Gå til innhold
Fiskersiden

Catch and relief


PerH
 Share

Recommended Posts

Egon Holstad treffer vel spikeren på hodet i det humoristiske innlegget "Catch and relief". Humret i alle fall godt selv av denne..!

Til orientering - dette er skriverier basert på hans (rimelig få) fisketurer i Målselv, der du må slippe ut all hunnfisk mot slutten av sesongen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 94
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Egon Holstad treffer vel spikeren på hodet i det humoristiske innlegget "Catch and relief". Humret i alle fall godt selv av denne..!

Til orientering - dette er skriverier basert på hans (rimelig få) fisketurer i Målselv, der du må slippe ut all hunnfisk mot slutten av sesongen!

Herlig.....vidunderlig herlig. Tatt så til de grader på kornet. Om det er rett at en god latter forlenger livet, så ble min forventede levealder økt med minst 5 år etter å ha lest denne.

TAKK

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Oppskriften er åpenbart skrevet av noen som har tørrtrenet med røykelaks i en park, langt unna vann, og ikke noen som har stått med blodet sitt fullt av adrenalin og håndtert en djevelsk gjenstridig hunnlaks som har absolutt null tiltro til at du, som nettopp har slitt den ut sitt habitat med en krok i kjeften, er en kompis som har kun edle hensikter."

Kortversjonen: Dette var en utrolig lite morsom raljering over C&R, med heller slapp ironi.

Langversjonen: Avsnittet ovenfor avslører både uvitenheten og manglende evne til selvkontroll. Frasen om tørrtrening på røykelaks er ikke morsom en gang. ALLE som praktiserer C&R har trent seg opp på levende fisk. Ja, vi har alle gjort våre feil, men her som ellers lærer man gjennom en kombinasjon av (teoretiske) kunnskaper og praktisk øvelse. Ja, jeg vet det er liv man handterer, og at terskelen for å tillate seg feil er mye lavere enn på mange andre områder, men dette peker tilbake på fiskeren selv. Ingen slippes løs i elgskogen uten skikkelig skolering, det være seg skytetrening, korrekt avliving av skadeskutt vilt, og handtering av viltet etterpå. Hvorfor skulle det være så annerledes med fisk? Og det aller første jegere må lære seg er SELVKONTROLL, selv med blodet mettet med adrenalin.

Dette innslaget synes mer enn noe å forsøke å rettferdiggjøre mangelen på sådan selvkontroll, og nærmest bruke dette som et argument mot C&R. Patetisk. For hvorfor skulle dette være så vanskelig for norske laksefiskere, mens millioner av sportsfiskere fra hele verden - enten det er karpefiskere, de som er ute etter tigerfisk eller nilabbor i Afrika, bass i USA, arapaima, maller, eller marlin, tunfisk og annet storvilt i havet (lista kunne gjøres MYE lenger) - nesten alle som en ikke har noe som helst problemer med å praktisere C&R på en forsvarlig måte, uansett hvor høye de er på adrenalin, og uansett hvor gode disse fiskene er å spise, og uansett hvor viktig denne næringen ville vært for dem?

Hvorfor er det som er så enkelt for resten av verden, selv på fisk som er MYE vanskeligere å handtere enn laks, så j***** vanskelig for nordmenn?

Endret av piscator
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg blir nok ikke eldre av dette skribleriet her, men jeg kommer nok ikke til å pakke fiskesakene tidligere heller.

Kjenner meg igjen i en del av det han skriver, og det er klart det krever trening å forholde seg rolig og gjøre ting riktig når adrenalinet pumper og drømmefisken ligger i vannskorpa.

Neste laks Egon får, da er han nok litt annerledes innstilt, kanskje han tilogmed vil sette pris på det. Den gikk jo tross alt tilbake, selv om det kostet litt følelser for fiskeren. Jeg har aldri fått laks selv, men kan nok se for meg at release av min første/største laks vil være med tungt hjerte. Rett og slett fordi det hadde vært utrolig stas å smake på selvfanget villaks, og servere til familie som elsker og setter pris på fisk.

Og piscator, dersom vi hadde sett på den samlede sportsfiskearmeen til andre enkelt-land og sammenlignet med den norske, ville forskjellene vært alarmerende store? Jeg har vondt for å tro at vi er SÅ mye annerledes, selv om laksefisket er litt spesielt for Norge, men her virker det for meg som om det er en sakte holdningsendring på gang, både mtp laks, og release på andre arter. Jeg utfordrer deg ikke, jeg bare tenker litt høyt, og selvsagt synes man aldri at endringer til det bedre går fort nok :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er klart det krever trening å forholde seg rolig og gjøre ting riktig når adrenalinet pumper og drømmefisken ligger i vannskorpa.

