Gå til innhold
Fiskersiden

Ronnykv

Medlemmer
  • Innholdsteller

    14
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    1

Innlegg skrevet av Ronnykv

  1. 2 timer siden, Grønnfisk skrev:

    Igjen takk. Men har du virkelig swivel på slutten for å skjøte på mono fortom på 1-3 meter? Jeg tenker det ikke fungerer bra når swivel skal gjennom det siste øyet på stangen når man kaster? Her må det være noe jeg har misforstått?

    Kanskje du kun bruker fortom når du fisker med agn, for da sveiver du ikke inn fortom, men henger bare på utsiden av stangen? Dersom det er slik du gjør det, bruker du da ikke noe fortom mellom multifilament/Fireline når du slukfisker?

    Når det gjelder å bruke swivel mellom mono backing og multifilament, må jeg uansett være sikker på at den får plass gjennom det minste øyet på stangen, som i mitt tilfellet har 4,5-5 mm diameter. Men ingen av swivlene ser ut til å ha oppgitt diameter på størrelsene sine. Tror bare jeg får kjøpe den minste, størrelse 10 fra Mustad f.eks, den er oppgitt til å tåle 10kg så burde jo holde.: https://www.skittfiske.no/mustad/164224/mustad-barrel-swivel-14-kraftig-swivel

    Oppdatering: Jeg sitter å leser om påspoling av monofilament og multifilament etc nå, leser her: https://jaktogfiske.njff.no/fiskertips/slik-spoler-du-pa-et-multifilamentsnore/217154 sitat:

    "Du kan ikke legge et multifilamentsnøre direkte på en spole, dersom den ikke har en gummiring innfelt i spolen. Dette fordi multifilament ikke er elastisk, i motsetning til en sene."

    Men jeg mener min snelle har gummiring. Det står ikke spesifisert i dokumentasjonen på Skittfiske, men gummiringen er synlig på bildet og jeg husker at den var i "gummi" da jeg la på monofilament sist gang: https://www.skittfiske.no/dam/218114/dam-quick-3-6000-fd-prisgunstig-snelle-fra-dam - da betyr kanskje dette at jeg ikke trenger å bruke mono backing på denne snellen?

    Ikke bruk svivel inni snellen/innenfor stang ringene dine, da vil stangen din bli ødelagt. Du kan fint knyte sammen mono og multifilament med en dobbel uniknute. Den har sterk, og smidig så den smetter fint forbi stangringene. 

    • Like 1
  2. Endelig kom fiskerapporten din. Da jeg går hjemme sykemeldt med Long Covid, så har jeg ikke mye jeg fyller dagene med. Og med ny fiskestang på vei i posten(forøvrig sendt til feil sted for avhenting, sist jeg sjekket befant den seg i Karmsund), så føler jeg at du er 2 skritt foran meg. Jeg har fisket i mange mange år, men aldri kystmeitet, båt har liksom vært min greie. Men det skal bli det nå! Når den en gang kommer frem...

    Mitt favorittagn har bestanding vært makrell og sild. Jeg tror du får kjøpt det frossent hos Sotra Not på Straume. Om ikke så burde vel silden komme frem nå snart, den har hvertfall gjort det rundt disse tider tidligere. Spesielt litt Nord på Sotra ;) Da er det bare å få med seg ett makrellhekle i sekken, så har du ferskt agn. Etter det jeg har lest, og erfaring så er Seien ikke brukende til agn. Det er ingen som vil ha den kan det virke som. Samme med torsken. Men Sild og Makrell...Wow..

    Disse tripodden du har stengene på..Hvor har du kjøpt dem? De ser skikkelig snasen ut. 

    Jeg har bestandig brukt bitefortom i ekstra tykk str, og har alltid en 5-10 cm med gummi over kroken. Har aldr mistet en krok fra tackle, dog har jeg fått opp en bøyd krok!!?? Samtidig så bør en jo ha ett svakt ledd en plass, slik at du slipper å mate fjorden med 100M gøtt om det skulle gå helt galt. 

    Har du sett på Pulley tackle? Har aldri prøvd det, men det ser ut som det kan være optimalt for å kunne kaste langt. Det blir jo såklart ett litt dyrere tackel å lage, men er jo verdt det om det er mer effektivt, og du får mer fisk. Tror dessuten det er o' store fiskeorakel Ølgylt sin favoritt, og det må jo si sitt :D (NO OFFENSE Ølgylt! )

     

    • Like 1
  3. Appen Knots 3d er også ei grei app å ha med seg. Hvertfall for folk som meg med teflon hjerne, som glemmer en knute i det den er ferdig slått. Du finner ett hav av knuter der, og som det ligger i navnet, du kan se de i 3d steg for steg. Veldig kjekk både som båtfører og fisker. 

