Gå til innhold
Fiskersiden

Kenngu

Medlemmer
  • Innholdsteller

    134
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    15

Innlegg skrevet av Kenngu

  1. Den 25.9.2023 at 21.53, mariusse skrev:

    Jeg skjønner det er forskjell på selve linsen og innfatningen og sånt, men effekten av polarisering - er den bedre på 2k+ enn på 99,- biltema?

    Polarisering teknologi har vel ikke endret seg noe særlig, så hvis det ikke har kommet noe helt nytt som jeg har missa. Så tror jeg ikke effekten av polariserng i seg selv alene, ikke er markant bedre på 2k+ enn biltema. 

    Kanskje med dyrere briller får de mer presis filter, etc under produksjon som gjør det noe bedre. Men ikke noe sånn wow.

    For å røre litt i grøten så må man se på hele pakka for briller. Polarisering fjerner egentlig bare mye hvit lys vertikalt. Kombinerer man det med filter på foran og bak med antireflekt, kontrast, renere materiale for å minske forvrengning når man ser i vann. Så får man mindre forstyrrelser i det man ser, og i det gjør at 2k+ briller "ser mer"

  2. Den 17.9.2023 at 19.49, Tharayman skrev:

    Dem jeg lenket til ja. "Hi-viz" er ikke samme som low light altså. Vil low light kanskje oppfattes som mer behagelige å bruke?

    Low-light vil være mer behagelig ved lite lys forhold, så under de forholdene skal de oppleves mer behagelig da det ikke blir så mørkt.

     

     

    Den 18.9.2023 at 11.42, mariusse skrev:

    Det var litt av noen priser på brillene det snakkes om her. Må man virkelig opp i disse summene for å få noe som duger? Er det voldsom forskjell på 99 kroners biltema-fiskebriller og 2000+ kroners andre?

    Det går jo helt an på, jeg er sikker på at man finner briller fra 500-1000 kr som sikkert gjør det samme som 2000+
    Noen merker legger all fokus på selve linsen, så mindre på ramme. Og da merkes det, men om man  tviler jeg på.

    Det jeg merker størst forskjell på er hvor lang tid det tar før linsene begynner å få riper. Hvor klart glasset er, og mer kontrast.

    Har et par polarisert Oakley briller og de funker bra, men Smith brillene er bare hakket bedre i alt i forhold til å se.

  3. Den 21.6.2023 at 11.02, Tharayman skrev:

    Jeg må bare innrømme at jeg ikke liker disse low light brillene... Det sitter langt inne når man har kjøpt så dyre briller, men jeg føler det er en lettelse hver gang jeg tar dem av. Det er som om den økte kontrasten er slitsom for øynene mine. Ikke klarer jeg se noe lenger ned i vannet med dem heller, så føler ikke jeg har mye annet enn trøtte øyne igjen for å bruke dem :blush:

    Hvilken modell er det du har? Hvis det er de du lenket til så er det dessverre ikke low-light. Det fås på rammer som guides choice, castaway, redmond og redding. 

  4. 2 timer siden, Tharayman skrev:

    Gikk til innkjøp av disse fra Smith. Veldig behagelig lys og kontrast med dem på. Men synes ikke jeg ser særlig mye lenger ned i vannet enn uten. 

    Oppdaget forresten at skjermen til ekkoloddet blir usynlig med polariserte briller! Det var ikke bra... Loddet er nok 10-15 år gammel. Er det noe med eldre type skjerm paneler som gjør at dem ikke vises når man har polariserte briller på nesen?

    De der var fete, vurdert de der bare i brun glass. Ser ut som de blokkerer mye lys da det dekker hele øyet.
    Jeg har veldig lite peiling på ekkolodd, men de fleste "ute" skjermer har polarisering filter. Kanskje de har det også? Da blir det dobbling med lys filter, så kan være derfor den blir veldig mørk.
     

  5. Personlig er jeg ikke overbevist over at fisk generelt bryr seg om fortom når det kommer til sluk fisket.
    Fortom er mer for ekstra sikkerhet mot tenner, stener etc. Multifilament har alle andre fordeler som overlegent bruddstyrke, null minne, mindre diameter men er dårlig på slitestyrke.
    Så en vil gjerne bruke flurocarbon som fortom for sikkerheten og thats it.

