dagniko

Members
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About dagniko

 • Rank
  Nytt medlem
 1. Mitt inntrykk er at stenger som markedsføres som "bombarda" stenger er ganske myke i forhold til klassifiseringen, muligens fordi man ser for seg at kastet startes I bakre stilling (uten "bak-kast")? Hvis dette stemmer, så vil de antakelig fremstå som over-klassifiserte med andre kaste-teknikker.
 2. Det er selvsagt veldig viktig at stanga er skikkelig spent opp I bakre stilling - men også her så finnes flere veier til målet. Noen metoder krever faktisk en del armstyrke, som pendelkast med lang stiv stang og tunge kastevekter. Uansett så vil ofte forholdene rundt fiskeren diktere (begrense) hvilke teknikker som er mulig i praktisk fiske, herunder hvor stiv stangen bør være ift kastevekt, og typen aksjon den bør ha. Jeg er ikke enig I at dagens stenger som oftest er under-klassifiserte mtp max kastevekt, det er oftere det motsatte som er tilfelle - om man ikke forholder seg til rene "lompekast" (som ikke bør være styrende for klassifiseringen, selv om det er slik mange kaster). Uansett så har de som klassifiserer stenger en nærmest umulig jobb, siden det finnes så mange variabler.
 3. OK, jeg bladde ikke nedover etter å ha åpnet linken, og så ikke at slike tellere også var listet der. Uansett så antar jeg at et nøyaktig resultat avhenger av noen mekaniske faktorer, som du (eller jeg) egentlig ikke har full kontroll over (friksjon, både "her og der")? Mitt egentlige poeng er at den sikreste måten å finne ut hvor mye som er på snella er å ta beina fatt, langs ei oppmålt "løype". Når det er gjort med en snøre-tykkelse, så er det enkelt å regne om til andre med den kalkulatoren som jeg linket - men dette forutsetter selvsagt at du kjenner faktisk dimensjon på sena/snøret, som sjelden stemmer helt med den oppgitte. Multifilament er I så måte spesielt vanskelig, da den sjelden er helt rund, og dessuten lett deformeres av måle-redskapen.
 4. Absolutt, brukte sluker legges I en egen boks, og skylles/tørkes før de legges tilbake i den boksen de kom fra. Zaloen ser jeg imidlertid ikke hensikten med?
 5. Blakdog er veldig kurant å handle med, som regel er det litt dyrere å handle direkte med The Rocket Reel Company - men det fungerer greit det også.
 6. Sannsynligvis så har du rett, selv om slitasje også er en mulighet. I så fall må lageret skiftes. Jeg har sluttet å bruke fett i disse lagrene, og bruker for tiden "vanlig" snelleolje av den typen som vanligvis følger med sneller (ikke ABU Rocket oil, yellow label eller lignende). Noe må jo denne oljen brukes opp til, og den har ingen anvendelse for deler som beveger seg under kastet, der brukes Yellow label eller Tournament fuel Om oljen bør blandes med litt fett er jeg usikker på, muligens en fordel i varmt vær? Ser ikke bort ifra at jeg prøver Liquid grease. Vanlig fett fungerer for så vidt også om det ikke er kaldt, så lenge det er rimelig ferskt. Gammelt fett MÅ ut, bremserens ser ut til å fungere greit (til det også).
 7. En brukbar omregnings-kalkulator finnes her: https://www.pattayafishing.net/fishing-reel-line-capacity-estimator/. Imidlertid så er det som er oppgitt på snella, i kataloger e.l. ofte ganske unøyaktig av diverse årsaker - og dessuten så hersker det forskjellige oppfatninger om når en spole er "full", og hvor stramt snøret skal spoles på. Begge deler kan medføre store variasjoner.
 8. Det er vel en fare for at den egentlig teller antall omdreininger for spolen, og da er resultatet rimelig nøyaktig bare med en bestemt mengde (diameter) sene/snøre på spolen? Dette er i så fall godt nok til mye av den tilsiktede bruken, men neppe for å måle hvor mye sene det går på en snelle.
 9. Den aktuelle skiva har delenummer #5189, og har hatt det nummeret siden langt tilbake i tid. Tidlige utgaver er svakt buet, nyere er flate - og dette har betydning for justering av slark vs. friksjon. Tykkelsen kan også variere litt, uten at det er noe system I dette. Noen ganger er det best å ikke montere noen av de. Delen er helt kurant, og bør ikke være vanskelig å få kjøpt - men det finnes tydeligvis villedende "info" på nettet et sted.