Henrik Jonsson

Medlemmer
 • Innholdsteller

  31
 • Ble medlem

 • Besøkte siden sist

Mottatte likerpoeng

0 Neutral

Om Henrik Jonsson

 • Rang
  Nytt medlem

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Gran
 • Interesser
  Primært fiskeri etter "specimen" grenen dvs. Gjedde, Gjørs, Karpe, suter, Karuss.

  Har etter jeg flyttet til Norge fra Danmark skrudd opp for gjeddefisket og tror det nok blir nye favoritten til meg. Er altids klar for nye fiskevenner så bare å ta kontakt!

Nylige profilbesøk

267 profilvisninger
 1. Henrik Jonsson

  Beste områder i Mjøsa.

  Og så måtte den vært feilkroket.. karuss bunnmeites med mais, maggot, mark, pellets, brød på bunn eller stalkes på overflaten..
 2. Henrik Jonsson

  Kastenett og luftpumpe?

  Er vel ingen som har et til salg? eller slik heve/senkenett som man ser i søreuropa? Kunne vel også gjort agnjobben i en fei :-)
 3. Henrik Jonsson

  Kastenett og luftpumpe?

  Oki, kjenner flere i andre land enn norge, så lurte primært på norske forhandlere?
 4. Henrik Jonsson

  Kastenett og luftpumpe?

  Hei. Noen der kan peke meg i rettning av butikk eller noen private som selger kastenett til agnfiske og batteridrevet luftpumpe til agnfisk?
 5. Henrik Jonsson

  Selvmeitere og regler?

  Hei. Har vært uten nett en stund og først nå fått lest meg opp på tråden her. Når det gjelder Jarenvannet så veit jeg fra flere at det engang har vært et bra ørret og røye vann og at det nå er "ødelagt" av mort og gjedde. Jeg vil dog si meg uenig i at gjedda har skylda for dette! Den er lett å skylde på, da det kan være en lett konklusion å dra. Men faktum er at Jarenvannet er og og blir en utvaskningsdam for mesteparten av landbruket i viggadalen. Og man trenger ikke være biolog for å vite at både ørret og røye har ganske høye krav når det gjelder vannkvalitet. Etter rundt 3 tiår med "happydays" i landbruket, før det begyndte å komme merkbare miljølove på plass, er det vel ikke noe mysterium at et lille vann som Jaren har tatt imot sin del av diverse saker som har blitt vasket ut via vigga. At gjedda så kom til senere ble om noe bare siste spiker i kisten tror jeg.. Jeg nekter å tro på at den har ryddet ut ørret og røye der... Er jo andre vann der disse to arterne klarer seg fint sammen.. Så jeg føler at Gjedda blir litt svartmalt her, og ganske ubegrunnet.. Den har jo ikke bedt om å komme til Jarenvannet!! Tror du kunne tømme hele vannet og sette ut ørret og røye for så bare å finne ut at vannet er for skadet fra landbruket. Og når alt er sakt, så finns det jo bøtter og lass med ørret og røyevann under en time i bil fra Jaren. Helt greit at det ikke bare finnes 2 arter her til lands.. hadde vært kjedelig.. Tror man må ligge bak seg var Jaren engang var, og hellere prøve og bevare det som nå er og hindre at mer skade kommer til vannet og fisket der. Startet tråden primært som et spørsmål, fordi jeg naturligvis er bekymret for mitt lokale vann og det som det har eller hadde å tilby. At det tilfeldigvis er gjedda som er arten er saken underordnet.. hadde det vært andre arter som stedet inneholdt hadde bekymringen vært den samme og bør vel også være den enkelte fiskers sin bekymring. At kunne høste av naturen og ta med seg en fisk og spise den er en god ting, og naturligvis bakker jeg opp om det. Men saken her var/er at det virker som at det ikke utvises respekt for naturens bærekraft, eller for andre brukere av vannet. Husk på at slike ting i værste fall kunne føre til et totalt forbud mot å fiske der.. Vi må repsektere naturen som den er og den balanse den nå engang har funnet, uanset om den er ny eller gammel, og hellere lære av tidligere feil som f.eks. uvitende bruk av gjødsel, sprøytegifte, utsætninger av fremmede arter osv. Slik at vi undgår å gjøre slike feil igjen.
 6. Henrik Jonsson

  Selvmeitere og regler?

