dagniko

Members
 • Content Count

  50
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

About dagniko

 • Rank
  Medlem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det stemmer stort sett, men så vidt jeg vet så har Omoto/Lawson/Akios 7000 alu i brake plate og stativsider, hvor gamle ABU (inklusive Omoto-produserte) har forkrommet messing - så i teorien er de ikke like solide. De strukturelle delene går ikke om hverandre, da Omoto har endret plasseringen av den ene ramme-pillaren litt.
 2. Det er en bløff/misforståelse at Lawson (Omoto) 6000 tar (merbart) mer snøre enn ABU 6000/6500/6600 størrelse. Skyldes antakelig at en feil oversettelse av angivelser i "lbs/yards" til metrisk, som man deretter har funnet det opportunt å utnytte i markedsføringen (Seeberg). Spolene har samme utvendige dimensjoner og går om hverandre (om du vet hva du gjør), og finnes med forskjellig utforming/dimensjon på spolesentret for begge merker. Alle de med løs aksel (Inklusive Lawson/Omoto/Akios) tar mindre enn Ambassadeur 6000/6500/6600 med fast aksel (fast i spolen, så den roterer som en del
 3. Den regner jeg som en sildesluk, selv om den kanskje er i grenselandet - og den kaster bra (men ikke best blant sildesluker). Sammenlignet med andre sildesluker i tilsvarende vekt så kaster 20 og 25g utgavene bedre enn de større (35 og 50g). Før øvrig så kaster pilk utgaven i 60g utmerket, men den er så vidt jeg vet ikke lenger i handelen?
 4. Sei biter selvsagt på lette sluker også, men 60 gram eller mer ble normen for meg, for å få bedre kastelengde og raskere synking til riktig dyp, når det trengtes. Ca. 100 gram eller mer er også aktuelt der det er sterk strøm (for lettere å "komme ned").
 5. En 33 gram spinner med så stort blad vil nok ofte gå for grunt i ei elv - men kan godt være effektiv når forholdene er riktig. Oppstrøms kast må vurderes. Finnes det tyngre utgaver?
 6. Er ingen ekspert på laks i elv, men noe av poenget er vel å få sluken til å vende i strømmen rett foran laksen (hvis du kaster oppstrøms) - eller mer generelt sveipe (saktest mulig) forbi foran den.
 7. Jeg ser intet galt med å bruke stenger på 13-14' eller lengre til kystfiske - dersom det er plass til ordentlige kast (baksleng) med slike stenger på fiskeplassen. Min erfaring fra den tiden jeg drev mest aktivt med dette indikerer imidlertid at dette relativt sjelden er tilfelle fra svaberg etc, og de stengene jeg brukte mest var 10-11'. Kortere enn dette er lite aktuelt, annet enn for båtfiske eller veldig spesielle forhold. Poenget er at idealet er å ha begge deler (eller mer), og velge stang etter forholdene - dersom det varierer hvor du fisker (og det gjør det vel?). Som sagt ti
 8. Bly lagt inn bakerst i håndtaket hjelper hvis lange stenger kjennes fremtunge i bruk. De vil kjennes mye lettere, selv om de faktisk er tyngre. Et annet potensielt problem med lange stenger er plass til ordentlig baksleng, det er begrenset hvor man får fullt utbytte av de for kasting.
 9. Jeg vet for så vidt det, men det har nok noe med balanse/tyngdepunkt å gjøre også - og som sagt så varierer hvor "dårlige" de er å kaste (ift andre sildesluker av tilsvarende vekt) med størrelsen Til pilking etter torsk på moderate dyp så syntes Stingsild 125 og 200 å være overlegne alt annet - men de sank relativt sakte, utvilsomt av tilsvarende årsak som du nevnte.
 10. Stingsilda fisker bra den, men er ikke like bra å kaste langt som en del andre sildesluker. Den går ganske ustabilt gjennom lufta, spesielt når den påvirkes av vind så kan den plutselig skjene og "bremse" ganske mye (og brått) i lufta. 75g utgaven bedre enn 60 og 40 i så måte (ut over det som kan skyldes at den er tyngre), uten at jeg helt forstår hvorfor. 28g (og mindre) er også bedre enn 40 og 60 i så måte (men der er årsaken mer åpenbar, de har ikke i samme grad en "bred-side"). Ellers så ble den absolutte favoritten for sei når vi drev mye med det på 1980 og 1990-tallet etter hvert
 11. Denne tråden burde for øvrig ha ligget under Fiskeutstyr -> Spinnfiskeutstyr, og ikke her den ligger - da temaet ikke er relatert til verken landsdel eller fangstrapporter. En moderator bør ta tak i dette, men jeg finner ingen måte å varsle disse direkte på?
 12. Lawson stenger som ryker i nedre skjøt er dessverre ikke noe nytt for meg. Min bror kjøpte en Atlantic Salmon S2 14' -> 90 gram for noen år siden, og nederste hun-holk røyk to ganger før han fikk en midt-del som holdt (på garanti). Etter dette har det ikke vært noen problemer, og det har det heller ikke vært med min 13' -> 120 gram. Anbefalt max kastevekt er for øvrig langt over det de egentlig er egnet for (for annet enn forsiktig "lemping"), men dette hadde intet med to to bruddene å gjøre (kastevektene var ikke i nærheten av angitt max). Min teori angående årsaken er at det ikke
 13. dagniko

  Surfstang

  Jeg håper at noen i Bodø selger utstyr som er egnet for "tungt" fiske fra land i Saltstraumen - men har vanskelig for å se at en Surf stang er optimal til det (det er 30 år siden jeg var der, men da var vanlig kastevekt (max) rundt 100 gram, alt for lite for ei virkelig surf stang). "Ting" kan selvsagt ha endret/utviklet seg siden den gangen - kjøpte selv ei 9'6" uptide stang (for opp til 280 gram) og en NINE CL med tanke på å komme tilbake og prøve 150-200 gram - men det ble aldri noe av. Årsaken til den korte stanga var at jeg allerede hadde erfart at det ikke hadde noen hensikt å kas
 14. dagniko

  Surfstang

  Neppe om du vil ha en seriøs en - se på Angling Direct - har ikke sett en eneste seriøs en tilbudt for salg i Norge..