Gå til innhold
Fiskersiden

Noodles

Medlemmer
  • Innholdsteller

    470
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    1

Innlegg skrevet av Noodles

  1. Hmmm….her var det ikke mye svar og avklaringer/oppklaringer ser jeg, noe som i seg selv er litt merkelig all den tid det aldri er så viktig å være klokkeklar ift mandat/intensjon som når man vil at mennesker skal donere penger til en sak. Siden det vel er Nils Master av FS medlemmene såvidt som jeg har observert iallefall som tidligere har frontet dette Gaula Salmon Fund utad så kan det jo være på sin plass å stille spørsmålene direkte til ham:

    Ser på Gaula.no nå at det som benevnes som "et folkemøte" i realiteten ser ut til å være initiert av "Teamet i Gaula Salmon Fund". Dette fikk meg til å google litt og på hjemmesiden til Gaula Salmon Fund finner jeg følgende interessante uttalelse under "våre mål" :

    "Beskytte områder av elva med stor verdi for laksen:
GSF vil jobbe for å leie ut og avvikle fisket på utvalgte lokaliteter i vassdraget der laksen er meget sårbar"

    Siden jeg er over snittet nysgjerrig: Hva ligger egentlig i dette rent konkret?

    Kommentar?

    Samme gjengen som NFC http://www.proff.no/selskap/gaula-salmon-fund/rognes/-/Z0IBIV56/

    Om deres hensikter kan vel ikke stort annet leses mellom linjene enn : at de vil ”pull the same stunt” som ble gjort i Orkla ved å fjerne ”folkevaldene” og gjøre laksefisket mer eksklusivt for de få. Dette for fortrinnsvis å trekke til seg personer som kommer langveis fra i den ene hensikt å kun mosjonere Gaulalaksen. Ved denne løsning er det et meget begrenset antall fiskere og disse slår ikke i hjel laks - kun mosjonerer den. De vil således med dette konsept styrke laksebestanden i elva.

    Kommentar?

    I tillegg leser jeg at GSF ser for seg konseptet "elve-verter". Hva ligger konkret i dette ift omfang og praktisk utførelse?

    Og hvor mye penger skal prosentvis brukes på disse forskjellige konseptene i tillegg til intensjon om frikjøp av notfiske?

  2. Jeg vil forresten benytte anledningen til å ønske alle som er interesserte i ståa i Gaula velkommen til et folkemøte i Melhus kinosal den 6. feb.

    Der vil det bli gitt info om den biologiske tilstanden i vassdraget og hvilke kriterier som ligger til grunn for fastsettelse av årets regelverk.

    Møt opp!

    Ser på Gaula.no nå at det som benevnes som "et folkemøte" i realiteten ser ut til å være initiert av "Teamet i Gaula Salmon Fund". Dette fikk meg til å google litt og på hjemmesiden til Gaula Salmon Fund finner jeg følgende interessante uttalelse under "våre mål" :

    "Beskytte områder av elva med stor verdi for laksen:
GSF vil jobbe for å leie ut og avvikle fisket på utvalgte lokaliteter i vassdraget der laksen er meget sårbar"

    Siden jeg er over snittet nysgjerrig: Hva ligger egentlig i dette rent konkret?

  3. Skal vi se: Gaula....presumtivt en av verdens beste lakseelver. Årskvote i 2014 på 2 mellom/storlaks og 3 smålaks. Noe som skurrer? Definitivt!

    Da har atter en gang tid den såkalte forvaltningen av dette vassdraget hatt sin hodesammenstikking og resultatet er mildt sagt nedslående. Det virker å være svært vanskelig å ta innover seg at følgende enkle formel i all hovedsak er gjeldende for såvel Gaula som alle andre vassdrag:

    Totalt uttak = (Ant. Fiskere) x (Kvoter per fisker)

