rubenmed Skrevet October 21, 2007 Rapporter Share Skrevet October 21, 2007 Er Pigghå god mat? Fikk ein Pigghå på sniksnøre i dag, men heiv den fint uti igjen. Men leste i "Dyreliv i Havet" boka mi at det var ettertraktet kjøtt. Noen som har erfaring med denne type fisk? Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
tryta Skrevet October 21, 2007 Rapporter Share Skrevet October 21, 2007 (endret) Smakte røkt pigghåhale for mange år siden,en kulinarisk opplevelse. Det er vel slik at urinblæra skal kuttes av,eller er jeg på villspor? (For at urinen ikke skal gå i kjøttet.) Endret October 21, 2007 av tryta Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Trond Skrevet October 21, 2007 Rapporter Share Skrevet October 21, 2007 Trikset er visst å filetere den med en gang man har fått den på land for å unngå ammoniakksmak. Nederst på denne siden finner du oppskrift på haifinnesuppe: http://www.ti-leidland.no/cgi-bin/test/com...age=havtur.html Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Rein Egil Skrevet October 21, 2007 Rapporter Share Skrevet October 21, 2007 Mange teorier om hvordan man skal unngå amoniakklukt/ smak av kjøttet.. Vi har filitert den som vanlig fisk, og den har et meget fint kjøtt, men det bør behandles litt forsiktig etter tilbereding da det fort "smuldrer opp". Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Triturus Skrevet October 21, 2007 Rapporter Share Skrevet October 21, 2007 (endret) Jeg vil minne om at pigghåen er rødlistet, og da den tåler det bør den slippes ut igjen uansett. P.S. Som det står i en annen tråd her, så heter det pigghå, og ikke Pigghå. Endret October 21, 2007 av Triturus Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
rubenmed Skrevet October 21, 2007 Forfatter Rapporter Share Skrevet October 21, 2007 Jeg vil minne om at pigghåen er rødlistet, og da den tåler det bør den slippes ut igjen uansett. P.S. Som det står i en annen tråd her, så heter det pigghå, og ikke Pigghå. rødlistet? Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Lyr`n Skrevet October 21, 2007 Rapporter Share Skrevet October 21, 2007 rødlistet? Sjekk denne :http://www.artsdatabanken.no/ThemeArticle.aspx?m=59 Siden det er snakk om hågjell så lurer jeg på hvor ofte det skjer at man får 2 stk på samme krok med agn av fersk makrell. Dette skjedde min fiske kompis idag Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Triturus Skrevet October 22, 2007 Rapporter Share Skrevet October 22, 2007 Er det snakk om hågjel? At en art er rødlistet betyr at den befinner seg på en nasjonal liste utarbeidet av biologer, med bakgrunn i et visst sjeldenhetsnivå eller at den er på sterk tilbakegang. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Fishermann Skrevet October 22, 2007 Rapporter Share Skrevet October 22, 2007 Det bir ivertafallsett på som fin fisk for yrekesfiskere. Eneste du trenger å gjør med den er å legge den på is, pluss at det er god pris på den. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Triturus Skrevet October 22, 2007 Rapporter Share Skrevet October 22, 2007 Nettop derfor, fisherman, er den på rødlisten. Pigghåen som tidligere ble ansett som Norges vanligste hai, gikk kraftig tilbake på 70-tallet etter storstilt yrkesfiske, og ble enkelte steder helt utryddet . Som en illustrasjon kan det nevnes at det i 1973 ble det fisket 33 000 tonn pigghå, mot under 5000 tonn i 2003. Det antas at bestanden i Skagerak og Nordsjøen har sunket til under 5 % av det den var siden krigen. Rødlista, 2006 Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
smøla Skrevet October 23, 2007 Rapporter Share Skrevet October 23, 2007 Nettop derfor, fisherman, er den på rødlisten. Pigghåen som tidligere ble ansett som Norges vanligste hai, gikk kraftig tilbake på 70-tallet etter storstilt yrkesfiske, og ble enkelte steder helt utryddet . Som en illustrasjon kan det nevnes at det i 1973 ble det fisket 33 000 tonn pigghå, mot under 5000 tonn i 2003. Det antas at bestanden i Skagerak og Nordsjøen har sunket til under 5 % av det den var siden krigen. Rødlista, 2006 hei,der. grunnen til at det ble fisket såpass mye i årene fra 1969 til 1977,var at franskmennene fikk øynene opp for denne fisken som ble en delikatesse der.jeg arbeidet etter skoletid på fiskemottaket hvor min far arbeidet,og jobben var og flå pigghå,ise den i kasser og sende videre til frankrike.en Helv****.... jobb,men den måtte gjøres.det var virkelig mye av den da,og det forekommer at man registerer mye av den i dag også.men tror dette er sporadiske registreringer,og ikke av den mengde som engang var. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Blueneck Skrevet October 23, 2007 Rapporter Share Skrevet October 23, 2007 Er Pigghå god mat? Fikk ein Pigghå på sniksnøre i dag, men heiv den fint uti igjen. Men leste i "Dyreliv i Havet" boka mi at det var ettertraktet kjøtt. Noen som har erfaring med denne type fisk? Spiste pigghå i gryte på søndag, smakte meget bra. Den bør sløyes umiddelbart om du ikke slipper den ut igjen. Og et tips kan være å beholde hodet til håndtak for å flå den hjemme. Pass deg for piggen.. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Perca Skrevet October 24, 2007 Rapporter Share Skrevet October 24, 2007 Ja! Pigghå er god mat. Trikset for å unngå urinsmak på pigghåkjøttet er å sløye fisken umiddelbart etter at du har fått den. Det vil si at pigghåen fortsatt er grønn i øynene. Varmrøyket pigghå er en delikatesse. Uten at jeg vet hvorfor så er det svært liten omsetning av denne delikatessen her i Norge, men i Danmark og Tyskland så omsettes den i de fleste butikker med fiskedisk. I Danmark så mener jeg at den omsettes som "kongeål" og i Tyskland som "schillertrocken". Det er ikke umulig at jeg har stavet det tyske ordet feil, men ikke værre en at det går ann å forstå hva jeg mener. Om du skal forsøke å røyke pigghåen selv så vær svært forsiktig med saltingen da den tar opp mye salt og fort kan bli uspiselig. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Terje Skogeng Skrevet May 21, 2017 Rapporter Share Skrevet May 21, 2017 røyting av pigghå er ganske enkel.denhukes fast med kjeften på et bord .Så blir den sprettet opp ved at en kniv blir stotukket gjennom buke,sån at innmaten og en eventuell unge faller ut ungen har da plommeseken intaktt.Så blir spjørene kuttet og et snitt over skinnet bak hodet,og skinnet blir så flådd av håen og halen kappet.Det finnes ikke bedre fisk når den tilberedes på rett måte. Dette er sånt som jeg holdt på med for ca. 60 år siden. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
TT Skrevet May 21, 2017 Rapporter Share Skrevet May 21, 2017 Pigghåen er vel strengt tatt totalfredet nå, så smaken er ikke så interessant ... Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.