Gå til innhold
Fiskersiden

Laksefiske er bare flaks


Trond
 Share

Recommended Posts

Klart det er oppskrytt - det stiller i klasse med fine damer, Mercedes og moltekrem, men en gang i blant er det bare fint å teste tålmodigheten, samt være på tur med gode venner og forsøke å se om man lærte noe av erfaringene fra tidligere år. Dessuten er laksefiske såpassvidtspennende at det finnes en lang rekke forskjellige aspekter å gledes seg over. Noen gleder seg over mange av dem, andre klarer seg kanskje med ett...

Angående utsagnet så lot nok en del det ligge da de enten gjettet ertelysten eller antok at du mente det og at du da var på et nivå der det neppe ville la seg gjøre å forklare deg semmenhengen i en fei ;-)

Er jammen helt enig med deg jeg :)

Forøvrig har jeg smakt moltekrem og fine damer (oppskrytt ja !).

Mercedes har jeg aldri prøvd :D

Den ene laksen jeg tok på 10 kg har jeg forøvrig hatt mest moro av i ettertid !

Sjefen min var og er fremdeles misunnelig ,og ja det hender jeg spør om han fikk noe på samme turen :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 75
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Jeg har en (kvinnelig) kollega som har 2lakser større enn min største. Begge tatt på samme dag, på 2 kast under elendige forhold i Suldalslågen. Hun lånte stanga mens mannen (som fisket) skulle opp i hytta en tur.... 9 og 12kg.

Laksefiske er ihvertfall ikke rettferdig :(

Hadde ho fiskekort sånn i tilfelle mannen skulle på do eller liknande...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du reven, du reven - det har ikke slått deg at de samme skottene og engelskmennene fortsatt fisker i tweed og med sixpence på hodet og er livredd for alt som er nytt og ofte har det litt mer tilrettelagt rundt elever og fiskeplasser enn du får en grunneier til å stille med i de fleste norske lakselver? Det KAN med andre ord være andre grunner enn at det er det aller beste... - klumpsnører oppstod antakelig ikke sånn helt uten grunn heller... Tror ikke det var sånn at en tenkte at her skal jeg jammen lage til noe som fungerer vesentlig dårligere enn det vi har fra før?

He,he, jo det har slått meg. Og de fisker med stiiiil.

Men det de har forsket på i over 150 år, kanskje mere, er ikke forandret i det hele tatt. Jeg blir ikke fascinert av det som er oppfunnet de siste 20-30 årene i det hele tatt. Unntatt en ting, som jeg synes er revolusjonerende i forhold til hva de drev med. Hårvingefluer !

Men husk nåda at det er mange gode fluefiskere i alle elver, og mange av de fisker med klumper og skytesnører, og speyer nesten alltid. Og de får selvsagt laks. Jeg er opptatt av den tiden man mest fisker bra på flua, i juli og august.

Noe helt annet er det i juni ved stor og kald elv. Og laksen blir bare vrangere for hver dag som går. Ja unntatt luslaksen da, som det blir mindre av for hver dag som går. Så det blir viktigere for hver dag som går å fiske etter laks som står på elva. Og min erfaring er at disse er så innmari lur at det skal minimalt med støy (bølger i overflata etc.) ved løfting og legging av snøre. Akkurat som med snikjakt etter s-ø. Det er så store deler av sommeren at det er slike forhold. Blir noe helt annet når man er så heldig og står der mens det går endel fisk full av lus og er mere ukritisk til agnet. Men det er så mye mere "sjeldent" ( i forhold). Men nå har jeg kun erfaring fra Gaula, men tror ikke det er så store avvik i andre elver, generelt.

Jeg har sett så mange fluefiskere gjennom de siste år, og utrolig mange lakser er blitt skremt av deres store iver etter å speye eller fiske med klumper eller synkeliner, når det er best med overflatefiske.

Det har stått lakser og ventet på godfluene, og de har blitt mistenksomme og blitt skremt av litt for mye støy. Av og til enormt mye støy !

Tenk dere, jeg traff 5 fluefiskere i fjor. De skulle fiske i ei renne på valdet. Elva var på ca. 50kbm/s og blank.Temp. ca. 15-16 grader minst.

