Gå til innhold
Fiskersiden

Vidario

Medlemmer
  • Innholdsteller

    131
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    1

Innlegg skrevet av Vidario

  1. Det er mange religioner vedr kroker og knuter til alt fiske.

    Det viktigste er å dele erfaringer.

    Selv bruker jeg en relativt stor sirkelkrok i nesa på agnet, med en rapalaknute slik at kroken/agnet får dingle fritt. Se bildet, aner ikke hva størrelse er. Her er tålmodigheten utfordrende, vente lenge nok med tilslag og være sikker på at kveita har fått agnet inn i kjeften. Gjøres dette "etter boka" så vil kroken sette seg perfekt. 

    Noen ganger bytter jeg oppsett, og har en str 3 owner treblekrok bak på agnet og en rett ganske liten enkelkrok med rett skaft i nesa få agnet. Knyting som piscator beskriver.

    IMG_1567.jpg

  2. Til kveite foretrekker jeg en westin w6 7" 20-30 når jeg bruker sei/sild/makrell som agn. Helt rå til å løfte og har sett andre løfte kveite på 238 cm på tilsvarende stang. 

    Når jeg bruker gummijigg synes jeg det er bedre med kortere stang 5,4'' og uansett er det å foretrekke lette sterke sneller. Feks Talica 10/12. Tiagra er  jo et stort dyr av ei snelle, og tunge :-)  

  3. Den 21.11.2020 at 21.41, erik skrev:

    Tiagra er en fantastisk snelle, men den er tung. I praksis ikke noe jeg vil anbefale for aktivt fiske men godt egnet for agnfiske der stangen stort sett står i en stangholder eller hviler mot ripa under fisket. 

    Enig med Erik. Tiagra er helt konge, men tung. Over en kilo og det kjennes hvis du skal fiske aktivt. I tillegg har den veldig lav utveksling, du kommer til å sveive på deg senebetennelse :-)

    Talica 12 har nok bremsekraft for alt i norske farvann (eks tunfisk og Håkjerring) rikelig med snørekapasitet og ikke minst en veldig behagelig utveksling. Vekt 650 gram. Synes du den er liten, gå opp til Talica 16. 

  4. Den 19.7.2020 at 1.24, TrønderFiskeren skrev:

    Heisann,

    Jeg har rotet meg bort i stangverden igjen. Er på utkikk etter en tung haspelstang å kombinere med Saragosa 8000'n min! Skal mest brukes til å denge etter kveite mens jeg har agn ut, noe popperfiske etter storsei og noe speedjigging. Kastevekt opp mot 150-200g kanskje? Sliter med å finne noe som passer meg, ettersom jeg synes lightjigger og lignende stenger ikke er gode nok i håndtaket til å kjøre stor fisk lenge. Noe a la Westin W6 popping hadde vært toppers, men litt mindre stiv i tuppen og litt kortere fra snellefestet og ned, er så tungt å vinsje opp fisk med den stanga. 

    Hadde vært neat om den hadde vært 3-delt eller noe, så den kunne vært med på fremtidige tropeturer! 

    Tips søkes, og belønnes med kjærlighet!

     

    Edit: titta litt på savagegear salt stengene, men de er jo utsolgt overalt!

    hei se på  denne:  https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=192111093

    Mulig den er litt for "lett" til ditt bruk, men ei superstang til kystfiske/kasting med tunge agn/Jigg/Popper

  5. Hei.

    Har selv en Prey PLD-12 High speed - den har en utveksling på 5,8:1.

    En aldeles utmerket snelle, armen er lang slik at du får et godt moment når du sveiver.

    Det gjør at jeg aldri har savnet lavgir på den. 

    Passe vekt og med rikelig snørekapasitet for fiske på Sørøya.

    Men - det var dette med bremskurven da. For jigging etter torsk osv - helt kurant. For kveitefiske med jigg - helt ok. For kveitefiske med kun hel makrell/sei - ikke fullt så kurant. Da ønsker du å ha løs brems slik at fisken kan ta med litt snøre ut før du sveiver opp slakk, strammer stang og setter mothugg. Problemet på min snelle er at overgang fra løs brems til strike er brå, skal ikke bevege spaken mye før det er full stopp. Var innom Skitt Fiske i fjor, de sendte den videre til Seeberg som titta på den og svaret var at "sånn er de satt opp fra fabrikk".  Trolig er bremsekurven lik på single og to-speed

    Det finnes sikker reservedeler der ute og folk som kan skru på sånt - det tør ikke jeg :-)

    Derfor bruker jeg min Prey nå hovedsaklig til alt annet enn kveite.  Der er det kun Shimano Talica som ruler. 

