Gå til innhold
Fiskersiden

Tvilsomme norgesrekorder


 Share

Recommended Posts

  • Svar 323
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Du bør rett og slett ha en god vekt, for å si det litt flåsete. Men Super Sampson er bra vekter. Samt digitalvektene til Fox og Milo er bankers... men de må uansett kalibreres mot godkjente vekter for at rekorden din skal bli godkjent (i tilleg til den vanlig dokumetasjonen. Bildedokumenatsjonen er og bør være noe strengere ved C&R rekordinnmeldniger)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av PMG

Hva slags vekt bør jeg kjøpe for at fisken kan bli godkjent som N.rek?

Kan jo være heldig en gang og få en svær fisk [ ;) ] Litt kjedelig å slå i hjel en fisk bare for å få veid den på en godkjent vekt i en butikk e.l [ ;) ]

Vi har godkjent rekorder veid på gode fiskevekter, for eksempel Super Samson, med en avlesningsnøyaktighet tilpasset størrelsen på den aktuelle fisken. Forutsetningen er at de med vitner tilstede har blitt kontrollert mot vekter lovlige for kjøp og salg i etterkant. Dette kan jo greit ordnes på nærmeste butikk. Og når man setter tilbake fisk har vi som det påpekes vært litt grundigere med dokumentasjonen for øvrig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er enig i at utstyrsvalg burde være irrelevant - ideen har vel vært at fluefiske er "vanskeligere" en annet fiske - men Remys snart 50 forskjellige arter på flue viser jo nokså tydelig noe annet. Riktignok en del fisk en knapt kan få på flue - men det samme gjelder jo annet utstyr - hva med f.eks. en egen liste for toppknytt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hele poenget med fluelsta er vel at 90% av sportsfiskerene i Norge bedriver denne formen for fiske. VL har muligens fått et krav om opprettelse av en slik liste fra dette miljøet og da tør man ikke si nei.

Rett meg nå Chris, for jeg hakke peiling.

Men slår du sammen meiterene både i salt og ferskvann er vi ganske store vi også, og blir vi ikke hørt boikotter vi bladet (smiler).

PS: Dette innlegget er ikke ment seriøst, men illustrerer en tenkt situasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ærlig talt meitegutter, hvilken skade gjør egentlig fluerekordlista? Det er vanskeligere å få stor fisk av flere arter på flue, torsk, stam, gjedde og karpe f.eks. Så hvorfor ikke premiere den prestasjonen det faktisk er å ta stor fisk på flueutstyr. Egne lister for havfiske, isfiske og meitefiske? Nei hvorfor det? Skillet er da klart: fluefiske er når snøret og ikke agn eller søkke er kastevekt (kastevekt i den forstand at det bringer agnet ut til fisken, får det ned til fisken når det gjelder isfiske og havfiske), samt at agn eller lukt ikke får tilsettes fluene. Hva er det egentlig som er så galt med at noen synes det er morsomt å øke utfordringen ved å bruke metoder og utstyr som gjør fisket vanskeligere? Å fjerne fluerekordlista fordi fluerekordene er færre og mindre enn de "vanlige" kan jeg ikke se noe poeng i. Nettopp det burde være argument godt nok til å beholde fluerekordene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herregud som dere maser ...[ ;) ]

Fluelista ble vel opprettet fordi de fleste andre land har en slik, samt IGFA. De har ikke bare fluerekorder, men også ulike rekorder på ulike bruddstyrker på ytterste del av fortommen. Det finnes jo også som dere sikkert kjenner til lineklasserekorder (ikke flue) på mange arter også. I England har de ulike rekorder for båt og land, og jeg ble en gang spurt om ikke Norge kunne innføre det også.

Flere lister/klasser blir det ikke, men fluerekordene blir vel stående, så får dere meitere bare lukke øyene for denne lista.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nettopp SMS, det er det vi meitere også mener. Vi ønsker en egen liste fordi vi ikke har sjans til å få så stor fisk som blir tatt på havfiske. En torsk på 10 kilo tatt på kystmite er meget stor, men kan ikke sammenliknes med det som tas fra båt. Det sammme gjelder kveite, lange og mange andre fisk. Derfor ønsker vi en egen liste for meitet fisk tatt på naturlig agn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvsagt ser jeg poenget i at den art er en art uansett, men ser ikke hvorfor dere ønsker å fjerne fluelista når rekordene der uansett er mindre enn for den "offisielle" norgesrekordlista. Prestisje burde vel være et argument for at dere lar fluelista være i fred som en kuriositet og heller fokuserer på den offisielle. Vi kunne hatt norgesrekorder for ulike lineklasser, fra land og fra båt, toppknytt, isfiske, nattfiske, for barn (under 16 år) og jeg vet ikke hva. Fluerekordlista har derimot en viss tradisjon og bør også i kraft av dette beholdes. For all del, jeg er da ikke blind for argumentene deres, og er som oftest enig, men kan ikke se noe galt i å beholde denne tradisjonen: en offisiell prestisjefull liste, og en for fluefiske. Det er vel noen få arter der fluerekordene og de offisielle rekrodene er identiske, men det gjør vel ikke noe, eller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes jo en rekke ulike forhold som kan påvirke muligheten for stor fisk, både utstyr, lokalitet, årstid og andre variabler (fra land/i båt, etc.) spiller inn. Slik sett kan en opprette en uendelig lister med ulike begrensninger - spørsmålet er bare hvor hensiktsmessig det er...