Alle mann uti samtidig, med synkeliner og speyet så det ljomet. Overflata i hele renna ble flerret og laksen ble vettaskremt og stakk rett ned i hølen nedenfor

:)

Jeg prøvde å fortelle de at ødela for seg selv, at laksen ble skitredd. Men fikk ei overhøvling av at dette kunne de. Var virkelig noen proffer visstnok :P Kastene var fine de, men laksen ble redd.

Men nå var dette litt mere ekstremt da.

Et typisk scenario i alle elver, og det er en antydning fra meg at altfor mange fluefiskere har gått seg litt vill ang. dette med smygjakt etter laks på flue :P

For fluefiske er smygjakt, stille og anonymt, som å gå i ett med omgivelsene.

Flua skal lande stille på overflata først, så skal fortom og fluelina legge seg rolig og pent på overflata !

Ja en DT selvsagt :D

Men nok om det. That`s my vision !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og da vil jeg minne deg om fotoboksene fra Støren til Tr.heim, og gjerne videre nordover.

For her er det visst film i alle bokser for tiden :)

Fikk en blitz i trynet her om dagen, på vei mot Lundamo, enda jeg visste at det var 70km/t.

Fort gjort :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

He,he, de små (laksene) de har mindre utviklet hjerne de. De biter på absolutt alt :angry2:

Som barn det, totalt uten erfaring :D

Men noen er på kaninjakt, mens andre er på storviltjakt :D

Ikke seriøst dette, bare tull, så cool down, babe.

Grattis med en laksemums, mot alle odds :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

He,he, de små (laksene) de har mindre utviklet hjerne de. De biter på absolutt alt :angry2:

Som barn det, totalt uten erfaring :D

Men noen er på kaninjakt, mens andre er på storviltjakt :D

Ikke seriøst dette, bare tull, så cool down, babe.

Grattis med en laksemums, mot alle odds :D

Hvorfor er du ikke i elven ? Dårlige forhold nå ? :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

He,he, vi lokale "apekatter" (som vi ble kalt her en plass) fisker bare når det er brukbare forhold.

For vi er jo så priviligerte at vi kan bruke 15min. til elva når den blir fin :angry2:

Nå når det er steikvarmt og oppimot 25-26 grader, og Gaula bare synker (nede mot 40kbm/s snart) og i tillegg er grågrønn av leire, ser ikke jeg noe sjarm i å stå å fiske laks akkurat nå.

Og laksefiske for meg (og sikkert mange andre) er trivselen og forventningen før man går ned til elva. At det er fine forhold, og at man koser seg skikkelig under fisket, før laksen evt. biter :P

Det største er altså kosen før nappet da mulighetene er store.

Det andre er hugget (for meg). Og da er det meste gjort. Kjøringen av laks er bare en utløsende faktor, da er det meste gjort :D Og tiden etterpå (etter at man har tatt laks) er også trivelig. For da er det litt grubling over elva og forventninger til neste runde :D

Som det er nå så er det kun ett par små fiskeplasser på valdet, og knapt nok det. Og har man gått en runde på 5 min. der og ikke kjent laks, så er det ikke noe vits å gå over en runde til. Jeg har iallefall ikke tålmodighet til det.

Var en snartur opp i elva igår. Det stod 11 dansker og 2 tyskere på den ene fiskeplassen fordelt på noen meter og nifisker fra morgen til sent på kveld. I tillegg står det endel og fisker hele natta :D

I håp om at evt. en laks eller to skal passere. Så det er nok ikke så interessant å dresse seg opp i fiskebunaden og gå bak alle disse, etter at de har gått over 193 runder før deg :D For de tar jo som kjent aldri pauser fra elva, når de først har kommet. Og enda en grunn til mitt fravær er at forbruket på mark er himla stort pga. all smolten som rensker angelen på denne vannstand. Og marken skal man ta vare på, til evt. syndefloden kommer engang :) Så kosen og forventningene med å gå ut til en fiskeplass er totalt borte, i og med at spenningsmomentet er totalt fraværende :D

Så stiger elva skikkelig, kommer tungt utstyr og feitmarken til sin rett igjen. Og det er mange flere plasser på valdet hvor det er muligheter for laks. Så det er slik det funker !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et ålreit svar (fra en tålmodig fisker) og et syrlig svar (som vanlig fra den kanten).

Det siste gidder jeg ikke å kommentere engang.

Ja det er jo en utfordring å lure laksen under vanskelige forhold, hvis man er umåtelig tålmodig.

