Gå til innhold
Fiskersiden

Elvefiske etter Laks og SØ på Østlandet


Gabrielsen
 Share

Recommended Posts

290820072126f8Y1hXefCVwiGqfb5Y.jpg?42

Tenkte det kunne være greit om vi i samarbeid lager en liten oversikt over hvilke muligheter man har for å fiske laks og SØ i Oslo-området.

Kom med den infoen dere har (enten som post i tråden eller som PM) så oppdaterer jeg.

290820072127KnWAzUDCt8kcRuI6nh.jpg?3

ÅPENT FOR FISKE:

LYSAKERELVA: Kun sesongkort (Selges bla.a på Nordisk) . brukbare sjanser for laks og SØ
SANDVIKSELVA: Brukbare muligheter for laks og SØ http://vb-sportsfiskere.no/index.php?optio...id=18&Itemid=50
ASKERELVA: Fiske ut september måned, gratis fiske, dårlige muligheter for laks og SØ. Mer info: https://www.asker.kommune.no/Friluftsliv/Fisking-og-krepsing/
ÅROSELVA: Gode muligheter SØ, spesielt nederst i elva. Muligheter for laks. Fiske ut september.
http://www.inatur.no/o2/InfoPage-InfoPageV...foPageId=198049
LJANSELVA?

STENGT ELLER KUN FOR MEDLEMMER:

GJERSJØELVA Kun for medlemmer av den lokale fiskeforeningen: http://www.njff.no/p...ent_id=42337625
AKERSELVA: Stengt for fiske i år
HOFFSELVA. Stengt for fiske i år
ÅRUNGSELVA Stengt for fiske i år
NESELVA Stengt for fiske i år ( Kart Lakseførende opp til Skustadgata. Mest sjø-ørret. Er visst tatt laks på 7 kilo der.)


290820072132vLUbjsQxl6MIVrJOzI.jpg?30

LIERELVA. Fiske til 15. sept, døgnkort 150 (+100 i pant) + sesongkort, kreves desinfeseringsoblat pga Gyro. Gode muligheter for SØ, brukbare muligheter for laks. Info se: http://www.lierelva.com/
DRAMMENSELVA: Gode muligheter for laks, også storlaks. Lite sjø-ørret. Litt vanskelig å få kort, men fritt kortsalg på god sone (Blå) i Hellefossen siste halvdel av september og åpent kortsalg i Døvikfossen (med unntak av kultiveringssone). Linker: Hokksund (Hellefossen)
Åmot (Døvikfossen)
Fiske ut september i Hellefossen og ut oktober i Døvikfossen
Skal være gode SØ-plasser lenger ned i elva hvor det er lettere å få kort.
AULIELVA: Fiske ut sept. Kortpris 50kr /døgn 250kr/sesong
Kortselgere: Hesbye sport i Tønsberg (g-sport) G-sport hem (sem)
Etter vanlig forretningstid Andebu Bensin og service (Åpen 06-22) Gravdal Tlf 33443459
Her selges også kart med avmerking for parkeringsplasser rundt Aulielva.
Muligheter for laks og sjø-ørret.
BERGSELVA
NUMEDALSLÅGEN Lite eller ingenting laks, men micromeiterne liker å dra dit og fiske grundling.
http://www.numedalslagen.no/
http://www.brufoss.no/
http://www.holmfoss.no/
http://www.sjulstad.no/
SANDEELVA?

http://www.lovdata.n...00315-0686.html
Her ser man at laksen i Sandevassdraget er fredet (til og med 2014. Det er tillatt å fiske innlandsfisk i vassdraget fra 1. april til 31. mai, men laks og ørret som fanges i denne perioden må straks settes ut igjen, død eller levende.

Gyro ble oppdaget i 2004, og den stedegne laksestammen er per 2010 truet av utryddelse. Vassdraget ble behandlet med aluminiumsulfat i 2006 men er ikke friskmeldt for gyrosmitte. Middelvannføring 3,8 m³/s. Den laks- og sjøørretførende delen av vassdraget kan deles inn i fire løp; Vesleelva, Tollerudelva/Brubakkelva, Leirelva og Bremsa (hovedelva). Bremsa (Sandeelva) er laks- og sjøørretførende 10 km til Foss mølle.