Jo, det krever trening å gjøre alt riktig. Men et sted må man starte. Og hovedproblemet her er ikke mangel på trening, men holdningene.

Neste laks Egon får, da er han nok litt annerledes innstilt, kanskje han tilogmed vil sette pris på det. Den gikk jo tross alt tilbake, selv om det kostet litt følelser for fiskeren. Jeg har aldri fått laks selv, men kan nok se for meg at release av min første/største laks vil være med tungt hjerte. Rett og slett fordi det hadde vært utrolig stas å smake på selvfanget villaks, og servere til familie som elsker og setter pris på fisk.

Mulig han endrer holdninger han også, som de fleste andre. Problemet er at det generelt sett går saktere her til lands enn de fleste andre steder i verden. Jo, det er naturligvis stas å servere fersk laks, men det er enda mer stas å vite at man bidrar til å opprettholde bestanden samtidig som man får bedrevet sin aktivitet. Og om jeg ikke har lest innlegget HELT feil, hadde ikke vedkommede fått laks tidligere, bare ikke en som var så stor? Og i forhold til mat er jo dette et paradoks, for det er nå en gang slik at de mindre fiskene er MYE bedre å spise...

Og piscator, dersom vi hadde sett på den samlede sportsfiskearmeen til andre enkelt-land og sammenlignet med den norske, ville forskjellene vært alarmerende store? Jeg har vondt for å tro at vi er SÅ mye annerledes, selv om laksefisket er litt spesielt for Norge, men her virker det for meg som om det er en sakte holdningsendring på gang, både mtp laks, og release på andre arter. Jeg utfordrer deg ikke, jeg bare tenker litt høyt, og selvsagt synes man aldri at endringer til det bedre går fort nok

Tro meg, forskjellene ER store! Jeg har lest omtrent alt det jeg har kommet over om C&R gjennom de siste 30 årene, og medmindre all denne litteraturen har vært helt skjev, er det liten tvil om at vi ligger langt etter nesten alle andre land, inkludert land i den tredje verden. Og utviklingen går generelt saktere, med MYE større motvilje mot C&R enn det har vært de fleste andre steder i verden. At laksefisket er SÅ spesielt for Norge kjøper jeg heller ikke. For det kan man også si om de fleste andre land, at det er en form for fiske som er spesielt for nettopp DET landet. I USA er jo bass-fisket "hellig" på lik linje med laksefisket her hjemme. Men amerikanerne hadde INGEN problemer med å tilpasse seg da C&R ble innført på bass på 1960-70 tallet. Der endret man holdninger og atferd nærmest over natten.

Og ja, det er har jo skjedd en utvikling her hjemme også, selv om den har gått MYE saktere her hjemme. Og det kanskje mest påfallende er jo at utviklingen har gått så mye saktere i Norge også enn i vårt naboland i øst. For svenskene burde det vel være naturlig å sammenlikne seg med? Og jer er rimelig sikker på at utviklingen hadde gått enda saktere dersom det ikke hadde vært noen (høyt profilerte) sportsfiskere som hadde gått foran med et godt eksempel (for eksempel Lars Lenth på TV). I tillegg har andre av oss bedrevet gjentatt argumentasjon både innad og utad i miljøet, og sånn sett påvirket allmuen. Vi kommer nok til å nærme oss resten av verden vi også, det er bare et spørsmål om tid, men utviklingen går generelt saktere i annerledeslandet, enten vi snakker om sportsfiske eller regelendringer i idrett...! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er for enhver form for raljering med C&R, og egentlig også alt annet som folk tar religiøst alvorlig, men et visst innhold må det jo være før det blir morsomt.

for all del, kjøper dette. Og ja, det er ikke alt ved C&R som er like bra, og DET BURDE man raljere med. For eksempel at NOEN - et lite mindretall - har et nærmest religiøst forhold til praksisen, som du er inne på. Men dette innlegget var i så henseende en skivebom, som heller synes å forsøke å forsvare at man tviholder på de gamle holdningene, heller enn å gå inn i kjernen på de betenkelige sidene ved C&R-praksisen. Det er mulig det ligger en ironi her jeg ikke klarer å gripe, men jeg tror ikke det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mulig det ligger en ironi her jeg ikke klarer å gripe, men jeg tror ikke det.

