ELLEVTE !!!!!!!! Mye fisk som slapp unna men vi fikk noen fine griser og topp dag til slutt. Ble ny lokal rekord på meg. 18.1 kg. Dette var rundt "Fjøløybassenget". Skal komme med et par bilder i morgen

    Grattis med fin fisk John Olav... Jeg prioriterte tydeligvis feil i går... :(

  16. Jeg har også prøvd dette - i Sandebukta, Randaberg.

    Tenker også at dette skal prøves mye mer - på våren, bevæpnet med vannkikkert.

    Kunne også vært interessant å ankret opp og drevet rundt på et relativt lite, grunt, område - igjen med vannkikkert...

    Har aldri fått Piggvar, men det skal satses til den sitter nå til våren... :)

  17. Startet å fiske med lukket haspel, hadde så et mellomspill med venstrehåndsveiving og åpen haspel, før jeg var tilbake på høyresveiving, da med multiplikator.

    De eneste multiplikatorsnellene som var tilgjengelig på den tiden med venstresveiv da jeg startet var 5501C og 6501C, men jeg så dem aldri i noen butikk. Brukte mest 7000 på denne tiden og den var jo bare tilgjengelig med høyresveiv.

    Siden jeg har haugevis med multiplikatorsneller med høyresveiv, prøvde jeg på tørrtrening av jerkteknikk med høyresveiv, men det funket ikke. Men jeg klarer ikke å bruke 5601JB til vanlig fiske heller, blir helt feil for meg. Men jeg er så ekstrem at jeg når jeg kaster med demoflueutstyr med sveiva på venstre side så klarer jeg ikke å sveive inn igjen snøret uten å vri stanga slik at snella kommer på toppen hvor jeg sveiver baklengs :lol:

    Jeg har aldri fisket Jerkbait...

    Hva er det som gjør at flere her sverger til at dette må gjøres med en venstrehendt snelle? Hva er det jeg ikke forstår her..? :wtf:

  18. Du har givetvis rätt i att det till stor del är en vane/smaksak, det är alltid till slut upp till var och en vilket man väljer. När jag började med multi en gång i tiden så var det med en högervevad Ambassadeur 5500C, men när jag köpte min första 5601C JB märkte jag på en gång hur mycket smidigare och naturligare vänstervevat var. Mitt råd är att prova båda innan köp så att man inte köper grisen i säcken..

    Ja... man skulle gjerne prøvd det, men jeg tør ikke... Alt for mange griser :)

    Kanskje jeg kjøper en 5501 en dag - vi får se

  19. Läste någonstans att amerikanen som uppfann multisnellen skulle ha varit vänsterhänt och att högervevade sneller därför blev standard till än idag. Men allvarligt talat är det faktiskt så att det är naturligare att veva med vänstern, dessutom slipper man byta hand efter kastet som man annars får göra. Eller kastar du med vänster hand runt snellen och vevar med höger, de flesta kastar ju med höger hand runt snellen och byter sedan hand efter kastet när de vevar in ? De enda snellerna med högervev som jag har är till havsfisket, och där gör det inte så mycket då man inte kastar ut betet/agnet.

    Hva skal man si... Smak og behag.?

    Jeg ser poengene dine, men ville ikke byttet sneller - da bytter jeg heller hånd på snellen etter at jeg har kastet... :)

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.