Gå til innhold
Fiskersiden

nordmøring

Medlemmer
  • Innholdsteller

    1 034
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    9

Innlegg skrevet av nordmøring

  1. Den 16.7.2017 at 10.37, Brunders skrev:

    Jeg har en gammel Tjøstheim haspelstang som fortsatt er den beste jeg har til lett ørretfiske i elv.

    Dessverre er holkene så slitt, at jeg alt for ofte kaster ut stangtuppen sammen med sluken. Jeg har forsøkt forskjellige metoder for å få holkene til å feste bedre, men enten så får jeg dem ikke i hverandre, eller så fester det likevel ikke.

    Jeg trenger nye holker, men ingen steder på nettsidene til butikker og andre er det slike å finne. Jeg ser her at det er folk som både reparerer gamle "godstenger", og også bygger nye. Finnes det holker å få fatt i? (mine gamle har 8mm utvendig diameter, begge.)

     

    Her finner du holker som burde passe. Men, du trenger innvendig diameter på holkene eller utvendig diameter på stanga under holkene. I tillegg trenger du tråd til å surre fast holkene og epoxy til tråden.

    https://reelseats.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=33_48_115&products_id=220&zenid=38e17b09dd9d899f1c6ca010be5380fa

    I verste fall kan du jo lime sammen i holkene.

     

  2. Den 4/11/2016 at 13.41, Potemkin skrev:

    Litt helligbrøde å bygge om en gammel stang med sjel :whistle:

    Personlig ville jeg valgt orginalen selvom den nye look´n

    er kul.

    ;)

    Synes det er mer helligbrøde å la stanga og snella ligge i skapet til jeg havner i grava. Nå kommer den i alle fall å bli litt brukt. Kanskje kommer jeg til å sette ny pers på ørret igjen med den. Den innehar også den gamle på 4,3 kg.

    • Like 1
  3. Sommeren -78 kjøpte jeg denne komboen, en Hørgård "Speed I". Glassfiber på 6 3/4 fot og med kastevekter fra 2 til 15 gram. De første årene etterpå ble den brukt både titt og ofte, med en ørret på 4,3 kg som største fisk. Etter hvert som interessen for fettfinnefiske falt til null, havnet stang og snelle bakerst i et skap og var nærmest glemt.

    Da et par prosjekter ikke ble noe av før påske, fant jeg den frem for å se over den. Syntes å huske at den var bortimot strøken. Men, årene den hadde vært brukt hadde satt sine spor. Snella hadde jeg brukt til litt mikrofiske så den var grei og klar til bruk. Ut en tur og testkastet med et par kastevekter. Overrasket over hvor langt den kastet både med en spinner på 3-4 gram og en sluk på 10 gram. Men aksjonen var ikke slik jeg husket den. Oppspent i kastet bøyde hele stanga seg godt helt ned til snellefestet. Bestemmelsen om en oppgradering til et mer moderne utseende og ytelse var derfor ikke vanskelig å ta.

    Korken hadde enten sett bedre dager eller så var det kork langt unna Flor Grade som var blitt brukt. Snellefestet i aluminium hadde også fått sine sår og skraper.

    Bilder%2001_zpspigwx2ki.jpg

    Forsiktig med lakken hadde de vært.

    Bilder%2004_zpsizfyha05.jpg

    Lakken på ringsurringene var begynt å gå i oppløsning på grunn av at den hadde sprukket rundt ringfoten så vann hadde kommet inn til tråden. Og, vedkommende som hadde lagt på lakken hadde ikke vært så nøye med å fjerne alle luftboblene i lakken før han la den på i et tynt lag.

    Bilder%2007_zpss5wkkdse.jpg

    Toppringen hadde også fått litt juling. Når jeg så nøye etter hadde ene støttebent løsnet og begge var bøyd og rettet på. Og lakken hadde selvsagt begynt å løsne.

    Bilder%2008_zpswvoyfvdc.jpg

    Etter å ha sett over stanga var det bare å begynne på slaktejobben. Alt gammelt skulle av og i søpla. Kork, snellefeste, ringer , tråd og finnish på selve stangemnet.

    Bilder%20001_zps6mefqohm.jpg

    Det eneste som ble igjen av det gamle, er holkene. Da jeg skulle fjerne finnishen på emnet, ble jeg gledelig overrasket. Den mørkebrune fargen var delvis et resultat av farge i glasfiberen, og delvis i finnishen. At fargen ikke var helt jevn på de to delene får jeg bare leve med.

    Bilder%20002_zps6iyhuxk4.jpg

    De fem gamle stålringene uten innlegg, var i rustfritt og så helt fine ut. Men, de vil ikke bli gamle med stadig bruk av multiline. Jeg måtte legge dem på vekta og sammenligne med de ni nye ringene. Joda, ting har skjedd i løpet av noen tiår.

