Gå til innhold
Fiskersiden

Sentrale medlemmer i NKML har blitt garnfiskere


Triturus
 Share

Recommended Posts

I starten av semestrene har vi som regel god tid, og som regel bruker vi den tiden til fisking. Denne semesterstarten har sålangt blitt brukt til UTfisking. I samarbeid med kommunen har vi fått i oppgave å prøvefiske og fiske ut småørreten i Estenstaddammen i Trondheim. Målet er å øke snittstørrelsen på sikt.

Etter første garnnatt ble resultatet 97 stk, med ca snittvekt på 100 gram, samt en enslig jätte på hele 1730 gram.

Bilde%2520005.jpg

Her poserer Rigor Mortis fra FeltBio og Chironomus med resultatet etter første garnnatt.

Bilde%2520004.jpg

Rigor M fant lett frem til otolittene. Disse blir brukt bl.a. for å bestemme alder.

Bilde%2520009.jpg

I magesekken på den store fant vi en nedrustet markkrok, med fireline. Tipper det er få som trodde på fiskern som mista en fisk av slikt kaliber i dette lille vannet.

Bilde%2520012.jpg

Veldig synd at vannets kanskje eneste fiskespiser blir offer for garna, men lite å gjøre med det nå. Tilstanden til vannet, fiskemessig, kommer uansett til å bli bedre etter utfiskingen enn det er per dags dato.

Vi skal fortsette å fiske ut noen dager til, helt til fangstene begynner å synke drastisk.

- Mvh Nidaros Kystmeitelag, ved Arve og Irvin (nå også som kultivatører).

Endret av Triturus
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For de som orker,så er dette ett utmerket flu pose tilbehør.

Kjøttkverna,noen steiner,litt vann og voila så har man frossene luktbomber som slippes der man skal fiske.

(stappes oppi små plastbøtter eller melkekartonger)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Me kan godt køyre innom til deg med 15-20 kilo agnfisk, om du vil det SMS. Den store gjekk jo med på grunn av prøvegarnserien (med fleire ulike maskevidder). Sjølve utfiskinga som no er i gang, foregår med veldig små masker. Det er faktisk nesten umulig å fiske i vatnet no, på grunn av alle garna :) .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det den store eller lille Estenstaddammen dere fisker i - eller begge?

Var faktisk ganske stor fisk der i gamle dager - med flere fangster over kiloet - men fiskeforbud p.g.a. at dette var reservedrikkevann for deler av byen. Det var ikke alltid de fiskeinteresserte unge karer i nærområdet greide å utstå fristelsen, og i lukkede lag fortelles det fortsatt historier om turer som ble uutholdelig spennende p.g.a. kombinasjonen "stor fisk og uber-engasjert oppsynsmann". Kjenner til minst ett tilfelle hvor utstyret ble midlertidig konfiskert, og fiskerne fint fikk lov til å plukke søppel rundt hele dammen før utstyret ble returnert - med brysk beskjed om å pelle seg hjem.

Har hørt at vannet/vannene ble overbefolket de siste årene, men det var overraskende å høre at snittvekta var så lav som 100g - så lykke til med utfiskingen. Innbiller meg at det berømte forbudet bidro til at snittvekta gikk ned, men det er selvfølgelig vanskelig å si 100%.

Det bør være gode muligheter for å få tilbake stor fisk der oppe - da vannet har hatt en historie for det, og tydeligvis inneholder mye næring. Det virker imidlertid å mangle den krepstypen som gjør at kjøttet i ørreten blir rødt. Regner med at dette fortsatt stemmer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At Estenstaddammen huset mang en meget stor ørret fikk jeg bekreftet av min farfar for mange år siden.

Han fisket av og til der, måtte vel være minst 30-40 år siden. Og ørretene var beryktet !

Vet ikke om han tjuvfisket eller hva det var for noe, men han jobbet i Tr.heim Kommune (vannverket) og hadde muligens "de rette kontakter" eller hva de kalte det i gamle dager :)

Han tok forøvrig ikke dette med lovlig fiske så særlig seriøst, og det var litt mere liberalt det hele i gamle da`r.

