DYM

Fiske i Otra, Evje og Hornnes og nordover.

Recommended Posts

Tenkte jeg ville skrive litt kjapt om fiskeforholdene i Otra slik jeg kjenner dem. Jeg har fisket i øvre del av Otra i over 20 år så jeg er sånn noenlunde oppdatert :P Det finnes 5 arter i øvre del; Ørret, canadisk bekkerøye, abbor (skjebbe), Bleke og ørekyte. Strekningen jeg kjenner best til er Kilefjorden-> Valle. (Bruk foreksempel www.norgeibilder.no for å søke på stedsnavnene jeg nevner!)

Kilefjorden -> Hornnes: 4 arter: ørret, abbor, utsatt bleke og bekkrøye. Bleke er en relikt og unik laks som kun finnes i Otra. I de senere år er den satt ut både sør- og nord for Byglandsfjorden der den egentlig stammer fra. Størrelse opp til max 400g. YPPERLIG matfisk! Ved Kilefjorden bør man ha båt. Fisk på over kiloen av ørret er ikke uvanlig. Fin kvalitet de siste årene pga. hard oppfisking med storruser. Fremdeles mye fisk. Når man kommer oppover mot Hornnes og Fennefoss avtar fisken i kvalitet. Denne strekningen er endel plaget av krypsiv.

Fennefossen -> Birkelandsfossen (strekningen forbi Evje sentrum) kan du bare kjøre forbi. Store mengder småfisk med mye parasitter.

Syrtveit: Mange fine plasser under fossen (demningen) på begge sider av elva. Flere fosser og stryk sørover mot Evje. Kilos ørret ikke uvanlig, men også mye smått. Kun ørret og noe bleke her. Bleke fåes som oftest ved lav vannstand. Kjenner til folk som har dradd opp 15 bleker på få timer rett under demningen.

Nord for Syrtveitsdammen -> Byglandsfjord: MYE småørret og noe bleke. Taes vært år 3-5kilos ørreter i garn på Senum og i Vassend.

Byglandsfjorden opp til Ose: Mye småfisk. Bleke og ørret. Har personlig aldri fått større enn 600g i fjorden. Gjevnt over kan man si at fisken blir bedre jo lenger nord man kommer. Endel oppfiske pågår fortsatt ved hjelp av storruser. På Longerak, Skomedal og Åraksbø tas det regelmessig fisk på opp mot 6kg i garn. Andre beryktede plasser er Vik sør for Sines (oterfiske og dorging etter bleke), Dale(bukta) (fin ørret og bleke), området sør for Fånefjellstunnelen (her er det observert MONSTER fisk på ekkolodd, meget dypt og lite fisket). Generellt fine forhold fra land i fjorden med sand/steinbunn og minimalt med krypsiv. Størrelsen på fisken kan også variere mye fra lokasjon til lokasjon. En plass kan du ligge på 500 grams, 300 meter ovenfor får du bare 200 grams.

Ose-Langeid: på Ose taes det også regelmessig 4-6kgs Ørret i garn. Vanskelig å fiske fra land med stang, men går an langs veien nord for Ose "sentrum". Endel krypsiv. Har ikke fisket så veldig mye her selv, men snittstørrelsen skal være 350+ og kvaliteten fin.

Rysstad: meget kaldt vann hele året pga. tunnelvann fra kraftstasjonen. Mye krypsiv og vanskelige forhold uten båt. Unntakene er de smalere partiene ved broen fra Helle og over til østsiden av elva, og broen over til Hovet nord for Rysstad sentrum. Kjører du utover mot motorsportssenteret på Åraksøyne har du også mange fine plasser fra land. Småvokst fisk men det slenger kilos.

Flårenden -> Kveste: Flårenden er der elva vider seg ut igjen etter broa ca. 1 mil nord for Rysstad. Denne strekningen har jeg fisket mye. Pers her er ørret på 1,2 på markstang fra land. Mye kilos+ ørret i garn og endel 800grams på stang. Snittfisk på 350-500g. Desverre endel plaget av parasitter og krypsiv. Store mengder ørekyte. Kano eller båt anbefalt men det finnes også mange fine plasser fra land, særlig langs veien. Vårsesongen best, før krypsivet tar helt overhånd. I strykene i Kveste er snittet 500g+ på de rette tidene av sesongen. Opp mot kilos ikke uvanlig. Nord for Kveste opp mot Valle er det mange fine stryk og kulper med stor fisk.

Valle (Harstadbassenget): Det samme gjelder her som for Flårenden og Kveste. Mye fin fisk men også parasitter og krypsiv. Hold deg til stryk og partier med litt fall.

