dagniko

Members
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

About dagniko

 • Rank
  Nytt medlem
 1. Gebyret for innkreving av MOMS kan være vel så irriterende som selve MOMSen, når den opprinnelige kostnaden er relativt lav. Disse gebyrene er vel til dels det Postverket overlever av, slik verden er i dag. Dette har til dels vært et problem ved kjøp fra utlandet i lengre tid (men mye har sluppet igjennom "uantastet", selv om det var over grensen på 350 NOK). Dersom det faktisk også innføres på kjøp under 350 NOK, og praksis strammes inn, så blir det helt klart et problem - man må kjøpe mye av gangen, for å redusere effekten av det (gebyret). Når det gjelder deler (ofte "oppgraderte") til fiskesneller så er dette ting som normalt ikke er å få kjøpt I Norge, så en eventuell teori om at en slik innstramming skal styrke detaljhandelen i Norge er bare tull - forhandlerne verken har eller kan skaffe delene innen rimelig tid uansett. Uansett så er det forstemmende at regjeringen strammer inn dette ved å fjerne "frisonen" under 350 NOK, når en vesentlig heving av dette beløpet opprinnelig var planlagt.
 2. Min (nå avdøde) kone hadde aldri kastet med multiplikator når jeg traff henne i 1990, kun haspel - men det tok bare et par fisketurer I 1991 å konvertere henne fullstendig. Snellene som konverterte henne var Amb. 6600FL og Daiwa PR33SH - begge med magnetbrems (men av vidt forskjellig konstruksjon). Passende stenger ift aktuell kastevekt er veldig viktig, og hva som er passende varierer mellom personer og bruksområder. Det som er angitt på stengene er i beste fall veiledende, noen ganger direkte villedende.
 3. Multiplikator er uansett løsningen, dersom snøretvinn ut over det sluken (spinneren) lager skal unngås - og det er å foretrekke av mange andre grunner også. Haspel er noe dritt, unntatt når du MÅ bruke det på grunn av forholdene på fiskeplassen. Dette betyr selvfølgelig ikke at alle multiplikatorsneller er bra, kvalitet og funksjon varierer en hel del også for slike.
 4. Det går også an å bruke en passe stor splitt-ring i stedet for hempe, og demontere denne fra (s)virvelen når du pakker sammen. I min mest aktive fiskeperiode så brukte jeg denne metoden, med en splitt-ring montert lengst frem på alle sluker og tackle hvor dette ikke var uhensiktsmessig. En annen sak er at du uansett bør knyte en ny knute og kappe vekk litt av det ytterste snøret nå og da, selv om det ikke er noen åpenbar slitasje - og det kan være greit å I hvert fall starte hver fiskeøkt med en fersk knute. Med en slik rutine så forsvinner problemet.
 5. I hvert fall "Aura" er ikke glassfiber, men splitcane, 9 fot AFTM 8/9 så vidt jeg husker. Det er ei ganske tung og kraftig enhånds fluestang, og var egentlig ikke velegnet for nybegynnere selv før "karbonalderen" kom, og (nesten) alle stenger ble lettere. Fluefiske var noe jeg mest drev med i tenårene på 1970-tallet, med nettopp ei slik stang (har den enda). Derfor kan jeg ikke gi noen konkrete anbefalinger i dagens marked, ut over å holde deg unna de lengste (over 10 fot) og kraftigste stengene inntil du har erfart at det er det du trenger.
 6. PS; Måling av innvendig diameter på slike små lagre med skyvelær er ikke optimalt, målingen vil alltid bli litt for lav. Det fungerer som regel bedre å måle spolens aksel på det stedet lageret skal sitte/har sittet.
 7. Yep, det er en bra selger å kjøpe fra, og så vidt jeg vet er det ikke noe galt med disse "Hong-Kong" lagrene (bortsett ifra at noen av de er innsatt med fett - som enkelt kan vaskes ut med bremserens e. l.). De er (ganske mye) bedre enn de originale ABU-lagrene i 7000C når det gjelder rotasjon - men jeg har ikke brukt slike lenge nok til å si noe om levetiden. Ceramic hybrid bør imidlertid vare lengre enn lagre med stålkuler - og de er billige. Mine favorittlagre I 3 x 10 x 4 til mindre sneller er imidlertid disse; <https://www.ebay.com/itm/3-x-10-x-4-ABEC-9-CERAMIC-BEARINGS-WITH-NYLON-CAGE/351717362231?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649 > Ikke bruk aceton til rensing av noen av disse lagrene.
