Gå til innhold
Fiskersiden

Den gule andungen

Medlemmer
  • Innholdsteller

    53
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    6

Alt skrevet av Den gule andungen

  1. Jeg vil anta at den torsken de får i Gandsfjorden, er kysttorsk, særlig hvis de fisker fra land. Dersom du ser noen som står og fisker fra land ved Dale, foreslår jeg at du går og snakker med de. Spør hva utstyr de bruker og hva fisk de får. Du får best svar ved å spørre lokale fiskere, men det er også mange her som kan gi generelle råd. Selv fisker jeg bare fra båt og da er det annet utstyr som brukes. Men torsken står ved bunnen så du må fiske dypt.
  2. Det er fint at du skriver på norsk, da lærer du språket vårt. Fiskene gyter, mens fuglene hekker, ellers bra nok skrevet. I Norge har vi to sorter torsk, kysttorsk og torsk som vandrer. Kysttorsken er stasjonær og vandrer skjelden mer enn en nautisk mil i løpet av livet sitt. Gandsfjorden som ligger utenfor Dale i Sandnes er et viktig gytefelt for kysttorsken. Kysttorsken kommer ikke inn i Gandsfjorden for å gyte, den er der hele tiden. Fisket etter kysttorsken foregår nå på samme vis som ellers i året. Skreien beiter i Barentshavet og kommer inn til Norskekysten for å gyte, men den kommer ikke så langt sør som til Ryfylket. I Nordsjøen og i Skagerak beiter det også torsk som kommer inn til kysten for å gyte. Den torsken kalles her for ferdatorsk eller feratorsk. Den gyter flere forskellige plasser i Ryfylket, men jeg har ikke hørt at Gandsfjorden er et gyteområde for vandrene torsk. Nærmeste plass du kan finne ferdatorsk er Byfjorden, mellom Hundvåg og fastlandet. Den vandrende torsken gyter på litt dypere vann så du må helst i båt for å fiske på den. En annen sak er at bestanden av torsk i Nordsjøen og Skagerak er svært liten nå på grunn av overfiske, og det er derfor svært lite fisk som kommer derfra og inn til kysten for å gyte.
  3. Da jeg var liten lærte mor min meg at jeg ikke skulle leke med maten. Det er en del fiskere som ikke har fått denne barneoppdragelsen og driver med fiske bare fordi det er gøy. Fisk er mat, og ikke leketøy. Rent fang og slipp-fiske er forbudt. Det samme må gjelde for artsfiske etter arter som ikke skal spises. Det er ikke alle som ser med blide øyne på hvordan enkelte behandler fisk. Fisk er også levende vesener med sanser og følelser. Det er mange fiskere som ikke vet hva lovverket sier om dyrevelferd. Les her hva Mattilsynet sier: https://www.nrk.no/nordland/_fang-og-slipp__-rendyrket-_fang-og-slipp_-av-fisk-er-ulovlig-1.16763395
  4. Vil du ofre kr 1,-, kan du lese om arrangemetet i Sunnmørsposten, se: https://www.smp.no/nyheter/i/kEK2Ja/juniorer-og-damene-hevdet-seg-i-bytorsken-et-nytt-eventyr-er-i-gang Det har hittil vært lite å lese om Borgundfjordfisket på Fiskersiden.
  5. Da er det bare å melde seg på: https://www.sentrumsforening.no/bylivblogg/bytorsken-borgundfjordfiske-2023 https://www.facebook.com/aalesundsentrumsforening/?locale=nb_NO
  6. Jeg håper at du og andre fritidsfiskere på Borgundfjorden kommer med rapporter om fisket, det er alltid kjekt å lese. Selv drar jeg ikke til Ålesund i år, jeg fikk ikke noen av kammeratene mine med meg og har ikke lyst til å dra alene. Men jeg skal tilbake. Det er en fin plass hvor en omtrent er garantert å få torsk. Fisket foregår i helt innelukket farvann og det er ikke ofte en blir stoppet av været. Reisen er adskillig kortere enn til andre kjente fiskeplasser som Lofoten og Sørøya. Jeg får bare ønske dere skitt fiske!
  7. Borgundfjorden er ren og fin i forhold til Oslofjorden: https://www.dagbladet.no/nyheter/i-ferd-med-a-kollapse/78424008
  8. Jeg tror vi beholder torsken her, det er visst ikke helt rent der heller: https://www.nrk.no/osloogviken/anbefaler-forbud-mot-utslipp-av-kloakk-fra-fritidsbater-i-oslofjorden-1.16281357
  9. Dette var ikke så hyggelig rett før Borgundfjordfisket starter: https://www.smp.no/nyheter/i/Xbd3wr/polystyren-paa-aase-gjoer-at-all-kloakk-gaar-urenset-ut-i-aasefjorden https://www.nrk.no/mr/all-kloakk-gar-i-fjorden-fra-ase-reinseanlegg-pa-grunn-av-polystyren-fra-bedrifta-sunde-1.16281157