  Men finnes det nasjonalt regelverk som kan håndheves eller henvises til? Isåfall hvor?
 7. Henrik Jonsson

  Selvmeitere og regler?

  Ja tenk om det var slik med viltforvaltningen?!? Burde jo ingen forskjell være men er jo mye bedre regulert og mer solid regelverk når det gjelder jakt. Hadde det vært samme forhold hadde det jo vært sesong mer eller mindre hele året, lov å felle alt man ville (på nær i enkelte forvaltede områder), lov å bruke alle slags feller som man kunne tenke ut og ingen fangstbegrensning.. lurer på hvordan viltbestanden hadde sett ut da? Kanskje det er flere jegere enn fiskere her til lands? Eller kanskje flere makthavere med jaktinteresse? Aner ikke men er i allefall ikke like vilkår på reguleringsområdet.. Mener dog ikke at vi skal dit hvor man er i tyskland, der en må ta fiskeprøve for å kjøpe dagskort, men noe regelverk skapt for å bevare samt informere hadde jo gjort seg.
 8. Henrik Jonsson

  Selvmeitere og regler?

  Yep, kunne savne litt Alaska tiltak.. der har de eget politi for naturforvaltning og der fungerer det.
 9. Henrik Jonsson

  Selvmeitere og regler?

  Yep.. og med mortens inntog trenger vi alle gjeddene i vannet mer enn noen annen gang. Men er uansett nesten umulig å få tatt knekken på en slik bestand når den først har etablert seg. Destruerer natuligvis alle mort jeg får men det er jo bare tull å tro at det gjør noen forskjell.. Viktigste må være å få stoppet rovdriften på vannets predatorer, gjort noe med forsøplingen af vannet, evt legge en strategi for bekæmpelse av mort i fremtiden og så ellers vente og se hvilken balanse vannet så vil lande på. Et annet punkt er jo at vi risikerer at grunneierne ved vannet ser seg lei på søppel og selvmeitere og går til såpass drastiske tiltak som å helt forby fiskeri ved vannet.. slikt har skjedd før.
 10. Henrik Jonsson

  Selvmeitere og regler?

  Ok, men er i såfall ingen salgssteder ei heller skiltning om dette noe sted ved vannet, og har så langt ikke møtt noen andre fiskere ved vandet som har nevnt det.. sikker på det er igang? Noen henvisninger/ kontakt info? Alle de jeg tok opp var agnet med mort.
 11. Henrik Jonsson

  Selvmeitere og regler?

  Har desverre ikke kunnet bekrefte at disse regler har blitt innført eller at det har blitt jobbet noe videre med det.. Virker som at det arbeidet døde ut for noen år siden og ting fortsatt er uten noe særlig regulering. Men hadde jo vært en seir for fisk, fugle, folk og naturen rundt vandet om slikt ble gjennomført.. Er mye søppel ved vannet. Er ikke i tvil om at det at jeg tok utstyret var selvtekt og sikkert ulovligt, men en kan bare finne seg i så mye, og kunne vel argumentere med at jeg trodde det var søppel som lå på vannet ettersom det jo ikke var utstyr under oppsyn. Og kan jo sette den helt på spissen.. Dersom det antakeligvis ikke finnes noen regler som beskytter vannet ville jeg altså kunne produsere langliner, mate de opp med mort og spre de på kryss og tvers av jarenvannet og gjøre mer eller mindre hva som passet meg.. For meg virker ikke det hverken ret eller lov.. En må også ta i betraktning at vann som ligger i tett befoket strøk uunngåeligt vil bli brukt mer og være utsatt for et større press enn vann i marka. Derfor burde bynære vann bli vernet bedre. Jeg ringte faktisk til politiet mens jeg var på vannet og spurte dem til råds, men de viste intet om regelverket og hadde ikke ressours til å se på det heller, men de sa intet til at jeg hadde tatt utstyret (hvilket jeg opplyste dem om). Har forøvrig bilnummeret på de pågjeldende personer dersom de skulle kune foreligge noe grunnlag for å anmelde dette.
 12. Henrik Jonsson

