Gå til innhold
Fiskersiden

Fjellstøvler


maxima
 Share

Recommended Posts

Hei

Jeg tror at en må først finne ut bruksområdet som skoene skal brukes til. F.eks. : Veldig mange her henviser til jaktstøvler. Disse er helt sikkert veldig fine hvis en ikke skal gå altfor langt og sitte stille en del. Men min erfaring er at på fisketurer inne på vidda, hvor en skal gå langt og lenge, så blir disse litt for varme for min del. Mange liker feltstøvelen, den er bra den. HVIS en kjøper ny såle. En får kjøpt en bra såle i skobutikken. Men favoritten er crispi. Denne føler jeg er akkurat passe. Og uansett vær og forhold har den holdt meg tørr på beina. Og det er nødvendig når en skal være på vidda i 4-8 dager av gangen, og en vet ikke når sola dukker opp neste gang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 52
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Smaken er som kjent som bak...., men en del enkle krav kan en jo stille til en stoevel som skal brukes i terrenget. Foelgende kriterier gjelder for meg

1. Maa vaere god aa ga i

2. Beskytte bena mot terreng, steiner, kvist etc

3. Gi noedvendig stoette for ankler (saerlig viktig naar en baerer tungt eller ferdes i krevende terreng)

4. Holde fuktighet ute

5. Slitesterk

6. "puste"

7. Lett aa vedlikeholde/toerke (ogsaa under feltforhold for mitt vedkommende)

8. Pris

Ut fra disse kriteriene og mitt behov er Lundhags professional den suverent beste all round stoevel. Den er god aa gaa i, beskytterog stoetter fot og ankel , og har en saale med god gripeevne som er passe stiv for ulike typer terreng. Den holder fuktigheten ute, og "puster" til en viss grad. Den har ingen "loese" membraner eller foring innvendig, og er derfor lett og toerke/vedlikeholde (den er polstret med laer innvendig fra ankel og opp) Den kan vaere litt "hard paa foten" og maa gaaes inn. Man kan imidlertid spesialbestille disse og faa de formsydd etter foten dersom man har "vanskelige ben". Det er en litt dyr stoevell men den varer lenge dersom du tar godt vare paa den. NB DE KRYMPER OG EN BOER KJOEPE ET PAR SOM ER CA 1 STOERRELSE STOERRE EN EN TRENGER!!!!

Har de siste 25 aarene proevd div modeller stoevler inklusiv et par av typen Gortex gjennom jobb (Forsvaret), jakt og fiske . Min erfaring med Gortex i stoevler er at det puste daarlig. Etter en tid tettes porene av smuss og skit og pustefunksjonen forsvinner. Goretex taaler ogsaa begrenset med mekanisk slitasje - dvs knekk, boeying etc som resulterer i hull imembranen. Resultatet blir derfor fort en stoevel som puster daarlig og i tillegg lekker! Naar den foerst blir vaat innvendig tar det en evighet aa toerke de (pga "loese" membraner og for innvendig hvor vanne t samles). De krever ogsaa spesielt verdlikehold. I "skall klaer" er imidlertid Goretex suverent.

Derfor er min klare konklusjon at dersom man skal gaa i terrenget og beholde foten mest mulig toerr er det bare stoevler med gummi paa nedre del som duger. Disse er helt vantett nederst (det er jo hovedsaklig denne delen som utsettes for fuktighet) hvor andre stovler har en tendens til aa lekke, men puster bra fra ankel og opp. Man blir litt klam paa bena, men det er til aa leve med. Sokker som taaler litt svette (ull!!) er en fordel.

Naar det gjelder Forsvarets tradisjonelle marsjstoevel (M77) saa er den ikke saerlig egnet for lengre turer i terrenget. Til det er saalen for tynn og stoevelen gir liten stoette for ankelen. Stoevelen er paa ingen maate vanntett, men er lett og behagelig aa ha paa. Stoevelen er rimelig, og vi har jo klart oss i Forsvaret med denne i mange aar. Naar den erstattet M66 m/anklets paa begynnelsen 80-taller var det en revulusjon, men i dag har utviklingen gaat videre og det finnes mange betydelig bedre modeller. For korte turer i lett toerrt terreng kan den fint brukes. Forsvaret har ogsaa innsett dette og proever ut flere alternative modeller. I Forsvarets jegeravdelinger brukes det mye Lundhags.

Et helt vanntett alternativ er Nokian Turra. Dette er en ullforet robust gummistoevel som har en god saale. Gikk en 20 mil grensepatrulje med tung pakkning i myrterreng i Finnmark med slike for en del aar siden, men det var de ikke egnet til:) Var toerr hele veien men ble svaert saar og sliten i beina. Har fremdeles et par jeg bruker for kortere turer uten pakkning i fuktig terren. Man blir jo litt klam i disse og, men fuktigheten absorberes av ullforet saa en merker ikke saa mye til det.

Saa min klare og entydige konklusjon etter myyyyyeeeeee gamping i terrenget siste 25 aar baade i regi av Forsvaret og paa jakt og fiske er at Lundhags Professional er den beste alroud stoevel. Men smaken er som kjent som bak......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja........... mye er sagt her fra før, men litt kan man jo mene.

Har de siste årene slitt ut 3 par Lundhags Professional High. Disse har fått kjørt seg både innenlands og utenlands. Dette er gode støvler for all del, men har man prøvd de nye Lundhags Syncro støvlene blir Prof. dvaske i forhold. Syncro støvlene har en enda bedre "sits" på mine føtter og er ankelstivere. Så langt er det etter mine føtter en forskjell mellom disse, som tydlig peker i Syncrons fordel.

Har i tillegg et par Alfa Pro Grip +, (disse er nyanskaffet og ikke fulltestet) og førstegangs inntrykket av disse er at ankelstivheten er betydlig større her, enn hva som er tilfelle ved begge Lundhags støvlene. Det oser kvalitet lang vei og sett i forhold til prisen av Syncro..........ja da kan man jo begynne å tenke seg om to ganger før man drar til med nye støvler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.