Gå til innhold
Fiskersiden

Z hos Lopez- Havfisketips-


Martin Lopez
 Share

Recommended Posts

I forbindelse med mine fisketokter etter arter i varierte dybder og biotoper, kom jeg frem til en måte å binde paternoster takkler som jeg ønsker å dele med dere. Kan hende at metoden er kjent for andre, men for meg selv kom ideen fordi jeg ønsket å komponere en slags "arts- søketakkel" til havfiske og for å slipe å lure hva slags arter som viste seg på loddet i dybden når jeg fisket etter grovere arter.

Avbildet metode har jeg valgt å kalle for " kirurgboom- svivel PN" og meningen er å bruke solid og holdbar takkel stamme der man knyter til sene i forkjellige dimensjoner og krok størrelser, samt at man unngår tvinn under innsveivning av fisk og holder tynne fortommer bort i fra hovedstammen. I avbildet tilfelle som jeg testet 1. gang for ett par dager siden har jeg brukt 5 meter 0,90 sene som stammesene. I selve stammen har jeg knyttet 5 svivler oppover ved å bruke kirurgknute med 5 runder - svivel plasseres ved å dytte den ene "øye" i midten av surringen og før man strammer. Da peker disse utover fra hovedstammen.

Dette gir friheten til å knyte ønskede fortomer med krok størrelser som gir mulighet til å fange forskjellige arter, også oppover i vannlaget. I test tilfelen tredde jeg fortommen på 5 – 10 cm lyslanger biter som jeg presset mot selve svivel etter å ha knyttet fortomen. Da oppnår man små fleksible "boomer" som holder fortomen bort i fra hovedtakkelet og også fungerer ypperlig som lysattraktører i dybden. I øverste svivelen monterte jeg på en 20 gr. søkke som gir meg mulighet til å la takkelstammen synke sakte til bunns og fiske horisontalt langs denne, i tillegg til vertikal. Det gir bra effekt å la det synke og lokke seg oppover til det strammes på nytt.

IMG_3053.JPGSvivelens øyestammen holdes fast av kirurg knutten

Var selvfølgelig spent på om opplegget holdt om litt større fisk bet på. Ja, det holdt med flere fisker over 8 kg- brosme 9750, lange på litt over 10 og til slutt en pen lange ( pen her nede) på 15 kg , noen blåkjeft og en haugg med andre arter. Det ble fanget fisk i alle kroksett jeg valgte denne gangen i alt sånn ca. 70 - 80 kg. på samme takkelstamme.

Derfor ønsker jeg å dele opplegget med dere FS lesere- Det er nytt for meg, kan hende ikke noe spesielt for andre, men om det ønskes kan jeg ta flere bilder med forksjellige opplegg som jeg bruker som fortommer jeg knytter til selve stammen.

Jeg personlig ser på "Kirurgboom paternoster" som sterkere og mer holdbar en tradisjonell løkke PN

I avbildet slepp har jeg også bennyttet meg av "rapala knute" som løkke for å bytte krok størrelse etter behov eller for rask bytte av krok om denne sløves eller slittes, istendenfor å binde sena rett på kroken. Jeg dytter slangen over til slutt for å beskytte sena.

IMG_3050.JPG15 kgs. lange fra Arendals kyst

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tar det steg for steg med bilder. Begynner med kirurgknute med 5 surringer ( for de som ikke er kjent med denne, kan denne kalles for en "kjerringknute" som surres flere ganger)

IMG_3055.JPG

Fukt godt og stram sakte til denne dannes. Som man kan se på bildet, blir sentrum markert av den ytre løkken

IMG_3058.JPG

Åpne surringen i midten nok til å dytte inn den ene "øye" fra svivelen( ikke ytre løkke). Fukt og dra til jevn slik at svivelen låses. OBS bruk kun tønnesvivels , ikke tradisjonelle messing med surret mesingtråd da tampen på tråden kan skade sena.

