Gå til innhold
Fiskersiden

kilhak

Medlemmer
  • Innholdsteller

    46
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av kilhak

  1. Sitter å ser på forskjellige svingere, og er litt forvirret med tanke på hvor langt ned disse svingerne kan "nå". Tenker primært på å tegne bunnlinje/finne strukturer på dypt vann. Vi kan anta at svinger er koblet til en HDS Live eller lignende maskin.

    Noen eksempler

    TM185M/SS175M: Denne har en oppgitt dybde på aimar sine sider på 457 m, men har sett på forumet her at noen får tegnet bunnlinjen på 680m i hvert fall. 

    SS175H (og for så vidt "high delen" av TM265LH): Hvor langt ned når denne i praksis? (er oppgitt til 304 m på airmar sine sider, men kommer seg kanskje dypere enn dette)


    Vet at det finnes endel andre momenter enn kun svingeren, men anta en "god" plassering av svinger og lavt fart (5-10 knop). Fitnnes de en god oversikt over hva som er "praktisk rekkevidde" noe sted? 

  2. 2 timer siden, Fiskemannen skrev:

    Hvis du ikke har besøkt den før så har Erik og vennene hans lagt ut en hel masse artikler her: https://teamcolibri.blogspot.com/
    De har også en egen nerdegruppe på Facebook som heter "Ekkolodd og marin elektronikk"
     

    Takk for tips, men har fått med meg både blogg og facebookgruppa heldigvis. Men er jo såpass gammeldags at jeg liker det i bokform. 
     

    Som en «snarvei» til bokformatet så kan jeg kanskje printe ut bloggartiklene :) 
     

     

  3. Veldig bra, og deilig å kunne lese sånne artikler på norsk (selv om svensk/ekolodsboken fungerer det også)

    Kanskje du burde skrive det "tekniske kapittelet som mangler" i ekolodboken selv ;) (jeg forhåndsbestiller idag hvis mulig)

    Edit: For oss som har lest ekodlodsboken 1 og 2, finnes det noen andre bøker der ute du kan anbefale som vinterlektyre? 

    • Like 1
  4. 2 minutter siden, TT skrev:

    Nå er det ikke helt enkelt å lese egenskaper ut av denne omtalen, men dersom dette er en motor med "ankring" mv, er jo prisen nesten komisk lav smln med andre modeller: https://drev.se/produkter/he50700120-p?ref=5500

    Utsolgt, da. Men ment som et eksempel. 

    Den du lenker til der styres kun med pedal (tror jeg), så ikke direkte brukbar til ankring. 

    Det er denne som leveres med GPS for ankring: https://drev.se/produkter/50736137b?ref=5500  (litt dyrere, men fortsatt veldig billig)

  5. 7 minutter siden, erik skrev:

    Den Haswing-modellen er helt ny, ble lansert for bare noen måneder siden, så å finne erfaringer med den over tid kan bli vanskelig. Å finne erfaringer med 12V-utgaven er enkelt, og som du sier er det fleste happy med den. Litt smårusk rundt app/ fjernkontroll men der kan det være mye bruker-relatert som dårlige batterier inne i bildet også, i tillegg til att app-problemer like gjerne kan være feil hos IOS/ Android som hos Haswing. Snaue 14 båtlapper for en SW-modell er nesten som et slag i trynet til Minn Kota, og under tilsvarende Motorguide, så prismessig vil jeg si at den ligger godt an.

    Service på elmotorer i Norge er i stor grad noe du bør være forberedt på å gjøre selv. Selv om det kan se ut som forhandlere skal kunne ta diverse utbedringer så ender de veldig ofte med å sende inn motoren til agent/ importør fordi de ikke har kunnskapene for å gjøre selv enkle reparasjoner. Helt klart dumt, men "verden er som den er" på dette området. Dermed blir det fort ventetid og ikke minst dyrt på grunn av portoen frem og tilbake. (Reklamasjoner er en annen ting, der er det ikke ditt problem om forhandler må sende motoren halve Norge rundt.) Enklere ting som å skifte anoder etc er vanligvis veldig greit å gjøre selv da disse typisk sitter latterlig enkelt til rett bak propellen, du trenger ikke å åpne motoren for å skifte de. Det elektriske av styring og GPS er som regel støpt inn i epoxy (for å beskytte det mot korrosjon), så skal noe skiftes der er det ikke snakk om å reparere enkeltting, man røsker ut hele modulen og setter inn en ny, også noe de fleste kan klare selv. Men hvis man må åpne motorhuset, skal skifte stamme eller tilsvarende, da blir ting gjerne litt vanskeligere og hakket over "kjøkkenbenk-reparasjon-nivået", men det er heldigvis ikke noe som er vanlig.

    Siden Haswing er såpass vanlig i Sverige, regner jeg ikke med at reservedeler blir noe problem. 

