Gå til innhold
Fiskersiden

Myten om villaksen


mortwe
 Share

Recommended Posts

  • Svar 80
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Filmskaperne: "Filmen er ikke sponset av næringen"

http://www.kyst.no/i...rticle_id=87549

Betryggende :P En mann med slik kildebruk og gransking får vi nesten ta på hans ord :D Når det er sagt, det ville jo vært et faglig selvmord om han hadde tilstått noe slikt. Regner med at han er oppegående nok til å ikke la seg betale av en industri, eller ihvertfall i forkant har tenkt på hvordan han kan unngå å bli "outet" med det :thumbsu:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Professor Asbjørn Vøllestad: Oppdretts-næringen er ikke renvasket

-Vi er alle enige om at villaks som art ikke er truet, men det er mange lokale populasjoner som er utrydningstruet, sier professor Asbjørn Vøllestad ved Universitetet i Oslo. Oppdrett er med på å true disse. Dokumentaren "Myten om villaksen" renvasker derfor ikke næringen, mener han.

I artikkelen uttaler han: "Jeg mener situasjonen er ute av kontroll, og noe av årsaken er de ekstremt store volumene som står i sjøen."

Link:

http://www.kyst.no/index.php?page_id=95&article_id=87565

Vi må ha full fokus på miljøkriminaliteten fra oppdrettsnæringen: Lakselus og rømming!

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten ting om programmet og bruken av statistikk: Hvis man ser på elvefangstfiguren som ble gitt i programmet og sammenligner den med historiske Tana-tall, så ligner de to svært så mye. Tanatallene fra midt på 1970-tallet og tidligere består stort sett bare av fangsten til noen få garnfiskere i nedre norsk del, det er først de siste 30 årene at vi har hatt noe som ligner statistikk fra hele vassdraget. Pussig da at "noe" skjer (slik de sa det) på slutten av 1960-tallet/begynnelsen av 1970-tallet, kan det "noe" være at vassdraget som gjerne står for godt over 30 % av norsk fangst kanskje begynte å få en noenlunde anstendig fangststatistikk???

Jo,men elva har de siste årene fisket "over evne". Det har på 2000-tallet eksplodert med fisk i elva,og vi er mest sannsynlig inne i en topp når det gjelder fiskemengde. Normalt skal denne elva ligge på rundt 4,5 tonn fangst. Er jo helt unaturlig at vi skal måtte sette rekord hvert år for å nå dette målet. Er helt feil at vi skal "straffes" med innkortet fisketid hvis\når vi kommer ned på normale fangsttall igjen.

Sorry, men jeg håper dere klarer å forstå vassdraget bedre enn det du skriver her (og noen av de tidligere innleggene dine). Repparfjord fisker ikke over evne!!!! Det er, for å si det rett ut, en helt meningsløs påstand så bare få den ut av hodet med en gang.

Repparfjord har en ting felles med mange av de andre vassdragene som det går bra med i Finnmark: Det er et vassdrag med laksetrapp, hvor man over tid har fått økende bruk av områdene ovenfor trappa. Det er absolutt intet vanvittig med GBM i Repparfjord, BORTSETT fra at det 100 % inkluderer alt av områder øverst i vassdraget som potensielt kan nås av laksen, områder som den historisk har brukt lite. Slik sett representerer GBM i Repparfjord i stor grad et produksjonspotensiale, og det at laksen i stigende grad etablerer seg oppe gjør at man vurderer vassdraget positivt selv i de årene man ender under GBM. Økende reproduksjon oppe -> flere smolt -> flere oppvandrende laks -> økende trend i fangstene i forhold til historiske nivå. Og til din misnøye med forvaltningen: Dere får da sannelig lov til å styre svært mye på egen hånd i Repparfjord, i det perspektivet kan man undre seg over graden av "surhet"... :dribble:

Endret av mortenjoh
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sorry, men jeg håper dere klarer å forstå vassdraget bedre enn det du skriver her (og noen av de tidligere innleggene dine). Repparfjord fisker ikke over evne!!!! Det er, for å si det rett ut, en helt meningsløs påstand så bare få den ut av hodet med en gang.

Og den påstanden skal jeg få ut av hodet fordi du sier det?? Jeg bor tilfeldigvis 30 meter fra elva,og har ca 100 døgn ved elvebredden hvert år siden midten av 80 tallet. Mine påstander er ikke tatt ut av løse lufta.

Repparfjord har en ting felles med mange av de andre vassdragene som det går bra med i Finnmark: Det er et vassdrag med laksetrapp, hvor man over tid har fått økende bruk av områdene ovenfor trappa.

Vi har hatt laksetrapp i elva her i 42 år. Merkelig at det plutselig skulle komme en så markant økning av laksemengden. Trappa har heller ikke fungert spesielt bra på mange år. Enda mere merkelig er det at det tydeligvis er umulig å få penger til å restaurere\vedlikeholde disse trappene som er en av nøklene til en sterk laksestamme.

Det er absolutt intet vanvittig med GBM i Repparfjord, BORTSETT fra at det 100 % inkluderer alt av områder øverst i vassdraget som potensielt kan nås av laksen, områder som den historisk har brukt lite.

Skjønner jo godt at du forsvarer GBM i og med at det er du som står for mange av de hypotetiske utregningene som er brukt for å komme frem til GBM. Jeg mener derimot at det må være feil at vi må ha et så høyt tall som det kun har vært noen få ganger i elvas historie.

Slik sett representerer GBM i Repparfjord i stor grad et produksjonspotensiale, og det at laksen i stigende grad etablerer seg oppe gjør at man vurderer vassdraget positivt selv i de årene man ender under GBM. Økende reproduksjon oppe -> flere smolt -> flere oppvandrende laks -> økende trend i fangstene i forhold til historiske nivå.

Det får vi se på når vi er ferdige med vår egen gjennomgang av vassdraget. Vi mener bestemt at den størrelsen på elva som er lagt til grunn for beregningene er feil. Repparfjordelva er ei elv som vanligvis blir veeeeldig liten utover sommeren og høsten. Men som sagt vil vi bort fra synsing og påstander,og starter i 2010 opp med smolttellinger,gytefisktelling med dykking samt at det er kjøpt inn nytt telleverk med kamera (biomassemåler) og restaurering av laksetrapp hvis vi får lån i banken.
Og til din misnøye med forvaltningen: Dere får da sannelig lov til å styre svært mye på egen hånd i Repparfjord, i det perspektivet kan man undre seg over graden av "surhet"... :shifty:

Det skulle da bare mangle!!! Synes fortsatt den måten forvaltninga jobber på med tanke på fredninger o.l er feilslått. Kan jo selvfølgelig være pga at det tydeligvis er 1 mann som sitter i Vadsø som skal detaljbestemme alt som skjer i elvene i fylket uten å sitte inne med nevneverdig kunnskap om elver som ikke ligger i Varangerfjorden. Du har tidligere sagt at forpaktere må ut med info til fylkesmannen,men det er jo tydeligvis meningsløst. Tror ikke engang det blir lest,og vi føler oss tvunget til å begynne å sende all post til FM rekommandert da det er komplett umulig å få svar på korrespondanse. Og det må da være tillatt å ha andre synspunkter enn hva forvaltninga har uten å bli beskyldt for å være sur? Er jo denslags arroganse som forårsaker forakt for myndighetene.

Endret av Repparfjording
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.