dagniko

Members
 • Content Count

  37
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About dagniko

 • Rank
  Nytt medlem
 1. dagniko

  Surfstang

  Jeg håper at noen i Bodø selger utstyr som er egnet for "tungt" fiske fra land i Saltstraumen - men har vanskelig for å se at en Surf stang er optimal til det (det er 30 år siden jeg var der, men da var vanlig kastevekt (max) rundt 100 gram, alt for lite for ei virkelig surf stang). "Ting" kan selvsagt ha endret/utviklet seg siden den gangen - kjøpte selv ei 9'6" uptide stang (for opp til 280 gram) og en NINE CL med tanke på å komme tilbake og prøve 150-200 gram - men det ble aldri noe av. Årsaken til den korte stanga var at jeg allerede hadde erfart at det ikke hadde noen hensikt å kaste langt på det aktuelle stedet - det skapte bare rot ift andre fiskere (kryssende snører).
 2. dagniko

  Surfstang

  Neppe om du vil ha en seriøs en - se på Angling Direct - har ikke sett en eneste seriøs en tilbudt for salg i Norge..
 3. Det stemmer, men egentlig er det mer komplisert da det finnes dårlig balanserte sildesluker og veldig bra balanserte skjesluker - og det hele endrer seg gjerne med vindforholdene. Eksempelvis er Sølvkroken Special 12 gram er en notorisk langtkastende skjesluk med lett utstyr, selv om den kan se litt bred ut (det samme gjelder til en viss grad 28 og 40 gram utgavene, med tyngre utstyr - men ikke alle andre vekter). De tjukke (i godset) utgavene av Toby, Møresild og Filur er også skjesluker som kaster bra (og det finnes helt sikkert flere).
 4. 100% enig - ingen grunn til å kaste ubrukt mono av god kvalitet, som har vært lagret mørkt og rimelig kjølig. Faktisk så går det som regel bra med brukt mono også - men da kommer eventuelle forurensninger inn som en mulig faktor.
 5. Har du vurdert å kjøpe ei noe lengre stang - opp imot forholdene (plassen for baksleng) der du pleier å fiske?
 6. Varier innsveivingen, og "pilk" gjerne litt underveis, om det er dypt nok til det. Stingsild var I hvert fall før I tiden litt mykere I materialet enn f.eks Jensen, og lettere å bøye til for livligere gange - men det kan gå ut over kastelengden, som i noen vann kan være avgjørende (Jensen kaster lengre enn Stingsild allerede i utgangspunktet).
 7. Monosene i nylon er for øvrig mer motstandsdyktig mot oppskraping enn det meste annet av snøre, men det er selvsagt store kvalitetsforskjeller, også mtp dette. Hvis du kjøpte et relativt billig sett så kan kvaliteten på alt være dårlig. Flourcarbon er ennå mer motstandsdyktig, men det hjelper uansett ikke dersom en stangring er sprukket eller på annen måte defekt.
 8. Er du sikker på at det var ringene som skrapet opp sena, og ikke noe under vannet (som et båt-vrak eller skarpe steiner langs en kant/skråning? Uansett, gjør som piscator sa, og om du mistenker at en ring er skadet så bytt den - det er egentlig ikke så vanskelig. Kvitt deg med den skadede delen av sena - fyll eventuelt på bakfra (innerst på spolen) om nivået senkes mer enn du liker (bruk UNI/Grinner som knute). Alternativet er å skifte alt, du vet aldri hvor sterk skadet sene er.
 9. For litt tyngre fiske er Lawson Atlantic Salmon faktisk ganske så bra, kaster utmerket og har en (for meg) riktig håndtakslengde og bedre ringstørrelse enn det meste på markedet. Imidlertid er ringene fortsatt for små og for mange, og det mangler en ordentlig (Fuji) butt bakerst (vulketape igjen). Ringstørrelsen er til nød OK for 6000, men for liten for 7000, etter min mening. Max angitt kastevekt er også her langt over hva jeg vil bruke på de, og dårlig tilpassing I holkene har ført til noen brudd (ikke for meg, men kjenner til det). Det kan muligens ha noe med det å gjøre at de jukser det til slik at en vanlig "topp over" minner utseendemessig om en spigot - og at emnet derfor er laget i separate deler, ikke et sammenhengende emne som er kuttet og satt sammen igjen med en spigot. Ekte spigot hadde helt klart vært å foretrekke. Kvalitetsinntrykket for øvrig er utmerket.
 10. Du har helt rett i det, det finnes få aktuelle I de tyngre (kastevekt) klassene og nesten ingenting i de lette. I tillegg er det meste som finnes helt feil "rigget" - for små og for mange ringer (som bremser på feil sted) og som oftest for korte håndtak (både foran og bak snella). Til sneller som har snørefører som står stille under kastet er ikke diameter på ringene like viktig som på brede sneller med synkronisert snørefører, men høyden over stanga er allikevel viktig, og antallet bør være så lavt som mulig. Produsentene gjør for det meste en dårlig jobb med dette, og jeg forstår ikke hvorfor? Produsenter av såkalte "karpestenger" og surf stenger har forstått poenget, men tilsynelatende ikke andre produsenter (eller de samme når de lager andre typer stenger). Det kan da ikke være så vanskelig å forstå at kastene blir lengre med få og store ringer også