    Når de gjelder valg av stang - veldig mange personlige preferanser ute å går.  Selv bruker jeg stenger mellom 20-30 lbs, og ca 5,6''.

     

  6. 15 timer siden, cannonbang skrev:

    Hei

    har sjekka litt for deg, og snødybda er 0 på fyriegg, på drøyt 1000m oppe mot gaustadblikk rett på andre sida av dalen. Det er også snøfritt på 760 m inne i tessungdalen, og på rauland på ca samme høyde.

    Det er kanskje håp?

    Takk skal du ha. Vi sender nok ut et par pensjonister med god tid i framskutt rekognoseringsoppdrag helgen før vi skal oppover :-) 

  7. 1 time siden, erik skrev:

    Teamkompis Fredrik har skrevet to artikler om oppgradering av håndtak på Talica og Calcutta.

    IMG_0383.HEIC

    Link til artikkel om Talica: https://teamcolibri.blogspot.com/2020/03/nytt-handtak-til-shimano-talica-slik.html

    Skjermbilde+2020-03-26+kl.+00.46.29.png

    Link til artikkel om Calcutta: https://teamcolibri.blogspot.com/2020/03/nytt-handtak-til-shimano-calcutta-og.html

    Hei. Har gjort samme øvelse på min talica 10, og snellen ble overlegent  mye bedre å bruke. Lettere å sveive, bedre balanse. Dette burde shimano ha gjort fra fabrikk.

    • Like 1
  8. Takk for svar. Papptrikset har jeg forresten hørt før, men det har gått i glemmesboka :-)

    Men disse julastøvlene skal jeg jaggu kjøpe - kun 250 kr! Verdt et forsøk uanset hva du skal bruke de til rundt forbi.

    Nå fant jeg også et par Muckboot på tilbud, så jeg gikk i den fella også .:o

    Det blir førstevalget når jeg skal opp til Lofoten i mars.

  9. Ladies svetter selvsagt ikke på bena  - det er helt ut i 2020.

    Det skjønner selv en trønder i Drammen :-)

    Det finnes mye som går på batterier, egnet også for Ladyer i bergen. Velger i denne omgang  - av ren dannelse - kun å nevne såler . Det er noen rimelig som duger bra på kjell & company sin nettbutikk. 

  10. 16 timer siden, Lady Knurr skrev:

    Jeg har lurt på det samme, siden jeg stort sett alltid er iskald på tærne. Men siden jeg heller ville bruke de få grunkene jeg har på fiskestæsj, endte jeg opp med en kriseløsning som har fungert greit nok i vinter (også hele dager ute på alubåt i kuldegrader):

    1. Grisebillige støvletter fra Jula i størrelse minst to nummer for stor

    Jeg har brukt disse på alle mine turer i høst/vinter: https://www.jula.no/catalog/klar-og-verneutstyr/sko/fritidssko/boots/vinterstovler-007937/#tab04 )

    Disse ser forresten hakket bedre ut: https://www.jula.no/catalog/klar-og-verneutstyr/sko/fritidssko/boots/vinterstovler-005089/

    2. Tynne ullsokker

    3. Klistre fotvarmere på tærne (jeg liker de du får 10 for kr 99 av på XXL)

    4. Tjukke raggsokker

    Eventuelt et par tynne sokker til under om du ønsker det. Denne løsningen er ikke ideell når du må klatre rundt i skauen for å komme til en egnet fiskeplass (snakker av erfaring her) siden skoene er altfor store, men fungerer helt greit når du står noenlunde i ro. Skoene er ikke varme i det hele tatt i seg selv, det er komboen flere lag, fotvarmer og luft som gjør at det funker. 

    Og så håper jeg du får svar fra noen som har peiling på det du faktisk spurte om. ;-) 

     

    Tusen takk for morsomt svar, du skriver godt!