    Søren at jeg ikke så varslingene før nå etter som du alt har kjøpt fireline. Hadde anbefalt egentlig at du går for braid som f.eks PowerPro fromfor Fireline. Fireline fliser veldig fort da det er smeltet line og ikke flettet som braid. Braid koster litt mer men du får det igjen på holdbarheten og varighet. En rull holder ca 2 sesonger alt etter hvor mye du fisker. Skal gi deg oppsettet mitt, og da kan en rull vare vell så lenger. 

    Tipset mitt er å bruke backing på haspel snella, muligens du har hørt om dette for fluefiske men det er kan også brukes for haspel! Å fylle haspel snella med braid, så bytte ut hele hver sesong kan fort koste litt. Mener dette er helt unødvendig for ørretfiske.

    Det du gjør er at du fyller snella med ca 50-75m med en tykk billig braid 0.22mm fra f.eks biltema som backing. 60m med Powerpro braid 0.10mm-0,15mm, som hovedline.
    1-1,5m fortom i 0,17mm-0,22mm med flurocabon mot snap svivel.

    Alt etter hvor slitt/flisete hovedlinja blir så bytter du ut kun den delen. På en spole kan man fort få 2-4 sesonger alt etter hvor mye du fisker :)
    Fordelen med dette er at du alltid vil ha fersk braid da det er mindre kostbart å bytte. Det vil alltid være nok line i spolen så du slipper krøll da linen legger seg riktig. Du får litt mer distanse da snøret kommer ut av spola lettere, spesielt på shimano sneller.


     

  6. Hvis det snøret kom med stang og snelle er jeg rimelig sikker det er mono snøre. Det er litt gammeldags og de har masse minne i forhold til multifilament snøre.
    Er snøret også spolet på motsatt retning fra spole mot snelle lager det også en vridning i snøret. Det er denne spente vridningen som lager krøll når du kaster.
    Ta et mono snøre, hold i hver ende og rull de i finger tuppene. Du kommer til å merke at snøret vikler seg i hverandre på midten mellom hendene dine nesten med en gang. Tror det er det som skjer for deg her.

    Nå tipper jeg du bruker en UL eller L stang med at du har strl 1500 på snella, min anbefaling er deretter.
    Skaff deg nytt multifilament snøre, bruk alltid gode swivler på enden mot agnet.
    Ved påspoling av nytt snøre, prøv å finne ut retning og spol med. Retning finner du ved å dra ut litt snøre fra spolen, da krøller de seg naturlig en retning pga minne. Bra snøre fra god produsent kan det komme ut av spola nesten uten krøller, da er det bare å kjøre på :)

    Snøretvinn på multifilment er minimalt og sjeldent problematisk hvis det er noe (til en viss grad) 

    Du kan også sjekke rolleren til snelle armen, den hjelper også med å minske tvinn ved innsveiving.

     

  7. Stemmer som @Gabriel skriver, nå har jeg brukt de begge en stund og merker at jeg faktisk bruker low-light mest. 
    Kan fint bruke de når det er klart eller lettere sol, bare tilpasser med å dra capsen litt lenger ned, som hjelper også med gjenskinn fra innsiden.

    Var en del i Rena I fjor rundt starten av mai. På morra kvisten hvor sola akkurat hadde stått opp så var low-light helt overlegent. Spotta helt sjukt mye fisk, var først da jeg skjønte alt fusset med Rena :P 
     

    • Like 1
  8. Ute å fisket etter sjøørret forleden og begynte plutselig å tryne vilt mye mer.
    Alle stener var såpe glatte og det var ikke rart, sjekka under skoa og oppdaget at flere studs mangla.

    Må nok kjøpe nye, men vurderer å påføre litt aquasure så skru de nye inn. Er dette noe vits?
    Føler at såla må blitt litt ødelagt der studsa har blitt skrudd og trenger noe mer å holde i.
     

  9. Det å spørre om fiskeplass er nesten blitt tabu, men jeg tar sjangs likevel da jeg begynner å bli desp og frustrert! :wacko: 
    Jeg foretrekker å bare vite sånn ish hvor, så kan jeg lete og utforske litt selv. Planlegge etter egen teori og erfaring, så lykkes med det er noe jeg liker best. Som f.eks "Hey prøv Kragerø, så sjekk ut Jomfruland" 
    Og hvis du er ekstra grei og ikke har noe imot å dele mer detaljert tar jeg gjerne imot dm. 

