Gå til innhold
Fiskersiden

Ekkolodd/kartplotter


asmund aa
 Share

Recommended Posts

Kommentarene mine gjaldt svingeren dacron bruker på Mjøsa, ingen tvil om at du skal ha en tofrekvenssvinger.

Imponerene at loddet virker på slike dyp, men siden det er sakset fra Lowrance sine sider skal man vel ikke se bort i fra at det er spesiellt gunstige forhold akkurat der denne recordingen er gjort :D

Ekkoloddeektronikken i mitt LCX-15MT er identisk med den i loddet ditt, så jeg har sett imponerende bilder på dypt vann med tofrekvensvinger jeg også.

Recordingen er gjort utenfor Corsika ,så vannet er nok helt "rent" saltvann, svingeren er nok også av mycket høy kvalitet :D

les mer her:

http://www.lowrance.com/Community/fishing.asp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...
  • Svar 163
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Og så var "julekvelden" endelig kommet :lol:

Full lekestue på kjøkkenbordet i hele kveld, dette var snadder!!!! :D

Nå gjennstår bare båthentinga i Sandefjord.. :)

Her et par bilder av godsaken(e) :D

Ekkoloddbilde...

20709_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/8463/20709.jpg

Kartbilde

20710_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/8463/20710.jpg

splitscreen kart/ekkolodd

20711_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/8463/20711.jpg

Zoom på splitta ekkoloddbilde

20712_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/8463/20712.jpg

Levert av: http://fiskevatn.no/foto/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Er selv på jakt etter nytt ekkolodd, samt kartplotter/gps, og har fulgt denne tråden og andre her på forumet med interesse. Bruksområdet for loddet er for det meste likt som trådstarter, altså havfiske, men kanskje ikke med like ekstreme behov. Har behov for å "se ned" til helst 500 meter.

Så er spørsmålet om eg skal kjøpe to seperate enheter, eller en av hver, men som "snakker sammen"? Hva kreves av enhetene for at kan kommunisere sammen?

Utstyret skal sitte i en 18 fots båt med hardtop, med utenbordsmotor. Er tidligere blitt montert gjennomgående plastsvinger, som da må byttes ut. Noen som har erfaringer med dette? Er det like greit å droppe dette og montere hekksvinger?

Har sjekket masse rundt på nettet nå og sett på mange modeller, blant annet Furuno FCV-620, FCV-585og Lowrance LcX-27. Alle disse virker bra, men er selvsagt dyre, det samme blir Simrad loddene. Kan eg klare meg med f.eks. Lowrance LMS-527 cDF? Dette er et kombilodd med 5,5" 480x480 skjerm, og 500 Wrms. Vil dette loddet holde til dette dypet, eller kreves det 1000w svinger? Blir skjermen for liten til å kunne kombinere plotter og lodd?

Har noen anbefalinger/synspunkter på disse eller andre modeller på både plotter og lodd? Skulle hatt dette klart nå til våren/sommeren, kostnadene skal helst ikke mye over 16000,- inkl svinger og kart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til ditt behov vil jeg anbefale 2 seperate enheter. Som lodd vil jeg anbefale Furuno FCV-620. DEtte loddet er veldig gunstig priset i Norge. For de fleste Lowrance modeller må en multiplisere med 16 (eksempelvis LCX-27C) for å gå i fra amerikansk til norsk pris, for denne Furunomodellen er faktoren bare 8! Koster 6995 + svinger. Dette japanske loddet er faktisk billigere i Norge enn i Japan.

Med ditt budsjett bør du kanskje i første omgang gå for en rimelig svinger, selv om en gjennomgående hekksvinger absolutt er å foretrekke. Du vil trenge en god bronsesvinger for å få god ytelse på dypt vann. Er svingeren din ødelagt? Hvis ikke hva slags svinger er det. Eksempelvis kan en Airmar (Lowrance) bronsesvinger brukes også til et Furnolodd hvis frekvensen er den samme. Trenger bare en tilpasningsboks.

