Gå til innhold
Fiskersiden

Bendelorm i magen


Recommended Posts

Hva med kveisen,er den også en bendelormtype?Bodde på Utsira et år,annenhver lyr og sei hadde mengder i seg,både i innvoller og kapslet inn i kjøttet.Hørte det kom av at fisken spiste selavføring...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så et program om kveis engang,og små krepsdyr var plassen de begynte.de dissikerte en marflo,og fant ut at over 70% av kroppsvolumet til den ene marfloen besto av kveis :blush:

70%...det var for jævlig...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De kan være ganske heftige disse parasittene ja. Begge disse kom ut av denne fisken. ^_^

83403_s.jpg

Har også sett stingsild som er så runde pga makk, at de nesten ikke kan svømme. Stingsilddupp! :blink: Dette øker sjansen for at fisken blir spist av en and/måse slik at parasitten kommer seg videre til neste vært.

De kan være snedige og "utspekulerte", men delikate er de ikke. Jeg mager ikke å spise fisk med bendel eller kveis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dr Fish: kan du liste opp vertane til E. crassum? Egga kjem vel via Cyclops sp., men må dei via ein mindre fisk (stingsild eller ørekyte) før den inntar auren? Antar også ut frå teksten din av aure/laks er sluttvert.

Laks og ørret er sluttvert ja. Det er kun én mellomvert i livssyklus. Cyclops er en av slektene som kan være mellomvert - andre er Acartia og Eudiaptomus og sikkert fler. Det har vært antydet at stingsild kan fungere som ren transportvert, men jeg vet ikke om denne hypotesen er avlivet eller ikke. Linker til en interessant artikkel om smitteforsøk med Eubothrium (for spes. interesserte :) )

http://www.paru.cas.cz/folia/pdfs/showpdf.php?pdf=20442

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
Daggers 23.05.2006, 23:43 Post #1

På de 4 siste sø jeg har fisket, så har alle hatt en masse hvit ekkel mark i magen. Den ligner veldig på bendelorm. Jeg fisker i området rundt Horten, har opplevd det en del ganger før. Hvordan er det med mageinnholdet på de fiskene dere får?? Er dette vanlig, syntes likosm ikke å huske en slik hyppighet på dette tidligere..

https://www.fiskersiden.no/forum/index.php?showtopic=46120

Ja Daggers, jeg har også fått slik svineri her inne i Oslofjorden. Var samme som avbildet lengere oppe i denne tråden. Jeg slang den i frysern et par dager (for å glemme synet av faanskapen) og så varmrøkte den. Smakte veldig godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Griseri fra Bjørn Salte...

Denne Rolf hørtes ut som en skikkelig gris... :lol:

Forøvrig er det gode gamle sportsfiskerleksikonet som jeg brukte som oppslagsverk for å finne ut hvilken parasitt vi her snakker om :)

Uansett måke,eller ørretmark...den er lite delikat!

nesten all ørret jeg får har denne i tarmen,og jeg er kjapp med å sløye fisken :)

Øh, det eneste du er Kjapp til bsalte, er til å høvle over Frk.Storberget en sjeldent gang når du er hjemmom. For oss andre som har muligheten ellers i uken, så er saken biff, dette er snadder (men vi har bedre tid til å nyte det :) ).

Mark får man om man snuser på tvilsomt sett!!

Endret av torpa
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,- ny bruker som kom over forumet etter å ha googlet "bendelorm".. :)

Dro opp en 700 grams fjellørret i går som var stinn av bendelorm. Kom til å revne innvollene under rensing, hadde vel ellers ikke oppdaget det.

Fant ut at jeg ville undersøke litt hvorvidt det var uheldig å spise denne fisken, men etter noen døgn i fryser og ved skikkelig varmebehandling skal den nok settes til pers!

