Gå til innhold
Fiskersiden

dagniko

Medlemmer
  • Innholdsteller

    92
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av dagniko

  1. 4 timer siden, Gabriel skrev:

    Men heller ikke nødvendigvis for lang, i mange tilfeller vil folk kaste lengre med feks 11 fot stang enn 13 fot fordi det er mindre luftmotstand og de klarer å oppnå høyere fart på kastet. Med tanke på lengde er nok 11 nok, mens jeg ville ha gått opp til 13 hvis man tenker på feks bombarda fiske.

    Jeg er ikke så gammel (65 år), men på grunn av diverse skavanker som følge av sykdom og skader så har jeg ikke bevegelighet og balanse å bruke de mest effektive kastemetodene, som pendelkast. Jeg  LIKER best å kaste med 11 eller 12 fot, men innrømmer at det går litt lengre med 13 på en god dag (helsemessig).

    Lange stenger blir ofte lettere å kaste med om det legges inn en del bly helt nederst, slik at stanga balanserer under snellefestet i stedet for lengre fremme. Totalvekta har liten betydning, det er balansen som er viktig.
    Fabrikkantenes markedsføring villeder ofte kundene, siden det i markedsføringen fokuseres på vekt, og ikke balanse.

  2. 1 time siden, Gabriel skrev:

    2500-3000 er plenty budsjett uansett hva du vil holde på med. Du får svært gode stenger i denne prisklassen.

     

    Forøvrig så er en stang en stang, det er fordeler og ulemper med alle stenger uansett prisklasse. Dyrere stenger tåler feks ofte mindre enn litt billigere.

     

    Jeg hadde vel gått for denne: https://www.skittfiske.no/lawson/245354/lawson-atlantic-salmon-s3-aramid-11----gt-50g

    Jeg er glad lange stenger, og lawson sin 46 ton karbon med aramidcoating gir litt beskyttelse mot slagskader. Jeg har også en annen stang i samme emne som jeg er meget fornøyd med. Enten i 50 eller 60g versjon, og den kommer i både 11, 12 og 13 fot. Hvilken lengde du liker må du nesten bare finne ut av selv, 11 er mer komfortabelt å fiske med enn 13. Men 13 kan kaste litt lengre og er finere til bombarda fiske.

    De Lawson stengene jeg har brukt (det er noen)  er utmerkede stenger  (Atlantic Salmon  og Norwegian serie) - men oppgitt max kastevekt  er definitivt for høy for annet enn "lumpekast" ut i ei elv. Trekk ifra ca. 1/3 av oppgitt max for "lengdekasting".

    Dette gjelder ikke bare disse stengene, de fleste stenger er for høyt klassifisert, i hvert fall for kastere som vet omtrent hva de gjør.

    Som alltid så finnes det unntak, og markedsføringen følger som regel "el Stupido" metoden, så ting må prøves for å finne svar. Ekspeditører som vet noe og tør å si det finnes knapt mer i noen bransje, alt handler om markedsføring og raske salg.

  3. Den 11.11.2019 at 17.17, abbor skrev:

    Husker jeg hadde problemer med IAR en gang da det ble kjølig, jeg renset lageret og blandet Cal's grease og Rocket Red Label, fungerte utmerket. Senere så diskuterte jeg dette med Ulf Tingström (UT Reel Technology) og han sa at han brukte Liquid Grease, men at blandingen som den jeg hadde brukt vil ha tilsvarende egenskaper. Kjøpte da Liquid Grease og har brukt det siden uten problemer.  

    Har som oftest brukt enten ren (tjukk) olje som red label, eller med litt grease innblandet. Har ikke merket noen forskjell, annet enn med "gammel" ren grease. Grease er i hele tatt noe fandenskap i multiplikatorsneller uansett hva ABU og andre sier og gjør, men trengs selvsagt på tennene til hoveddrevet (og ikke mye mer, for all del IKKE på noe som beveger seg under kast, eller påvirker slik bevegelse).

    Dersom snella har "pin" for gammeldags baksperre på brake plate (eller du monterer en som har det), så kan det være en ide å ditche hele IAR greia, og erstatte med et passende kulelager (8-14-4) og passende shims, som beskrevet for 0102 utgaven av 6500 CS Rocket (mange av de snellene hadde faktisk IAR i stedet, men det er en annen sak - schematics beskriver kulelager og shims, i 14 mm "tube" vs. 13 mm tidligere).