    Bilder%2003_zpsofxiadnw.jpg

    Nå må jeg innrømme at dette har vært en kosejobb hvor jeg har tatt tiden til hjelp, og vel så det. Liming av kork, pussing av kork, planlegging av ringoppsett, surring og lakking har vært bare kos. Har til og med bare gjort ting helt enkelt uten pyntesurringer.

    Hadde i utgangspunktet tenkt å bruke en annen snelle når jeg var ferdig. Men etter hvert bestemte jeg meg for at de to skulle få være et par til et stangbrudd eller en snellekolaps skilte dem ad. Dermed var det også enkelt å velge ut farger på de få trådene jeg måtte surre.

    Første steg var å legge på ny finnish. Den finnishen jeg bruker er enkel å legge på og gir en matt oveflate som etter tre lag enda er bare en brøkdel av tykkelsen til originalfinnishen. Allikevel er den mer motstandsdyktig mot skraper og slitasje.

    Toppring fra Fuji med surring i svart og to enkle runder med sølv metallic er utgangspunktet for at resten av ringene kommer på som de skal.

    Bilder%20017_zpsgs653xgc.jpg

    Resten av ringene får en sølv metallic tråd forran surringen og en rød metallic oppe på ringfoten.

    Bilder%20016_zpstcppwxip.jpg

    De rustfri holkene får svart og rød tråd på hver side.

    Bilder%20015_zpsml7qu74c.jpg

    Svart, sølv og rød metallic tråd igjen.

    Bilder%20014_zpsryxnbxet.jpg

    Snellefestet er et todelt Fuji-feste. Fant ut at her kunne jeg legge inn kork. Så litt nakent ut og jeg hadde ikke deler til å sette inn så endene ble dekket.

    Bilder%20013_zpsvmtb63i8.jpg

    Mens jeg fjernet den gamle korken, så jeg at limet som var brukt den gang hadde trengt ned i emneet og det ble svarte merker som jeg ikke fikk bort. Irriterende når jeg visste at jeg skulle ha et splittgrep her. Men da jeg la epoxy over dekalen min, skjedde det noe morsomt. Det brune og svarte gjorde at det ser ut som tre. Kommer kanskje ikke frem så godt på bildet, men setter en liten spiss på hele stanga.

    Bilder%20012_zpsdxgcc5mg.jpg

    Før jeg begynte slaktingen, måtte jeg legge stanga på vekta. Da veide den 115 gram. Etter en ny tur på vekta nå, stopper vekta på 93 gram. Skuffende lite forskjell, men bedre kvalitet på kork pluss mer epoxy enn originalt gjør sitt.

    En tur ut for testkasting var også en hyggelig opplevelse. 50% økning på kastelengden og bedre presisjon er ikke hverdagskost.

    Bilder%20011_zps0ebwxydj.jpg

    Er faktisk så fornøyd med denne at det spørs om jeg ikke må ofre en dag eller to etter fettfinner igjen.

    • Like 8
  4. Første barnebarnet fylte nettop to år og måtte selvfølgelig få sin første fiskestang. Siden han bor i Halden, måtte det bli en stang både for lett fiske, og en som kunne brukes både fra båt og til litt kasting fra land.

    Valget falt igjen på et stangemne fra Phenix, Black Diamond Inshore 8-25 lbs og med kastevekt 25-60 gram.

    ALPS alu snellefeste. ALPS titanium ringer montert i en "slow spiral" for kastingens skyld. Og selvfølgelig, en pyntesurring med navet hans på endesurringen.

    sander%207_zpsfufngt7d.jpg

    sander%201_zps13orurwr.jpg

    sander%202_zpsumzfplzt.jpg

    sander%203_zpsohdzc2ux.jpg

    sander%206_zps0owrli3c.jpg

    002_zpscstcoaxe.jpg

    sander%204_zpsjme1d26n.jpg

    sander%205_zps2jjgioee.jpg

    • Like 3
  5. Er jo greit å starte året med de to siste fra fjoråret.

    Har lenge sagt at jeg skal holde meg laaangt unna fluestenger. Men, fikk spørsmål om å sette sammen et byggesett en hadde kjøpt og latt bli liggende. Etter at denne var ferdig, levert, fisket med og knekt, fikk jeg lyst å bygge noe fra bunnen av. Deler og emner ble bestilt fra litt forskjellige plasser rundt om i verden, stangemner fra USA, ringer, toppringer og snellefester fra Sverige og kork fra Portugal.

    Med deler på plass var det bare å sette sammen korkringer og forme disse, lime på plass snellefestet og montere ringer og toppring på den første. Her skulle jeg gjøre ting så enkelt som mulig. Akkurat det er ikke vanskelig med ei fluestang.