  10. Jeg foreslår at du spør Mattilsynet eller leser det de skriver på matportalen.no, se: https://www.matportalen.no/verktoy/blaskjellvarsel/
  11. Sunnmørsposten har en bra sending fra Borgundfjorden, se: https://www.smp.no/nyheter/i/9KdLKr/aapen-sak-sammendrag-av-sunnmoerspostens-live-sending-fra-borgundfjorden
  12. Bildekk er ferskvare sies det. Noen sier at bildekk bør skiftes etter etter maks 4 år, andre sier at dekkene kan vare i 7-10 år. Når det gjelder bilen min er dette ikke en aktuell problemstilling, etter et par sesonger begynner mønsterdybden å bli så liten at dekkene bør skiftes. Men når det gjelder båttrallen så kan en ikke se at dekkene er slitt, selv om dekkene er 8 år gamle. På grunn av alder begynner jeg likevel å tenke på skifte dekkene. Samtidig tenker jeg på å bytte felgene, de begynner å bli nokså rustne. Jeg kjører normalt bare dekkene ut i vannet, men det er ikke til å unngå at det av og til kommer litt sjøvann opp på felgene. Jeg tenker på å bytte til lettmetallfelger for å unngå rust, men vet ikke om dette er en dårlig idè. Vil aluminiumsfelger korrodere mer enn stålfelger? Det finnes lettmetallfelger til varehengere, men finnes det lettmetallfelger som er egnet for båttraller? Jeg har BK-hengeren, modell P 1219T, hvilke felger anbefales til denne hengeren?
  13. Gratulerer!!! Det er rett før jeg snur og kommer opp igjen. Jeg håper at du og andre fritidsfiskere får flere torsker av den sizen.
  14. Takk for hyggelig melding og gode råd. Jeg fikk også et godt inntrykk av fritidsfiskerne i Ålesund. Det er bare yrkesfiskerne som vil ha all fisken for seg selv. Det var ikke oss du så på fjorden. Vi var ikke ute på sjøen torsdag, vi hadde behov for å slappe av da. Vi fikk med oss hjem litt forskjellig fra Ålesund: Torsk, lange, sei, hyse, ølgylte og covid. Vi har hatt en fin tur til Ålesund, og det frister absolutt til gjentagelse. Neste år får du se etter en Hobby 555 Proff med en 50 hk Honda og baugmotor. Så får jeg bare ønske deg og andre fritidsfiskere skitt fiske videre. Jeg ser fram til å lese flere rapporter om fisket på Borgundfjorden.
  15. Det var teiner og dobber over hele Bygrunna slik at det var umulig å fiske der. Det så ut til at noen dobber var fjernet onsdag, men Sunnmørsposten skriver at det fortsatt var noen teiner igjen på torsdag, se: https://www.smp.no/nyheter/i/9KVPMM/aksjonerte-i-borgundfjorden-vil-sende-et-tydelig-signal-til-myndighetene Vi har ikke vært utpå fjorden i dag og i morgen reiser vi hjem. Det blir derfor ikke flere rapporter fra Den gule andungen, men jeg hører gjerne fra andre hvordan fisket går videre.
  16. Det er fint på Borgundfjorden om morgenen, men i dag var det nesten ingen båter der. Årsaken var nok yrkesfiskerne sin aksjon med krepseteiner og dobber over hele Bygrunna. Det er umulig å fiske der uten å sette pilken fast i flytetauene som går mellom teinene. Om kvelden var det flere båter utpå, kanskje 10-15 stykker. Båtene samlet seg i Aspevågen, innenfor de innerste blåsene. Det var ergerlig å havne midt i en fiskerikonflikt. Vi har reist langt for å få oppleve fisket i Ålesund. Fisken så vi på ekkoloddet.
  17. Tirsdag ettermiddag ble Borgundfjorden og Aspevågen pepret med krepseteiner og blåser. Det var en protest fra yrkesfiskere som blir utestengte fra fjorden, se: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-moere-og-romsdal/202203/DKMR99030822/avspiller Vi forstod til å begynne med ikke hvorfor det var kommet en mengde blåser i fjorden. Vi hadde hørt at Fiskeridirektoratet hadde gitt tillatelse til å sette ut krepseteiner i fjorden i år, og vi har også sett lenker med teiner i Åsefjorden. Men på Bygrunna og i Aspevågen er det ikke mye kreps å få fordi det er for grunt der. Svaret fikk vi da vi hørte kveldsnyhetene. Dette var altså en aksjon fra yrkesfiskere for å hindre fritids- og turistfisket i Borgundfjorden. Garnfiske og fiske med håndsnøre/stang er vanskelig å kombinere, og