Gå til innhold
Fiskersiden

meis

Medlemmer
  • Innholdsteller

    19
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av meis

  1. Ser at 0,24 Daiwa j-braid har en bruddstyrke på 18 kg, og det skal jo egentlig holde fint. I hvert fall hvis man bruker en kraftig mono-fortom. 

    På grunnere vann er jeg helt enig i å gå opp i dimensjon. Hvis det hugger på en kveite som bestemmer seg for å svømme utfor en bratt kant, så bør man ha litt å gå på. 

    Håper du råker på en kveite en gang!

    meis

    • Like 1
  2. Ved fiske etter lange/brosme/lysing på dypt vann er det av interesse å bruke så tynn braid som mulig for å holde god bunnkontakt når båten driver. Hvor lavt kan man egentlig gå på braidens bruddstyrke under slikt fiske (forutsatt at man bruker en kraftig mono fortom og at braiden ikke utsettes for slitasje)? 

    Jeg spør eksplisitt etter bruddstyrke fordi senetykkelse virker å være et ullent begrep når det kommer til braid. I hvert fall har jeg opplevd å få færre meter 0.20 Berklay Whiplash på en snelle enn da jeg fylte samme snelle med 0.30 Power Pro.

    Men altså, hvor langt ned i bruddstyrke kan man gå, gitt at slitasje på braiden ikke er et tema?

    Sagt på en annen måte: Under normale omstendigheter, -hvor mange kilos press er det på snøret før bremsen "slipper"?

    Nøkkelord: multifilament braid bruddstyrke

  3. 3 timer siden, piscator skrev:

    erfaringene med krok midt under refererer til dorging i innsjøer etter primært fiskespisende ørret. Til fjellørret tror jeg din tilnærming er fornuftig. Når fisken for det meste følger etter og nafser i wobbleren er det fornuftig med krok bak, og heller kutte ut den i buken. Jeg skal for øvrig til Hardangervidda om en uke, og skal naturligvis ha med wobblere. Skal teste ut dette.

     

    Samme her! Jeg skal rett syd for Kvenna, omtrent der Kvenna renner ut i Møsvatn. Aldri vært der før. Hvis du har Garmin Inreach kan vi utveksle wobbler-erfaringer over satelitt :-)

  4. 1 time siden, piscator skrev:

    Under dorging pleier jeg å fjerne den bakerste kroken, og kun fiske med en treblekrok midt under, litt avhengig av hva slags wobbler jeg bruker. I så fall monterer jeg også en virvel mellom krok og wobbler (og da trenger man to splittringer). Ofte opplever man at fisken tar wobbleren fra siden, og da sitter kroken som regel som støpt i munnviken. Uten den ekstra virvelen vil risikoen for senetvinn øke dramatisk, mye fordi jeg ikke bruker sluklås med virvel under dette fisket, men heller bruker en såkalt fast nylonløkke  (eller Rapala-knute som mange kaller den, en ren PR-tilsnikelse) for å feste wobbleren, da dette bevarer gangen bedre.

    Gruble. Erfaringene mine fra slukfiske på Hardangervidda er at det så å si aldri napper uten at fisken krokes inni munnen. Jeg har tolket dette som en adferd der de biter annen fisk i halen for å jage dem bort (det samme som man noen ganger kan observere i akvarier). I tillegg er mageinnholdet selv på de største jeg får (~1 kg) utelukkende krepsdyr, aldri fisk. Ut fra denne halebitingsteorien har jeg tatt bort den underste kroken på wobblerne, og beholde den bakerste. Altså motsatt av det du gjør. Hm. Når du skriver at fisken ofte tar wobbleren fra siden, tenker du da mest på typiske fiskespisere som gjedde, stor abbor og stor-ørret? Eller opplever du det samme for fjellørret?

    Har nesten ikke fisket med wobbler tidligere, så jeg skal i hvert fall være obs på krokingsprosenten. Er den lav flytter jeg kroken fra bak til under, evt. med svivel før kroken slik du sier :-)

  5. På sluker til ørretfiske på fjellet pleier jeg alltid å bytte til bedre kroker og samtidig sette inn en ekstra splittring mellom krok og sluk. Er det lurt å gjøre det samme på små Rapala wobblere (3-5 cm), eller kan dette påvirke måten wobbleren går på i vannet? Er de originale krokene OK, eller bør de byttes?

  6. Den 11.10.2014 at 18.08, Fjellfinn skrev:

    Har testet den nye Cicada Copper Red i år med stort hell, fått mange flotte fjellørret på denne. Var inne å så på Cicadasluken sin side på Facebook at jeg ikke var alene om det :-), ser noen har tatt laks på denne og den funker til sjøfiske også. Må prøves!!!

    Fjellfinn, hvilke størrelser anbefaler du på Cicadasluken til fjellørret?

  7. Den 2.4.2020 at 0.45, BAN skrev:

    Kan senen være gammel? Vanligvis vil Uni være den greieste knuten å bruke på tykk mono.

    Jeg bruker utelukkende Uni på alt av surftakkler med mono fra 0,60 til 1,20. Har aldri opplevd lignende problemer.

    Godt tips BAN. Hvor mange tørn i Uniknuten anbefaler du for mono fra 1,0 til 1,20?