    Det viktigste er jo ikke å ha peiling, men faktisk mene noe :-) Du har jo virkelig testet

    Har sett på de Jula-skoa, spontant betraktet jeg de som tynnlefser i skoform. Heller mot den dyrere varianten, kan hende den er vanntett til og med :-)

    Det er ulike religioner ifm tynn ull + tykk ull eller kun tykk ullsokk direkte på hud. En sa til og med at du bør ha plastpose på beina så fotjamsen ikke kommer ut i skoa. Ref Børge Ousland som hadde søppelsekk på inni soveposen på siste tur. 

    Har en i nær slekt som skal skaffe meg sokker med varmetråder i  - det kjenner jeg blir digg.

    Jula Mjøndalen  - det blir tur dit på lørdag! Selv om postnr er 3050.

  11. Den ‎02‎.‎12‎.‎2019 at 12.07, Vidario skrev:

    Hei

    Må ha noe varmt på føttene når jeg skal på skreifiske i mars/april.

    Skal stå i en alubåt.

    Så langt ser jeg kun støvlene fra Polyver eller Muckboots som reelle alternativer.

    Er det noen som har erfaringer?

    Skuffende lite respons - er det ingen som fryser på beina??

     

  12. Hei.

    Det er jo mye snasent utstyr å få kjøpt der ute, om budsjettet er høyt nok. Så spørs det hva du mener med tungt havfiske? Kveite på 50 m er tungt, men snellen trenger ikke være enormt diger - Shimano Talica 10 er helt konge der, men koster litt.

    Skal du dypere så bør du ha plass til noen hundre meter med snøre. Penn Fathom finnes i flere størrelser og er ikke så ille prismessig, men det er også minimumskvaliteten du bør legge deg på. Alt koker ned til budsjett :-)   

  13. Den ‎27‎.‎06‎.‎2019 at 18.53, Reeky skrev:

    Hei. Har lenge sett på havfiskesett og skittfiske har nå et greit tilbud på Penn Regiment XT 7 og Penn Fathom 30 Lever Drag 2-Speed.
    Er det noen som har noe erfaring med det settet? I tillegg er jeg svært i tvil om jeg skal gå for XT 7 15-40 LBS  og 30 Penn Fathom  Lever Drag 2-Speed, eller 12-30 LBS og 25 Lever drag snellen. 

    Fisket som er tiltenkt er en del agnfiske etter lange/bromse på 200M+, og en del kveite/torske fiske på en del grunnere vann. Er i utgangspunktet lysten på lettest mulig stang, men er usikker på om en 12-30 LBS stang vil holde til f.eks kveitefiske med mål om 15-30 kilos fisker. 

    Noen som har noen erfaringen og dele, eller tips når det gjelder hvilket sett jeg bør velge. Eller eventuelt om det er bedre alternativer innenfor havfiskesett jeg bør se på. 

    Hei. Har ikke all verden av erfaring, men en 20-30 stang dekker stort sett alt av fiske i Norge. Har en Prey 5,6'' 15-40 stang som er veldig kjekk til torsk/kveite ned mot 100 m. Den er litt stiv til torsk da.   

    Selv bruker jeg korte stenger 5,6'' - 6,8'' etter kveite, litt avhengig av dyp. Til djupet er nok en litt lengre stang å foretrekke, feks ca 7'' + . Da sies det at det er kjekt med en litt myk tupp for større følsonhet med agnet.

    Når det gjelder snelle, så må du sikre at du har nok snørekapasitet. 25 eller 30 varianten av Fathom er jo samma snella, men med større snørekapasitet på 30 modellen. vekta er omtrent lik.  Sterke nok begge to.

    Det er jo alltid svakheter med fiskesett, de mest proffe her på forumet vil nok anbefale deg å kjøpe stang/snelle hver for seg. men det spørs jo på budsjett da.

    Dette settet er ganske skuddsikkert mtp kvalitet, tld snellene er solide: https://www.skittfiske.no/shimano/154488/beastmaster-cx-boat-7-6-20-30-lb-tld-20-stang-plus-snelle

    I andre enden av prisskala har du dette toppsettet: https://www.skittfiske.no/shimano/190776/antares-bx-boat-7-6-20-30lb-talica-16-havfiskestang-og-snelle-2-gir

    Imidlertid er Talica 16 ei stor snelle, så 12 eller 10 er store og sterke no her på berget.

    Lykke til.

     

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.