    Takk for svar. Var ikke klar over at den var så ny, men fant kun omtaler av 12V-utgaven ja (så skjønte at den kanskje ikke var så gammel). 

    Med tanke på pris, så syns jeg også dette virker bra. Det er jo klart at hvis MG nå har fikset (software)probleme sine så er jo den et veldig godt alternativ. Men en forskjell på ca 10k er jo relativ mye i den prisklassen vi snakker om her (hvis i praksis den "eneste forskjellen" er at MG/MK kan kobles til en kartplotter)

    Positivt at de har deler i Sverige ja, det gjør det jo litt enklere å få tak i dette. 

  6. Jeg tok kontakt med maritim, og de kan levere Haswing frontmonterte motorer i Norge. Prisen for denne "50737-G1.5-183 (72”) 24V 80lbs" kommer på ca 11000+mva. Dette virker jo ganske rimelig. Har prøvd å google litt etter de som har erfaring med haswing sine modeller, og i Sverige virker de jo ganske fornøyde. 

    None som har noen tanker rundt pris og kvalitet på Haswing sine frotnmonterte motorer. Kan service bli et problem siden dette merket ikke er spesielt utbredt i Norge? (PS! Er klar over at disse ikke kan kobles mot plotter, men primært er mitt behov ankring)

    Alternativet til denne motoren er for min del en Xi5-105 36V 72" 

  7. Jeg har «prototypet» litt i garasjen idag på en DIY løsning (se bilder). Kjøpte en m10 helgjenget stang og endel fjærskiver. Muttere og store skiver hadde jeg fra før. Fikk strammet det greit til slik at det ble mye motstand i sena, men usikker på om det kanskje blir litt varmt for plastikken i spolen når jeg skal sveie opp mot 1000m med denne «hjemmelagde bremsen». Får kanskje sette meg ute i regnet en dag sånn at jeg får litt vannkjøling ;)

    For å få av sena så burde vel denne metoden kunne fungere: 

     

     

    0C92A02E-2FFE-4E9F-8614-14E568986C6A.jpeg

    88C9E2AB-CDC5-4036-9C88-DC807199873D.jpeg

    • Like 1
  8. 6 timer siden, TT skrev:

    Lite respons her ....

    Skal du snu sena, så krever det i alle fall tre "trinn".  En mulighet er å bruke drill og plastflasker. Får du festet flaskehalsen i drillen, så skulle det være en smal sak å få surret snøret av. Så gjentas dette med en ny flaske, før snøret spoles på igjen. 

    Når det gjelder motstand ved påspoling, så har jeg stort sett festet snella i en bunndel på en stang og laget motstand med fingrene. Men jeg spoler så å si aldri på de lengdene du snakker om her .... 

    Ja, drill for å få av sena har jeg tenkt på. På en plastflaske i første omgang er jo en grei løsning, og så over på en rulle før den spoles på igjen på snella (hvis sene skal snus). 
     

    Har gjort som deg tidligere, men er ganske kjipt å bruke fingertuppene som motstand i hundrevis av meter. Kanskje løsningen er å bruke tiden/vinteren til hjelp, ta litt hver dag  

     

  9. Sitter nå med 3 stykk havfiskesneller hvor 1-2 må bytte sene, mens den andre holder det kanskje med å snu sena. Sitter mellom 600-1000 m sene på snellene. Vurderer innkjøp av en "manuell" spolemaskin eller en DIY-løsning. 

    To "krav" (det første er absolutt, det andre er mer "nice to have")

    - Spole på ny sene, hvor man kan sette press på "senetrommel" slik at sena kommer stramt på snelle

    - Hending verktøy for å "snu" sena (altså først spole av på en trommel, så over på ny trommel, før tilbake på snella)

     

    Noen alternativer: 

    1. Har funnet denne som dekker det meste av mine behov, men mulig den blir litt spinkel og kanskje ikke plass til de største spolene: https://www.ebay.com/p/5022061737 (PS! Usikker på om jeg kan feste de største snellene på denne, men det er ikke så farlig, kan godt sitte med snelle og stang i hånda)

    2. Denne er en "billigvariant": https://www.skittfiske.no/berkley/208002/berkley-mobile-line-spooler-manuell-spolemaskin

    3. https://www.instructables.com/Cheap-Fishing-Line-Winder/ (Dette burde være mulig med mine "handyman" ferdigheter, men ikke noe særlig mer avansert enn dette)

    4. Eventuelt noe ala denne som ligne på DIY løsningen: https://www.ebay.com/i/371216456989

    Noen som har tips, erfaring med produkter og/eller anbefalinger?