Fiskekort: Sport1 Sande, Fila 8 b, Sande. Tlf. 33 77 96 96.

Kammerfosselva - Kragerø
Lakseførende til Kammerfoss, en strekning på ca. 500 m. Det er noe oppdrettslaks og feilvandrere i elva. Vassdraget har ingen selvreproduserende bestand av laks. Middelvannføring 32,7 m³/s. Vassdraget er sterkt regulert. SSB (Statistisk Sentralbyrå) har ikke registrert fangst av laks eller sjøørret i tidsrommet 2002-2010. Det er planer om å reetablere laksen i elva. I 2006 la Norsk institutt for naturforskning (NINA) fram en rapport som konkluderte med at Kragerøvassdraget har potensial til å gi årlige fangster av laks på mellom 1900 og 4500 kg. Men det kreves bygging av fem laksetrapper eller lakseheiser forbi kraftstasjonene Kammerfoss, Vadfoss, Langfoss, Tveitereidfoss og Dalsfoss - med en prislapp på opp mot 10 millioner kroner. Blir laksetrappene bygget vil elva få en lakseførende strekning på ca. 90 km. NINA anslår at det vil gå mellom 12 og 20 år før det er en stor selvreproduserende laksestamme i vassdraget.

Fiskekort: http://www.kragerova...kort/cid/25234/
Fisketid: 1. juni til 31. august. Ingen døgn/ukes eller årskvoter.

290820072131XGjuFYGUbTDTTXwNbB.jpg?53

ENNINGDALSELVA (BERBYELVA): 16. mai - 15. august. God lakseelv. http://home.no.net/berbyelv/
NEDRE GLOMMA OG ÅGÅRDSELVA: http://www.ngofa.no/index.asp?s=regler
Aaagardselva: Fra og med 1. juni til og med 31. august.
Glomma: Fra og med 15. juni til og med 15. september.
TISTA: Sesong: 1. juni - 31. august. Noe laks av bra str.
HØLENELVA:



http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/laks/laksenyheter?element_id=77561833

Endret av Fisk og rask
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Kan forsøke å skaffe info om sandeelva. Lite å finne på nett der.

Aulielva bør kanskje også være med. er litt usikker på om det er kortordning der, eller om det er fritt fram enda. Det har vært snakk om kortsalg der, men har ikke hørt noe. Skal høre med Hesbye og komme tilbake med mer info senere. Uansett så er det lite fisk der akkurat nå. I fjor fikk jeg tre sø ila en times tid der en kveld akkurat i mørkninga. Kan bli bedre senere.

Mvh

Cannonbang

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig bra om du finner noe info om Sande-elva. Aulielva bør med. Var faktisk der og tittet tidligere i sommer. Tok bilde av et skilt hvor det sto noe om fiskekort og kan undersøke om det som står der fortsatt gjelder. Området nederst i elva på den siden hvor det ikke er fuglereservat (eller hva det er) er desverre helt gjengrodd - var jo fiskeplasser der før hvor jeg vet det er tatt fin SØ. Men husker jo at det var bilde i avisa om en gutt med 8-kilos laks derfra i fjor eller forfjor. Så det er absolutt en elv som kan være intressant.

Har nå satt aulielva opp på listen.

Endret av Gabrielsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Vil bare nevne at de selger kart med avmerking for parkeringsplasser rundt Aulielva på Andebu bensin og service (han jeg snakka med der ba meg nevne det) Mulig de andre selger dette også, men jeg vet ikke, da jeg ikke spurte. Kan være greit å ha hvis man ikke er kjent. Det er vanskelig å finne fram mange steder rundt denne elva.

Jeg har ikke fått laks der, de er ganske sjeldne. Det er også tatt noen få havabbor nede ved Jarlsberg

For de som er spesielt interessert så er det mye ål i de nedre delene.

Noen fisketips

Sem

Rett nedenfor brua over elva på sem. Best i skumringa og når elva ikke er for stor. Veldig mye leire og grumsete vann etter regnvær, spesielt nå på sensommeren når det høstes grønnsaker og pløyes kornåkre etter høstinga. jeg fisker ikke så ofte der.