  4. Jeg savner uansett Blakdogtackle som kilde til deler, og selv om han har forsøkt å forklare det så forstår jeg ikke hva hans problem med å selge til Norge er, om det ikke er en prinsippsak pga EU-tilknytningen - men det var ikke det han sa, det hadde med papirarbeid og ekstra kostnader å gjøre - noe som vanskelig kan stemme om han ikke har misforstått et eller annet, siden det ikke er noe problem for andre britiske selgere, som RRC og PMR (litt mer papirarbeid er det iht PMR, men veldig overkommelig når selger vet om det)....

     

  5. Den 16.8.2022 at 9.09, HotShot skrev:

    Fikk tak i en ambassadeur 2000 fra 1962 her om dagen. Dette er en snelle jeg ikke har noe kjennskap til, trodde den fungerte som mine andre ambassadeur sneller. Er det noen som kan noe om disse snellene, er de brukbare til noe noe og er den verdt noe?

    Det var i 1962 ei vakker men enkel "back to basics" snelle, som mangler de fleste finesser/funksjoner som forbindes med "ekte" Ambassadeur sneller.
    Etter min mening var det et feilgrep å bruke Ambassadeur betegnelsen på den modellen, men som vanlig så vant nok markedsføringshensyn der og da over logikken og langsiktigheten (er en tabbe som har blitt gjentatt flere ganger senere).

    Nært beslektede modeller (i hvert fall designmessig) var så vidt jeg vet 2500 (ikke 2500C), 2600, 2050, 2650 og etter hvert 1750.

    Det er en del folk rundt i verden som samler på bra eksemplarer av disse modellene, men de omsettes vanligvis til moderate priser selv om de er relativt gamle. De er nok vanligst i USA, som var det primære markedet (så vidt jeg vet).
     

  6. Den 1.1.2022 at 13.24, piscator skrev:

    i grunn enig i det du skriver. Ikke noe viktig poeng at fluorkarbonfortommen har lite strekk, dette kan heller ses som en ulempe. Men flurokarbonets slitestyrke gjør den likevel til et bedre alternativ som fortom enn vanlig nylon. Og ja, alt handler om kompromisser. 

    Slitestyrken er selvsagt et poeng for en fortom. Man må bare passe på at FC fortom ikke er for tynn, da bruddstyrke ift. dimensjon er relativt lav (sammenlignet med "vanlig" mono av god kvalitet).

  7. Jeg har bare positive erfaringer med UNI til .40 mono, med 5 vindinger (ingen grunn til å redusere med den tykkelsen, i hvert fall ikke med de senene jeg har brukt, før i hvert fall .50 er passert). Har prøvd en del annet de siste 40 årene, men alltid gått tilbake til UNI etter ganske kort tid.

    Det er viktig at sena fuktes godt underveis, og at knuten dras til sakte og metodisk, mens man følger med på at den "legger" seg riktig.

  8. Den 28.2.2022 at 19.47, BAN skrev:

    Har brukt 12-14 fot stenger i årevis og kommer aldri til å gå ned til 9 fot igjen. Stangen din takler agnfiske, bombarda og sluk på en elegant måte mens en nifoter stort sett bare egner seg til slukdenging.

    Det tar litt tid å venne seg til en så lang stang men etterhvert får du både lengre kast og bedre presisjon en med kortere stenger. Anbefaler deg virkelig å gi stangen en sjanse.

     

    Jeg er stort sett enig i det, med forbehold om at jeg ikke har prøvd en så "myk" stang på 13' som dette handler om. Hvis den blir "slaskete" så blir det et problem ift. lange og nøyaktige kast.

    Det hender imidlertid at forholdene på kaste-plassen(e) gjør at en kortere stang fungerer bedre (avhengig av bl. a. kasteteknikk), så det er en fordel å ha et lite utvalg. Så kort som 9'  er ikke lengre aktuelt for meg til annet enn båtfiske, eller på steder hvor lange kast er irrelevant.

  9. Den 5.6.2021 at 0.07, abbor skrev:

    Det at snøreføreren beveger seg under kasting kalles synkronisert snørefører, det gir svært gode kateegenskaper. Det er bare runde multiplikatorsneller som har synkronisert snørefører, den mest kjente er selvsagt Ambassadeur. Det er forskjellige måter for produsentene å redusere motstanden i en stillestående snørefører, å øke avstand mellom spole og snørefører er en, å bruke en traktformet snørefører med stor diameter mot spolen er an annen, den beste løsningen er Daiwa sin T-Wing snørefører (TW eller TWS i snellebetegnelsen ). Daiwa TW snørefører er smal nederst og bred oppe (derav T navnet), når en sveiver går snøret i den smale delen, når en skal kaste så tiltes T-Wing ned slik at snøret beveger seg i den brede delen av snørefører og motstanden reduseres og kastelengden økes. 

