Gå til innhold
Fiskersiden

Vik

Medlemmer
  • Innholdsteller

    56
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    3

Innlegg skrevet av Vik

  1. Da er det 20.desember og tid for Aron og Vik sin luke igjen. De siste årene har vi skrevet en luke sammen og det gjør vi i år også. Det som er litt annerledes fra de tidligere årene er at vi i 2016 har fisket mindre. Med skole, jobb og andre interesser i tankene har det rett og slett blitt satt litt til side. Vi har fortsatt fisket en del i år, men i vesentlig mindre grad enn tidligere år.

    I disse kalde tider liker vi å se tilbake på det fisket vi kanskje synes er morsomt av alt, nemlig båtfiske etter varer og rødknurr en varm sommerdag. Med musikk på anlegget, noe godt å drikke, speilblankt hav og noe tungt i andre enden av snøre får du det sjeldent bedre. Vi tenkte derfor bruke denne luka til å snakke om vårt forhold til denne typen fiske samt gi noen tips og triks.

    IMG_9619[1].JPGHer ser du en liten slettvar fra i sommer. De kommer oftest i denne størrelsen, men det er allikevel knallmoro.

    Det er rundt 3år siden vi startet med denne type fiske. Med god tilgang på båt har mange dager av sommerferien de siste årene blitt brukt på vannet med disse artene i kikkerten (så lenge penger til bensin strekker til). Det er late dager med til tider mye action og fisk i båten. Agntyver som fjesing, sandflyndre, hvitting og knurr blir det gjerne en del av, men på dager med mye action blir det som regel noen target fisk også. Andre gnager kan man fiske en hel dag uten noen aktivitet før det plutselig smeller på en fin rødknurr eller kanskje en slettvar i andre enden av snøre. Det er et spennende, enkelt, avhengighetsskapende fiske vi gjerne setter av tiden vår til. Men man trenger ikke båt for å fiske etter disse. Vi har ikke hatt så mange turer fra land målrettet etter dem, men det å sitte på svaberget å fiske etter dem er heller ikke feil.

    Interessen for disse fiskene har vært der siden dag en av artsfiskekarrieren så det er ikke uten grunn at vi har blitt så hekta på fiske etter dem. Etter våre første møter med artene ble vi fort fascinert og vi ble med en gang gira på å få de igjen.

     

    IMG_3484.JPGEn pen Rødknurr fra i sommer. Vi gleder oss allerede til dette neste år!

    aron slettvar.jpgEn litt større slettvar var innom å hilste før den fikk svømme tilbake. 

     

    Når det kommer til det å fange varer og rødknurr på stang er vi absolutt ingen eksperter, men noen erfaringer har vi riktignok plukket opp over de siste årene.

    Det aller første steget i prosessen i å fange en av disse fiskene er selvfølgelig å finne en plass. Nå er rødknurren ofte litt lettere å oppsøke enn slettvaren, da den ikke er like sær når det kommer til bunnforhold og dybde, men finner du gjemmestedet til varene, er ofte rødknurren rett i nærheten.

    For å starte med er det lurt å kikke på sørvendte bukter med fin sand eller rullestein, gjerne så langt ut mot havet du kan komme. Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, pleier ofte disse plassene å kunne levere fisk. Jo større strekk med sand, jo bedre, og jo større er som regel populasjonen med fisk. Her er et par utklipp fra en av de aller hotteste plassene her i disktriktet.

    kart flyfoto.png

    Her kan man skimte sanda helt ut til så mye som 10 meter.

     

    kart sjøkart.png

    Kombinert med et dybdekart får man bekreftet at det er fin bunn også lenger utover, noe som tyder på sand når man er så langt ut i havet. Den blå innrammingen viser det vi mener er den hotteste dybden, fra rundt 5 til 15 meter. Her har vi fått slettvar, piggvar, fjesing og rødknurr, og på en god dag kan man dra titalls.

    Om du skal gå mer målrettet etter rødknurr kan det være lurt å oppsøke litt mer kupert terreng og grunntopper imellom sandbankene.

    sjøkart 2.png

     Her ser vi to grunntopper på 8 og 10 meter. Dette er typiske plasser hvor rødknurren ofte samler seg rundt for å jage byttedyr.