Men du skjønner det, at hvis det evt. skulle innfinne seg 4-5 lakser forbi valdet i løpet av 24 timer (slik det er nå, og kanskje enda verre nå da elva er enda mindre) så orker ikke jeg å fiske på nesten ingenting mange timer i strekk. Hvorfor skulle jeg det ? Men jeg kunne godt tenkt meg å bruke noen få minutter på godplassene, i håp om at det hadde vært en laks der. Men kun noen få kast, for å minske absistensen litt.

Og det er jo også veldig uinteressant når enkelte fiskere aldri har vett til å gå ut av elva for noen minutter, for å slippe andre til ! Man parkerer ikke sin sittestol, medbrakt kjølebag for dagen helt nede ved vannkanten. Det har ingenting med laksefiske å gjøre. Men det er nå fullt tillatt, så lenge det er bevegelse i flokken. Tror nok heller ikke du hadde syntes det hadde vært så interessant.

Så jeg har gjort det mest fornuftige akkurat nå, holdt meg unna elva. Selvsagt er det en liten mulighet for å få en laks eller to andre plasser på valdet på flere dager intensivt fiske, men det kan jo de som vil gjøre.

Hilsen en bortskjemt fisker, som ikke skal ha laks for enhver pris :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dæven jeg er glad jeg ikke er bitt av den basillen der.

Ja du er heldig du !

Ikke la noen lure deg ut i ei lakseelv noen gang. For skulle du vært så "uheldig" å få på en storlaks, er muligheten for videre "normal adferd" minimal !

En 30-åring f.eks. har mest sannsynlig 50 somre igjen til rådighet i denne verden.

Enten blir de variert og innholdsrikt, eller så blir de brukt oppe i ei lakseelv :)

Men nordmenn er ikke de "verste" !

Se på danskene, de lærer opp ungene sine de, i beste tenåringsalder til å fiske laks.

Oppdresser unga med fullt lakseutstyr, de vil absolutt ikke oppleve noe annet for resten av livet ! De er gale de !

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir nok ikke det samme å fiske laks fra båt i sjøen sammenlignet med en stoooor laks i rennende vann i ei elv. Og alt det andre (resten) er like "morsomt" for de aller fleste :)

Det må det jo være, i og med at så mange går av skaftet for å fiske laks.

At det har tatt av hos de fleste: JA !

Prima Vera: De gale har det godt ;)

Etter å ha lest om utallige innlegg ang. laksefiske har jeg også registrert en umåtelig trang til å uttrykke hvor enkelt det er å fiske laks, og sammenlignet med andre (hederlige) former for fiske virker det på meg at misunnelsen er stor. Jeg sammenligner det forøvrig med avandssjuka ellers i samfunnet, hvor det er farlig å ha det litt for godt. Og spesiellt å lykkes er noen farlige greier, spesielt i Norge.

Hva er egentlig så mere utfordrende med annet fiske ?

Laksefiske (sjø-ørret) har alltid vært formel 1 i Norge, og slik vil det fortsatt være, så lenge det bedrives.

Lurer på hva all kritikken egentlig har grobunn i ?

Er det frustrasjon over at man ikke selv har midler til å fiske laks?

Har laksefiske for mye oppmerksomhet ?

Eller kjeder man seg, og misunner de som lever livet i lakseelva ?

Jeg merker så mye negative waves både her på forumet, og av og til i lakseelva (de som ikke får noe laks),

og det har bare slått meg at det negative får prioritet fremfor det positive, å skape noe selv, for å glede andre med stoff av det vår natur kan tilby !

Småhakking og kjedsomhet foran tastaturet !

Hva med å begynne med å tilby noe interessant selv, som andre kunne ha stor glede av ?

Bedre det enn å kverulere over andres innlegg. Dette er da i hovedsak et fiskeforum, som handler om fiske, og ikke bare vas og tull om negative ting.

Eller har jeg fullstendig feil her også ?

Kanskje blir det iallefall litt mere liv i denne tråden, håper det, for jeg mener at dette godt kan belyses litt mere !

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til opplysning: Det er havabbor som er F1

OG: At det at jeg mener du tar feil på en rekke punkter automatisk skulle være det samme som misunnelse tror jeg du en gang til må forsøke forklare for den logiske sansen min, for der var det ett eller annet den gikk glipp av...