I tillegg har man mange flotte heievann fra 1-3 timers gange fra riksveien. Får heller se om jeg kommer med noen tips i en senere post :D

Håper dette kan vekke interessen hos flere sørlendinger ;) Øvre del av Otra har potensiale til å bli et skikkelig fiskeeldorado hvis man får bukt med krypsivet og parasittproblemene. Slik som det er nå kreves det litt lokalkunnskap for å i det hele tatt å få fisk på over 200g. Catch and release praktiseres IKKE for å si det sånn! Når det gjelder fiskekort så kjøper du det for å støtte kultiveringstiltak, ikke fodi du er redd for å bli anmeldt.

Sjekk ellers innom www.vafa.no for meir informasjon. De selger fiskekort for noen MEGET bra heievann. Anbefales. Skal se om jeg kan få fiskebiologen i Valle/Bykle til å komme med noen tips også :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veldig bra! :P Er stadig vekk i Kristiansand så dette er fin informasjon å ha med seg.

Vet du om det er båtutleie i Kilefjorden? Evt en campingplass med båtutleie så jeg kan ha med familien også? Hadde vært moro å få bleke. Er det mye bekkerøye der?

Share this post


Link to post
Share on other sites

De har båtutleie på Kilefjorden Camping ja. Hører stadig om turister som haler opp mye fin fisk der. Jeg tror bekkerøye er den arten det er minst av men skal se og jeg kan snuse opp noe mer info. Har ikke fisket der enda i år, har fokusert mest på Gjedde i Longum og ørret i forskjellige heievann foreløpig. Ellers fins det flere sidevassdrag hvis du er på jakt etter bekkerøye, hovedsakelig rundt Gautestad øst for Evje sentrum. Stikkord er Storøygard/Prestøygard og Høvringen.

Båtutleie i Byglandsfjorden sjekker du på Neset Camping, på Ose så har du Reiårsfossen og Støylehommen camping. På strekningen Flårenden-Kveste har jeg båt til låns hvis noen skulle være interesserte :P

Veldig bra! :D Er stadig vekk i Kristiansand så dette er fin informasjon å ha med seg.

Vet du om det er båtutleie i Kilefjorden? Evt en campingplass med båtutleie så jeg kan ha med familien også? Hadde vært moro å få bleke. Er det mye bekkerøye der?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har hytte på fjellet over Rysstad sentrum (Brokke\Everdalen) elva ser fin ut mange plasser oppover, var å fisket med Syrtveit i går i fossen fikk bare noe smått MEN, det står MANGE fine fisk rett under demningen, stod på demninga å kikket ned, men ble for øyt å kaste ned :D Disse Ruggene ble forresten tatt i sommer har jeg hørt med syrtveit

http://www.troll-mountain.no/index.php?m=g...6&bilde_val=546

http://www.troll-mountain.no/index.php?m=g...6&bilde_val=545

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noen som har testet fiske i Øvre del av Otra i den perioden vi er i nå?

Leser i "Fiskeguide for Otra" at fiske er tillatt hele året, og erfaringer fra diverse østlandselver tilsier at ørreten er fullt mulig å komme på talefot med i januar-februar også - skulle vel ikke være verre på Sørlandet?

Var der forresten i sommer (for første gang) og opplevde et artig fiske:

120820072356RjHaYXOL9r7UeAwaHB.jpg?7

Og leide også båt på Nes camping og fisket litt i Byglandsfjorden - flott campingplass og masse små fisk :)

120820072342bODpsHyenY1UZYtbiI.jpg?68

Edited by Gabrielsen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aner ikke om den er bitevillig her på vinteren. er jo ingen som prøver heller. kjører forbi otra nesten hver dag. selv på sommeren er det få som fisker både i fjorden og i otra. men vet at noen driver å troller etter de store.. er visst noen få steder de har sett dem på loddet, men dette er områder som er vanskelig å avfiske, pga bunnen.. men de store finnes. blir jo tatt noen rugger i garn hvert år. vassdraget et stort og forholdsvis uutforsket..så er bare å prøve seg..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meget høy vannstand i Syrtveitsfossen for tiden, is på svaberg etc. 3-400 meter nedenfor kan det nok være muligheter. Forutsetningen er jo at man klarer å komme seg ned til vannet :) I selve fjorden kommer og går isen fra dag til dag omtrent. For øyeblikket mange åpne plasser. Må kanskje ta meg en tur! Bor midt i Byglandsfjord sentrum. Tviler sterkt på at bleka biter noe om vinteren men...

Et par kamerater av meg har investert i fullt trollingutstyr og startet såvidt opp i fjor. Som nevnt over så er det sett noen skikkelige kubber på ekkoloddet, så det blir spennende å se om det blir noe resultat til sommeren!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

DYM - En fantastisk rapport med mye nyttig informasjon. Selv har jeg planer om å få min første bleke i år, men om hvis det blir realitet, må vi bare vente å se.