Alle instrumenter som har NMEA 183 (og det har de fleste) kan kommunisere i sammen.

Så er det kartplotter. En Garmin eller Lowrancemodell med 5" skjerm vil være et greit valg. Lowrance GlobalMap 5150c eksempelvis kan være en modell å kikke nærmere på. Kjøper du denne fra USA får du plass til en bronsesvinger til loddet også innenfor budsjettet ditt.

Skjermen på et 5,5" instrument som LMS-527 cDF er alt for liten som kombinstrument, må være minst 7" (LCX-27C) Furunoloddet jeg foreslår er dessuten bedre til ditt bruk enn disse Lowrancemodellene, selv om skjermoppløsningen er mye dårligere.

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei abbor, takk for godt og utfyllende svar :) !

Da kommer eg til mest sannsynlig til å gå for Furuno FCV-620. Kan eg være trygg på at dette loddet kominert med en bra svinger takler 4-500 meter? Det er jo oppgitt til å klare 2500 fot (800 meter), men stoler ikke alltid på det som produsentene hevder.

Svingeren eg har i dag er en rimelig sak eg kjøpte for fire-fem år siden. Den fungerer, og hører til et gammelt svart/hvitt Humminbird lodd, men dette er ikke i stand til å takle noe dypere enn 150 meter og har lav oppløsning. Er nok sikker på at svingeren må erstattes med en ny. Har du eller andre tips til hvilken svinger som hører bra sammen med dette loddet og bruksområdet?

Lowrance Globalmap 5150c plotteren såg bra ut, og prisen var heller ikke avskrekkende. Men hvordan er det å bestille kartplotter fra for eksempel usa? Ser at prisene på enkelte modeller er nesten halvert i forhold til norske priser. Hvor mye toll og frakt må beregnes på slike kjøp? På www.wmjmarine.com fant eg ikke denne plotteren, men derimot det som sikkert er en ny modell i serien, nemlig Globalmap 5200c. Denne hadde ethernet, men det er ikke noe eg trenger foreløpig.

Garmin GPSMAP 525 såg også veldig bra ut, men var i en helt annet prissjikt. Hvor viktig er det med såpass høy oppløsning som 640x480 på en 5" plotter?

For at enhetene skal kommunisere, trenger eg da bare en kabel (NMEA 0183) mellom plotter og lodd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde selvsagt vært en fordel med FCV-585 til så store dybder siden det kan brukes med 1000W svinger, men prisforskjellen i fra FCV-620 er uforholdsmessig stor. Jeg antar FCV-620 vil virke greit på 400-500m, men siden jeg er trollingfisker er mine erfaringer på dypt vann begrenset. Furuno Norge i Ålesund bør kunne gi et bra svar på dette spørsmålet.

Du trenger ikke mer enn 480x480 oppløsning for en 5" skjerm, det er skjermstørrelsen ikke oppløsningen som begrenser detaljnivå.

Ser ut til at USA modellen heter GlobalMap 5200C, 5300C iGPS er samme plotter med intern antenne, dette er en bra løsning i åpen båt.

tigergps har begge modellene til samme pris, 474USD. Tigergps er et bra valg, dette er en stor forhandler med greie priser, de har dessuten 60 dager returett. Hos mange av de amerikanske butikkene har du bare 30 dager eller i værste fall ingen returett. Ved problemer må du kontakte produsent.

Globalmap @ tigergps

Tidligere tilot ikke Lowrance at forhandlerene sendte utstyr ut av USA, usikker på om dette fortsatt er tilfelle, i såfall må du bruke jetcarrier. jetcarrier er uansett rimligeste forsendelsesmetode. Fraktprisene til Jetcarrier har fortollingsgebyr inkludert. Det er ingen toll så det eneste som kommer i tilegg er 25% moms.