Han dukket opp på vårt vald i 1989 og begynte å fiske med ei gammel splitcanetstang. Men fiskekort, NOT, det var visst ikke så nøye. Så vi måtte varsle han at tidene var litt annerledes nå. Kunne jo komme en kontrollør :D

Men han trente bare litt med flua han. Kunne jo bite på en storlaks :P

Var litt mere "fritt" for 40-50 år siden, men så var det ikke akkurat fare for hverken drikkevannet eller bestanden på den tiden. Fantes vel heller ikke fiskekort ? Byttetjenester kanskje :P

Så får dere opp mye av småtteriet, kan dammen virkelig bli hjemmet til noen beist igjen :o

Men det var ikke bare der ørretene lå på kiloet i snitt før vi var født. Nidelva ovenfor fossene, Svean f.eks. Er bare en skygge av seg selv idag ! Har sett bilder fra min farfar som var fluefisker på sin hals og makan til hanker med stor ørret har jeg aldri sett !

Og da gikk man fra Nidarvoll og helt opp til Svean for å fiske :-)

Beklager det lille avbruddet, men minnene strømmer på.

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kom oss ikke igang før kl 18 i ettermiddag, og vi skulle trekke, rense og sette ut igjen - 11 garn før det ble mørkt. Det gikk på håret.

Fangsten idag ble som forventet, eller kanskje litt under. Totalt ble det 164 ørreter, med en totalvekt på 18,2 kg. Det gir en snittstørrelse på 111 gram. Disse fiskene får æren av å bli agn til diverse dypvannsfisker fremover, eventuelt oppmaling til agnpølser.

Bilde%2520023.jpg

Imorgen blir det ny dyst, og da kan resultatet bli enten betydlig mindre - eller enda mer. Det gjenstår å se.

Stay tuned!

Vi fisket i det øverste vannet, der det er mest overbefolka. Det er ikke marflo i vannet, og ørreten er kritthvit i kjøttet. Den store som ble tatt igår er just fortært og var rimelig smakløs. Ingen bismak, men ingen stor kulinarisk opplevelse dessverre.

Endret av Triturus
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I gamle dager var det største / nederste vannet kjent for å ha størst fisk. Det var også ved dette vannet oppsynsmannen bodde - og det var som i eventyrene: Alltid et øye som holdt utkikk

:lol: Vitenskapelig kalles dette for "uheldig korrelasjon".

Skal unngå ballade ved å foreslå noe så uhørt som utsetting av fremmede organismer a la marflo i vannet, men dette med snøhvitt fiskekjøtt uten den helt store smaken virker kjent... sånn sett er det bedre i Jonsvatnet og andre nærliggende vann dersom man fisker for matauken sin del.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marfloa er jo ein røvar til å slenge seg med fugl, og på grunn av dette er det vidt utbreidd. Difor meiner mange (bla.a Qvenild) at der den ikkje finst, klarer den seg rett og slett ikkje. Utsetjing av næringsdyr har jo ei mørk historie i Norge, så det er jo ikkje aktuelt i det heile. Me kan jo kanskje håpe at det reduserte beitetrykket frå småfisken vil føre til at større, pelagiske krepsdyr vil dominere planktonmassen.

Men dersom dei store som var der før i tida var kvite i kjøtet òg, er det vel ein heller usannsynleg teori.

Mykje tyder på at hovudføden til fiskane i vatnet her er liten damsnegl (Lymnaea peregra), og desse manglar (tydeligvis) stoffet astaxanthin, som gjev den raude fargen i kjøtet på fisken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

dere kan vel også sperre av bekkene i øverste vannet når gytetiden har gjort sitt inntog.husker jeg var med broderen som liten og fylte noen håver med fisk :lol: .taktikken var en mann med håv nederst og en mann gikk ett stykke opp og begynte og plaske og herje nedover med en pinne.veldig effektivt på de små ørretpinnene i øverste vannet,men en sto igjen med en flau bismak etterpå for og si det sånn :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klart for dagens dyst, og nye garn skulle trekkes. Kommer vi til å få mer eller mindre enn i går, var spørsmålet.

Bilde%2520026.jpg

Sjåfør og tredjekultivatør Magnus med en flott Estenstadørret.

Bilde%2520014.jpg

Resultatet idag ble 125 fisk med en totalvekt på 13,78 kg. Det gir en snittvekt på 110 gram.

Neste nå blir å finne en patent på å sperre gytebekken, slik at produksjonen av yngel svekkes. Skal bli spennende å se resultatet på lang sikt.

Endret av Triturus
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært inne på el-fiske, men gytestrekket er såpass kort og har svært liten vannføring, så gytefisken er vel oppe ei natt og så ned igjen. Dessuten tviler jeg på at det finnes noen større enn 200 gram i vannet, den store var nok en special case.

Må få til å bygge en stor mur lengst nede i bekken, som forhåpentligvis står imot svært stor vannføring, og tette den med så små stein at de 15 cm lange gytefiskene ikke smetter igjennom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.