med multiplikator, selv for stangprodusenter? Siste del av 1980-tallet så bygde jeg mine stenger selv på grunn av lignende problemer, men å få tak I relevante emner synes mye vanskeligere I dag. Noen få hederlige unntak finnes når det gjelder rigging, men kun på stenger hvor kvaliteten ikke er helt på topp det jeg vet (Berkley, som også lager litt dyrere varianter, men disse har de vanlige feilene med riggingen, av uforståelige grunner). Det beste jeg finner I dagens marked for "lett" fiske med multiplikator er Fenwick Ironfeather 11" som har en oppgitt max kastevekt på 54 gram. Den kaster imidlertid best med vekter rundt 24 gram, og er totalt uegnet til over noe særlig over 35 gram, unntatt rene "lompe" kast (grovt feilklassifisert). Ringene er for små og for mange, men de er I hvert fall av den høye typen, og fungerer OK med smale lavprofil sneller med snørefører som står stille under kastet. Håndtaket er litt kort, korken av utmerket kvalitet - litt vulketape surret helt bakerst for fingergrep kompenserer til dels for litt kort bakre håndtak og fravær av en ordentlig "butt". Til f.eks det jeg forbinder med elvefiske er håndtakslengden OK, men ikke når du (jeg) vil kaste lengst mulig. Denne forsvant "selvfølgelig" ut av årets N&N, som stort sett dreier seg om korte påker for båtfiske når det gjelder stenger, men I hvert fall SF selger den fortsatt.
 11. Glemte å si at jeg som regel bruker 5 viklinger på UNI (Grinner), men et eller annet sted rundt .50 har jeg som regel gått ned til 4, litt avhengig av hvor stiv sena var (en stund siden jeg har brukt så tjukk sene, så husker ikke eksakt). Ved skjøteknuter mellom tjukk og tynnere sene bør det ofte være flere viklinger med den tynne enn med den tjukke. Det er som antydet tidligere viktig at all stramming foregår med alt godt fuktet, og SAKTE. Med UNI/Grinner så må det foregå I to (eller egentlig tre) omganger; Først dras selve knuten til rundt snøret, den vil etter det være et stykke unna øyet (eller motstående knute ved skjøting). Next, så skyves knuten forsiktig inn til øyet (eller motstående) under stramming av hovedsnøret, og til sist foretas den endelige strammingen. HUSK GOD FUKTING HELE VEIEN! Å dra til alt i et rykk, uten fukting, fører garantert til fadese.
 12. Takk, høres på en måte ut som det obligatoriske unntaket fra regelen da. Uansett så er det selvsagt ulike meninger om hvor langt håndtaket bør være, og et kompromiss mellom forskjellige faser av fiskingen, samt metoder og forhold på fiskeplassen(e) vil det gjerne bli uansett. Totalt sett et utmerket påskudd for å ha mange stenger.
 13. Det overrasker med at håndtaket var for langt - problemet er jo vanligvis at det er for kort (og med skruinga i feil ende), når du skal bruke multiplikator på ei haspelstang. At ringene er færre og større er som oftest bare en fordel, i hvert fall for kastinga - på de fleste fabrikkbygde spinnstenger så sitter det for små og for mange ringer.
 14. Jeg har for det meste brukt UNI med mye forskjellig sene gjennom flere tiår, og har aldri hatt noen problemer. Har sporadisk prøvd andre knuter selvfølgelig, men alltid gått tilbake til UNI ganske raskt, etter at jeg begynte å bruke den (rundt 1980, slik jeg husker det). Som andre har sagt, så er få viklinger og tang er bra når sena kryper vesentlig over .50 i tjukkelse. Jeg fukter alt (øyet også) både før knyting, og igjen før stramming. Knyting av tjukk sene i tynntrådet "øye" er imidlertid ikke noe jeg har erfaring med. Det jeg har av logisk sans tilsier at det er risikabelt (og for meg unødvendig), men det kan jo allikevel finnes løsninger som funker. Dobbel vikling gjennom øyet er en åpenbar mulighet - men ved stort misforhold mellom øyets størrelse og sena kan det muligens bli problematisk? Jeg har ikke prøvd, ref ovenstående. Kun en strøtanke; Kanskje Polmar kan funke?
 15. Gebyret for innkreving av MOMS kan være vel så irriterende som selve MOMSen, når den opprinnelige kostnaden er relativt lav. Disse gebyrene er vel til dels det Postverket overlever av, slik verden er i dag. Dette har til dels vært et problem ved kjøp fra utlandet i lengre tid (men mye har sluppet igjennom "uantastet", selv om det var over grensen på 350 NOK). Dersom det faktisk også innføres på kjøp under 350 NOK, og praksis strammes inn, så blir det helt klart et problem - man må kjøpe mye av gangen, for å redusere effekten av det (gebyret). Når det gjelder deler (ofte "oppgraderte") til fiskesneller så er dette ting som normalt ikke er å få kjøpt I Norge, så en eventuell teori om at en slik innstramming skal styrke detaljhandelen i Norge er bare tull - forhandlerne verken har eller kan skaffe delene innen rimelig tid uansett. Uansett så er det forstemmende at regjeringen strammer inn dette ved å fjerne "frisonen" under 350 NOK, når en vesentlig heving av dette beløpet opprinnelig var planlagt.