Jarlsberg

Dette er min favorittplass. Fint fluestrekk med god plass til baksleng. For å komme dit så sving av i rundkjøringa like før travbanen, og så første vei til venstre. Det ligger en shellstasjon der. Kjør rett over området mot elva. Rett forbi Car-club er det et gjerde med en port i. Parker utenfor dette (den kan bli stengt uten varsel) og følg veien videre nedover. Bak det lille vedlikeholdsbygget som ligger der nede slutter skogen brått. Ops på strømgjerdet bak der. Det er fuglereservat på den nederste delen av sletta, men det er lov å ferdes der.

Fisketips her

Det er to forhold som er gunstige. Det ene er når sjøen begynner å falle. Ved litt forskjell på flo og fjære så driver sjøvannet inn i den lange lonen opp mot sem. Dette gjør at vannet er mere klart her nede, og når sjøen faller og denne lange lonen tømmer seg igjen så blir det litt strøm , spesielt langs denne sida pga at elva går i en slakk sving. Dette er gunstig. Det er også bra her nede i skumringa, og hvis tidevann og skumring faller sammen så kan det være riktig bra. Jeg tok tre stk i fjor på litt over en time ved nettop slike forhold. Vær ops på at fisken ofte kommer inn på grunna under disse forholdene, og kan ta bare 4-5 meter fra land.

Et par andre steder som er greie for sluk og mark er under veibruene, det er en slags gangvei under dem

Det er også bra nede ved foten av jernbanebrua, men litt bratt og kronglete å komme ned der.

Disse plassene kan nåes fra samme parkeringsplass, det er bare å gå oppover i sredet. det er også greit å svinge av til venstre like før brua og parkere et eller annet sted langs bilforretningene der. Veien /plassen går helt til jernbanelinja.

Håper dette er til nytte for noen.

:DNå tror dere kanskje at jeg har avslørt alle mine hemmeligheter, men jeg har litt mer på lur.:)

Til sist(mest for gabrielsen) det ble ca 1/2 kg piggsopp og ei lita jordbærkurv med kantareller. Og en fin brunskrubb, den går i panna om litt sammen med pølser.

Mvh

Cannonbang

Endret av cannonbang
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra det ble så mye sopp - må jammen ta en tur igjen jeg også snart - det er jo skikkelig godt!!!

Veldig interessant det du skriver om Aulielva :) Var som nevnt ved Aulielva tidligere i mnd en tur og da så jeg dette skiltet:

290820072147HUddJ9ns5pVk5Q4mJP.jpg?34

Men da jeg gikk ned til elva var det slik :( :

290820072148GFp3v9Vio1hexxMT39.jpg?33

umulig å komme til på den siden

2908200721505NgfXM46KB579yeu8G.jpg?62

Da begynte jeg å lure på om hele elva var glemt og forlatt til seg selv og at alt organisert fiske der var over, men heldigvis var det ikke slik :)

Nede ved utløpet på fuglereservatsiden var det mye finere, og bra å høre at det er lov å gå der, for vi har tatt sjansen på det et par ganger :)

290820072150a7nYU7ocSdWRMRpaL3.jpg?63

Nå ble det mye skriving om Aulielva, men det er bare bra! Kom gjerne med info (av den typen du kan dele) om "din" elv :)

Endret av Gabrielsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 months later...

Nå som laksesongen nærmer seg kan denne tråden være nyttig - og ikke minst vil det være fint om folk kommer med linker/info der det mangler :blush:

Å utvide denne tråden til å også gjelde Sørlandet er ikke nødvendig da det allerede finnes gode samlede oversikter over elvene der : http://www.otralax.no/mainDesign.asp?aid=4546&gid=2610

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stamnesbekken (Son) som du nevner i ditt første innlegg der oppe er en helårsfredet mindre bekk. Det vil si bekkens anadrome strekning er fredet.

Jan

Endret av JanM
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fint tiltak Gabrielsen. Men hadde det ikke vært greit å få med fiskeseseong (fra dato og til dato) på alle elvene?

Forskrift om fisketider for fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag, Oslo og Akershus.

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/...30514-0646.html

Forskrift om fiske i vassdrag med laks og sjøørret, samt fredningssoner med unntak av Enningdalselva, Østfold.

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/...80215-0175.html

Forskrift om lakse- og sjøørretfisket, Svinesund, Iddefjorden og Enningdalselva, Østfold.