Jetcarrier

Det vil sannsynligvis være en kabel med 2-3 løse ledningsender ut i fra begge instrumenter, det er bare å koble sammen disse for å få NMEA 183 til å fungere. 2 ledninger for enveis NMEA, 3 for 2-veis. Dette er vanligvis godt dokumenter i manualene. Hvis du er usikker på koblingen kan du slenge inn et spørsmål her, så kan jeg sjekke det for deg.

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Tror svært få kan si deg noe om hvordan ekkoloddet i 525S er foreløpig. Dette er en ny modell som har en ekkoloddmodul som Garmin ikke har brukt tidligere.

Kartplotterdelen av instrumentet er helt sikkert topp og bruker de nyeste G2 Vision kartene, hvordan ekkoloddet er gjenstår å se. Garmin har tidligere ikke vært særlig bra på ekkolodd, men dette har en ny digital ekkolodd modul.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ønsker du et kombiinstrument kan du jo kjøpe deg en Lowrance LCX-27C fra USA. Du kan få en slik med GPS antenne og en 600W bronsesvinger for 10 000kr inkl. moms og frakt. LCX-27 kan også bruke 1kW svinger, men denne er dyr.

Men det beste for et budsjett på ca 10 000kr vil være å kjøpe et Furuno FCV-620 med bronsesvinger og en Lowrance GlobalMap 5200C kartplotter fra USA. For Furunoloddet (uten svinger) er det forresten bare 1500kr å spare på å kjøpe i USA så hvis du har mulighet til å legge i noen ekstra kroner er det kanskje like greit å kjøpe det i Norge. 1500kr for 5 års garanti (kjøpsloven) er slett ikke så ille. Svingeren og kartplotteren er det mye å spare på å kjøpe i fra USA.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.tigergps.com/lowrancegm5200c.html

Er det spesielle problemer knyttet til å handle produktet over (som vel er en komplett kartplotterpakke med det jeg trenger ? ) i USA ? Borfaller i praksis garanti ? Noen problemer med å koble til ol. ? Kjøper man aktuell kartpakke i Norge ?

Endret av finnj
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hos Tigergps har du 60 dagers garanti, produsentene i USA gir et års garanti. Hvis du ikke har noen bekjente i USA er det sannsynligvis vanskelig å få garantreperasjon fra produsent. Jeg har aldri hatt behovet, men jeg kan tenke meg det er problematisk. Jeg har i all hovedsak kjøpt ekkolodd og GPS i vanlig butikk i USA og tatt med hjem i kofferten.

Når en får utstyret til halv pris i fra USA, mener i hvertfall jeg det er verdt risikoen med dårlig garanti å kjøpe i fra USA.

Furuno og Lowrance utstyr er identisk i Norge og USA. Garmin og Raymarine kan være forskjellig.

Kart over Norge kan du kjøpe enten i USA eller Norge, har ikke ubdersøkt hvor mye det er å spare på å kjøpe de nye Navionics XL9 kartene i USA. Sannsynligvis like greit å kjøpe her siden du da har muligheten til å oppgradere til nye versjoner senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjukt mye fisk under kjøkkenbordet ditt...

Grattis med nytt leketøy!

Mvh Oz

Bananene er de som svømmer i "revet" hans...les baller :)

Gutten sitter pent ved kjøkkenbordet goitt

B)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for informative svar !

Vurderer også som du skriver Lowrance LCX-27C med GPS antenne og en 600W bronsesvinger. Finner ikke denne svingeren i butikken du nevner. Har du en lenke til en pakke med det jeg trenger her? Har en kamerat som reiser over i slutten av mnd. og lurer på å sende en spesifisert "pakkliste" med han.

Furuno FCV-620 med bronsesvinger: Hvilken svinger skal jeg ha om jeg går for dette alternativet ?

Hvor stor kvalitetsmessig forskjell er det på de to ekkoloddalternativene ?

Endret av finnj
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du får ikke kjøpt LCX-27C komplett med bronsesvinger i en pakke. Du må enten kjøpe bare displayenheten og så en GPS antenne eller en pakke med display, GPS og hekkmontert svinger. Antagligvis billigst å kjøpe pakken med 200khz hekksvinger selv om du ikke trenger den og så må du kjøpe en bronsesvinger i tilegg.