Men tenkte jeg ville "dele" hva jeg har funnet ut om denne bendelormen som lever i fisk da mange anser den som "ufarlig";

" Menneskets brede bendelorm

Diphyllobothrium (= Bothriocephalus) latum hører til en slekt hvor hodet er kølleformet og noe flattrykt, så dets breddeplan står loddrett på leddenes; på hver smalside har hodet en dyp renne eller sugespalte, men det mangler haker. Som utviklet bendelorm lever arten i tynntarmen hos mennesker, hund og rev, og er alminnelig i Finland, østersjølandene og Polen, Sibir og Japan. I Norge er den bare påvist i Finnmark, bortsett fra et enkelt tilfelle i Mjøstraktene. Hos denne arten finnes også plommekjertler som små blærer mellom testikkelblærene, kjønnsåpningen sitter på flaten av leddene, og uterus har en åpning, slik at eggene kommer ut i vertens tarm og så føres ut med ekskrementene. For å utvikle seg må egget komme i ferskvann og den blir da til en kuleformet flimmerlarve, coracidium. Blir denne spist av en vannloppe (krepsdyr), kaster den flimmerdrakten av og blir til en 6-hakelarve som vandrer ut i krepsdyrets kroppshule, hvor den blir til et langstrakt procercoid. Spises så krepsen av en ferskvannsfisk (ørret, laks, gjedde, abbor, harr, røye m.fl.) utvikler larven seg i dens muskulatur til et plerocercoid, som har mistet krokene, men har fått sugespaltene i forenden. Blir så endelig fisken spist av f.eks. et menneske uten å være godt kokt eller stekt, utvikles den voksne bendelormen i tarmkanalen."

( http://www.snl.no/bendelormer)

Kan være greit å være oppmerksom på dette, både med tanke på tilberedningen av selve fisken, og også "hygiene" (fler enn meg som har en "multifiskekniv" som også brukes til spikking av spekemat, brødskjæring o.l etter et kjapt drag gjennom mose og lyng..? ;) )..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest StadJon

Her har jeg en sak for dere parasittosaurer. Under rensking og filetêring av 4 stk brosmer, så fikk jeg plutselig se noe misfarge i kjøttet etter at jeg hadde fjernet den grå-svarte bukhinnen.

Ved en nærmere titt så jeg at det var noe i kjøttet, på en måte mellom kjøttet og huden som dekker innsiden av bukhulen, noe som nesten "fløt" når man presset lett med en finger der.

Skjønte at det var noe "ugg" og tok derfor noen bilder, før og etter:

ugg.jpg

-Før-

ugg2.jpg

-Før-

ugg3.jpg

-Etter-

ugg4.jpg

-Etter-

Dette er bare noe av det jeg lirket ut med kniveggen. Det var mange brune flekker ellers, tydeligvis parasitter i et tidligere stadie.

Siden det var så mye (og jeg ikke visste hva det var, samt at det satt skikkelig i kjøttet) så ble brosmene kastet.

Noen som vet hva dette er og hvorfor setter de seg i kjøttet? Var ikke stort å se langs innvollene, men det var der imot noen ganske store "klaser" med mark i gattåpningen - vendt innover i buken. De virket til å være bundet sammen eller utsprunget fra samme sted. Desverre forsvant de i vannet som ble tappet ut, ellers skulle jeg tatt bilder av de.

Det er både fascinerende og litt uggent med skapninger som dette.

Det var ikke liv å spore i noen av de parasittene jeg fant, de virket harde og stive. Uvisst om det var pga at fiskene hadde vært døde i flere timer eller hva.

Endret av StadJon
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 years later...
51 minutter siden, Ragnhild skrev:

Korleis blir ein kvitt måsemakk på fisken når vatnet fyrst er infisert? Den som ligg utanpå i buken i kvite sekker

 

Eneste metoden som jeg vet har effekt er kraftig utfisking av vannet. Ved utfisking blir det mindre konkuranse om maten og fisken får i seg mindre parasitter. Blir ikke fritt for parasitter i vannet men mindre parasitter i hver fisk i det minste.

 

Samtidig kan det være lurt å sørge for at fugler ikke får tak i innvoller. Gjelder både måker og andefugler da vi ikke klarer å finne ut om det er måkemakk eller fiskandmakk som er i fisken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.