    Jeg får ikke lenger tid til å mange turer som krever 8 timer bil til en plass, så utforske der 4-6 dager. 
    Dermed havner i situasjonen her å må spørre om hjelp!

    Håper det er noen som er snille og har lyst til å dele litt:) 


     

  10. Var ute på lørdagen ved kongelungen og bevitnet noe av det sykeste jeg har sett på lenge. En diger jæv... av en havabbor som jagde kilos sjøørret helt ved land, ørreten hoppet to ganger før den fikk ristet den av seg.
    20 min etter jager den eller annen HA noe mindre bytte fisk, man kunne virkerlig høre det høye ploppet når den gappet etter byttet. 

    Har ingen fluer på den størrelsen så fikk dessverre ikke trigget interessen til havabboren som jagde der ute :S 
    Blir nok en tur tilbake ganske snart!

    • Like 2
  11. 46 minutter siden, TT skrev:

    Skulle jeg hatt en ren wobbler-stang for ørretfiske, tror jeg jeg ville gått for noe lettere enn 7-21. Wobblere på 3-5 gram er jo ganske aktuelle i den sammenheng. 

    Jeg mistenker trådstarter da bruker noe som sjøørret wobbler eller langt kastende som kan veie opp mot 30g. Ellers veldig enig, jeg går utelukkende kun med UL stang 3-7g wobbler eller sluker etter ørret på fjell og elv.

  12. Begge stengene du nevner er gode på alt, har selv parabellum bare i 3-16g og den har jeg brukt til alt fra sjøørret til gjedde.
    Til og med en tur til lofoten, men det var på grense land.

    Snelle vil jeg anbefale ultegra, stradic evt vanford hvis budsjett kan presses. Lest og sett utallige anmeldeser og vanford virker som det hotteste på markedet for mange når det kommer til verdi for penga.

     

  13. Den 8.7.2022 at 8.47, Kaisovski skrev:

    Må nesten bare kommentere. Sitter på jobb mellom telefoner i feriemodus og drømmer om fisketuren jeg skal på i morgen. Dette har vært helt fantastisk oppvarming og underholdning. Entusiasmen som skinner gjennom i postene dine smitter, og jeg smiler fra øre til øre av glede på dine vegne. 

     

    Håper du fortsetter med tur-rapporter. Leste rapporten din fra Finnmark tidligere i uken, som var av ypperste klasse den også. 


    Veldig gledelig å få slike tilbakemeldinger! :D
    Utgangspunktet var å rapportere alle turene til et viss punkt. Tanken var å rapportere så det lå en "database" av all kunnskap og info, slik at andre kan få nytte. Da mest rettet mot yngre, uerfaren eller nybegynnere som har lite tid.

    Følt at jeg har rapportert til et punkt at jeg ikke har så mye å mer å komme med som andre kan få nytte av som jeg alt har delt. 
    Men kan nesten ikke slutte når det er gøy at det gleder noen!

    Dont worry, det kommer flere!

    • Like 3
  14. Den 16.2.2022 at 13.45, TT skrev:

    Heisann! Flott at du deler erfaringer. 

    Jeg har minst tre par "fiskebriller", men jeg må innrømme at jeg verken vet hva de heter (Jeg har en vag ide om at det ene paret er A.Jensen) eller hvilken farge på glasset som passer under hvilke forhold. Jeg har dog erfart at etter timer med gule glass, får man en aha-opplevelse når brillene tas av; "er det slik verden ser ut!?". 

    Ellers har jeg også fatt et mer bevist forhold til brillenes betydning som sikkerhet for øynene, etter at jeg tok opp (kråke-) kastingen med to-hånds ...  


    Skulle bare mangle, gøy å dele info om slikt så andre får kanskje nytte av det. Jeg skulle ønsket jeg fant ut dette om briller tidligere, sånn typ 5 år tidligere.
    Etter at jeg fikk low-light brillene skremmer langt ferre fisk helt inntil land ved solnedgang og overskyet vær.
    Litt hardt å svelge at jeg kanskje har skremt fisk hele tida under disse forholdene alle disse årene :P 
    Smalt også en stor jiggy i bakhodet som gjorde langt vondere enn jeg forestilte meg. Da slo tanken "tenk om jeg fikk den i øyet, hadde garantert blitt blind" det vekket noe i meg!