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/...11209-0778.html

Forskrift for fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag i 2008-2012, Buskerud

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/...80402-0346.html

Forskrift om fiske og fredningssoner i vassdrag med anadrome laksefisk, Vestfold.

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/...80212-0127.html

Forskrift om fisketider etter laks og sjøørret i vassdrag, Telemark.

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/...30311-0379.html

Forskrift om fiske i vassdrag med laks og sjøaure, Aust-Agder.

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/...80227-0184.html

Forskrift om fiske i vassdrag med laks og sjøaure, Vest-Agder.

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/...80225-0182.html

NB! Nye døgnkvoter for 2008 i flere av elvene i Vest-Agder.

Endret av Labrax
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flotte saker, Labrax. Grunnen til at fisketidene står slik de står er at jeg begynte på oversikten i sept i fjor - som en guide til høstfiske. Ved anledning skal jeg rette opp slik at både start- og sluttdato står på alle elvene, slik at oversikten gjelder hele sesongen.

Det som kan være interessant akkurat nå er kanskje hvilke elver som er gode tidlig-elver. Om noen av de skulle være det. Akerselva i Oslo har ofte noe sjø-ørret oppe i seg allerede ved sesongstart, og i Drammenselva er det få, men svære lakser på elva i starten av juni + at det er et lite givende, men med potensiale for diger laks i en sone nærmere sjøen som åpner 15. mai (ikke sikker på om det er slik i år også - så det må sjekkes)

Hvordan er det med de andre elvene?

Kan være greit å ha en setning om det i den korte omtalen bak hver elv

Endret av Gabrielsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lysakerelva er en typisk høst-elv, men de "store" går gjerne tidlig opp. Jeg har aldri fisket særlig tidlig der før, men jeg har sett noen store som går opp tidlig. Problemet er gjerne at det ikke er mange av dem, så det er blir maaange timer mellom hver fisk, men plusset er jo at snittevekta sikkert er høyere.

Endret av Frithjof
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det meste om Sandvikselva kan finnes her :

http://idrett.speaker.no/organisation.asp?...lementid=545850

Dette er en svært undervurdert elv, særlig når det gjelder sjøørret. I glansdagene på slutten av 80 og begynnelsen av 90 tallet så leverte elven over 1,5 tonn ørret hvert år. Normalfangst for min del i de årene lå på 100-120 sjøørret og noen få smålaks pr. sesong. Elvefisket har tapt seg endel da vi har slitt med forurensning og et stort uttak av ørret i sjøen. Allikevel vil vi levere tett opp mot tonnet med gunstig vannstand.

Fiskekort for elva er å få kjøpt hos Birkheim kiosk under fiskesesongen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

Tar opp denne tråden igjen ;)

Lierelva fiskeforening har nå lansert ny nettside med mer informasjon. Fangstrapport er nå lagt til og man har oppdatert måling av vannstand.

http://www.lierelva.com/

Er allerede meldt inn en SØ på 3,5 kg...

Håper det kommer litt regn iløpet av helga, da blir det en tur til uka :)

Hilsen Stian

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ny side hvor det meste kan finnes om Sandvikselva. Dette er siden til Vestre Bærum Sportsfiskere. For de av dere som bor i nærheten: Vi tar gjerne imot nye medlemmer !!

http://www.vb-sportsfiskere.no/

Ja jeg leste det (Edit; vedr. lågen altså) på plakatene dere har hengt opp langs elva. Var såpass spesiell at jeg til og med måtte ta bilde av det. Hva med og ta seg tid til en korrektur.

:angry2::)

57541_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/22884/57541.jpg

Levert av: http://fiskevatn.no/foto/

Bortsett fra det så kan vi jo opplyse om at det i elva (Edit; Sandvikselva altså) renner ca. 1/2 kubikk med vann i timen for å sette det litt på spissen. Veldig tørt.

Endret av Bad2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

Hvis noen ønsker å teste ut småelvene i området så er dette rette helgen å gjøre det. Økt vannføring har gitt betydelig oppgang. Har du duggmark er du spesielt godt rustet til møte med sjø-ørret og smålaks.

Selv får jeg neppe noen mulighet til fiske denne helgen - men ønsker lykke til til de som skal prøve. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.