    På en multiplikator uten synkronisert snørefører er det viktig å sentere snøreføreren før kast, dette kan på de fleste sneller gjøres ved å låse spolen med tommelen og samtidig sveive. Jeg midtstiller snørefører også på sneller med Daiwa T-Wing. Revo har ikke synkronisert snørefører. 

    Backlash kommer ofte av snøret som er brukt, hva bruker du? 

    Det finnes Revo sneller med synkronisert snørefører (den opprinnelige Revo Toro serien og Toro Nacl, LJ 3 etc - men disse har vel ikke blitt produsert siden 2015). En tidlig Revo Toro eller Revo Toro Nacl vil være tilnærmet optimal for det aktuelle fisket, og har i motsetning til Revo X sentrifugalbrems, ikke magnetbrems. Nyere Revo Toro sneller har begge deler, men ikke synkronisert snørefører.

    På sneller som ikke har dette så bør absolutt snørefører midtstilles før kast, som du sier - inklusive Daiwa T-wing.

  10. Den 2.11.2021 at 9.08, piscator skrev:

    Man må ikke se seg blind på relativ bruddstyrke. Som andre er inne på er det mye "juks" ute og går, når det gjelder hvilke diametere og bruddstyrker som oppgis, og det er ofte andre egenskaper som er viktigere. De fleste sener er sterke nok. Viktigere er slitestyrke, knutestyrke, glatthet (påvirker hvor sterke knutene blir, samt kastelengde), strekk, minne, holdbarhet, farge (synlighet i vann) osv. Her må man rett og slett prøve seg frem, og vurdere senas egenskaper sett opp mot det fisket man bedriver. Generelt bruker jeg fortsatt monosene til isfiske og meite (fordi nylon tåler slitasje mot bunn eller iskant bedre enn braid), mens til spinnfiske og havfiske bruker jeg primært braid. Bruker uansett fortom av fluorcarbon, da denne synes dårlig i vann, er tyngre enn nylon, er mer slitesterk, og har mindre strekk. 

    Egentlig så er det vel ikke i fortommen man ønsker lite strekk, men i hovedsnøret.

    Poenget er at det meste blir et kompromiss, med fordeler og ulemper - og det avgjørende for prioriteringen av egenskaper må bli  den aktuelle fiske-situasjonen.
    Markedsføringen er ofte mer villedende enn veiledende, og hvor nøyaktig oppgitt bruddstyrke og diameter er varierer mye, selv innenfor samme merke.

    Det er lenge siden jeg var villig til å bruke braid til fiske fra land - den dårlige slitestyrken har vært et potensielt problem alle steder hvor jeg har fisket, så jeg er bare villig til å bruke det til fiske fra båt.

     

  11. Den 1.11.2021 at 0.17, abbor skrev:

     

    Nå skrev jeg at snella var produsert i løpet av tidsrommet 1962-1965, Du skriver at den et i fra midten av -62 til slutten av -63. Hvis du tror på hva du selv skriver må det være tilnærmet helt sikkert og ikke "ikke helt umulig" at den er produsert mellom -62 og - 65 som jeg skrev

     

    Jeg har ikke sett mer på alderen på denne snella, kommenterer bare hva du og jeg har skrevet. 

    Mitt poeng var at det går an å  tidfeste det litt mer nøyaktig, det skjedde noen endringer i den perioden.

    Denne ser som allerede sagt  ut til å være fra  mellom litt før midten av 1962 og sent 1963, men det forutsetter selvsagt at at deler ikke har blitt byttet (ikke sannsynlig, slik den fremstår).

  12. Husk at i en "drakamp" så er stor stanglengde til fordel for fisken, ikke fiskeren -  selv om det kan gi fordeler til fiskeren når det gjelder "styring".

    Hvis du skal prøve deg frem så er 16' neppe riktig lengde å  starte med?

    For øvrig så bør du revurdere planen om å bruke haspel til slikt fiske, om det ikke er veldig gode grunner til at du ønsker å gjøre det.

  13. Jeg har selvsagt ikke prøvd alt på markedet, men om  jeg skal anbefale noe så blir det Trilene Sensation, med Sufix Super 21 som 2. valg.

    For øvrig så er det ikke riktig at fluorcarbon er "sterkere" enn "vanlig" mono, bruddstyrken er vanligvis lavere (til dels vesentlig lavere). Hvis man vil bruke FC så er det på grunn av andre egenskaper, som slitasjemotstand og minimal strekk.