  8. Den 27.11.2007 at 9.33, arne mo skrev:

    Til neste år blir fatter'n 60 år. I den annledning planlegger jeg og broder'n en fisketur med gammer'n på Hardangervidda.

    Jeg har søkt endel rundt på nettet for å finne ut om muligheter for leie av hytte og brukbare fiskemuligheter.

    Jeg har funnet denne: http://85.200.253.141/argehovd/htdocs/index.php?id=1

    Argehovd, ved enden av Møsvatn leier ut hytter i området med fiske i bl. Midttjønn og Skartjønn.

    Prisen er noe stiv, 7000 kr for en uke, men dette inkluderer båt over Møsvann, og vi blir ca 6 stk, så prisen per pers blir jo overkommelig.

    Er det noen som har erfaring med dette området? Vi er ute etter muligheten for å få fisk med litt størrelse på. Kjedelig å leie ei hytte ved et vann som er overbefolket og man drar 200 grammere i fleng. Vi fisker med haspelutstyr.

    Eller er det noen som vet om andre muligheter for leie av hytter litt inpå Hardangervidda fra østsiden?

    Takker for eventuelle svar / råd !

    Ble det noe tur inn til Midttjønn eller Skartjønn den gangen for mange år siden? En kompis og jeg har bestilt hytta ved Skartjønn til sommeren (nå 11500 per uke ) og tar gjerne imot tips om selve Skartjønn og andre vann i nærheten om hvis du har noen :-)

  9. Den ‎19‎.‎03‎.‎2016 at 23.31, Sydsvensk skrev:

    Svårt det där med handskar, gillar det inte, men efter en svår skärskada i högra handens fingrar måste jag oxå ha handskar på, ofta även när det är plusgrader.

    Letar ofta bland utrustning för seglare, såväl regnkläder som annat. De handskar jag trivs bäst med och som ger mest pression är ett par Seglarhandskar i Neopren med skinnklädsel på handen och fingrarnas insida från Musto. Inte vattentäta, men funkar bra länge....

    I de kallaste och våtaste situationerna är det BFTs Atlantic glove som får göra tjänst, de är både täta och varma, men slits fort, så fiskar man en del går det ett par eller mer för säsongen....

    post-29577-0-49957500-1458426368_thumb.j

    post-29577-0-49894800-1458426674_thumb.j

    God idé å se på seilerhansker, Sydsvensk. Seilere har nok enda høyere krav til no-nonsense utstyr enn vi fritidsfiskere har. Har fått tips om seilerhansker med korte fingre til flue- og haspelfiske  fra Musto (maritim.no) og Gill (bestmarine.no/activemarine.no).

  10. En mulig forklaring er at: 

    1. "Etterdønningene" i den gamle stangen etter at jeg har sluppet snøret er større (mest synlig i tuppen) og fortsetter lenger enn i en ny stang med samme lengde (Berkley Ripple evx). Mulig årsak er bl.a. mer helaksjon i den gamle vs. mer toppaksjon i den nye, men også forskjeller i karbonfiberteknologi.
    2. Den gamle stangen har 7 stangringer (mot 10 på den nye) og dermed kanskje ikke er egnet til de mest moderne typene braid.

    Begge deler kan føre til at det skapes større svingninger i snøret når det passerer gjennom stangringene på den gamle stangen under kastet, og såpass mye at snøret av og til legger seg rundt stangringfestene og henger seg opp.

    Uansett, med en stang som Berkley Ripple evx forsvant problemene.

  11. Jeg bruker tynn nanofil (0.13 og 0.16) på haspelsnelle og opplever et merkelig problem: Under omtrent hvert 5. kast lager snøret en knute rundt en av stangringene (litt vilkårlig hvilken). Knuten danner seg når anslagsvis 10-12 meter snøre har forlatt snellen.

    Jeg mener jeg har fylt opp snellen, Shimano  STRADIC C14 2500, i henhold til bruksanvisningen, altså til et par millimeter innenfor kanten. Stangen er en minst ti år gammel Shimano TECHNIUM DF 300L. Ingen merkbar slitasje i stangringene.

    Tar gjerne imot tips, bl.a. om stangmodeller som beviselig passer til tynn Nanofil. Foretrekker ganske lang stang (10-11 fot) og kastevekt et sted mellom 5 og 25 gram.

    # Haster_DrarPåFjelletOm2dager

  12. Enig. Forumet har masse nyttig info om hvordan man kan kombinere agnfisk med ting som Giant Baithead og Flying Eye. Har lest gjennom det meste av det, og føler meg brukbart forberedt! Å drive av gårde over god-plassene med slike rigger og/eller jigger er sikkert bra!

    Men i tillegg skulle jeg likt å prøve en agnfisk på bom. Da kan man f.x. få en svakt roterende gange i agnfisken som er vanskeligere å få til om agnfisken er festet til f.x. Giant Baihead. Jeg sier ikke at det blir bedre, skulle bare likt å prøve. Spørsmålet mitt er om man kan kombinerede drivende fiske og fisking med hel agnfisk på bom...

    Ser man på kveitefisking i Stillehavet (Youtube), så virker som om de fleste bruker fritthengende agn, festet til bom, men da lurer jeg på om de ankrer opp før de begynner å fiske, slik at strømmen skaper bevegelse i agnet og fører lukten med seg nedstrøms. Men jeg er ikke sikker.

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.