Jepp, Egon er egentlig en vel utdannet mann med sans for ironi. Men husk at denne karen hadde et par smålaks på samvittigheten før han skrev dette - da er det ikke lett å måtte sette ut "drømmefisken". Han gjør vel et forsøk på å skildre følelsene som river og sliter i en nybakt laksefisker. Vi som har satt ut disse holaksene i Målselv i mange år allerede har som regel flere års ansiennitet i elva og mange laks på baken, så for oss er dette fullstendig problemfritt!

Men som fersking i elva hadde det ikke vært lett å sette ut persen igjen, nei det kan jeg love dere!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv hvis du har med deg en kompis som tar bilder?

Tar aldri bilder av laks som settes ut. Det holder med minnene i hodet. Jeg og de jeg fisker med tar dem aldri opp av vannet heller, bare får kontroll på dem, avkroker med tanga og pumper dem i strømmen til de svømmer av gårde. Skal man drive C&R kan man like gjerne gjøre det så forsiktig man kan slik at risiko for skade minimeres. Et bilde kan tas, selvsagt, men å veie, posere og leke med fisken velger nå jeg bort. Om den var 4 eller 6 kg er jo helt uvesentlig - det er opplevelsen som teller!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det "humoristiske" innlegget treffer vel definitivt spikeren på hodet hvordan det står til med både holdninger og kunnskaper i lakseelvene rundt omkring. Er det humoristisk at laksefiskere flest ikke kan behandle fisk som SKAL settes tilbake? At det er fryktelig vanskelig å sette tilbake en fin fisk i stedetfor å kakke den i huet med en stein?

Nei, villaksen har flere problemer enn bare oppdrettsindustrien!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tar aldri bilder av laks som settes ut. Det holder med minnene i hodet. Jeg og de jeg fisker med tar dem aldri opp av vannet heller, bare får kontroll på dem, avkroker med tanga og pumper dem i strømmen til de svømmer av gårde. Skal man drive C&R kan man like gjerne gjøre det så forsiktig man kan slik at risiko for skade minimeres. Et bilde kan tas, selvsagt, men å veie, posere og leke med fisken velger nå jeg bort. Om den var 4 eller 6 kg er jo helt uvesentlig - det er opplevelsen som teller!

Så hvis kompisen din står på bredden med kameraet klart så sier du, "nei, nei kun netthinnebilde her i gården?" :P

Det var nemlig mitt poeng, hvorfor er det så vanskelig å slippe ut en fisk fordi det er pers? Fordi man vil ta den med hjem, spikre den opp på veggen og motta skryt av nabolaget?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tar aldri bilder av laks som settes ut. Det holder med minnene i hodet. Jeg og de jeg fisker med tar dem aldri opp av vannet heller, bare får kontroll på dem, avkroker med tanga og pumper dem i strømmen til de svømmer av gårde. Skal man drive C&R kan man like gjerne gjøre det så forsiktig man kan slik at risiko for skade minimeres. Et bilde kan tas, selvsagt, men å veie, posere og leke med fisken velger nå jeg bort. Om den var 4 eller 6 kg er jo helt uvesentlig - det er opplevelsen som teller!

du skriver det jo selv her til slutt, det er opplevelsen som teller og om fisken veier 4 eller 6 kilo er irrelevant. Hvorfor er det da så viktig å kakke fisken for å ta den med hjem, posere med den, og servere den til middag bare fordi den er LITT større, og er ny pers?

Og for ordens skyld, veldig flott at du behandler fisken så fint når du først skal sette den tilbake. Nå går det nok bra om man forbereder seg, holder laksen stående i håven (da får den til og med sjanse til å samle krefter til den skal ut i elva igjen) mens kameraten(e) finner frem kameraet, og så løfter den forsiktig opp et sekund eller to, holdende lavt over vannoverflaten med hendene under hode og ved gattet slik at ingen vitale organer klemmes i stykker. Og har man ingen kamerater med, kan man ta et raskt mobilbilde av fisken liggende i håven halvt nedsenket i vann dersom man trenger dokumentasjon... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det "humoristiske" innlegget treffer vel definitivt spikeren på hodet hvordan det står til med både holdninger og kunnskaper i lakseelvene rundt omkring. Er det humoristisk at laksefiskere flest ikke kan behandle fisk som SKAL settes tilbake? At det er fryktelig vanskelig å sette tilbake en fin fisk i stedetfor å kakke den i huet med en stein?

Nei, villaksen har flere problemer enn bare oppdrettsindustrien!

:P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han sier jo at han synes at regelen om fredning av hunnlaks er riktig.