Bronsesvinger Lowrance Tigergps

THST-DFBL svingeren leveres komplett med fairing.

Svingere Furuno Boatersland

FCV-620 har 10p konnektor, så det er mange å velge blandt. Alle 600W svingerene har samme element og bør gi tilnærmet identisk ytelse. (Untatt de for invendig montasje) Skal jeg komme med anbefaling må det bli FURB60-12-MM-10 eller FURB60-20-MM-10, avhengig av vinkel på skroget.

Denne Airmar svingeren finnes også for Lowrance, men jeg har ikke funnet den i noen nettbutikk som sender til Europa enda.

Usikker på hva du mener med kvalitet her, men hvis det er kvaliteten på ekkoene som vises så tror jeg at Furunoen er en del bedre. Om dette er tilfelle og hvor mye bedre vil jeg ikke kunne svare helt sikkert på før om et par måneders tid. Hvis du kjøper en bronsesvinger som for begge lodd er produsert av Airmar vil begge virke ned til omtrent samme dybde. LCX-27C kan hvis du kjøper en 1kW svinger til ca 600 dollar virke dypere enn FCV-620. En må opp på FCV-585 for å få 1kW svinger.

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Furuno oppgir på sine danske sider at de har 2 års verdensgaranti. Hvis noen planlegger å kjøpe Furuno fra USA bør de undersøke om dette også gjelder for utstyr solgt i USA. På FCV-585 er det mye å spare på å kjøpe den fra USA, for FCV-620 er forskjellen liten.

Vet at Raymarine også har verdensgaranti, men det gjelder bare for utstyr solgt utenfor USA.

Simrad derimot har definert USA som en del av verden i sin garanti :lol:

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En svinger på 600 kW vil nok ikke ha problemer med bunnen av Marianagropa :)

Hvor dypt 600W rekker er en annen sak.

Furuno oppgir at 600W rekker ned til 800 til 1200 fot, dette tilsvarer 245 til 365m. Antar at dette er dybdene som de er egnet til fiskeleting på, for bare å finne dybden bør de rekke noe dypere.

Furuno 600W svingerene er identiske med Lowrance sine bronsesvingere.

Airmar oppgir også tilsvarende dybde som Furuno for B744V som er Airmar navnet på svingeren du planlegger å kjøpe.

Hvis du vil ha noe som er bedre må du gå for en 1kW svinger, B260 (HP-DFBL260) som du får for 850 USD (dyrere hos tigergps) er den beste svingeren som finnes for fritidslodd, denne er 50 ganger så følsom som en B744V. B258 som er 25 ganger mer følsom enn B744V vil sannsynligvis være det beste valget for deg, koster ca 650 USD. B258 er oppgitt til 440 til 650m dybde. B260 er oppgitt til 530 til 730m.

Det er ikke bare de ekstra 400W som er forskjellen mellom 600W og 1kW svingerene til Airmar. 1kW svingerene er mye mer avanserte bygget opp av mange sensorelementer som gir smalere kon og bedre følsomhet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis en søker etter 1kW svinger (high performance) for Lowrance på Airmar sine sider kommer A258 opp så det bør være plug and play. Airmar svingerene innholder en identitestbrikke som Lowrance loddene skal kunne klare å lese.

Det ser ikke ut som A258 er tilgjengelig fra Lowrance, men Airmar i Danmark eller en forhandler for GEM (Airmar sin distributør i USA) bør kunne skaffe svingeren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Var en tur utpå å testa "opptaksfunksjonen" på ekkolodet her om kvelden, ganske tøff funksjon :lol:

Det viser seg at jeg har fått med en trolling svinger (200khz-20grader), så nå må jeg få fatt i en 50khz svinger ,eventuelt en kombi 50/200, kjipt å ha to svingere montert på hekken..

24893_s.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.