 8. Jeg regner med at det lageret er 3 x 10 x 4 mm, som på andre 7000C etc. For sikkerhets skyld så kan du måle - målene er indre diameter ( = akseltykkelse) x ytre diameter x bredde. Slike er lett tilgjengelige på Ebay og mange andre nettsteder, men pass på at de er "rustfri" og beregnet på fiskesneller. Ikke kjøp de aller billigste, men påse at de har en "ABEC" klassifisering som er minst like bra som original-lageret (vanligvis ABEC 3, men kjøp gjerne ABEC 5 eller 7). Pass på at lagrene ikke oppgis å være innsatt med grease - det hender. Det er som regel liten grunn til å spandere de aller dyreste lagrene på ei så stor snelle, om du ikke har en spesiell grunn til å ville ha slike.
 9. For det første så kommer hvor stiv stangen bør være an på hvordan du kaster, og hvor lang den bør være kommer an på hvor god plass det er bak deg der du vil kaste. Vanligvis vil du trenge stenger av forskjellig lengde og stivhet, alt etter forholdene - selv om kastevekten er den samme. For "lang-kasting" med 60-80 gram så bør stanga være minst 12", og klassifisert for minst 120 gram max, men som sagt så vil forholdene ofte begrense hva som er mulig. Kortere stenger (for andre forhold) kan ha en lavere max kastevekt. Klassifiseringen til fabrikantene er dessuten i beste fall veiledende, oftere er de villedende (som regel for høye). All min erfaring handler om multiplikator, men akkurat dette bør ikke være veldig annerledes med haspel (bortsett ifra at du trenger å "pansre" pekefingeren)?
 10. Hva "testet" de egentlig? Såkalte "tester" i slike blader er som regel beheftet med vesentlige feil, mangler og unnlatelser. Nivået i det aktuelle bladet er generelt omtrent det samme sørgelig lave som for journalistikk generelt - men jeg kjenner ikke til denne "testen", så jeg kan ikke kommentere den konkret.
 11. Forholdene dikterer i stor grad hva som er mest egnet - det finnes ingenting som er "best" under alle forhold. Den gangen jeg ofte brukte spinnere så var Mepps Aglia favoritten når det gikk an - men for lengre kast så ble det ofte Droppen, Reflex og etter hvert Panther Martin. Det er imidlertid LENGE siden jeg har brukt spinnere i noen særlig grad (tidlig på 1980-tallet).
 12. Senetvinn blir det uansett med åpen haspel, om ikke bremsen er så hardt strammet at fisken aldri drar ut sene (eller du aldri sveiver uten å få inn sene). Slik sett er alle åpne haspelsneller som jeg vet om "drittsneller". Alle spinnere har ikke nødvendigvis samme "intuitive" rotasjonsretning, så dersom spinneren faktisk er problemet så kan det muligens hjelpe å bytte spinner ganske ofte (uansett en god ide om fisken ikke biter)?
 13. Generelt for lange (sluk)-stenger er at de som regel er dårlig balansert (som omtalt i innlegget over), sannsynligvis på grunn av at produsent, importør etc. ønsker å holde vekten nede av markedsføringshensyn. Dette er vanligvis ganske enkelt å fikse, ved å legge inn en passende mengde bly (e.l.) helt nederst i håndtaket. Stanga blir da betydelig bedre både å kaste og å fiske med i mange tilfeller - og ikke minst mindre slitsom å bruke. Man må selvfølgelig prøve seg frem litt med mengden bly, kombinert med aktuelle sneller, før blyet festes særlig godt. Med "lange" sikter jeg her primært til 12" eller mer, men det kan være aktuelt med noe kortere også - avhengig av kombinasjonen av stang, snelle og bruker.
 14. Mitt inntrykk er at stenger som markedsføres som "bombarda" stenger er ganske myke i forhold til klassifiseringen, muligens fordi man ser for seg at kastet startes I bakre stilling (uten "bak-kast")? Hvis dette stemmer, så vil de antakelig fremstå som over-klassifiserte med andre kaste-teknikker.