IMG_3066.JPGIMG_3069.JPG

Bind så mange svivel etter ønsked avstand og mengde, da har man selve kirurgboom takkelstamme klar til videre bruk ( husk svivel & solide ringer i endene) Bind slepp eller sene lengder etter ønsked dimensjon direkte på svivelen eller lag en liten mengde du lett kan bytte etter behov. Tre på slanger som senere brukes som selve utstikker som holder sena bort i fra selve stammen eller som sene beskytter i selve krokøye.

IMG_3091.JPGDannet kirurgboom svivelPNIMG_3101.JPGFortommen holdes bort i fra takkelstammen under synking.

Det er greit med rapala løkke som forenkler bytte av krok istedenfor å binde rett på kroken. Tre på litt slange før denne bindes på svivelen.

IMG_3072.JPG

Monter utvalgt krok på løkka og tre slangen over krokøye for å beskytte sena.

IMG_3074.JPGIMG_3078.JPG

Alternativ til rapala løkke kan det være å danne en løkke ved å binde direkte på svivelen med begge ender av sene stumpen slik som bilder viser.

IMG_3080.JPGIMG_3083.JPG

Montert med gummimark eller andre krok alternativer.

IMG_3088.JPG

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mulig jeg har gått glipp av noe vesentllig her, men hva er fordelen med å gjøre det på denne måten kontra en otersvivel? Svivelens styrke?

Mindre brud i sena som en selvfølgelighet, da ved å bruke oter svivel må du knytte i hver øye . La os si at du vil ha 5 oter svivels , da får du 10 knuttebrud i sena.

Med kirurgboom har du ikke ett eneste brud i takkelstammen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig bruk av en svivel, men hvorfor ikke lage ei lita løkke? Da kan man bruke løkke i løkke på nye opphengere? Disse løkkene kan dekkes med slange.

Ettersom dette skal være stammen i tacklet blr jeg litt skeptisk til at svivelet får en unormal knekk.

Har aldri vær noe fan av otersvirvler nettopp pga av dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig bruk av en svivel, men hvorfor ikke lage ei lita løkke? Da kan man bruke løkke i løkke på nye opphengere? Disse løkkene kan dekkes med slange.

Ettersom dette skal være stammen i tacklet blr jeg litt skeptisk til at svivelet får en unormal knekk.

Har aldri vær noe fan av otersvirvler nettopp pga av dette.

Joda , metoden du beskriver er det som er tradisjonell hos havfiskere og den funker jo (men jeg er født med en hjernefeil som gjør at jeg må gjøre alt annerledes :) , på godt og vondt), antitvinn effekten som svivelen gir er allikevel ikke til stede,selv om man selvføleglig kan også montere svivel i løkka, noe en god del av oss gjør. Knekken og knutten som dannes i en vannlig løkke er faktisk mindre holdbar og "sklir - slittes" lettere en kirurgbundet svivel.

Som selve navnet på tråden sier, er meningen med "kirurgboomen" å sette spørmålstegn på om det kan være alternativ til den tradisjonelle løkken i PN, samt å få til en allsidig og holdbar takkelstamme som gir mulighet til rask og også kreativ takkelbytte. Jeg bruker en god del wobler under havfiske ( syns det er moro og ikke minst j....g effektiv til jagende fiskearter) Når jeg bruker wobler bytter jeg rask selve søkke eller lokkepilk som brukes som lodd med en dypgående wobler( viktig, da det er kun dypgående wobler som egner seg til formålet, begrunnet i at den trekker seg bort i fra selve takkelstamen) Da plasserer jeg selve søkke i svivelen lengre opp i stamen og som gir meg den mest fornuftige avstanden til wobleren. Rett ovenfor søkken har man mulighet til å ha andre type agn om det fortsatt er svivel ledig. Man kan også plassere søkken slik at det er en ledig svivel frem til wobleren og her monterer man en flue eller blekksprutt. Da virker det som om wobleren jager det som er foran ,noe som utløser konkurranse instinktet hos fisken.

I selve svivel øye som er bundet i stammen kan man også montere på ring og lett spinnerskje, som da vil fungere som lokkeskje ( som en slags markdrag til havfiske) eller for å lokke frem små seien til disse og bort i fra hovedagnet. Jeg har redusert betraktelig antall små sei som napper på hovedagnet etter å ha begynt med dette.

