Gå til innhold
Fiskersiden

Andreas Wold

Medlemmer
  • Innholdsteller

    3
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Andreas Wold

  1. Jeg har surfet på internett og jeg fant fram til denne siden her: Å fiske torsk på venstre side av båten er lovlig, til høyre er det forbudt – NRK Vestfold og Telemark – Lokale nyheter, TV og radio Dette er et intervju med blant annet Jon Lenæs. Denne mannen var tidligere redaktør i magasinet Alt om fiske. Et bra og interessant magasin eller blad. Så ham skal vi lytte til. Dere kan jo lese selv hva han mener. Det er også et intervju med en person fra Havforskningsinstituttet. Han sammenligner økosystemet i Oslofjorden med en bankkonto, bare at det er veldig lite penger på den kontoen. En underlig sammenligning etter min mening. Men siden han jobber i Havforskningsinstituttet så er det kanskje noe i det han sier. Det er også et intervju med selveste fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Hans uttalelse nederst i artikkelen er veldig påfallende og kanskje ulogisk. "I Oslofjorden vil en stans i fritidsfisket kunne gi en rask effekt." Det er et faktum at torsken i Oslofjordområdet har vært totalfredet for fritidsfiske i mer enn fire år. Men som det framgår av artikkelen: En evaluering utført nylig viste ingen bedring i bestanden. Tiltakene og forbudet ble derfor forlenget på ubestemt tid. Hva slags tidsperspektiver ser Bjørnar Skjæran for seg her? Jeg vil si at mer enn fire år er en lang tid i denne sammenhengen. Men det mener kanskje ikke han. Jeg frykter eller mistenker at Fiskeridirektoratet og departementet allerede har bestemt at det SKAL være forbudt å fiske torsk i dette området i årevis framover uansett og uavhengig av om denne torskefredningen kan forventes å gi noen merkbar økning i bestanden eller ikke. At det har blitt en slags politisk prestisjesak for dem. Det er i så fall veldig beklagelig hvis det virkelig er slike hensyn og agendaer som ligger bak innføringen og videreføringen av dette fiskeforbudet. En annen ting i denne saken er at det virker som at NJFF litt for lett bare kjøpte og godtok innføringen av dette fiskeforbudet uten å en gang protestere eller stille kritiske spørsmål til lovgiverne i Fiskeridirektoratet.
  2. Havforskningsinstituttet sendte et offentlig brev til Fiskeridirektoratet 05. juli 2023 der de slo alarm angående tilstanden i Oslofjorden og Skagerakkysten. Grunnen til dette brevet er at instituttet ser ingen effekt av de tiltakene og forbudet som ble innført i 2019. Bestanden av torsk og en del andre fiskearter er like svak og lite livskraftig nå som den var i 2019. Kanskje til og med enda svakere. Havforskningsinstituttet foreslo derfor flere eventuelt andre tiltak enn de som gjelder nå. Så vi får se hva resultat blir av det.
  3. Jeg har vært inne på Havforskningsinstituttets internettsider. Og jeg fant blant annet denne artikkelen eller publiseringen: Torskebestanden er fortsatt like svak | Havforskningsinstituttet (hi.no) Dere kan jo lese selv det som står der. De presiserer riktignok at tre og et halvt års fredningstid er kanskje litt for kort tid til å trekke konklusjoner. Men det går også an å konkludere slik: Vi sitter nå med fasitsvaret. Torsken i Oslofjordområdet har vært totalfredet for alt fiske i tre og et halvt år. Men det hjalp ingenting. Torskebestanden viser ingen tegn til bedring eller vekst. Vi kan dermed konkludere med at tiltakene og fiskeforbudet som ble innført i juni 2019 var skivebom. Og forklaringen er enkel. Sportsfiske med stang eller håndsnøre har ikke hatt noe som helst betydning for nedgangen i bestanden av torsk eller andre fiskearter. Forbudet bør derfor vekk så raskt som mulig. En annen ting som jeg har lagt merke til de siste årene er at selve forbudet har blitt viet veldig lite oppmerksomhet i massemediene her i Norge. All den tid forbudet har vært der. Det gjelder også de avisspaltene eller debattprogrammene der miljø, fiskeripolitikk og naturforvaltning har vært tema. Det kan være mange fiskere som ikke har fått med seg at dette er forbudt. Et tredje moment er at et slikt forbud kan oppfattes som grovt diskriminerende. Hvorfor skal mennesker som er bosatt i den og den og den landsdelen ha lov til å fiske torsk med stang og snelle utenfor stuedøra si mens mennesker som er bosatt i landsdelen rundt Oslofjorden ikke skal ha lov til det? Det er også en problemstilling.
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.