    Begge stengene er bygd på emner fra St.Croix. Emnene er bygd med deres SC IV-grafit som er den nest høyeste graden de bygger med.Den første er 9', femdelt i lineklasse 6 med rask aksjon. Snellefeste, ringer og topp er fra ALPS. Grepet ville jeg ikke bruke for mye penger på og brukte derfor ikke den dyreste korken jeg har. Kvaliteten på den er vel tett oppunder det som går under Flor grade hos de fleste store produsentene. Jeg bruker ikke korkfyll for å "øke" kvaliteten og å kalle den noe den ikke er.

    SC906-5A_zpsvntyiv5x.jpg

    SC906-5B_zpsl64gzzij.jpg

    En kveld jeg satt og lette etter noe på ebay, kom jeg over et snellefeste og forgrep i tre. Etter ca et tidels sekund visste jeg at dette måtte jeg ha til den andre stanga. Samme materiale i emnet som den første, men 8', firedelt, klasse 4 med rask aksjon. Ringer og topp her er også fra ALPS. Her fikk jeg problemer med hvilken farge jeg skulle ha på ringsurringene. Etter mye prøving med forskjellige farger og kombinasjoner, kom jeg til at grønn uten fargebevarer ville bli litt mørkere enn den mørk grønne stanga når epoxyen kom på. Gull metallic ville matche fargene i treverket.

    Bilder%20004_B_zpspiesxisw.jpg

    Bilder%20007_B_zpsqmftzun5.jpg

    Bilder%20009_B_zpswd9vrwdc.jpg

    Treverket er stabilisert Buckeye Burl både i snellefestet og grepet.

    Wood%20grip_zpsxz0jfzew.jpg

    • Like 4
  6. flott brukskunst dette! og instruktivt. Vi må jo alle skifte en stangring i ny og ne, men det er vel ytterst få av oss som klarer å ta det til dette nivået!?

    Ringsurringen på filmen er helt grunnleggende. Om noe hender i felt, er det bedre å bruke en elektrikertape til man kommer hjem enn å fikse ringene med lynlim, Araldit og skolisser.

  7. Har nå et par år blitt spurt av flere om å lage denne luka uten at det har blitt noe av. Hadde planene klare tidligere i år, men må innrømme at de ble glemt. Senest i midten av november var det spørsmål igjen, men da var det eneste jeg hadde et par prosjekter som skal i konkuranse til våren og jeg kan ikke offentliggjøre noe av det før til sommeren.

    Men, bare et par dager etter kom det inn døra to stenger som eieren lurte på hva han skulle gjøre med. Jeg gav ham mine råd og kjøpte ene stanga. En runde i skuffer og skap og ringer og toppring dukket frem. Et par korkgrep som var laget til et annet prosjekt som hadde blitt forandret under veis, fant jeg også. En e-post til Portugal om at jeg trengte mer kork i en fart, ble besvart med at kork var på vei så snart det ble lyst. Når sola står opp der nede vet ikke jeg, men det gikk i alle fall ei uke før jeg fikk beskjed fra transportøren om at de hadde pakken. Fire dager etterpå kom korkpakken inn døra her og jeg kunne begynne på stanga som hadde blitt ribbet for alt inklusiv finnish.

    Planene var å lage en video på 15-20 minutter. Men, den ble lengre enn det. Myyyye lengre! Så dere får være tålmodig og prøve å henge på til slutt :rolleyes:

    https://www.youtube.com/watch?v=MpTa8OlZr-I&feature=youtu.be

    • Like 10
  8. Emnet ble kuttet til ønsket lengde hvor snellefestet skulle stå. Ellers ble det ikke gjort noe med det.

    Lengden økte fra 183cm/6' til 187cm/6'1½''. Økningen kom pga kryssbutten, avstanden mellom delene i snellefestet og toppringen.

    Transportlengdene er 51cm bak og 140cm forran.

  9. Tidligere i sommer fikk jeg bestilling på bilder av ei stang som skulle i et amerikansk blad for stangbyggere. Emne ble bestilt fra USA mens snellefeste og ringer kom fra Australia. Desverre tok det nesten to måneder å få stangemnet og redaktøren begynte å mase om når han fikk bildene. Etter hvert fikk han med seg at jeg hadde kjøpt deler fra Australia. Det passet ham dårlig da "bladet var beregnet for det amerikanske markedet og de måtte sørge for å få fremhevet sine amerikanske sponsorer". Svaret var rimelig enkelt å forstå: "F...ck you and forget it!"

    Derfor kommer en lettutgave (utseendemessig) av stanga her i stedet. Det jeg var ute etter var en pilkestang. Stangemnet fra Phenix ble derfor enkelt å plukke ut og har disse spesifikasjonene: 6', 20-60lbs, rask aksjon med ei vekt på 135 gram. Dette vill gi meg ei passe stiv stang til pilking med rygg nok til det største man normalt kommer borti. Samtidig er den myk nok til at det blir morro å kjøre også mindre fisk.