"Kirurgboomen- svivel paternoster" er ikke ment å erstate en otersvivel ( noe jeg aldri har brukt) dog men som løkke erstatning eller bedre sagt en alternativ til løkke med utallige kombinasjons muligheter. Det er opp til enhver å bruke .

Hos meg er det allerede blitt en del av fisket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Ja dette må testes.

Om man tar dette videre, så kan man i teorien bruke noen få takkel-stammer, og så bruke rapala-knute på alle krok-fortommene, slik at man bytter bare disse i stedet for hele takkelet, bør ikke det funke ?

Krokfortommene tar jo vesentlig mindre plass en et helt takkel, dermed får man bedre plass i takkel-mappa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare hyggelig å dele Pero og som før nevnt er "Kirurg svivePN " blitt en del av fisket hos meg. Det er så mye mer allsidig og det er ikke noe i veien som du sier Vikane, å ha få takkelstammer i feks. 0.90 eller etter behov for så å montere utstikkere i tynnere sene.

Om man ønsker å holde utstikkere fra selve stammen , lønner det seg å tre på en bit slange før rapalaløkke lages

for så å dytte denne mot svivelen.

Betydelig enklere å lagre flere utstikkere og når selve stammen begynner å slittes er det bare å resirkulere alle svivler. Jeg videreutviklet konseptet og satt igang produksjon av disse metall boomstammer og som alternativ til vannlig Lboom. Disse blir lettere å montere hvor som helst i stammen og lagre en den tradisjonelle og den funker.

100063.jpg

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Heisann, satt å så litt på idèen din, og må si jeg ble mer og mer nysgjerrig på den.

Konseptet ser smart ut, men tenker etter langvarig fiske og slitt mono kan det vel være en ørliten risiko for at svivelen slipper?

Prøvde den en del ganger her hjemme i stua på 0.70mm mono og greit store svivler, og den besto en rekke tester.

Men så begynte jeg å tenke litt i andre baner og kom fram til at konseptet ditt kunne funke litt sikrere (og minst like bra?) i en stram opphengsløkke?

Mulig du har vært innpå tanken, men hvis dette er et enestående resultat av kjedsomhet fra min side her hjemme døper jeg den "Raphaug's kirurgbom" :)

Har prøvd å lage en illustrasjon her først, etterfulgt av noen bilder fra et elendig mobilkamera.

Først fører man bare senen igjennom det ène øyet på svivelen.

89174_s.jpg

Så lager man enkelt og greit surringer for en enkel opphengsløkke mens svivelen bare henger i den løkken som skal danne løkken

89175_s.jpg

Når surringene for opphengsløkken er klar så gjør man som ved en vanlig opphengsløkke, bare at man kun stikker inn det frie øyet og tønna på svivelen i den midterste surringen.

89176_s.jpg

Deretter fukter man snøret og strammer det forsiktig sammen, slik at snøret legger seg fint og svivelen beholder sin posisjon i knuten. Resultatet skal se slik ut.

89178_s.jpg

Her har man nå festet svivelen i en opphengerløkke som sitter klin inni knuten, samt at den har en sikring i at den henger i selve snøret, og kan aldri gli ut.

Foto:

89179_s.jpg

Snøret markert med rødt.

89180_s.jpg

Sånn, noen innspill?

Mvh

Carl Oscar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Genial enkelt og sikker Carl Oscar smile.gif og anbefales også fra min side, uten å ha behov for å teste det du kom frem til og før jeg gir denne tilbakemelding.

Kan godt kalles for "oppgradert Kirurgboom PN" smile.gif

Det er kreativitet som bringer landet frem

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her var det som vanlig mye god inspirasjon. Nå venter jeg bare på siste forsendelse fra Arendal så skal nok noen av disse tipsene testes ut nærmere i løpet av høstens havfisketurer. Vil for øvrig bare anbefale produktene til Lopez som er enkle ærlige produkter av meget god kvalitet!