    Som h1rik etterlyste så treffende i sin post før han slettet innholdet: Hva slags nytenkning kan den såkalte forvaltningen påberope seg i denne sammenhengen? En kjapp oppsummering av årets gytegroptellinger for elver i noenlunde nær geografisk beliggenhet viser veldig svakt resultat i Gaula (i år også), bedre enn fryktet i Orkla og Nidelva og ”all time high” i Stjørdalselva. Litt blandet med andre ord men Gaula opprettholder sin svake utvikling og var også det vassdraget som hadde størst tilbakegang mht fangst i år. Vi vet også at vi fra og med denne sesongen kom til å fiske på svake bestander som et resultat fra svake gytegroptellinger tidligere år så denne urovekkende spiralen vil med andre ord fortsette også fra 2014 sesongen og utover så de som trodde at den elendige 2013 sesongen kun var et blaff må tro om igjen. Sett i lys av dette fortsetter den såkalte forvaltningen sin strutsepolitikk ved totalt å se vekk fra tiltak som å begrense antall fiskere. Kun ved å ha kontroll på begge elementer i formelen over kan man komme i inngripen med det totale uttaket i elva. De aller fleste av oss som har fisket i elva i en årrekke har erfart at det fra grunneierhold er en klar dreining over på ukes/døgnfiske hvor det til stadighet pøses på med nye fiskere med nullstilt kvote i stor stil med den følge at fiskepress har økt formidabelt de siste år. Hvorfor? For å melke mest mulig ut av sitt vald mht inntekter og omgå kvoteproblematikk selvsagt men følgen er at det er meget begrenset kontroll ift tålegrensen for vassdraget, kun en enkel midtsesongsevaluering (nytt for 2014 er riktignok en såkalt tidligevaluering hva nå enn dèt betyr). Forvaltning innebærer faktisk evne og vilje til å kunne gjennomføre lite populære tiltak både på vegne av seg selv og andre. Nok en gang viser forvaltningen i Gaula at den er 110% styrt av grunneiere og ikke tenker på elvas ve og vel all den tid man ikke tør/vil/evner å innføre upopulære tiltak som også medfører at grunneiere må ta sin del av byrden (les: inntektstap i form av begrensninger på antall fiskere) og ansvaret. Og er man ikke opptatt av ”føre var prinsippet” fra før så vil produktet Gaula uansett gå tunge tider i møte og ende opp med å bli en skygge av seg selv siden den negative utviklingen bare vil eskalere med denne type forvaltning.

  4. Min erfaring er at det beste er å forby MARKFISKE.PÅ LIK LINJE SOM REKER I SIN TID BLE FORBUDT kun sluk og div fluer burde vært tilatt Etter at mark ble salgsvare fiskes

    det veldig mye med mark som etter min mening er alt for effektivt mot laksen og også kan skade gjellene til den som umuliggjør utsetting

    Ser ut som om naturen fint ordner opp i dette selv nå, med den totale mangel på snø som er i nedslagsfeltet for Gaula for tiden så ligger det an til lettfiske fra 3.uke i Juni :rolleyes2:

  5. Joda, jeg kjenner utmerket godt til hva slags konstellasjon dette er, noe som vel var det som lå mellom linjene i mitt innlegg også, nemlig at man kanskje ikke skal ha altfor store forhåpninger til forvaltningsbiten her all den stund det blir en svært så tydelig "Bukken-og-havresekken" problematikk. Det er en kjent sak at det er tildels stor uenighet innad i fellesforvaltningen, og historien har bevist at når det er snakk om utgifter istf inntekter så blir ting "vanskelige" mht beslutninger på disse møtene.

  6. Nå er det nesten tre (3) uker siden trådstarter kom med urovekkende opplysninger. Jeg finner liten grunn til å tvile på de faktiske tall da trådstarter vanligvis er godt informert om de lokale forhold. Hva opprinnelig innlegg ikke sier noe om er hvorvidt det var vanskelige forhold slik som dårlig sikt og/eller høy vannføring på registreringstidspunkt.Det jeg imidlertid lurer på er følgende: Hvorfor i all verden blir ikke disse tallene publisert av forvaltningen sammen med en evt forklaring / forbehold dersom forholdene ved telletidspunkt var lite optimale? Som alle vet har jo bookingen av 2013 sesongen pågått en lang stund allerede og dess lenger man venter med å slippe katten ut av sekken dess mer problematisk blir det å evt innføre tiltak for 2013 sesongen. Kan man ane en hard kamp i kulissene her hvor grunneiere i praksis dikterer alt som skal skje når det plutselig er snakk om tiltak som vil bidra til å minske grunneier-inntekter? :|

  7. Slett ikke bra, men egentlig ingen overraskelse. Inntrykket fra slutten av sesongen i år var at det var svært lite laks å se som hadde stilt seg opp i motsetning til fjoråret hvor elva var full av vrang brunlaks omtrent hele august og om jeg minnes rett var det også i fjor en nedgang i gytegroptellingene ift året før. Da blir det vel tiltak fra forvaltningen......

