Gå til innhold
Fiskersiden

Vilhelm

Medlemmer
  • Innholdsteller

    6 681
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    1

Innlegg skrevet av Vilhelm

  1. Det finnes flere måter for oppsett av slike dupper. Jeg har tidligere kjørt glidende dupper med en trollingklype over duppen. Som sagt finnes det ikke noe særlig på det norske markedet, men gjør du et søk på ebay etter black cat float, så finne du eggformede dupper som tar opptil 300g. Jeg har som regel kjørt 4oz egg sinker glidende på topshotfortommen, men her kan man like så greit feste et søkke i ønsket vekt i svivelen mellom tackle og topshot.
    Slik gjør jeg det:
    Slipp ned til bunn, sveiv opp 3 meter, fest trollinklypa og la duppen drive 20-30meter bak båten. Sett fra deg stanga med frikoblet spole og knarren på og vent på at duppen går under :)

    • Like 2
  2. Har stort sett alle snellene det er snakk om her. Kan gi mine erfaringer ved hardt fiske:

    *Talica 10 II - lager ryker etter hard bruk. Alt for kort sveiv og ubehagelig håndtak. Har oppgradert begge deler og når jeg skrur selv så er det ikke noe problem med lagerhavari.

    *Accurate - gode sneller. Problemet er at de ikke har serviceapparat i Norge, så om du ikke skrur selv eller kjenner noen som skrur, så liter du litt
    *JM - snella er pressa såpass at den trenger mye mer vedlikehold enn alt annet, men når det virker er det lite som overgår det

    *Prey Triple: Har brukt snella hardt i over et år. Skrudde opp i fjor høst for å ta en titt, hvor ingenting var slitt. God lengde på sveiv og glimrende håndtak. Minus for litt for bratt bremsekurve

    Ellers vil jeg nevne Daiwa Saltiga LD i samme slengen. Fantastiske sneller som tåler røff bruk og i mine øyne er den mest komplette av dem alle.

  3. Er nok fullt mulig at det har vært is på Verrabotn. Det lå is i mellomjula på en av mine andre plasser,men fikk aldri somla meg avgårde. Nå er det bare å krysse fingrene for at det blir is iløpet av januar.

    • Like 1
  4. Julekalenderen 14 luke.

    Hvorfor fisker jeg?

    Mange har spurt meg hvorfor jeg fisker, og hvorfor jeg fisker så mye.Hvor mye fisker jeg egentlig? I mine øyne fisker jeg nok til å tilfredsstille mitt eget behov. Kunne jeg fisket mindre? Neppe. Mer? Selvfølgelig. Jeg vil heller ha 3-4 kvalitetsturer i året der sjansen for suksess er mye større enn om man spontant hiver seg rundt bare for å fiske. De spontane turene er selvfølgelig en nødvendighet for å kunne døyve de verste abstinensene. Men det er sjelden disse turene er de som gir mest resultat. Det er for meg mye mer tilfredsstillende å oppnå suksess etter å ha planlagt en tur ned i minste detalj. Hvor man har studert sjøkart ned til sømmene i månedene før en planlagt tur blir satt til verks. Det være seg alene eller med gode venner. Til syvende og sist er det ikke fangsten som er mest givende for min egen del. Det er opplevelsen og suksessfaktoren man oppnår ved grundig forarbeid. Om det er jeg, eller fiskekompiser som får uttelling er et fett. Det er uansett et lagarbeid når man fisker flere sammen. Særlig når man fisker fra båt, noe som tilsvarer brorparten av mitt fiske. Man gleder seg som regel mer til å dra på tur med andre enn når man stikker avgårde alene.

    Jeg har vel strengt tatt fisket siden jeg kunne gå. Min morfar var den som fikk meg inn i det. Jeg fikk min første fiskestang som toåring, og det var bestandig stas å få være med han ut på sjøen. Som fireåring fikk jeg min første store fisk(i alle fall i forhold til størrelsen på meg selv da). Utstyret: glassfiberstang,lukket haspel og en slukhals i den andre enden. At jeg var fast bestemt på at jeg måtte ha kroka en hval får komme i andre rekke, men torsken var uansett lengre enn meg og veide 10kg. Hadde det ikke vært for alle disse flotte turene med morfar er det ikke sikkert at jeg hadde fiska den dag i dag. Jeg ble hekta

    1471091_10153619355820434_972085383_n.jp

    Min far var aldri den som dro meg med på sjøen. Der i gården var det laks og fjellturer etter ørret som var gjeldende. Vi hadde mange turer i Børgefjell i barneskolealder. Og laksefiske i Bjøra og nedre deler av Namsen var det mye av om sommeren. Etter hvert ble det også turer i lokale smålakselver, og jeg fikk min første laks på flue som niåring i Bogna.