OT - Martin, når regner du med at Deep Sea Magnet og Lopez Dragon Tail vil bli lansert?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt genialt at dere deler slike ting med oss som ikke er så smarte wink.gif

plaget med at svivelen ikke ville holde seg på plass.

Takk Takk

Jeg pleier å si at " N idé er null verdt om den ikke deles" smile.gifKonseptet til Carl Oscar er utvilsom sikrere en konseptet jeg kom frem til , da kravene til både sene-knute-svivel er betydelig høyere en konseptet til Carl Oscar. Jeg har brukt "Kirurgsvivel pn" siden jeg kom på den den gang og uten noe problem, men har skjønt at mange har vært skeptiske til konseptet ( det var jeg også 1. gang jeg testet den) Legger til at det er mulig å knyte kirurgknuten 2 ganger , paralell med hverandre om man vil føle seg sikrere. Jeg ville allikevel gå for Carl Oscars konseptwink.gifom dere føler usikkerhet.

Edit: Prøvde og testet "LOCO PN" og den er utvilsom sikker. Ulempen jeg ser er at etter å ha fått fisk blir selve svivelen "hengende" i løkka til svivelen og "boom efekten" uteblir. Det går fint å binde 1. som Rapphaug for så deretter ta det på nytt på begge "legger" i svivelen med kirurgknute. Da opnår man begge deler, både sikkerhet og boom

Om Carl Oscar tillater det syns jeg at passende navn for konseptet kan være å blande navnet til begge og kalle denne for " LOCO kirurgsvivel PN "

Loco betyr også " klinkokkos" på spanskohmy.gif

er enkle ærlige produkter av meget god kvalitet!

OT - Martin, når regner du med at Deep Sea Magnet og Lopez Dragon Tail vil bli lansert?

Takk for tilbakemeldingen S10G- Målet med resten av "kartoteket" er at alle produktene skal være "enkle , ærlige og av en kvalitet som holder" som du skriver. Jeg skal kunne plukke produktene som produseres hos oss med "bind for øyne" og for å bruke de sikker selv. Jeg regner med å bomme på noen fremtidige produkter, men det er noe man må regne med og ser frem til å få konstruktiv tilbakemelding om noe ikke funker.

Det meste er rundt hjørne S10G men som før sagt : Det er dere registrerte kunder ( som bidrar til å skape " En ny generasjon norske produkter " ) som får 1. rett til å handle disse , som får beskjedd når produktene er klare og før disse lanseres her på FS . Mange av dere vet også at jeg fører mmmmye mer en det som føres i butikken.

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har brukt denne i det siste med hell jeg også, men sist knakk hele svivelen i to etter et bunnapp. Det var de vanlige gullfargede svivlene fra Elbe. Styr unna de i alle fall, om dere går for denne løsningen.

Hvis du hadde handlet svivler hos Lopez hadde du neppe hatt problemet - har bestillt og mottatt flere forskjellige størrelser og garasjetest av styrken her hjemme har ikke avdekket den minste svakhet - de er dønn solide og har null betenkeligheter med å bruke de til kveitefiske her oppe...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om Carl Oscar tillater det syns jeg at passende navn for konseptet kan være å blande navnet til begge og kalle denne for " LOCO kirurgsvivel PN "

Loco betyr også " klinkokkos" på spanskohmy.gif

Helt i orden ja! :) Skal forresten bestille en del svivler av deg nå, skikkelig bra pris med tanke på antallet!

Skal prøve LOCO kirurgsvivel PN på lysingfisket 18sept!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt i orden ja! smile.gif Skal forresten bestille en del svivler av deg nå, skikkelig bra pris med tanke på antallet!

Skal prøve LOCO kirurgsvivel PN på lysingfisket 18sept!

Da er det kanskje like bra at jeg sender varene direkte til Frederik med tanke på at det er en god del godteri som skal sendes . Ble forresten ferdig i dag med en ny og sikker konsept ( konkurranse man )som dere kan prøve og bennyter dere av kirurgknute. Bilder kommer innen kort tid og for å inspirere fleresmile.gif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.