    • Like 1
  4. Heisann. 

    Jeg har brukt appen Fiskher, generelt til å finne nye fiskeplasser og se hvilken fisk som er i området. Den viser hvilken art som er hvor, samt den inneholder sjøkart med dybder o.l

    Den har også en egen funksjon for identifisering av fisken, om du skulle være i tvil på hva du har prestert å dra på land. Testet den ett par ganger, og den fant arten med en gang. 

    Du får også en "vegg" der du kan legge skrytebilde av fangsten din, og du kan merke plassen i kartet om du vil. 

    Syns appen er lærerik å nytte seg av, da det også står beskrevet en del om de forskjellige fiskeslagene vi har, samt hvor og hvordan en best går frem for å få kroket på fisken.

    Appen er stadig under utvikling, så anbefaler å kjøpe fullversjonen da en vil støtte til videre utvikling av appen. De har også en gratis versjon som er nesten like innholdsrik og nyttig, så alt i alt, en god app uansett hvilken versjon du måtte gå for. Anbefales på det sterkeste til alle som fisker fra båt. 

    • Like 3
  5. Dere har ikke gjort noe feil. Men hadde jeg reist for å fått maksimalt ut av fisket, så ville jeg sjekket flo og fjære forhold. Og gjerne reist tidlig tidlig morgen, etter min erfaring så biter fisken MYE bedre tidlig morgen. Men det er jo dette med å få fisketuren til å passe med livet også da. Fisken biter ofte mest rett før full flo, og da strømmen er på det sterkeste, da fisken er mer aktiv på spisingen når strømmen er sterk. 

    Jeg driver som oftest med fiske midt på dagen, og det er nok en av grunnene til at jeg ofte kommer tomhendt hjem.. Men jeg nyter turene likevel : )

  6. Selv om fangsten uteble, så høres det ut som du har hatt en innholdsrik og kjekk opplevelse. Ofte er turen mer verdt enn fangsten, det synes hvertfall jeg. Kjekt å lese histiorien din hvertfall. Jeg har uttallig mange fisketurer som ikke har bydd på annet enn sjøsyke, solbrenthet, kliss våte klær, mange liter bensin, meter med snøre, og dregger som har reist sin vei. Men opplevelsene, inntrykkene og minnene de har en med seg. : ) Jeg er av de som fisker mer enn jeg sløyer fisk for å si det sånn, det er visst en del av gamet kan det virke som. Men nå etter nesten 2 år uten båt og fiske, skal jeg love deg jeg har abstinenser. Venter i spenning på ny stang og snelle, og kan ikke vente med å reise ut og ikke få fisk! Jeg er også ny på meitefiske fra land, så kommer til å følge godt med innleggene dine :) Skitt fiske!

  7. Den 4.2.2024 at 16.26, Ølgylt skrev:

    Nå er ikke 150 gram mye på en surfstang, og når du har vent deg til det synes du mindre vekter er pinglete. Men nei, du trenger ikke alltid det, men det er lurt på steder der man ofte setter seg fast.

    Hel fisk (2-300 grams sild/makrell?) er vanskelig å kaste med, og kroken blir ofte sittende litt feil. Hvis du må lengre ut enn 20-30 meter bør du heller bruke fileter. Store fisk tar ofte små agn. Største fisken jeg har fått fra land er 21kilos lange på 1/0 sirkel, og ca 3cm agnfilet. Samlet vekt av hel fisk og søkket kan også bli i meste laget for stanga i kastet.

    Skjønner veldig godt at du har lyst å sitte ved naustet ditt og fiske. 40-80 meter er ingen problem med surfstang. Men du blir da nødt til å slepe fisken gjennom gresset. Kan hende leadlift vil funke? Men høy stangføring og litt press vil antagelig være nok til å få de fleste inn. Høres mest ut som flatfiskområde. Du får fortelle litt når du har testet.

    Med en glidebom får du ikke klipset opp agnet, som gjør stor forskjell i kastelengde

    IMG20240204161538.thumb.jpg.f3400cc8cd9945c4245f32a8c4a7b35d.jpg

    Jeg har brukt wire her, men det trengs ikke.

    Og dette er standardtackelet jeg har fått 80 prosent av fisken min på

    IMG20240204161324.thumb.jpg.6ec13be4af83407f0438cf1a4f90a843.jpg

    Det er mye glede i selve tackelknytingen, og det som er morsomt er at det er ikke det samme som virker hver gang, så man kan pusle med små variasjoner og innfall.