Et tips til hva som er utfordrende ved fiske etter noen av de andre artene? F.eks å finne ut hvor de kan fanges når og med hva, og sammenkoble denne informasjonen slik at man neste år kan få enda flere eller større. Ved laksefiske er skal det liksom ikke den store brainstormen til for å finne ut at fra mai til august, så er lasken på å¨treffe oppover i Gauldalen og andre lakseelver, at de største gjerne kommer først og at skal du fiske på de aller største laksene, så kan det være lurt å bruke tiden i Orkla, Gaula, Namsen eller Alta... med flue, sluk eller mark. Rart det der egentlig. Det må gjerne en trønder til for å genierklære laksefisket... Ikke er det så dyrt som man gjerne skal ha det til heller. Sammenlignet med alt gratisfisket i Norge, ja, men dyrt er det vel ikke. Fortsatt steder i landet du ikke trenger betale annet enn Fiskeravgiften

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til opplysning: Det er havabbor som er F1

OG: At det at jeg mener du tar feil på en rekke punkter automatisk skulle være det samme som misunnelse tror jeg du en gang til må forsøke forklare for den logiske sansen min, for der var det ett eller annet den gikk glipp av...

Et tips til hva som er utfordrende ved fiske etter noen av de andre artene? F.eks å finne ut hvor de kan fanges når og med hva, og sammenkoble denne informasjonen slik at man neste år kan få enda flere eller større. Ved laksefiske er skal det liksom ikke den store brainstormen til for å finne ut at fra mai til august, så er lasken på å¨treffe oppover i Gauldalen og andre lakseelver, at de største gjerne kommer først og at skal du fiske på de aller største laksene, så kan det være lurt å bruke tiden i Orkla, Gaula, Namsen eller Alta... med flue, sluk eller mark. Rart det der egentlig. Det må gjerne en trønder til for å genierklære laksefisket... Ikke er det så dyrt som man gjerne skal ha det til heller. Sammenlignet med alt gratisfisket i Norge, ja, men dyrt er det vel ikke. Fortsatt steder i landet du ikke trenger betale annet enn Fiskeravgiften

Ditt beste innlegg på ehh.. lenge. Men uansett ditt beste innlegg ever slimålen !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til opplysning: Det er havabbor som er F1

OG: At det at jeg mener du tar feil på en rekke punkter automatisk skulle være det samme som misunnelse tror jeg du en gang til må forsøke forklare for den logiske sansen min, for der var det ett eller annet den gikk glipp av...

Et tips til hva som er utfordrende ved fiske etter noen av de andre artene? F.eks å finne ut hvor de kan fanges når og med hva, og sammenkoble denne informasjonen slik at man neste år kan få enda flere eller større. Ved laksefiske er skal det liksom ikke den store brainstormen til for å finne ut at fra mai til august, så er lasken på å¨treffe oppover i Gauldalen og andre lakseelver, at de største gjerne kommer først og at skal du fiske på de aller største laksene, så kan det være lurt å bruke tiden i Orkla, Gaula, Namsen eller Alta... med flue, sluk eller mark. Rart det der egentlig. Det må gjerne en trønder til for å genierklære laksefisket... Ikke er det så dyrt som man gjerne skal ha det til heller. Sammenlignet med alt gratisfisket i Norge, ja, men dyrt er det vel ikke. Fortsatt steder i landet du ikke trenger betale annet enn Fiskeravgiften

Havabbor ? Trodde det var tørrfluefiske etter stor ørret som var formel-1 fisket ?? :)

SØLVREVEN: Det virker ikke som om du har reflektert særlig over dette at mange mener at laksefisket er enkelt og at det har en del med flaks å gjøre. Ettersom så mange mener dette så kan det kanskje ha noe med virkeligheten å gjøre ? jeg bare spør :-)

Det er vel skjelden man hører at det er enkelt og at man har flaks, når det gjelder jakt på bestemte arter(meite)eller innen imitasjonsfluefiske.

Endret av speydork
Lenke til kommentar
Del på andre sider

FLAKS !

Ja da kan du lese siste innlegg under "Midt-Norge" da :P

Og dette begynner å bli litt karavoli og "kvalmt", det skal jeg personlig innrømme.

Men, det var bare for å statuere ett lite eksempel, at laksefiske ikke er noe mere flaks enn andre fiskemetoder. Kanskje 20% flaks gjennom en sesong ja. Men slik er det nok om det meste. Man skal jo helst være på riktid sted, til rett tid, og ikke minst, gjøre alt 100% riktig !

Det siste er nok det vanskeligste :blush:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.