    Todelt snellefeste fra Alps gjør transport litt enklere. Spiralmonterte Alps-ringer sørger for stabilitet. En enkel surring forran forgrepet og en aluminiumshylse i det bakre grepet står for pynten. Vekta endte opp på 433 gram. Forholdsvis tungt, men den aluhylsa og todelte snellefestet får ta skylda for over 80 gram i forhold til et normalt alu snellefeste og rent EVA bakgrep.

    Bilder%20041_A_zpsmksqsfkv.jpg

    Bilder%20001_A_zpsygwkduxg.jpg

    Bilder%20040_A_zpsoashd1us.jpg

    Bilder%20032_A_zpslqx4wvro.jpg

    Bilder%20039_A_zps8oihel7x.jpg

    Bilder%20035_A_zpszdngkptt.jpg

    • Like 1
  10. Oi, takk for alle tilbakemeldinger. Hva stanga skal brukes til? Jigging med 3-500g shads. Personlig så liker jeg at stengene lever litt men er det pga at man ikke klarer å fiske shaden ordentlig så må jeg sikkert vurdere noe annet. Ei på 6" blir ikke det omtrent som å fiske med en stokk?

    Som Fiskekongen sier er lb-klassingen grei som et utgangspunkt, men ikke fasiten.

    En stang på 6' kan være som en stokk, men selvfølgelig finner du annet også. Med denne og shad på 365gr har jeg tatt kveite på ca 50 kg. Stanga er klasset til maks 150 gr jigger.

    Taka-G-200gr-7kg.jpg

    Den eneste måten man kan vite hvordan en stang er, er å prøve den.

    Bygde nylig om en BH Cape Cod Special Jigging 250 gr og ville personlig heller gått for 150gr-utgaven.

    • Like 1
  11. Har i alt for mange uker hatt et par bygg tiltenkt meg selv, på og av arbeidsbenken pga andres mer påtrengende behov for stenger. Men, ble da ferdig til slutt med begge to.

    Den første er en gammel kjenning. Stangemnet er det samme som her: https://www.fiskersiden.no/forum/index.php/topic/70983-stang-for-det-lettere-fisket/ Ringene er også de samme, AmTac Microwave, men blanke i stedet for svart. Også på denne ble det et splitgrep, men nå bare i kork som jeg har kuttet og limt sammen fra korkringer. Snellefestet er et Fuji VSSM. Eneste pynten her er en kaleidoskopsurring i splittgrepet.

    post-3822-0-56547300-1435786826_thumb.jp

    post-3822-0-81447400-1435786899_thumb.jp

    post-3822-0-28555300-1435786947_thumb.jp

    post-3822-0-39146900-1435788806_thumb.jp

    Den mangler enda dekaler og epoxy som må komme på plass forholdsvis raskt da brodern ville ha den og jeg strengt tatt ikke har bruk for to.

    Den andre stanga er for det tyngre fisket på havet. Egentlig skulle den ha vært på sjøen for to uker siden, men diverse omstendigheter gjør at den først kommer på sjøen i morgen.

    Emnet er fra Phenix og kalles Redeye av fabrikken. Den er 7' lang, Medium aksjon, 20-50 lbs line og er tredelt. Har villet prøve den lenge men har ikke fått anledning før nå. Om den er som jeg håper, kommer jeg til å ta inn flere av dem for salg.

    Enkelt fargevalg på denne. Svart nylontråd og blå og sølv metallic tråd fra Voodoo. Snellefeste, ringer med blå zirconium innlegg, og toppring fra Alps. EVA grep og bakerst en kryssbutt i gummi.

    post-3822-0-90530100-1435788263_thumb.jp

    post-3822-0-36659400-1435788290_thumb.jp

    post-3822-0-61577900-1435788509_thumb.jp

    post-3822-0-38987700-1435788395_thumb.jp

    • Like 4
  12. Virker som du er forsiktig med utstyret ditt hvis du bruker det mye og kun har skiftet to toppringer på Beastmasterne dine. Hvordan Shimano klarer, år etter år, å levere og selge disse stengene med noe som må være blant de dårligste ringene i omløp, forstår ikke jeg.

    Du har fått flere gode råd over. Det eneste jeg ikke kan være enig i, er å bruke bryne for å rette på feil, Klarer et bryne å sette spor i innleggene er de i utgangspunktet av så dårlig materiale at de bør skrotes.

    Når du kjøper nye ringer bør du ikke kjøpe de billigste du finner. Slike sett som de fleste foretninger har liggende, hører inn under dette. Kjøp kvalitetsringer fra Fuji med Alconite eller SiC innlegg, Alps med Zirconium eller AmTac med NanoLite.

    • Like 2
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.