    Nr. 2 på agendaen er agn. Det er en kjent sak at spesielt slettvaren er en sær skapning, derfor er det viktig med en god presentasjon av agnet. Vi pleier å bruke lange strimler av buken på makrellen, disse fester vi med surretråd så de sitter ekstra godt og får en naturlig gange i vannet. Dette simulerer tobis, som er en av favorittene til varfiskene. Ved mulighet bruker vi også hel tobis som sitter ekstra godt på kroken, og kanskje blir enda mer naturlig. En sulten var lar sjeldent en tobis fly forbi! Til rødknurr funker egentlig det meste av naturlig agn, men også jigg kan være en effektiv og morsom metode. Av agn er makrell, tobis, reke og brisling gode alternativer.

    sil rigg.jpg

    Her er en tobis rigget for fiske fra land. Legg merke til surretråden som sikrer en god presentasjon av agnet.

     

    aron piggvar.jpg

    Her har et lite tefat av en piggvar gått for en makrellstrimmel fisket aktivt fra land.

    Siste og for mange den mest confuse delen er selve takkelet. Det er ikke lett å bli klok på hvilke farger, hvor mye, hvor langt og hvor kort, men en ting vi har erfart er at om fisken er i hugget så funker det meste. Vi kjører ofte en variasjon med to kroker på slepet, fisket pennell eller hver for seg, i tillegg til en opphenger over bommen. En såkalt wessex rigg. Litt pynt er heller ikke helt feil, og noen lyse perler i perlemor, hvit eller gul, kanskje toppet med et spinnerblad er ofte en giftig kombinasjon.

    Vår favoritt krok til dette fisket, som det meste annet er Gamakatsu LS-3313F. Den er sterk, sylskarp og har en god mothake, noe som er viktig når man vil ha en høy krokningsprosent. Man får liksom ikke for mange sjanser når man er ute og fisker etter slettvar og piggvar fra båt. 1/0 til 3/0 er gode størrelser litt ettersom hvilket agn man bruker og hvordan forholdene er. Ofte går man jo litt ned i størrelse for å sikre mye action, eller litt opp for å slippe unna vårkåt fjesing.

    slettvar.jpg

    Her har en fin slettvar gått for den klassiske komboen av perlemor og spinnerblad.

    Mengden bly vi bruker varierer veldig etter forhold, alt i mellom 40 og 200 gram har vel blitt brukt i år. Det gjelder å kunne holde bunn, men det er også viktig å kunne la takkelet sveve fint over bunn, gjerne med noen kontante dunk i bunn fra tid til annen. Bommen bør være sterk, ettersom disse taklene ofte får litt juling fra rullestein og makrell.

    slettvar rigg.jpg

    Ytterst på bilde ser du go-komboen med naturlige farger som varene ofte faller for. Lenger oppe bruker vi gjerne litt skarpere farger som kan lokke rødknurren til hugg.

    IMG_9666[1].JPGEn litt frekk doublet tatt på et lignende tackel som vist på forrige bilde.

    Det ble ikke en veldig lang luke, men håper den falt i smak. Satser på det blir mer fiske på oss neste år, også håper vi alle får en god jul! Skitt fiske neste år folkens :) 

    • Like 9
  2. Jada... Jeg skal skrive rapport. Vanligvis gir jeg denne jobben til de jeg fisker med og nøyer meg med å lese rapportene, men i slutten av sommerferien kom jeg på tanken om å starte min rapport karriere. Ikke at jeg kommer til å skrive så mange rapporter, men en gang i blant skal jeg prøve å overraske med en rapport med litt skrivefeil og bilder dere allerede har sett. For det er noen rapporter ute fra enkeltturer med bilder som også kommer i denne rapporten, men her er altså en rapport fra mitt sommerfiske 2015.

    De første dagene med sommertemperatur kom i slutten av våren her i Grenland og jeg kan endelig ta frem karpestengene mine. Utstyret er oppgradert fra forrige sesong og jeg klarte ikke vente med å ta meg en tur til det lokale karpevannet. Mange av de erfarne karpe fiskerne har for lengst vært ute å prøvd, men jeg er ingen erfaren karpefisker selv om jeg føler jeg får mer og mer dreisen på det.

    Sammen med Aron hadde jeg årets første tur og hvilken tur det skulle bli! 2x pers og vannrekord på første tur. Jeg er sjokkskada i flere dager etterpå! I tillegg landet Ari en skikkelig rå speilkarpe! Mer om den turen kan leses her.

    post-28721-0-79860400-1444065505_thumb.j

    Uten tvil årets fisk så langt med sine 9760g. Sees neste år, Orion ;) Foto: Ari Bohn

    post-28721-0-00223500-1444065963_thumb.j

    Det ble noen små turer til denne sommeren, men målet var liksom nådd og jeg var fornøyd for en stund. Her er en skikkelig fargeklatt fra en av flere ettermiddagsturer vi hadde. Foto: Ari Bohn