    10818794_10154887731310434_281583153_n.j

    Senere ble det mer og mer laksefiske kombinert med havfiske. Fra jeg var 14 år ble jeg et fast innslag som roer i Namsen. Hver bidige sommer gikk med til dette, men etter hvert ble flodfisket mer en jobb enn en hobby. Det har vært utrolig mange flotte timer på elva, men også mange timer hvor man i det hele tatt lurer på hvorfor man holder på med dette. Når det går på ukesvis uten napp, og når man først kroker en fisk så kan du banne på at den ryker på et eller annet vis. Men det er likevel noe spesielt med å sette seg i båten midnatt 1 juni. Jeg husker spesielt en episode hvor jeg rodde på en danske som var gjest i et følge. Han hadde aldri fiska noe som helst før, og det tok ikke lange stunden før vi kroka første fisken. Det ble vel det vi kan kalle et samarbeid. Han holdt stanga i båten, mens jeg kjørte fisken da vi kom på land. Vi anslo vel fisken til rundt 7-8 først. Så ble den 10, 15 før den måtte være rundt 20kg. 35minutter senere var fisken daukjørt og lå med blanksiden i overflata. Etter et uhell foregående år ble hoven droppa og fisken landa ved bruk av gjellegrep. Laksen veide 19,1. Han hadde da fått en kjapp innføring i hvordan man kjører fisk, så vi kjørte opp og gjorde et slag til. Denne gangen var det hans tur, og et par timer etter at laksen på 19 lå i båten hadde vi enda en storlaks liggende i båten. Den danske nybegynneren hadde landa sin første fisk. Og vekta? 16,8kg.

    Det var ikke før jeg oppdaget fiskersiden i 2005 at fisket fikk seg et løft. Jeg søkte vel egentlig på langefiske da jeg oppdaget en artikkel på forsiden skrevet av Cato Bekkevold. Jeg så også at fiskersiden hadde et forum og der var det en liten med hard kjerne. Det å telle arter var nytt for meg, og da jeg gjennomgikk lista mi hadde jeg vel noe slikt som 46 arter. Agnfiske var bedrevet på et minimum, og ferskvannsfiske etter andre ting enn fettfinner begrenset seg til uheldige bifangster.
    Den første fisketuren sammen med en FS-bruker var vel første turen på sjøisen sammen med SMS. Selv om turen ikke ga voldsom uttelling ble det både piggskate på Sverre samt hågjel på meg selv. Faktisk fikk jeg ikke piggskate før vi var på Mausundvær med THK. Etter endt fiskedag ble vi med Frederic Kullin for å fiske etter skate ved Sula. Og endelig kunne jeg lande et eksemplar av arten. Fisken blir kanskje iskyggesatt av den knall oransje flytedressen min, som etter hvert fikk kultstatus her inne. Dressen som sto av seg selv, den menneskelige fluposen, det nærmeste man kom gulp. Kallenavnene var mange.
    Det ble også tid til å treffe flere brukere her på FS. Jeg husker godt FS-treffet på Langebåt. Det var mitt første møte med Dynovika, som KIS og ThorEH tok meg med til. Det gikk ganske greit å få nye arter for å si det mildt. Man fikk også møtt driverne bak Fiskersiden i både Espen og Remy. Man skapte seg nye bånd, og det ble en lek med nye arter. Fiskersiden ble større og større, nye brukere kom til. Kunnskapsnivået ble høynet kraftig, og fiskersiden ble et unikt arkiv hvor man kunne få hjelp til alt som sportsfiske dreide seg om. Man fikk seg fiskevenner fra sør til nord. Artsturneer ble foretatt, noen verre enn andre. Ved hjelp av andres kompetanse ble artsfiske tatt til et nytt nivå.
    Selv om artsfiske var kult, var det alltids også kult med store eksemplar av artene. I senere tid har fisket mitt dreid seg mer og mer over i den retningen. Man utnytter jo selvfølgelig muligheten om det er sjanse for en ny art om man er en bestemt plass, men det er ikke noe fokus for meg å kjøre til Stavanger for å fiske etter nordlig knurrulke, rødflekket kutling og andre arter som man ikke merker henger på kroken før den ligger på brygga. Man utvikler seg hele tiden, og om jeg skulle fortsatt med artsjaget hadde jeg vært utbrent for lengst.
    For meg er variasjon viktig. En røyetur i indre troms gir meg like mye som en tur til røst etter storsei. Alt kommer an på fokuset man har. Men selv om man har gjort all verdens forberedelser, er det en ting man ikke kan gjøre noe med. Været. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har vært inneblåst på Frøya, Røst, på Ringvassøya, Sørøya eller til og med inne på høyfjellet. Når man planlegger en tur langsiktig må man alltid ha en god porsjon flaks. I fjor var i grunn året der været var på min side, i motsetning til i år. I fjor var det stang inn, i år har det mer vært stang ut. Man drar ikke til Frøya for å sitte inne i 3 dager. Man drar ikke til Sørøya for å drikke øl eller ta bilder av fugl. Og man foretrekker Langesund med havblikk og 25 plussgrader.