Når det gjelder dette med løsning av kroker som han gir kalrt uttrykk for at han slet med, er det å gjøre det på en skånsom måte i aller høyeste gad en treningssak.

Jeg er 100% overbevist om at jeg er flinkere til det nå enn første gangen jeg satte ut igjen en fisk. Dette tror ejg gjelder alle. Noen er sikkert flinkere enn andre fra starten, men jeg tror svært mange, hvis de tenker seg godt om klarer å mane fram vage minner om problemer med å få ut krokene på en ok måte og en litt vel tidkrevende og lite skånsom prosess i den forbindelse.

Jeg tror kronikken skaffer C&R flere tilhengere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei. les teksten en gang til Nana. Det føles riktig, men samtidig så utrolig feil. Det er helt tydelig at han gjerne skulle hatt med seg denne fisken hjem til frysern, og han sverger at alle hennes sønner skal kakkes i hue. Laksen ble sopt inn; for meg høres det ikke ut som en skånsom måte å avkroke og behandle en laks som skal settes ut igjen.

Men, igjen, dette virker som den vanlige holdningen laksefiskere har!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei. les teksten en gang til Nana. Det føles riktig, men samtidig så utrolig feil. Det er helt tydelig at han gjerne skulle hatt med seg denne fisken hjem til frysern, og han sverger at alle hennes sønner skal kakkes i hue. Laksen ble sopt inn; for meg høres det ikke ut som en skånsom måte å avkroke og behandle en laks som skal settes ut igjen.

Men, igjen, dette virker som den vanlige holdningen laksefiskere har!

Han hadde lyst til å spise den, ja. At han sverger på at alle hennes sønner skala kakkes i hodet tolker jeg mer som en tanke som går gjennom ham der og da, i det han må sette ut igjen fisken som han har lyst til å spise.

Det høres ikke ut som om alt foregikk 100% skånsomt, men igjen, jeg tror det kommer av et mangelfullt erfaringsgrunnlag når det gjelder behandling av levende fisk.

Jeg understreker igjen at han gir tydelig uttrykk for at han mener at det er riktig å forby kakking av hunnlaksene sent på sesongen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Laksen ble sopt inn; for meg høres det ikke ut som en skånsom måte å avkroke og behandle en laks som skal settes ut igjen.

nettopp, det virker litt misforstått å skylde på det MINST viktige ved C&R, avkrokingen og at dette krever trening, mens man gjør alt feil med det som virkelig er farlig for fisken, selve uttrettingen og det stresset det måtte skape, og det fordi man innerst inne egentlig skulle ønske at man kunne kverne inn fisken så fort som mulig, og kakket den før den rakk å gjøre noen sprell (slik at man for eksempel risikerte å miste den). Det er med andre ord selve fokuset, dette drapsinstinktet eller hva man ønsker å kalle disse utdaterte holdningene, som er problemet, ikke at man er urutinert i forhold til å avkroke fisk.

Jeg understreker igjen at han gir tydelig uttrykk for at han mener at det er riktig å forby kakking av hunnlaksene sent på sesongen.

Men spiller det noen rolle om hunlaksen kakkes tidlig eller sent på sesongen i forhold til hele poenget med C&R på laks, nemlig at man skal sikre at så mange hunlaks som mulig får lagt sine egg? At farget laks er uegnet som mat sammenliknet med nygått laks er så, men i DENNE sammenhengen egentlig helt uvesentlig.

det virker heller som denne forklaringen er et slags forsøk på å si at jeg kan godt støtte et generelt prinsipp, men det er egentlig en ulykke at jeg selv rammes av den.

Endret av piscator
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner rett og slett ikke hva som går igjennom hue på folk her. Har dere debatert CR med så mange døgenikter fra bygda at dere er helt ute av stand til å lese en greit skrevet ironisk og spissformulert tekst uten å få opp alle forsvarsmurene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men spiller det noen rolle om hunlaksen kakkes tidlig eller sent på sesongen i forhold til hele poenget med C&R på laks, nemlig at man skal sikre at så mange hunlaks som mulig får lagt sine egg? At farget laks er uegnet som mat sammenliknet med nygått laks er så, men i DENNE sammenhengen egentlig helt uvesentlig.

Ved fredning en del av sesongen sikrer man at flere får lagt sine egg enn dersom det var lov å kakke dem hele sesongen.

Jeg tror de aller fleste ville godtatt fredning av hunnlaks hele sesongen gitt at de godtar det deler av sesongen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.