     

    Takk for mye informasjon og lærdom. Setter pris på bildene du legge ved også, jeg skjønte prinsippene nå. Greide også å rote meg inn på Pinterest, og der var det også mye forskjellige illustrasjoner. Jeg kommer tilbake med resultat når stangen er på plass, nå gledes det virkelig! 

    Syns der er fint at det kan være liv i en nettside som denne, i stedet for at alt skal foregå i kommentarfelter på Facebook. Fantastisk forum som må tas vare på dette . 

    • Like 1
  8. 4 timer siden, Ølgylt skrev:

    Det var veldig mange spørsmål, så jeg overhører de fleste og svarer på det jeg har lyst til.

    Ormhilleren er en god startplass ettersom det er fin sandbunn der, og noen fisk. Når du går langs grusstien og kommer ned i en dump går det en sti til høyre. Følg den så kommer du til der du skal være. Nydelige svaberg å stå på og rett ned til 34 meters dyp. Plassen er ikke så god som man gjerne får inntrykk av, de fleste turene gir middels til labert resultat, men av og til treffer man. Grunnen til at jeg ofte er der er ikke annet en at det er en veldig vakker plass.

    Surfcasting i Norge er noe helt annet enn i resten av verden. Teknikken ble utviklet for å kunne fiske på langgrunne plasser med kast mellom 100 og 200meter. De fleste steder i øygarden holder det med et lemp på 40-50 meter. Så grunnen til å bruke surfutstyr er at du kan bruke tunge søkker og agn.

    Slukdenging er for polakker og østlendinger, det får du bare lyr på. De interessante fiskene er på bunnen.

    De fleste gangene man setter seg fast er fordi man bruker for lett søkke, og da drar strømmen i snøret og sleper søkket og tackelet til det finner noe å sette seg fast i. Hvis du bruker 150-200 grams søkker skjer dette mye sjeldnere. Sandsøkker og spilesøkker fungerer. Slangebly fungerer dårlig, da de lett blir tatt av strømmen. Tackelet som Gabriel beskriver over fungerer glimrende på rettnedfiske og i stille områder, men ytterst dårlig i strømfulle sund.

    Hva slags tackler du skal bruke er primært en smakssans. Jeg fisker oftest med glidetackel. Snøret går gjennom øyet på søkket og en gummiperle frem til ferdigknyttet endegrej. Endegrejen bør ikke være særlig komplisert, jeg har som regel bare litt slange ned mot kroken (for å surre agntråden mot) og et knekklys. Paternostertackel er mye brukt, fordi det funker, men den/de ekstra krokene setter seg ofte fast mens du kjører fisk. Pulley er det tackelet man kan kaste lengst og det du har mest kontroll på når du dunker i bunnen. Grunnen til at jeg ikke bruker det så mye er at småkveitene ofte smånapper i agnet og svømmer noen meter før de svelger, og har du pulley eller paternoster så glipper de da.

    Kroktype og størrelse er en evig diskusjon. Her må du finne dine egne preferanser. Men som en tommelfingerregel bruker jeg 1/0 mutu light sirkelkrok når jeg vil ha bifangst og 3/0 når jeg bare fisker etter kveite. Skal du fiske etter havål eller steinbit bør du opp i minst 7/0 og da J-krok. Jeg anbefaler nesten alltid å bruke sirkelkrok da de setter seg mindre fast i tang enn J-krok, og er mye lettere å avkroke. Du vil få mye fisk du ikke har bruk for.

    Angående naustet ditt. 50meter høyt sjøgress? For å kunne komme gjennom det bør du ikke ha mer enn en krok og presse fisken så høyt det lar seg gjøre før den når til det. Det går an å lage tackler med store perler foran kroken, slik at du får samme funksjon som i en jigg, men de påvirker krokningsraten.

    Folk er generelt lite villige til å dele plassene sine på nett, men forteller gjerne i vei når de treffer folk de liker på tur. 

    De mest kjente plassene i Øygarden er Rongesundet (som som regel er fullt av slukdengere), Ormhilleren (hvor det er plass til mange fiskere samtidig), Nordre Straumsund (som har vanskelig bunn og det er ikke plass til mange samtidig) Og Rubbegarntåna (som er en krevende plass å fiske, men kan gi fantastiske fangster). Men hvert eneste sund har sine plasser, og det er morsomst å finne sine egne hemmeligheter.

    Lykke til og bare spør i vei, etter at du har testet litt.