    Low-light igniter ser gult ut, men de har fått til noe som jeg har vansker med å beskrive. Når jeg tar de på meg, så er det ikke så gult. Det er som det er mer lyst, men alt har en mer varm tone. 

    • Like 1
  15. Jeg gikk til anskaffelse av begge brillene, for de som er interessert i å vite så holder polarchromic ikke mål for veldig overskyet vær.

    Low-light igniter dekker alt mørkere etter overskyet, alt lysere dekker polarchromic.

    Med begge brillene er alle forhold dekket, og ser ganske mye mer gjennom fiske dagene. Å kunne ha solbriller på hele dagen under fluefiske er også betryggende forsikring for øynene :) 

    • Like 1
  16. Den 12.8.2021 at 13.32, hagaen skrev:

    Akkurat tatt opp fluefiske igjen etter mange års pause. Lurer derfor på hva jeg burde gå for til sjøørret. Hel line? Skyteline og klump? Hvilken synkegrad? Eventuelt noen merker/modeller som er å foretrekke?

    Stangen som brukes er en zpey scandic sw #7

     


    Antar du muligens alt har skaffet deg snøre, om ikke så anbefales SA/Scientific Angler Volantis. Jeg personlig bruker den med intermediate og flyt, fordi jeg kjøpte den rett før full intermediate kom ut. Ellers hadde jeg gått for full intermediate. 
    SA Titan er også et godt snøre, så begynner det også å bygge opp bra inntrykk på Rio Premier Outbound short.

    Synkegrad må du nok undersøke litt for hva som passer for ditt fiske og område. Selv tror jeg full intermediate er mest all-round.
    Hvis jeg vil dypere ned litt fortere bruker jeg fast sing polyleader :) 

  17. 21 minutter siden, TT skrev:

    Hmm, det høres rart ut. Jeg ville tro en enkeltkrok satt bedre enn trippel når fisken først er kroket. Man minster jo feks sjelden fisk tatt på flue, i landingsfasen. Enten mister man dem ganske kjapt, eller så sitter krokholdet, er min erfaring (Seff ikke uten unntak ….). 
     

    Prøv med en splittring til og kanskje mindre kroker? 

    Ja jeg syns det er rart og, med flue så har jeg kun mista en fisk som jeg vet om. Og det var pga løkka mellom fortom og fluesnøre hekta seg i stangringen.

    Får prøve med ekstra splittring

  18. Jeg har byttet til kun enkeltkroker for fiske, og merker jeg mister mer fisk. Det er særlig når den nærmer seg landing eller meg kroken popper av.
    Er det noen tips til bedre krok "hold/kjøring av fisk" med enkelt kroker? Selve krokingen med enkelt krok syns jeg bra, fisken kroker nærmest seg selv. Er det å holde den kroket som er utfordringen.
    Bruker VMC inline Single hooks.
    Vil det f.eks hjelpe å ha en ekstra splitring?

  19. Er dette jeg elsker med utstyr! Det er så forskjellig for alle, og med noen variabler kan det endres helt. Ser det er mange gode poeng og innspill som åpner nye vinkler :P

    Jeg må spørre om dette med "feeling" om jeg skjønner det korrekt.


    Viktig at jeg presiserer at jeg syns Guideline RSi, som er lillebroren stanga til Guideline LPXCoastal. Var for vinglete på toppen, opplevde den som ikke nok spenstig.

    Jeg har kasta endel med Guideline LPXe 5#, og syntes faktisk den var mer spenstig enn RSi 7#
    Dette skal i teorien og på papiret være usant, da RSi er kyst versjon av LPXe. Den skal være raskere og stivere, og kan hende den er det, men var bare ikke det for meg.

    LPXCoastal syns jeg treffer spot on, den er ikke så fysisk tung som RSi så jeg blir trett i kastearmen. Den er litte grann stivere på toppen enn LPXe, men jeg kjenner mer bøy på midten. Og når jeg kjenner bøyen, kommer som regel når oransje delen av snøret til Volantis vises. Så kan jeg kjenne mer trekk/spenst, og jeg kan føle at nå kommer det en del kraft. Litt usikker på om det er dette dere mener med "feeling" ??

    • Like 2
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.