Gå til innhold
Fiskersiden

September leverer også fin mort


Vilhelm
 Share

Recommended Posts

Hadde i flere uker gått og tenkt på den flotte morten i bymarka i Trondheim. Jeg ville tilbake. Forrige tur ga fisk på 850 og 910 gram, men det å bikke kiloen må da være fullt mulig, selv på høsten?

Så på torsdag forrige uke fikk jeg endelig gjort noe med planene. Feis nedover og møtte Andreas ved vannet. En lite trivelig vind sto midt i ansiktet på oss, så vi avventet fisket ei stund i håp om at vinden skulle roe seg.

Da vinden hadde roet seg fra stiv kuling til frisk bris, ble duppene slengt uti med en saftig fersk brødkule på. Det var ikke bare bare å få duppen til å stå rett opp og ned i vinden, men det fikk bli som det bli.

Etterhvert kom både Christer og Arve også. Selv om mørket nærmet seg var det ikke snakk om at vinden skulle gi seg. Langt fra ideelle forhold, men rundt kl.21 kom likevel disse to fiskene opp:

630g:

64470_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/25415/64470.jpg

64471_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/25415/64471.jpg

Ny pers - 920g:

64472_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/25415/64472.jpg

64473_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/25415/64473.jpg

At man i det hele tatt vurderer og rotenonbehandle disse fiskene er for meg uforståelig. Det er snakk om noe ganske unikt i Norsk målestokk, og det er kanskje det som skremmer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 58
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

At man i det hele tatt vurderer og rotenonbehandle disse fiskene er for meg uforståelig. Det er snakk om noe ganske unikt i Norsk målestokk, og det er kanskje det som skremmer?

Gratulerer med flotte mort!

Ja, dette er unikt i Norge. dere med base i Trøndelag bør kanskje ta kontakt med fiskeforvalter Ingvar Korsen, og legge frem saken for ham. Ta gjerne med bilder, og forsøk å forklare HVORFOR dette er unikt, og hvorfor dette er noe man bør ta vare på. Vi bør også vurdere å forsøke å lansere forslag på HVORDAN dette kan gjøres uten at det går ut over andre fiskearter eller bestander? Hvis dere trenger faglig støtte, si i fra, så stiller jeg gjerne opp via telefon eller epost.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt fønvind er bare bra det...

Gratulerer med fine høstmort!

Det mest skremmende er at ikke det er fullstendig opplagt for alle og enhver at dette er unike mortebestander i kongeriket Norge! Det skal ikke rare interessen og kunnskapen om fisk og norsk sportsfiske til for å forstå dette, men overlagt uvitenhet er jo tydeligvis folkesport, spesielt når det gjelder fisk uten fettfinne. Mort godt over kiloen blir det når isen har gått ja, før gyting. Skal nordafor en uke i mai neste år, og med flaksen min forventer jeg tidenes mortefiske i Norge i Trondheim og 20 m/s på Røst...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Deilige, deilige fisker...

Er det noen som har en teori på hvorfor denne bestanden er så unik? Altså ikke det faktum at det finnes et stort antall stor mort i disse vannene i motsetning til i resten av landet, men hva som gjør at denne bestanden består av så mange storvokste individer. Kan det finnes liknende vann eller plasser andre steder i landet? Jeg innrømmer glætt at mort er en art jeg ikke har peiling på, men regner med at det er noen her som kan forklare litt for en uvitende...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hypoteser om hvorfor morten blir så stor her er nok det beste man kan håpe så lenge ingen har forsket på bestandene. Fins eksempler på monstermort i Nord-Sverige, mens generelt blir jo mort større lenger sør i Europa, som f.eks. England og Danmark. Kan være at bestandene får jevnlige knekker og at enkelte årsklasser hvor få overlever da plutselig får enormt god mattilgang, men det er ikke en hypotese en gang, bare synsing. Nettopp fordi vi ikke med sikkerhet vet hvorfor morten blir så stor i disse vannene er dette et svært godt argument for å ikke rotenonbehandle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Irettesetter øyeblikkelig meg selv for feilaktig benyttelse av ordet teori, hypotese burde det ha vært :lol:

Takk for svar SMS. Hvis jeg skal synse litt, nå når jeg har fått tenkt meg litt om, er dette en mulig forklaring. Jeg har inntrykk av at store mort i England kommer fra elver, og der er jo det samme scenarioet mulig, at bestanden får en knekk titt og ofte pga flom, tørke eller annet slik at de få som blir igjen virkelig blir store. Og der vil jo potensialet også være større pga mildere vintre. Men dette er synsing, jeg har overodet ikke noe å støtte meg til når det gjelder hvor stor mort er tatt i England, og i enda mindre grad Nord-Sverige eller Danmark.

Uansett må disse fiskene være verd å ta vare på, ørret meg her og der...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

:lol: wow :) !! Gratulerer!! Dette må da være tidenes største mort tatt i trøndelag på sportsfiskeredkap?? 70 gram fra en av Norges mest prestisjetunge Norgesrekorder er bare utrolig imponerende!!

:lol:

Har jo blitt tatt to på 980 gram tidligere.

EDIT: Beklager, en på 980 og en på 985 skulle det være.

Endret av Trond
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jepp, og 940 i fjor. I garn er det tatt på både 1.1 og 1.2, den på 1.2 attpåtil på høsten! Potenisalet for mort godt over kiloen er definitivt tilstede! Største foreløpig på sportsfiskeredskap er imidlertid Thomas Ødegårds fra Mjøsa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke om det stemmer, men jeg har hørt at morten i Trøndelag er særdeles bimodale, ja faktisk ekstremt bimodale. Har jeg hørt.

Stemmer det Oz, bestanden er kji-kvadratfordelt, mens hvert enkelt morteindivid er uhyre bimodalt!

Skål!

Endret av SMS
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nydelige mort, ja. Hypotesen om knekk i bestanden kan me vel like godt slakte med ein gong. Det er jo uhorvelige mengder småmort der! Det vert nok produsert noko vannvittige mengder mort der kvart år, så det må i tilfelle vera mange år med feilslått gyting.

Fine bilete, forresten Vilmen :o .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nydelige mort, ja. Hypotesen om knekk i bestanden kan me vel like godt slakte med ein gong. Det er jo uhorvelige mengder småmort der! Det vert nok produsert noko vannvittige mengder mort der kvart år, så det må i tilfelle vera mange år med feilslått gyting.

Fine bilete, forresten Vilmen :o .

Konklusjonen er dermed at det er uhorvelige mengder småmort og en unik bestand stormort ingen engang har en plausibel hypotese om hvorfor eksisterer. Men de er der og de spiser brødkuler. Jeg får leve med det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.