Keep up the good work :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, opp til Syrtveit foss (for det er her?) tar det over en time fra Kristiansand. Noen gode (eller greie) strekninger i Otra (hvor det er lov å fiske nå) litt nærmere byen?

Får jeg f.eks 4-5 timer til rådighet er det synd å bruke nesten halvparten på kjøring :)

Edited by Gabrielsen

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ca en time fra kr.sand. kjenner ikke så godt til strekningene lengre nede.

ville heller tatt meg en tur lengre oppover dalen en dag du har god tid. her kan du heller treffe på fin fisk. i selve fjorden og i elva ved evje er det fryktelig mye smått. er jo også bendelorm i endel av dem..

mvh Erik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krsand - Syrtveit = litt under 1 time.

Det er liten vits å fiske noe sør for Kilefjorden camp området i det hele tatt. Enten så leier du båt der så du kommer deg litt rundt utpå de store flatene, eller så reiser du opp i Syrtveitsfossen og fisker fra land. I fossen kan du fiske på begge sider fra dammen og nedover i hvertfall 1 km. Fint å gå langs land.

Bleke får du på våtflue midt i strykene og fine ørreter på metallskrot i bakevjene og under steiner :blink: Ørretene er røde i kjøttet og slenger opp i 3kg. Blekene er som regel max 400g.

Edited by DYM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bleke får du på våtflue midt i strykene og fine ørreter på metallskrot i bakevjene og under steiner :blush: Ørretene er røde i kjøttet og slenger opp i 3kg. Blekene er som regel max 400g.

Gjelder dette nå om vinteren også tror du?

Share this post


Link to post
Share on other sites

For å være helt ærlig så tror jeg ikke vinterfisket i Syrtveitsfossen er så mye å skryte av. Vannstanden er som regel meget høy og du må mange hundre meter ned under dammen for i det hele tatt å få fisket effektivt. Skal se om jeg kan få tatt noen bilder en dag så kan dere se selv ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har endel erfaring fra fisket ved oven- og nedenfor Syrtveitfossen. Det jeg har opplevd er veldig store svært lokale forskjeller på fisket. Det lønner seg å bevege seg mye. Vanligvis har jeg jeg opplevd det beste fisket i midten/slutten av juli og med middels vannstand. Min største ørret er på 1,1 kg men har fått mange fra 0,5 - 1,0 kg og den har fin kondisjon. Det er dog verdt å være klar over at mye av fisken har orm og bør følgelig renses ganske kort tid etter den er drept for å beholde kvaliteten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De tapper ned fjorden for tiden så vannstanden er høy. Har ikke prøvd fisket der den siste måneden så kan ikke uttale meg noe mer :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvordan er fredningsbestemmelsene der og i de andre sørlandselvene ovenfor lakseførende del? Går jo inn i en periode nå hvor det ikke er lov å fiske ørret overalt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fredning av ørret? I otra?

Jeg tror du er riv ruskende gal :D

Tipper Otra er det vassdraget i landet med flest storruser/km!

Seriøst; har aldri hørt om noen fredning men er du i tvil så er fiskebiolog Tom Arild Homme rette personen å kontakte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tenkte jeg ville skrive litt kjapt om fiskeforholdene i Otra slik jeg kjenner dem. Jeg har fisket i øvre del av Otra i over 20 år så jeg er sånn noenlunde oppdatert ^_^ Det finnes 5 arter i øvre del; Ørret, canadisk bekkerøye, abbor (skjebbe), Bleke og ørekyte. Strekningen jeg kjenner best til er Kilefjorden-> Valle. (Bruk foreksempel www.norgeibilder.no for å søke på stedsnavnene jeg nevner!)

Kilefjorden -> Hornnes: 4 arter: ørret, abbor, utsatt bleke og bekkrøye. Bleke er en relikt og unik laks som kun finnes i Otra. I de senere år er den satt ut både sør- og nord for Byglandsfjorden der den egentlig stammer fra. Størrelse opp til max 400g. YPPERLIG matfisk! Ved Kilefjorden bør man ha båt. Fisk på over kiloen av ørret er ikke uvanlig. Fin kvalitet de siste årene pga. hard oppfisking med storruser. Fremdeles mye fisk. Når man kommer oppover mot Hornnes og Fennefoss avtar fisken i kvalitet. Denne strekningen er endel plaget av krypsiv.

Fennefossen -> Birkelandsfossen (strekningen forbi Evje sentrum) kan du bare kjøre forbi. Store mengder småfisk med mye parasitter.