  Selvmeitere og regler?

  Hei. Jeg har et spørsmål til forummets brukere omkring gjeldende lovverk vedr. bruk av selvfiskende redskap. Jeg er en aktiv bruker av Jarenvannet da jeg bor ret ved, og bruker mye tid på gjeddefisket dernede. Jeg selv driver med C&R da jeg ikke er etter mat, men en god fight, spenningen og ikke minst naturopplevelsen ved å være ute. Jeg har dog full forståelse for at noen ønsker å ta en gjedde med seg hjem engang iblant og synes naturligvis at der må være rom for den slags. Jeg bliver dog anderledes trist og irretert når jeg mer og mer ofte ser folk bruke det jeg vil mene er usportslige metoder til å drive storfangst av fiskene i dette relativt lille vann. Dette vil og har allerede nærmest ødelagt vannet, og jeg har ikke lengere tro på at Jarenvannet er det storgjedde vann som det engang var. Jeg har i løpet av sommeren lagt rigtig meget tid og energi i å få kontakt med noen av vannets større damer, men så langt er status på ca 35 gjedder hvoraf en var på 7 kg og 100 cm rent og den neststørste på 5.1 kg. Resten har vært fisk på mellem 2,5 og op til 4,5 kg. Jeg har fisket hele vannet men fokusert på de frie vannmasser og dypt nå i sommervarmen. De jeg har mødt ved vandet i sommer har fått mindre gjedder, og ikke hørt om noen store... Jeg tror dog fortsatt på at det gjemmer seg noen store imellem dernede, men tror ikke at de er i samme antalt som de engang var. Utifra det jeg har set vil jeg p.t. anta at det hvert år fjernes mellem 200 - 500 kg gjedde fra vannet.. men det kan hende at jeg tar feil.. dette er basert på hvor mange fiskere jeg ser ved vannet og hvor mange av disse som tar med seg fisk hjem. Dog kommer det store innhugg fra enkelte som driver med det jeg vil kalde for "fangst" og har flere gange kommet til bådplassen, og funnet den dekket med rester fra gjedde.. en gang talte jeg 8 hoveder. Så vidt jeg veit finnes det ingen regler for Jarenvannet og det er derfor rent texas dernede, men det er klart at det stikker en C&R fisker som meg i hjertet hver gang jeg ser slakteplasser og selvmeitere i vannet.. Jeg ønsker ikke at ha fisk for meg selv, eller at andre skal fange mer enn meg.. Alt jeg ønsker er at folk tenker på kun å høste det dem trenger fra naturen slik at den kan bevares slik at andre og ikke minst nye generasjoner kan oppleve den samme fiskeglede. Denne fredagen kokte det dog over for meg.. Idet jeg kommer til båtplassen og skal gjøre klar for en tur ut, møter jeg et par fiskere som har samme tanke.. da de pakker båten ser jeg at de har flere bøtter med selvmeitere i båten sin, så jeg tenkte at jeg jeg jo like gjerne kunne prøve å forklare dem at det er en ufin måte å fiske på, at vannet ikke er stort og bestanden fort kan skades av dette. Men der var bare No understand som svar.. Jeg skal være ærlig og si at jeg ble litt provosert så jeg sa at det var ulovlig å bruke slike redskaper og at jeg ville kontakte politiet om jeg så at de brukte dem (i håp om at det skulle skremme dem fra å bruke disse). De tok dem ut av båten sin og satte dem tilbake i bilen sin. Lørdag morgen var været bare for fint til ikke å dra en tur på vannet, så jeg kommer til vannet som altid og kommer fort i kanoen.. Idet jeg kommer ut fra plassen ser jeg fort noe som skiller seg ut på det blanke vann.. massevis av selvmeitere.. Jeg velger å utsetter mitt fiskeri og begynner å plukke inn disse steinalder redskaper.. Da jeg får plukket inn ca 10 stykker som ligger spredt i en bukt kommer jeg langt nok utpå til at jeg ser båten, med de samme karene som fra kvelden før. Da de ser meg får de travelt med at samle inn sine selvmeitere, så jeg tror ikke de har vært i vannet lenge. De selvmeitere jeg tok opp har jeg tatt med meg hjem, men aner ikke om jeg bare skal kaste dem eller om de kan brukes som noen form for bevis.. Men så langt som jeg ved så er det rent faktisk fuldt lovligt at bruke hva som helst på jaren.. noe jeg syns er helt forkert.. Så mitt spørsmål er, veit dere om det finns noen lokale eller nasjonale regler for bruk av denne type redskaper?? Er det noen jeg kan melde dette til? eller må jeg bare finde meg i det og se til mens vannet forvandles til en hul med småpinner? Jeg har som sakt stor respekt for at vi her til lands har en lang kultur for å høste av utmarka og at bruk av ulike redskap kan inngå i dette. Jeg mener dog at der dersom nett og langliner / selvmeitere benyttes bør finnes retningslinjer og måter at regulere dette på for at ting ikke skal ta overhånd. En anden ting som bekymrer meg er at det finnes flere fiskefugle på jarenvannet samt svømmefugle som let kan bli fanget i disse liner, og at der jo uungåeligt må være en del av disse som går tapt i sivet ved vannet.. En langsom død for den fisken som sitter på. Noen forslag råd?? Må jeg bare finde meg i det? eller er det noe en kan gjøre? Et billed fra lørdagens innsamling på Jarenvannet.
 13. Henrik Jonsson