  10. 6 timer siden, Leon skrev:

    Vurderer en motorguide til neste sesong, men sliter litt med å finne ut av hva jeg bør ha. Hva er forskjellen mellom Xi3 og 5? Står ikke noe fornuftig om dette på sidene til mjøsservice, virker litt som det er en butikk for de som allerede har kunnskapen om hva de trenger.

    Ser jeg på hele pakker med batterier, fester og alt moro blir prisen drøy og det skille bare 6000kr eller så fra 24 til 36 volt om jeg sammenlikner 24v med 100ah batteripakke og 36ah med 50ah batteripakke, så frister veldig med 36v. Tenker jeg riktig om jeg sier driftstid på 50ah 36v er større enn 100ah 24v? tilgjengelig energimengde er større med 36v løsningen selvsagt, men da må vel driftstiden være lenger også om man tenker på arbeidet som skal gjøres med å jobbe mot vind og strøm?

    Båten er 18 fot og veier i teorien 550kg og har motor på ca 110kg, så tipper fort over 800kg med 60L bensin, fiskeutstyr og meg selv i båten. Fisker mest utaskjærs hvor strømmen lett kan renne i 2-3 knop. Har opplevd å drive i 3 knop i vindstille vær og det føles oftest som å sitte i en elv når båten ligger for anker. er det realistisk å tro man kan ligge stille med en slik motor i det hele tatt? evt hvor lenge? 4-5 timer i ankringsmodus ville vært ideelt å oppnå, men kan leve med 3+ også.

    Klarer fint å ankre tålelig greit med tau også, men hadde en litt hektisk opplevelse i sommer med krok som satt i bånn uten å klare å slite løs, 350m tau ute og et 200m langt skip som ville gå svært nærme.... Dette og tid spart på å hale tau gjør fristelsen stor om MG duger til så sterk strøm.

    Håper noen har erfaringer å fylle på med! 

    Kommer sikkert noen eksperter på banen snart, men så vidt jeg vet

    - xi5 kommer med fotpedal (dette må kjøpes i tillegg for xi3)

    - xi3 er litt mer kompakt/lettere enn xi5

    - xi5 kommer vel med 2-blads propell, mens xi3 kommer med 3-blads

    - og hvis jeg husker riktig så tror jeg xi5 slår seg av automatisk når du tar den opp av vann, men det gjør ikke xi3 (den må du huske å slå av manuelt). 

     

  11. 2 timer siden, TT skrev:

    Jeg har forøvrig tenkt jeg skulle skifte hjullagere på hengeren til våren. Er det noen som har tips om hvordan jeg finner ut hva slags lager jeg skal kjøpe? Det er jo en skog der ute, og jeg har ikke funnet en måte å søke på. 

    Jeg kom på at jeg har sett en blogg om dette tidligere: https://www.teamkrokodille.no/post/gjør-det-selv-bytte-av-hjullager-på-båthenger 

    Kanskje noen tips der? (Jeg er helt blank på dette, så vet ikke om det er noe å hente i den artikkelen for din del)

  12. 24 minutter siden, abbor skrev:

    En tilted element gjennomgående svinger (B60, B164, SS75 og SS175) bør plasseres nær kjølen og nær hekken for å ha best mulig kontakt med vannet på høye hastigheter. Jeg har vel plassert mine omtrent 15 cm fra kjølen og 30 cm fra hekken. Jeg har 3 stk på mine to båter og alle fungerer suverent i planingshastigheter. 

    Airmar sine 1 kW 50 kHz eller Low CHIRP svingere et etter min mening et heller dårlig kompromiss mellom ytelse, størrelse og pris. Signalkonen er for vid til å gi gode bunndetaljer på dypere vann. Min anbefaling til det meste av bunnfiske i sjøen i Norge er SS175M. Hvis mer følsomhet eller trangere signalkon trengs er en innvendig montert 2 eller 3 kW svinger veien å gå, men det vil ikke fungere i et aluminiumsskrog. 

    Takk for tips. Ser at ss175l har ganske bred konevinkel ja i forhold til tm265lh på lav frekvens. 
     

    Angående plassering så er det ca 17 cm mellom kjøl og første steglist, så burde vel eventuelt satse på å plassere svingeren der (men da blir den veldig nærme kjølen)? 

  13. Men er vel bedre med bunnkontakt og tom konto, enn nesten tom konto og ingen kontakt ;)

    Så hvis jeg har forstått deg riktig så har jeg større mulighet for suksess med gjennomgående enn hekkmontert på denne båten? 

    Vet du om det finnes noen lignende artikkel som det dere har skrevet når det kommer til plassering av gjennomgående svinger? Prøvde å Google litt, og så vidt jeg skjønte så bør jeg plassere svingeren mellom kjølen og den steglisten som er nærmest kjølen?