Fluerekordlista oppfatter jeg som litt meningsløs nettopp av denne grunnen - hvorfor skal fluefiske særbehandles ift. andre typer fiske? Men det er forsåvidt ikke noen veldig viktig kampsak for meg, så jeg gidder ikke bruke så mye krefter på dette.

Men en egen rekordliste for toppknytt hadde vært noe - jeg legger umiddelbart inn et rekordkrav på torsk - har en på 2,5kg tatt på toppknytt, 8-er krok og mark!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må dessverre si meg enig med Rolf B i den nedlatende holdningen man kan ane overfor fluefiske og tradisjonelle sportsfisker. Forstår godt irritasjonen over at meite og karpefisk fremdeles er fryktelig undervurdert av den jevne sportsfisker og forvaltningsansatte i Norge, men det blir ikke bedre av bitterhet overfor fordomsfulle og uvitende fluefiskere. Fordommer og uvitenhet blir ikke borte av å bli møtt med samme mynt, tvert imot. Individuell smak når det gjelder arter og metoder bør anses som likeverdig. Opprett heller deres egne uoffisielle lister for toppknyttmeite, surfmeite osv, og la fluerekordene være i fred.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For de som har vært på andre siden av gjerde i en 20 års tid, så vil man kjenne igjen disse utspillene. Meitefiskere har blitt sett på som raringer helt siden 80 tallet. At vi hundser flue og dasslaksfiskere[ ;) ] det har dere bare godt av[ :D ]. Dssuten, alt er i en gemyttelig tone, og alt er for å irritere, hverken mer eller mindre. Fint hvis du blir irritert for å si det sånn. [ ;) ]

Som jeg har sagt utallige ganger. Alsidighet er nøkkelen til suksess. Fluelista i seg selv er kun et bevis på at mange verdsetter dette fisket høyere enn andre fiskemetoder, noe som for meg blir helt feil. Resultatene på lista gjenspeiler som KIS sier, det er en ineffektiv metode etter de største eksemplarene. Men hver har sin smak, og da er det i samme forbindelse lov til å ytre andre forslag også.

Rune og Chris:

Opprett en egen liste for meitefiskere så slipper vi dette tullet en gang for alle[ :D ][:I]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De aller fleste av oss pisker jo flue innibalnt også, men det gjør vi bare når vi mener det er den beste metoden, ikke fordi vi "må" ta fisken på flue, slik som remy:-)

Se på Espen, hvor gøy han har hatt det etter at han ble mer åpen for meite/artsmangfold:-)

Husker dere gliset hans med den svartkutlingen på Nautnes????

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg står nokså midt i mellom ytterpunktene - og fisker med både flue, agn og sluk (meitere og fluefiskere er vel forøvrig ofte enige om at slukfiske er noe herk...). Synes meite - flue hetsingen/ertingen er nokså likt fordelt. Selv velger jeg side litt tilfeldig i disse debattene - og selv om jeg egentlig er en "fettfinnemann" (opprinnelig sunnmøring og primært ørretfisker) har jeg stadig tatt meg selv i å forsvare karpefiskene heftig...

Det som kanskje gjør at frontene blir nokså steile iblant er vel at fluefiske tradisjonelt har blitt fremstilt som edlere og mer tradisjonsrikt enn andre metoder, og at meite tradisjonelt har blitt sett på som "simpelt". Ikke dermed sagt at de fleste fluefiskere i dag står for disse synspunktene, men det er klart at de har en forhistorie. Morsomt forøvrig at den gode Izaak Walton brukte omtrent mye plass på meite som fluefiske i "The Complete Angeler", men at han likevel blir sett på som opprinnelse for det "edle fluefisket"...

Jeg oppfatter forøvrig de fleste debatter her som mer "overtydlig erting" med mange spissformuleringer enn hetsing og hatske utfall, men det kommer sikkert an på øyet som ser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare sånn for ordens skyld, jeg kjøpte Shimano Beastmaster surfstang i går, har brukt minst 10-15 ganger så mye tid på meite som fluefiske og gleder meg stort til å besøke Avkroken i romjula for å handle meiteutstyr! [ ;) ] Men forsvare fluerekordenes eksistens gjør jeg til tross for svært begrensede ferdigheter på området. Tror de færreste som er aktive her egentlig har særlige fordommer mot verken meite eller flue.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare for å klargjøre. Jeg ser ikke nedlatende på noen form for fiske. Om det er fluefiske, isfiske eller meite, bedriver vi den samme sporten, sportsfiske.

Irritasjonen rundt fettfinnefisk er ikke fiskerene, men regelverket som ofte er rundt disse fiskene. På Østlandet har vi mange fine elver med stor stam, buk, brasme osv. I mange av disse elvene får vi ikke lov å meite uten å kjøpe laksekort til stive priser. Hvorfor, når vi ikke fisker laks. Vi får ikke lov å fiske i elva i en lang periode fordi laksen/ørreten er fredet? Brasma er da ikke fredet, så hvorfor?

Utsettingsproblemet (hvis det er problem) er diskutert her tidligere, jeg bare nevner, det som blir satt ut av fisk, har fettfinne. Hvorfor ikke sette ut suter?

Og sånn er det hele tiden. Meitemuljøet føler seg overkjørt (mulig med rette) av fettfinnebyråkratene.

Altså ingen hets oss sportsfiskere imellom, men byråkratene (KIS og slike (smilier)).

Rolf: Når jeg mener meite, mener jeg ikke en agnet 500 grams pilk røska inn i siden på en 20-kilos torsk på 450 meters dyp :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.