  8. Jeg har fisket endel med denne og har to ankepunkter.

    ...og det finnes også enda et ankepunkt, nemlig det faktum at jeg synes det er prinsipielt betenkelig å fiske med redskap som innbyr til potensiell spredning av smitte fra et vassdrag til et annet all den stund disse mest sannsynlig fylles/justeres med vann på plassen man fisker der og da.

    Jeg bruker utelukkende Milo (som er en helstøpt og dedikert konstruksjon) og er meget fornøyd med dem

  9. At laks er sterk og kjører seg helt ut er vel en annen måte å si at man ikke bruker kraftig nok utstyr?

    Tror SMS her er inne på selve essensen. Man kan diskutere frem og tilbake hvorvidt laksen er sterk eller ei, men man skal ikke ferdes så mange sesonger i store, kalde og strie trønderske lakseelver før man i stadig økende omfang observerer følgende: Det er en økende trend ift bruk av C&R, Tilsvarende er det en økende trend ift å bruke stadig lettere utstyr (man skal selvfølgelig ha sin gode opplevelse av fighten :| ). I sum er dette ofte en klar motsetning. Laks får man i mange varianter, både de veldig snille og forutsigbare og de helt villstyrige og uberegnelige. Aner ikke hvor mange ganger jeg har bevitnet at selv laks av moderat størrelse har skapt store problemer for en fisker med altfor spinkelt utstyr for å hanskes med dette. I mange tilfeller stikker laksen sin vei med det meste av snøre og evt backing også....Å møte opp i juni med utstyr etter min mening bedre egnet for moderat ørretfiske er tankevekkende. Å skulle bedrive C&R i tillegg under slike omstendigheter blir bare for dumt. Og om noen skulle være i tvil: Ja, det skjer i tildels stor skala.

  10. For meg så det ut til at det kom mye leire på den vanlige plassen, i utløpet til Lundesokna.

    Du har rett i at det av og til graver her,men det er vanligvis på litt mindre og varmere elv litt ute i sesongen. Jeg var der nå i kveldinga og tvert i mot så det ut til at de som fisker rett nedstrøms utløpet av L.sokna er de som kan gni seg i hendene for øyeblikket,her var nemlig vannet helt klart i noen hundre meter før det igjen ble suppe. Ovenfor L.sokna og ovenfor brua på Valdum var det samme elendighet,ergo er nok dette et mer generelt problem enn lokalt....men Gaula er Gaula og den slutter aldri å overraske meg, mye kan fremdeles forandre seg radikalt frem til åpninga :)

  11. Mer enn halve moroa vil jeg bestemt hevde! Når sms'er mellom fiskekompiser begynner å svirre i dagene før sesongstart med ut-psyking og vennskapelig mobbing samt utallige forum-innlegg med mer eller mindre faktabasert kunnskap som kommuniseres og man kjenner at "sykdommen" brå-våkner igjen etter lang vinter-dvale...da er det godt å være til :rolleyes2:

  12. 3 juni synkende klarnet elv - og der får jeg drømmelaksen...(.om ikke Rigor har snuppet den da........)

    .

    Jøss, skal du vente så lenge som til 3.juni ? :showoff: Bra du er kledelig beskjeden, Henrik!

    Merker det er mange her som begynner å få den store lakseskjelven nå...

    Glade amatører som synser i vei er jo litt av sjarmen når det nærmer seg sesongstart, vi har jo akkurat like lite peiling mht hva det blir til hele gjengen :shifty:

  13. "Litt" varme i går ettermiddag og vips så kom den første spikeren i og med at elva spratt opp i nesten 350 kubikk. I dag var det varmere alt fra morgenen av og slik skal det bli fremover også visstnok så da regner jeg med vi får se litt heftigere vannstand utover de kommende ettermiddager/kvelder :shifty:

  14. :startle: søkki ta, slår værmeldinga til, bør en nok tjore fast kyr og garasjer - Dette tror jeg blir i overkant spennende.....................

    Dette kan det bli mye vann av ja, beste råd til tilreisende som skal være med på åpninga er å ta med tursag, her blir det til å fiske langt inne i krattskogen og da kan det være lurt å ha med utstyr slik at man iallefall får laget seg en liten åpning :D

  15. Her er sannsynligvis et godt eksempel på hvorfor antall fangst-rapporter og tilhørende aktivitet på FS har gått ned. Bomskudd og sleivspark av typen over er ikke akkurat inspirasjon ift posting av rapporter :wacko: Oppfordringen til trådstarter blir derfor å "vende det annet kinn til" og ignorere den slags tilbakemeldinger og om mulig fortsette formidlingen av sine fiskeopplevelser.

    • Like 1
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.