Gå til innhold
Fiskersiden

Ukjent fisk i Tinnsjøen?


Recommended Posts

"Kan noen tv-entusiaster ta ansvar og informere på denne tråden når sendetiden for dette programmet blir kjent? "

Ellers har NRK en kundetelefon - 815 65 900 - 8-22 hverd. hvor man kan få nærmere info, men det er kanskje for tidlig ennå?

Tilføyelse:

Ringte NRK idag, de hadde ikke noe info om dette så langt. Første "Ut i naturen" skulle handle om en padletur med havkajakk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er vel villig til å sette en del kroner på at det er en ulke ja...

Dette er jo tydeligvis en bunnfisk som finnes på extreme dyp.. at man finner den såkalte gautefisken på store dyp er nå så, men noen bunnfisk er den ikke! HALLO, det at den har finner som den "går" på bør vel få dere til å tenke en litt annen vei enn røye!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beskrivelsen passer jo veldig bra på de hornulkene man har observert på svært dypt vann i Mjøsa, som Chris er inne på. Tviler på at det er snakk om en helt ny art, og hvis så er tilfelle er det kanskje en nær slektning eller underart av hornulke? Hvis den har levd sitt eget liv på dypet i Tinnsjøen i omlag 10000 år kan den jo ha rukket å utvikle særegne lokale karaktertrekk (dette har jo skjedd med røya i Tinnsjøen, gautefisken!). Dette er jo en av måtene nye arter dannes på, og derfor er det svært interessant i et evolusjonært perspektiv å studere slike lokale fiskebestander som har vært isolert over lang tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

gautefisk er betegnelsen på dyptlevende røye i Tinnsjøen. Selv om den er en vanlig røye i artsmessig forstand, har den avvikende karaktertrekk sammenliknet med røye andre steder. Særlig kjennetegnes den på sin mørkt og nærmest gressgrønne farge med flotte marmoreringer. Kanskje gautefisken er et eksempel på et overgangsstadium i forbindelse med dannelsen av en ny art? Den er fortsatt en røye, men på sikt kan det hende den utvikler seg i sin egen retning, for til slutt å bli en egen art?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gautefisken har også overbitt. Ja, det regnes fortsatt som røye. Laksefisk utvikler fort særegenheter når de isoleres. Og som Piscator sier, det er slik man får nye arter etter hvert. Dette tar lenger tid enn 10 000 år. I hvertfall her på berget. I en innsjø som ble isolert fra Victoriasjøen i Afrika for ca 7000 år siden har en imidlertid beskrevet flere ciklidearter som er unike, men som klart er beslektet med arter i Victoriasjøen. Men ciklider er litt spesielle, og så går artsdannelsen mye raskere i tropene.

Baikalsjøen er nevnt. Det er røye der (harr også) og de er sikkert unike for sjøen, men gautefisk er det neppe, men sikkert noe lignenede. Baikal er 1700 meter dyp eller noe slikt, og det er liv helt til bånn. Innsjøen er mange millioner år gammel, og det har utviklet seg ulke-arter som er så spesielle at de klassifiseres i en egen familie. De finnes kun i Baikal. Gi Tinnsjøen noen 100 000 år så kanskje...

For interesserte, her er en link til fisk i Baikal: http://www.bww.irk.ru/fauna/ichthyofauna.html

På fishbase finner dere info om ulkene, men dessverre lite bilder.

http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSum...iesname=inermis

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En måte å finne en web-side på er rett og slett å søke på google.no eller alltheweb.com og da fant jeg http://www.illustrertvitenskap.com, men på søk i arkivet fant jeg ingen ting on Baikalsjøen.

Art. stod i nr 1/2005, men man må være abonnenet for å kunne laste den ned som PDF-fil (uten bilder)- eller man kan gå til et bibliotek.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man har vel vært litt inne på det lengre oppe i tråden, men sakser litt enkel info: Gautefiske er en unik kuriositet i Tinnsjøen. Det er dypvannsrøye, og den eneste slektning den har er en fisk i Baikalsjøen i Ural. Den fiskes med snøre, agn og tungt søkke på 100-200m dyp.

Du får mer info ved å søke på dypvannsrøye, tror jeg.

Fant et bilde på nettet for ca. to år siden, men finner det ikke lenger. Syns den virket blek i fargen (kanskje gammelt, dårlig bilde?), ikke så pen og etter hva jeg har hørt (må tas med forbehold) heller ikke så god matfisk som den vanlige ferskvannrøya.

Ellers har "piscator" en beskrivelse lengre oppe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.