    Hensikten med alle spm var at en skulle svare på det en ville, så det at du svarer på hva du vil er helt perfekt. Erfaringsdeling er  det jeg er ute etter. Her var det mye fine utfyllende svar, og jeg føler meg litt klokere. Jeg hadde sikkert klart meg med en "normal" stang, men det er denne drømmen om å fiske fra nøstet da... Må få korrigere meg selv litt der, det finnes ikke 50 M høyt sjøgress der.. Men 50 cm det er det! Og det er ganske langgrunt der, ca 30 meter ut med knappe 2-3 meter. Men en 40-80 meter ute, der er det 10-15 M dypt, sand og ganske svak helling til dypet. Der er jeg sikker på fisken ligger, og der vil jeg ha agnet mitt! 

    Ang lodd, må jeg opp så mye som 150-200 gram for at det skal ligge i ro? Dette er jo i hjeltefjorden, så er jo en del strøm her ja. Hvordan er det å agne med hel fisk på surf fiske? 

    Fra båtfiske har jeg som oftest brukt sirkelkrok, tror de er str 1/0, tatt mye lange i 3 kilos klassen med det. Men jeg har sikkert mistet mer enn jeg har dratt opp. Leste litt om hvordan kroke med sirkelkrok, så jeg har vel fått svar på hvorfor der.. Jeg har bestandig gjort tilslag og ikke skjønt hvorfor fisken glipper. 

    Jeg har prøvd å google litt på pulley tackle, og for meg så ser det prinsippielt likt ut som ved bruk av glidebom?

    Jeg venter spent på stang og snelle i posten, kanskje jeg begynner å knyte meg noen tackler en kveld så jeg er klar. Det gledes !

  9. Overskriften føles kjent fra tidligere innlegg her. Men etter å lest omtrent alt av hva finnes her inne, søker jeg ny og fersk innformasjon. Jeg har bestandig drevet med båtfiske, aldri hatt noen stor fiskelykke, men går aldri lei. Jeg er sikkert en drømmer, da jeg bestandig agner for storfisken. 

    Nå har det seg slik at jeg har blitt båtløs, har vært det i 1 år nå, så nå har abstinensene tatt overhånd og jeg har gått til innkjøp av surfstang og baitrunnersnelle. Når det gjelder meitefiske så er jeg helt blank, og jeg higer etter informasjon. Første tanken med å kjøpe surfstang, var at da kunne jeg sitte på bryggen ved nøstet mitt og fiske. Nå har jeg vel komt frem til at det kanskje ikke er så enkelt. Bunnen foran nøstet er grunn, består av veldig mye vegetasjon, kanskje 50-70 cm høyt sjøgress o.l. En hver takle vil vel dette seg fast i dette på vei inn? Jeg tenkte bare, så lenge jeg kaster forbi då går det jo greit? 

    Så kommer alle spørsmålene... Hvor skal jeg begynne? Jeg vet bare at jeg vil vite alt.. Hvor er det best å fiske? Hvor er det enklest å starte? Hvordan unngå å sette seg fast? Hvor langt kaster dere? Hvilke takler er best? Hvordan lager en takle?

    Hvilket oppsett har dere på stangen? Hvor tunge lodd skal en bruke? Hvilken krok str? 

    Som sagt, jeg lurer på alt... Ønsker at folk vil dele informasjon og egne tanker og erfaringer om emner her, jeg er glad for alt jeg kan lære. 

    Og ikke minst fiskeplasser! Ser folk nevner ormhilleren ofte. Hvor på ormhilleren? Har selv fisket der tidligere, da på ett berg 5 minutter unna parkeringsplassen. Ganske grunt der, og har aldri vært særlig heldig med fisk der. 

    Er medlem på diverse Facebook grupper, men der synes jeg det er lite til ingen informasjon. Det er mye bra informasjon og fine innlegg på denne siden og jeg håper det fortsatt finnes litt liv og engasjement her. 

    Mvh en håpefull drømmer/fisker 

  10. Den 21.3.2021 at 21.56, Bonavar skrev:

    I dag ble det Flyndre til Søndags mat. Utrolig god fisk å spise må jeg si. Min kone er Asiatisk så den blir laget på kanskje noe utradisjonell måte. Men må si den Asiatiske versjonen er utrolig god. 

    555921120_20210321_1716421.thumb.jpg.2c8e7a196145ea167676535e415a4f50.jpg

    694169283_20210321_1719161.thumb.jpg.1561f5d673d5eaa9321d0337aa66c274.jpg

     

    Oppskrift? 

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.