  14. Igjen, tusen takk for god input erik. 

    Kan gjennomgående svinger være et alternativ? Er dette mulig på aluminiumskrog? Og vil denne være like "vanskelig" å montere som en hekkmontert svinger med tanke på skrog og steglister?

    Jeg har demontert litt av båten innvendig idag, og ser ut som om jeg greit kommer til bunnen av båten merket med rødt i vedlagt bilde (ser "bunnen" av båten innvendig siste 1-1,5 meter av skroget). Ser ut som om det er enkeltskrog i denne delen av båten, men det må jeg få bekreftet på en eller annen måte

    Edit: Ser at f.eks. SS260 kanskje kan fungere, men du har vel tidligere ikke vært veldig fan av svingere med "fairing" på "raske båter" hvis jeg husker riktig. Ellers kan kanskje ss264n være et alternativ

     

    innvendig.jpg

  15. Ja, får vel tenke litt hva jeg skal gjøre her :/ 

    Det står en echomap 70s i båten nå. Litt usikker på hvilken svinger, men den fungerer «ok minus» i plan med nåværende plassering. Noen tips til hva en betydelig mindre svinger enn 185/265 som fungerer på dypt vann kan være? (Så får jeg heller kanskje akseptere at 265 aldri vil fungere optimalt i plan) 

     

    Edit: Jeg har planer om en MG, så må over på nytt plotter/ekkolodd uansett. Men finnes det kanskje en brukbar svinger jeg kan bruke på den som allerede står der som kanskje kan fungere greit i plan? (Den plassen som svinger er plassert på nå er uansett altfor liten til å montere 265 på) 

  16. Nå har jeg fått båten på land, men ble litt usikker da jeg så steglistene under båten. De to nærmest kjølen slutter et godt stykke frem på båten (markert med svake røde ring på bilde 2), så jeg bør unngå disse områdene ikke sant? Noen første tips til plassering? Jeg har tenkt på området 1 og 2, men tar gjerne litt input på dette

    ekko0.jpg

    ekko1.jpg

    ekko2.jpg

  17. 9 minutter siden, erik skrev:

    Status er at det går fremover, men at det fortsatt er noen problemer igjen å rette opp. 

    Vær litt obs på at den gruppa er hummer & kanari over en lav sko. Feilmontering, manglende kalibrering og manglende oppstartsprosedyre (for første gangs bruk), blandet med reelle produkt-problemer. Det later til at en hel del for eksempel ikke får med seg at etter endt rute, så vil MGen enten ankre, kutte kraften til propellen eller fortsette i heading-lock, og at det er et valg du gjør i innstillingene som MGen så følger til du velger noe annet. Klassiske tilfeller av at folk ikke leser bruksanvisningen, eller mangler forståelse for hvordan GPS og retningssensorer fungerer. Den ene tråden der med 30+svar fra en som klaget på GPS-ankringen viste seg å handle om at han prøvde å bruke ankring under en bro, der får ikke GPS-mottageren noe signal og vil selvfølgelig ikke ankre. For all del, det er endel reelle produkt-relatert tråder i den gruppa også, men det drukner tidvis i rene brukerfeil.

    Så kan man selvfølgelig diskutere om brukerfeilene viser at manualen fra MG er for dårlig, men det blir en litt annen diskusjon. :) Personlig sitter jeg fortsatt pent på gjerdet.

    Takk for oppdatering. 

    Men er det slik at "alle" produktproblemene kan rettes opp i med software-oppdateringer? Eller vil noen av problemene være knyttet til selve hardwaren?

  18. Den 13.10.2020 at 22.13, erik skrev:

    Jeg ser i en amerikansk gruppe for MG-eiere på Fjesboka at MG har begynt å sende ut en oppdaterings-dongle nå som visstnok skal fikse problemet. Så her er det bare å krysse fingrene.

    Jeg ser selv på en Xi3 24V, men avventer til problemene er løst. Må jeg opp på MK så er jeg troenes til å ta steget helt ut til Garmin eller Lowrance for å få en børsteløs motor. Men det koster så det svir....

    Har prøvd å lese litt selv på facebook-gruppa for MG-Owners, men blir ikke helt klok på om MG har kommet noe videre med å løse disse problemene nå?

     

    Edit: Ser at ny software testes av blant annet Atle Høidalen, men dette løser bare deler av problemet vel? Problemet med selv GPS'en blir ikke løst av dette?

  19. Takk, godt tips. For å sjekke at jeg har skjønt dette nå. Når jeg skal feste plata så 

    1. Borrer jeg hull

    2. Tec7. Rundt plate, og også i gjennomgående hull?

    3. Skru fast med f.eks. disse: https://www.biltema.no/batutstyr/battilbehor/batbeslag/surrefeste/skruer-i-boks-2000042466

     

    Edit: skal se om jeg finner noen bedre skruer, kanskje med torx hode

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.