    Men tilbake til overskriften. Hvorfor fisker jeg? Det er ikke noe entydig svar på dette. Jeg fisker fordi det gir meg mestringsfølelse, det gir meg sjelefred, minner for livet og det har ikke minst gitt meg mange nye venner og det har ikke minst gitt meg mulighet til å leve av sin egen lidenskap. Hadde det ikke vært for fiskersiden hadde jeg neppe møtt noen av dere eller hatt muligheten til å gjøre det jeg elsker.

    Takk til fiskersiden og alle fiskersidens brukere. Uten kompetansen her hadde neppe artsfiske, specimenfiske eller fiskekunnskap generelt vært på det nivået det nå er i norge.

    • Like 8
  5. 1. Hvitting


    2. Sypike


    3. Torsk


    4. Pigghå


    5. Røye


    6. Brosme


    7. Lange


    8. Strømsild


    9. Øyepål


    10. Piggskate


    11. Hågjel


    12. Lysing


    13. Knurr


    14. Torsk


    15. Makrell


    16. Sei


    17. Ørret


    18. Spisskate


    19. Hyse


    20. Sandflyndre


    21. Rødspette


    22. Gråsteinbit


    23. Lyr


    24. Lusuer


    25. Stor Kantnål


    26. Femtrådet Tangbrosme


    27. Svartkutling


    28. Ålekvabbe


    29. Vanlig Ulke


    30. Dvergulke


    31. Blålange


    32. Brisling


    33. Kveite


    34. Gressgylt


    35. Bergnebb


    36. Harr


    37. Tunge


    38. Sørv

    39. Brasme

    40. Mort

    41. Horngjel

    42. Vassild

    43. Kolmule

    44. Uer

    45. Skrubbe

    46. Sik

    47. Vederbuk

    48. Karuss

    49. Karpe

    50. Berggylte

    51. Brungylt

    52. Vanlig fløyfisk

    53. Blåkjeft

    54. Sild

    55. Fjesing

    56. Hvitskate

    57. Taggmakrell

  6. Norge
    19:
    1.Laks 19100
    2.Lange 35500
    3.Torsk 28000
    4.Brosme 8800
    5.Sei 18100
    6.Lyr 8300
    7.Hyse 5100
    8.Lysing 6140
    9.Pigghå 8700
    10.Gjedde 10300
    11.Piggskate 10750
    12.Karpe 6850
    13.Kveite 66400
    14.Røye 6640
    15.Håkjerring 984200
    16.Gråsteinbit 15200

    17.Uer 7200

    18. Spisskate 8580

    19. Blålange 5200

    Utlandet:
    Storskate 93000
    Havål 20lb
    Karpe 13000
    Malle 9100

  7. Flott fisk! Grattis til trådstarter :)

    Hvilken/hvilke arter kan skrubba krysses med egentlig?

    Skrubbe og rødspette er iallefall krysset tidligere. Ble sluppet ut et stort antall i Borgenfjorden for en god del år tilbake

  8. Her har du ei lykt med 6x diodene som er på magicshinelykta fra XXL. http://www.ebay.com/itm/121134846913?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

    Jeg kjøpte denne for noen uker tilbake: http://www.ebay.com/itm/4000-Lumens-3X-CREE-XM-L-XML-T6-LED-Headlamp-Rechargeable-Headlight-7000MA-LD185-/251453707382?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a8bcf1476

    Har også magicshine fra før av. Denne er betraktelig kraftigere og har ikke et fullt så hardt lys

  9. Har en BX400N som jeg er meget fornøyd med. Har brukt den på den dedikerte duppkveitestanga og den har takla det som har bitt på der glatt iallefall. Jeg ser ingen hensikt i 2girs sneller til norske forhold. Hva skal den brukes til?

  10. Fikk ingenting spennende. 3skater,lange, øyepål i bøtter og spann samt strømsild og de vanlige artene..ble tatt en liten spiss av noen fra Grong VGS da vi kom. Gjenfangst fra før NM faktisk. Isen var ca 25-30cm. Ville ikke beveget meg noe lenger ut enn høyspenten. Vi var ute ved "dyphølen" på 60 meter

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.