Syrtveit: Mange fine plasser under fossen (demningen) på begge sider av elva. Flere fosser og stryk sørover mot Evje. Kilos ørret ikke uvanlig, men også mye smått. Kun ørret og noe bleke her. Bleke fåes som oftest ved lav vannstand. Kjenner til folk som har dradd opp 15 bleker på få timer rett under demningen.

Nord for Syrtveitsdammen -> Byglandsfjord: MYE småørret og noe bleke. Taes vært år 3-5kilos ørreter i garn på Senum og i Vassend.

Byglandsfjorden opp til Ose: Mye småfisk. Bleke og ørret. Har personlig aldri fått større enn 600g i fjorden. Gjevnt over kan man si at fisken blir bedre jo lenger nord man kommer. Endel oppfiske pågår fortsatt ved hjelp av storruser. På Longerak, Skomedal og Åraksbø tas det regelmessig fisk på opp mot 6kg i garn. Andre beryktede plasser er Vik sør for Sines (oterfiske og dorging etter bleke), Dale(bukta) (fin ørret og bleke), området sør for Fånefjellstunnelen (her er det observert MONSTER fisk på ekkolodd, meget dypt og lite fisket). Generellt fine forhold fra land i fjorden med sand/steinbunn og minimalt med krypsiv. Størrelsen på fisken kan også variere mye fra lokasjon til lokasjon. En plass kan du ligge på 500 grams, 300 meter ovenfor får du bare 200 grams.

Ose-Langeid: på Ose taes det også regelmessig 4-6kgs Ørret i garn. Vanskelig å fiske fra land med stang, men går an langs veien nord for Ose "sentrum". Endel krypsiv. Har ikke fisket så veldig mye her selv, men snittstørrelsen skal være 350+ og kvaliteten fin.

Rysstad: meget kaldt vann hele året pga. tunnelvann fra kraftstasjonen. Mye krypsiv og vanskelige forhold uten båt. Unntakene er de smalere partiene ved broen fra Helle og over til østsiden av elva, og broen over til Hovet nord for Rysstad sentrum. Kjører du utover mot motorsportssenteret på Åraksøyne har du også mange fine plasser fra land. Småvokst fisk men det slenger kilos.

Flårenden -> Kveste: Flårenden er der elva vider seg ut igjen etter broa ca. 1 mil nord for Rysstad. Denne strekningen har jeg fisket mye. Pers her er ørret på 1,2 på markstang fra land. Mye kilos+ ørret i garn og endel 800grams på stang. Snittfisk på 350-500g. Desverre endel plaget av parasitter og krypsiv. Store mengder ørekyte. Kano eller båt anbefalt men det finnes også mange fine plasser fra land, særlig langs veien. Vårsesongen best, før krypsivet tar helt overhånd. I strykene i Kveste er snittet 500g+ på de rette tidene av sesongen. Opp mot kilos ikke uvanlig. Nord for Kveste opp mot Valle er det mange fine stryk og kulper med stor fisk.

Valle (Harstadbassenget): Det samme gjelder her som for Flårenden og Kveste. Mye fin fisk men også parasitter og krypsiv. Hold deg til stryk og partier med litt fall.

I tillegg har man mange flotte heievann fra 1-3 timers gange fra riksveien. Får heller se om jeg kommer med noen tips i en senere post ;)

Håper dette kan vekke interessen hos flere sørlendinger :D Øvre del av Otra har potensiale til å bli et skikkelig fiskeeldorado hvis man får bukt med krypsivet og parasittproblemene. Slik som det er nå kreves det litt lokalkunnskap for å i det hele tatt å få fisk på over 200g. Catch and release praktiseres IKKE for å si det sånn! Når det gjelder fiskekort så kjøper du det for å støtte kultiveringstiltak, ikke fodi du er redd for å bli anmeldt.

Sjekk ellers innom www.vafa.no for meir informasjon. De selger fiskekort for noen MEGET bra heievann. Anbefales. Skal se om jeg kan få fiskebiologen i Valle/Bykle til å komme med noen tips også :)

er det noen som vet åssen en skaffer fiske kort for vanna inn mot årdalen. har tenkt å fiske meg litt inn mot topsæ vannet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

er det noen som vet åssen en skaffer fiske kort for vanna inn mot årdalen. har tenkt å fiske meg litt inn mot topsæ vannet.

Spør på Grendi landhandel. Ellers er det mange plasser det står "postkasser" med fiskekort langs med veiene inn på heia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spør på Grendi landhandel. Ellers er det mange plasser det står "postkasser" med fiskekort langs med veiene inn på heia.

tenkte å bruke to-tre dager i Setesdal kommende uke. Gjerne vann som passer for flye. Inntil tre timers gange fra vei ok. ville være takknemlig for gode tips. Øyuvsvann? Halvorstjønn? Valebjørgvann i Bygland?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...