Gå til innhold
Fiskersiden

Jerking i vest.


Rønsingen
 Share

Recommended Posts

står faktisk ganske bra om størrelse på den engelske wikipedia siden: https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_pike


AsleB var det- jeg glemmer navn så lett....

25 kilo eller mer er svært uvanlig står-og det stemmer vel bra.


den eneste jeg har fått på 1 meter, tok jeg i sognsvann her i oslo. den var også tynn(6 kilo), da sognsvann er et næringsfattig vann-bio studenter har undersøkt det siden det ikke ligger så langt fra uio.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 56
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Som det meste vil en ha såkalte uteliggere - en svært liten andel på bunnen og toppen av kurven. Selv om gjedder på 20 + er meget sjeldne forekommer de http://www.hooked.no/artikler/her-er-skandinavias-storste-gjedde. I et årskull gjedde kan det bli født individer som vokser mye raskere enn sin medsøstre, av forskjellige grunner har bedre jaktegenskaper eller raskere kommer til gode jaktområder. Disse kan raskere gjøre nytte av stor byttefisk i sine første leveår, der 3-5 kg fisk er nok til at gjedden øker 1 kg i vekt avhengig av hvor mye fisken må bevege seg og vanntemperatur. Deretter kan det kreves 10 ganger mer fisk per kg vektøktning - noe som betyr at svært få vann har biomasse som kan opprettholde gjeddebestander med en stor andel individer på 5+ kg på Vestlandet.

En slik balanse kan forskyves i noen år dersom det for eksempel settes ut store mengder settefisk i et vann, som kan gi stor gjedde i noen år før denne blir tynnere og sjeldnere. Det samme kan en se i fjellvann med mye bunndyr, der det i små vann kan tas flere ørreter på 2+ kg , før den blir lang, tynn og gammel.

3+ er ikke uvanlig, men 5+ er meget sjeldent her. De som tas over 5 kg er fisk som med bedre næringstilgang ville vært minimum 1-3 kg tyngre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I kuperte og/eller relativt dype skogsvann med røye (som f.eks. Grimevann), er det noen som vet om gjedden da beiter mye røye? Og i så tilfelle, er det naturlig å anta det finnes (store) gjedder på relativt dypt vann / pelagisk? I grunne skogsvann med kun gjedde, vil da frosk/padder være en viktig næringskilde?

Når det gjelder størrelse på gjedde i vann på Vestlandet virker det som AsleB har beskrevet dette veldig bra. Kjenner til ett eksemplar over meteren; den var 102 cm og 6,8 kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I grimevannet tar gjedden ihvertfall noe røye etter mageinnholdet på gjedde tatt i garn. Jeg har ikke sett det selv, kun hørt det fra de som setter garn. Hvor mye den tar, og om det er sesongbetont, altså om gjedden mest går på røyen om vinteren og når den gyter vet jeg ikke, men det virker ikke usannsynlig. Det er ikke lange biten fra de grunne buktene og ut mot dypere vann der røyen står. Nå som abboren er overalt og snittlengden på de man får ligger på 20-25 cm vil jeg tro det er lettere å snappe abbor på grunnere vann, og en og annen liten gjedde. Mulig røyen blir viktigere om vinteren.

Frosk tas, men jeg ser ikke at det er nok av den til at den blir viktig, kun et lite måltid nå og da om sommeren. Av de vannene jeg vet om der det er litt frosk vil jeg tro fisk er en langt viktigere næringskilde, da disse grunne vannene ofte har gode gyteforhold og småfallen fisk. Froskeimitasjoner kan imidlertid gi artig fiske!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er sikkert naturlig å anta at gjedden i Grimevannet enkelt sagt spiser abbor istedenfor røye, etter at abboren ble satt ut. Kjenner til et spennende vann hvor det er kun røye og gjedde (med en og annen slenger av aure), og hvor det med sikkerhet er GROV gjedde. Usikker på bestanden av røye, men det er lite gjedde i vannet. Mye padder somme steder. Så kunne være interessant å vite hvor mye gjedden forholdsmessig spiser av disse 3 artene; røye, gjedde, padder/frosker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Hehe så tråden lever enda...

Ellers så har det blitt med 1-2 turer i året etter gjedda i Hallandsvatnet.
Etter at båten jeg lånte krevde mer og mer provisorisk lapping (les: stappe pinner i hul for å slippe å øse istede for å kaste) så begrenset det seg.
Generelt laber fangst samt at det har vært relativt lav kondis på fisken.

Dette henger nok noe sammen med at de sluttet med utsetting av regnbue i 06-07, så mattilgangen til gjeddene er blitt mye dårligere.

På den positive siden så har de begynt å sette ut brunørret i år så da er det lov til å håpe at gjedda får feita seg opp litt.

Gir en lyd hvis det skulle dukke opp ei brukenes gjedde i framtiden :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.