    De kommende ukene ble det ikke så mye fiske, men hadde noen mislykkete vadeturer og et par turer med båtfiske der jeg den ene turen kunne lande årets første slettvar. Men det var ikke før det ble sommerferie at det ble skikkelig fart på sakene igjen! Sammen med Thomas dro jeg på en liten østlandsturne for at han skulle få en del nye arter, og jeg skulle få revansj på artene jeg bommet på i fjor. Turen ble suksess med 11 nye arter på Thomas og 2 på meg. Rapport fra turen kan leses her

    post-28721-0-20043400-1444066066_thumb.j

    Denne fisken irriterte meg altfor mye i fjor. Derfor var det utrolig lettende å kunne posere med denne saken på 395g. Art nummer 89, Regnbueørret! Foto: Thomas W. Rødskjær

    post-28721-0-87719700-1444066058_thumb.j

    Utrolig kul fisk. Utrolig kult fiske. Jeg skal definitivt prøve dette igjen! Art nummer 90, Stam! Foto: Thomas W. Rødskjær

    Når jeg kom hjem fra østlandsturnen var det fortsatt en art jeg hadde klart å bomme på, men denne er det også mulig å få på hjemmebane. Sammen med Anders tok ble det en dagstur der vi trosset et helvetes regn for å få krysset av Gullbust på lista. De 2 første timene gikk uten at vi klarte å få noe som helst, men etter et kjapt plass bytte kunne vi begge notere oss ny art.

    post-28721-0-10744400-1444066185_thumb.j

    Art nummer 91! 57,24g

    Senere den uka hadde jeg planlagt en tur etter Karussen. Vi hadde 2 dager med solsteik og avslappende fiske med et godkjent antall fisk på land. Stemningen ble litt laber da Aron fant ut at han hadde greid å lagt igjen mat og klær hjemme, men vi klarte å dele på det jeg hadde med. Tidlig den siste morgenen innså både meg og Ari at vi ikke tålte tanken på en uke i Trøndelag med drittvær, så når tilbudet om en uke til Frankrike kom, var vi ikke vanskelig å be.

    post-28721-0-13657200-1444066231_thumb.j

    Ikke den største, men utvilsomt den peneste karussen jeg fikk. Foto: Ari Bohn

    post-28721-0-96035900-1444066321_thumb.j

    Karuss pers på 1440g. Digger disse fiskene.

    Døgnet før vi dro mot varmere strøk tok jeg en vade og kikkfiske tur sammen med Anders og Martin. Målet var 5TTB og stor Piggvar, men de uteble. I stedet klarte jeg å lure en slettvar jeg var sikker på var pers til den lå i vinduet. Fisken var syltynn, men slettvar er alltid kult! Etter hvert ga vi opp vindusfiske og gikk heller over på kikkfiske. Dette gikk ikke så mye bedre, men etter å ha trua lenge nok klarte jeg å lande en paddetorsk. Den største jeg har tatt på hjemmebane. Mer skjedde egentlig ikke den natta.

    post-28721-0-28199600-1444066777_thumb.j

    Syltynn slettvar på 970g. Foto: Martin Markset Olsen

    post-28721-0-96382200-1444066838_thumb.j

    Padda mi<3 Foto: Anders Kristoffersen

    Dagen etter satt meg og Aron på flyet til Frankrike. Nærmere bestemt Cannes. Det ble litt fiske i havnene der, og selv om jeg ikke fikk noe større fisk var det allikevel kult å se hva Frankrike hadde å tilby av arter. Mer om dette og Karuss turen kan du lese om her.

    post-28721-0-53493400-1444067016_thumb.j

    Største jeg har sett i hvert fall... Foto: Ari Bohn

    post-28721-0-40903700-1444066921_thumb.j

    Råkule tangkvabber var det også! Foto: Ari Bohn

    post-28721-0-68904100-1444067123_thumb.j

    Aron klarte å lure noe større fisk på flytebrød. Jeg plukka skjell. Foto: Ari Bohn

    Når vi kom hjem til Norge ble det kjapt et par turer til Stokkevannet etter suter. Dette fisket hadde jeg gledet meg til siden i vinter, og det ble faktisk noe Suter på meg også! På den første turen ble det blanking, på den andre turen fikk jeg en suter på 2160g og på den tredje turen løsnet det endelig. 5 fisk er ikke kanskje ikke det sykeste antallet, men med en toppfisk på 2660g var jeg mer en fornøyd.