har vært årsak til konflikter mange steder helt siden garn ble tatt i bruk som fiskeredskap. Jeg har vært imponert over hvordan saken har vært løst i Borgundfjorden. Her får garnfiskerne holde på fram til 1. mars, men er så utestengte i to måneder. Men selv om de blir utestengte fra gyteområdene, så er garnfiske fortsatt tillatt i Hessafjorden og områdene videre utover. Det er altså tillatt med garnfiske etter torsk som er på vei inn til gyteområdene. Jeg er klar over at ordningen har kommet i stand for å begrense fisket etter gytetorsk, og ikke for å løse en konflikt mellom yrkesfiskere og fritidsfiskere. Likevel er jeg imponert, særlig når jeg vet hvordan problemet med overbeskatning av torsk er løst i Oslofjorden. Yrkesfiskere hevder at fritids- og turistfisket beskatter torsken mer enn hva yrkesfiskerne ville ha gjort. Den pågående kartleggingen av fritids- og turistfisket som Havforskningsinstitutet driver, vil vel gi svar på det spørsmålet.
  18. Det har kommet mer torsk inn på Bygrunna, og det var flere båter som var ute i dag for å prøve fiskelykken. Vi hadde hell og fikk noen fisker, selv om torsken ikke var særlig bitevillig. Vi fikk også en ølgylte. Kroken på svenskepilken traff tuten på en ølflaske og flasken ble med opp fra 50 meters dyp. Det er ikke mange som har ølgylte på artslisten sin.
  19. Lørdag røyk girwiren og vi måtte taues til verksted. I dag ble både gass- og girwiren byttet på Ålesund motorverksted. Heldigvis hadde de rette lengder liggende, så nå er vi tilbake på Borgundfjorden. Det har vært en kjekk kveld, vi fant en stim med torsk. Tidligere har vi bare sett enkle fiskebuer på ekkoloddet. Det var ikke mange båter på Bygrunnea i kveld. Jeg vet ikke om de ble skremt vekk av Kystvakta som lå utenfor Bygrunna og passet på. Vi derimot fryktet ikke å bli bordet av Kystvakta, torskene vi fikk, var godt over minstemålet på 44 cm.
  20. Fredag fikk vi besøk av folk fra Havforskningsinstituttet. De driver med kartlegging av omfanget av fritidsfisket ved hjelp av intervju med fritidsfiskere. Vi fikk følgende informasjon: Det er med blandede følelser jeg sa ja til å delta. Selvsagt ønsker jeg at fiskebestandene blir forvaltet på en god måte, men slike undersøkelser fører som regel til mer reguleringer, mer oppsyn, mer byråkrati og mer konflikter mellom yrkesfiskere og fritidsfiskere. Fritidsfisket i Oslofjorden har også blitt kartlagt, https://www.statsforvalteren.no/siteassets/fm-agder/dokument-agder/miljo-og-klima/fiskeforvaltning/2017-sjoorretseminar-fevik-23.-og-24.-mars-2017/dag-2/1-kirkemoen-fritidsfiske_oslofjord_nmbu_mars2017.pdf , resultatet ble forbud mot fritidsfiske etter torsk i Oslofjorden. Nå er ikke vi en trussel mot torskebestanden i Borgundfjorden. Dagen da vi ble intervjuet, fikk vi kun en lange. Det er også usikkert når vi får fisket igjen. Vi fikk motorhavari lørdag ettermiddag. Båten ligger nå ved verksted i Ålesund og vi håper at den blir reparert mandag.
  21. Prøver igjen å laste opp bilder fra Borgundfjorden:
  22. Bilder av fangsten får vente til vi får de skikkelig store torskene, foreløpig er største fisk 7 kg. Men jeg legger her ut noen bilder fra Borgundfjorden.
  23. Det var ikkke mange båter utpå fra morgenen av, men flere kom til etter hvert. Vi så lite fisk på Bygrunna, men traff på en sildestim inne i Aspevågen. Torsk og sei jaktet under stimen, og fisken så ikke forskjell på sild og pilkene våre. Middagen ble sikret, og vi håper på mer fisk i kveld.
  24. Fredag var det ikke mange båter på Bygrunna, omkring ti båter om kvelden og noen flere om formiddagen. Vi så ingen som fikk fisk om kvelden, om formiddagen var det noen få som ble tatt. Det er lite fisk å se på ekkoloddet, og den en ser vil ikke bite. Vi satser på bedre fiskelykke i dag.
  25. Torsdag kveld var det minst like mange båter ved Bygrunna som dagen før. Jeg tror at noen har satt ut rykte om at det er torsk å få der. Men det så ikke ut som at folk fikk like mye fisk som dagen før.
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.