  14. Den 3.9.2021 at 10.18, Lar51986 skrev:

    Hei

    Det er en jungle der ute av forskjellige typer monofilament, har prøvd og kikket en del rundt, og min konklusjon er at Sufix Advance gir best styrke i forhold til tykkelse.

    Har noen erfaring med andre monofilament som gir bedre styrke i forhold til tykkelse enn Sufix Advance?
    Og hvilken mono.sener er etter deres erfaring best i forhold til kasting av sluk?

    Sufix Advance Clear 1000m 0,33 mm Slitesterk og glatt fiskesene med lang l - Skitt Fiske

     

    Vet at multifilament og fluorcarbon har større styrke i forhold til tykkelse enn mono, men fint om man kan holde seg til mono i denne tråden;)

    I motsetning til andre Sufix typer så har Advance hittil vært vesentlig tykkere enn angitt i alle tilfeller hvor jeg har målt det. Det er etter min erfaring godt utenfor "normale" avvik.

    .30 målte .33-34,
    .35 målte vanligvis .38, 
    .40 målte alt fra .44 til .46 (forskjellige innkjøp) og
    .45 målte vanligvis .49

    Når sena er så mye overdimensjonert som mine målinger tyder på så stiller dette også spørsmål ved andre egenskaper som har sammenheng med dimensjon (som styrke og motstand imot strekk) - også i forhold til andre typer sene.

    Dette handler om sene som ble kjøpt første sesong Advance var på markedet, jeg har av åpenbare grunner ikke kjøpt mer slik sene.  
    Det hadde derfor vært av interesse å høre om andre har foretatt målinger, muligens på senere produksjonspartier?

     

  15. Den 4.2.2013 at 11.04, abbor skrev:

    Da tror jeg vi kan konkludere snella er i fra 1962-1965, noe mer nøyaktig tidsangivelse er det umulig å komme med basert på snella. Det er heller ikke kjent når 6000 fikk serienummer, 5000 fikk det i 1956, 6000 senere, men alle bøker som inneholder serienummerinfo om eldre 6000 er tapt for alltid.

    For de som er interessert i klassiske Ambassadeursneller kan jeg anbefale bøkene av Simon Shimomura, The Ambassadeur and I og The Ambassadeur and I Final Chapter.

    Ikke helt umulig - den bærer for meg tydelig preg av å være fra ca. midten av 1962 til sent 1963. Det var en del subtile endringer som gjør det mulig å datere såpass nøyaktig, forutsatt at deler ikke har vært byttet.

  16. Den 3.2.2013 at 15.16, L K skrev:

    Etter det jeg vet er ei Rød 6000 uten nummer og med "elfenben" knott produsert fra 1958 til 1964.

    Fra 1964 begynte de med serienr.

    Fra Juli 1964, og ikke serienummer, men "lot" nummer.

    6000 kom i 1954, Record opp til en gang rundt årsskiftet 1957/58, deretter ABU (muligens med en del overlapp, som det var for 5000 - men det er umulig å vite, nettopp fordi 6000 ikke hadde serienummer).

  17. Den 13.9.2020 at 22.00, piscator skrev:

    ja, det er på mange måter en smaksak. men det fins også mer objektive argumenter. Til en kortere stang (7-9 fot) vil nok en mindre snelle gi litt bedre balanse, men hvis man bruker en lang stang (10-11 fot+) vil det nok fungere bedre med en litt større snelle (2500). Hvis man skal fiske på steder som krever lange kast er det også et poeng å ha bedre senekapasitet. 

    Er på ingen måte ekspert på haspel, men størrelse og plassering av nedre stangring påvirker ganske sikkert hvor stor snelle som egner seg?

  18. Slik som "klassifiseringen" av stenger som oftest er i dag, så bør du nok se på stenger som  har en oppgitt max. på  minst 40gram for å få  en som er optimal med 25 gram (men faktisk så  varierer dette en del, og brukerens kasteteknikk mm. påvirker også  hva stengene er "best"  til). De som klassifiserer stenger har en vanskelig jobb....

    11' er det korteste jeg ville ha vurdert til den aktuelle bruken, dersom det ikke er forhold på de aktuelle plassene som dikterer noe kortere. Jeg ser ikke noe galt med å  tenke  i retning av 13', om forholdene ligger til rette for det....

     

  19. Den 9.11.2019 at 19.45, dagniko skrev:

    Blakdog er veldig kurant å handle med, som regel er det litt dyrere å handle direkte med The Rocket Reel Company - men det fungerer greit det også.

    Dette har blitt snudd på hodet etter Brexit, Blakdog nekter å selge til Norge på grunn av vår tilknytning til EU (mens RRC og andre ikke har noen problemer med det).

     

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.