    post-28721-0-87297700-1444067244_thumb.j

    Suter pers på 2660g. Foto: Ari Bohn

    Etter dette gikk det for det meste i fiske etter Rødknurr og slettvar. Hadde 3 dagsturer med godkjente fangster hver gang. Første turen perset Anders på rødknurr og jeg fikk en slettvar på rundt 600g, på den andre turen var fisket tregt, men hele dagen hadde jeg mast om at jeg snart skulle dra en pen rødknurr. Den drømmen ble faktisk til realitet! Ti sekunder etter å ha klart å kaste en rødknurr på sjøen fikk jeg en godkjent trøst på 760g. Sjelden har jeg vært så glad!

    post-28721-0-63648600-1444067492_thumb.j

    Drømmefisk! Rødknurr pers på 760g. Foto: Anders Kristoffersen

    På den tredje turen var jeg igjen på tur med Martin og Anders. Turen gikk til Jomfruland hvor vi også skulle overnatte. Vi hadde flyten med oss hele dagen og det ble nok av rødknurr på alle. I tillegg fikk jeg en slettvar på rundt 600g. Om kvelden tok vi oss en tur rundt på Jomfruland. Vi fant en stille båthavn og når vi observerte flere nålefisker var det bare å hente microutstyret. Mens Martin gikk å la seg, dro meg og Anders tilbake for å prøve lykken. Jeg klarte å finne en tangsnelle og aldri har jeg sett en så ivrig en! Etter det som føltes som 2 timer (sikkert bare en halvtime) tar tangsnella sats og snapper agnet mitt. Jeg blir så sjokka at jeg glemmer å juble, men etter hvert som det synker inn er det som om jeg blir 10 tonn lettere. Ny art i boks!

    post-28721-0-04982400-1444064806_thumb.j

    Like kule hver gang. Foto: Anders Kristoffersen

    post-28721-0-47034500-1444070520_thumb.j

    Du skal tvinge meg lenge før jeg fisker på en av disse igjen. 5,8g og art nummer 92! Foto: Anders Kristoffersen

    Så kommer kanskje sommerens høydepunkt. For andre året på rad stilte jeg, Aron og Anders lag i Langesund Fiskefestival. Vi hadde ikke forberedt oss mye, men når vi lå på 10.plass etter første dag fikk vi mer trua. Andre dag gikk ikke like bra og etter å ha bommet på litt av hvert endte vi på en 18ende plass. Noe vi var fornøyd med! Neste år satser vi topp 15 gutta. Ellers var det også et strålende arrangement med masse bra folk!

    Bare 2 dager etter festivalen reiste jeg innover mot Bunnefjorden med Thomas. Det var ikke snakk om å gå glipp av sjansen til å få Stripet Pelamide. Det tok ikke mer enn to minutter før Thomas kunne lande turens første Bonito. Etter to timer hylte det endelig i snella mi også. Etter litt klums og en rå fight kunne Thomas håve turens andre Bonito. En utrolig heftig art å ha på lista! Resten av turen kunne vi bare slappe av, og selv om vi hadde flere utras som skrek Bonito, var det helt greit at vi ikke flere. Thomas har skrevet en lengre rapport om denne turen her.

    post-28721-0-86992000-1444065029_thumb.j

    Art nummer 93, Stripet Pelamide på 1125g! Absurd og rått!

    Bare dagene etter var det klart for skolestart og fiskingen måtte settes litt på vent. Det ble generelt lite fiske resten av sommeren, bare noen koseturer uten fisk av særlig stor betydning.

    Til alle jeg har fisket med denne sommeren: Takk for all hjelp og de bra turene vi har hatt sammen! Og en spesiell takk til Aron for å gi meg et spark i ræva hver gang jeg har vurdert å droppe en fisketur.

    God Høstferie folkens!

    • Like 7
  3. 1.Torsk

    2.Sei

    3.Sypike

    4.Lyr

    5.Knurr

    6.Hyse

    7.Ålekvabbe

    8.Småflekka rødhai (Pers og specimen 1210g)

    9.Blåstål/rødnebb

    10.Berggylte

    11.Sandflyndre

    12.Rødspette (Pers 980g)

    13.Lomre (Pers 590g)

    14.Tangsprell

    15.Hvitting

    16.Ulke

    17.Dvergulke

    18.Bergnebb (Pers og specimen 110g)

    19.Fløyfisk (Pers og specimen 180g)

    20.Svartkutling

    21.Lake (NY)

    22.Trepigget Stingsild

    23.Rognkjeks (NY)

    24.Hårvar (NY)

    25.Hornkvabbe (NY)

    26.Steinbit (NY)

    27.Paddetorsk (Pers 410g)

    28.Skrubbe

    29.Slettvar

    30.Fjesing

    31.Abbor

    32.Femtrådet tangbrosme

    33.Sandkutling

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.