Gå til innhold
Fiskersiden

Flumbo

Medlemmer
  • Innholdsteller

    3
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Flumbo

  1. 4 timer siden, erik skrev:

    Hei og velkommen til forumet!

    Til den båten skal du ha en 12V-motor. Begynn med å finne ut av om du primært bruker båten i ferskvann (da kan du ha en motor beregnet for det) eller om du fisker jevnlig i saltvann (og må ha en saltvannsbestandig motor). Det neste du må bestemme deg for er om den skal ha GPS-styring eller ei, med slik styring kan motoren brukes som elektronisk anker. Hvis du så skal ha GPS-styring er det neste du må bestemme deg for om du ønsker å styre/ kontrollere elmotoren fra båtens kartplotter, og så kan valget tas basert på det.

    Billigst uten GPS er Biltema. Denne har jeg ikke prøvd selv, men den får helt OK skussmål rundt om kring og er sannsynligvis en Haswing med Biltema-logo på. Derfra går prisene opp til rundt 50.000 med Garmins Force og Lowrance Ghost på toppen av fjellet, men begge disse er egentlig overkill for båten din da de kun kommer i kraftigere utgaver enn du trenger per nå. Litt over Biltema har du produsenten av Biltemas motor, Haswing, men så vidt jeg vet er det ingen som tar inn Haswings GPS-styrte elmotor til Norge så da må du over grensen og ta en harry-handel. Hakket over Haswing prismessig har du Motorguide, der Xi3 er det naturlige valget for din båt (Xi5 er overkill). Motorguide har dessverre hatt endel kvalitetsproblemer i senere tid, så personlig ligger jeg unna de frem til de har ryddet opp i problemene de har med sin GPS-kontroll. Minn Kota er en hel del dyrere enn MG, tilsynelatende uten særlig grunn rent teknisk, men de har ikke de samme gjennomgående kvalitetsproblemene.

    I tillegg til motor trenger du et eget batteri, da kan denne være verdt å lese: https://teamcolibri.blogspot.com/2020/08/fordeler-og-ulemper-med-lifepo4.html

    Hvis du må forlenge kablene mellom motor og batteri må du bruke riktig dimensjon på kablene, hvordan du beregner det ser du her: https://teamcolibri.blogspot.com/2020/02/what-size-wiring-to-use-for-my-unit.html

    Takk for grundig svar :) GPS er et krav ja. Er disse motorene noe som går an å hekte av og på lett, eller monteres de for å bli på båten? Båten ligger fast på brygge innimellom og hadde føltes tryggere å ta den med i bilen. Går omtrent bare i ferskvann. I vansjø i Østfold og vassdraga rundt. 

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.