  Gjeddetreff

  Hei. Ser egentlig etter det samme.. veit at det var noe i fjord rundt sep/okt på steinsfjorden, var vistnok noe i østfold tidligere i år.. Hadde vært artig om det var noe mer? en predator cup som kanskje strekker seg over sesongen eller noe? Håper noen herinne sitter inne med noen flere opplysninger?
 14. Henrik Jonsson

  Utsetting av ulovlige arter..

  Med tanke på at denne tråden primært har handlet om den offentlige holdning mot spesielt karpe og mange feiloppfattinger og faktafeil kom jeg over et plakat hos den lokale dyrehandel idag. Var desverre ikke lur nok til å ta bilde av den, men dere kan sikkert finde en som er lik i andre butikker. Denne poster var klistret på Koi akvarie og der stod det at det var strengt ulovligt at slippe karper og damfisk ut i naturen eller ha de i damme der det er risiko for at de slipper ut. Dernest stod det at det var STRENGT forbudt at innføre/importere karper og damfisk på egen hånd til Norge og og brud på dette vil medføre strenge straffe. På denne var det klippe klistret inn et fint lille logo fra DIrNat, men den var laget av butikken selv. Jeg har ikke noe å utsette på denne poster, for det er jo sant og bare fin praktisk opplysning til hagedams eiere, utover at de kanskje kunne innkludere visse chicklide arter Men det jeg reagerte på var det med "import forbudet" Jeg veit at det er mange som handler akvariefisk i Sverige osv, men stemmer det at det er direkte forbudt f.eks. at købe koikarper til sin have dam eller for den saks skyld rene karper til ens dam i Sverige og ta dem med over grænsen?? Bare lurer:)
 15. Til de som ikke får kommet seg ut av ulike årsaker:) Enjoy http://www.veoh.com/watch/v19473366z974NNc8